Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pădure în flăcări, la Șugag. Focul a mistuit 25 de hectare. 69 de oameni au intervenit pentru stingerea incendiului. Vezi alte situaţii similare


Publicat

ISU Alba a intervenit de sâmbătă după-amiaza, pentru stingerea unui incendiu de pădure de conifere (litieră şi coronament), pe raza comunei Şugag, satul Dobra și zona Smida Mică. A ars o suprafață de aproximativ 25 hectare. Luni seara, incendiul a fost lichidat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului Alba a intervenit de sâmbătă seara, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba, SVSU Şugag, SVSU Săsciori, Ocolul Silvic privat Şugag şi Direcţia Silvică Alba pentru lichidarea unui incendiu de pădure de conifere (litieră şi coronament), pe raza comunei Şugag, zona Smida Mică. Pentru limitarea propagării şi stingerea incendiului – date fiind condiţiile atmosferice (secetă, vânt puternic) – a fost necesară intervenţia cu un autocamion şi două autospeciale, au fost mobilizaţi 28 pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia şi Garda de Intervenţie Sebeş, trei jandarmi, 10 voluntari şi 18 angajaţi ai ocoalelor silvice. Până sâmbătă, în jurul orei 17.30, au ars aproximativ 15 hectare de pădure de conifere.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului va fi stabilită după finalizarea intervenţiei de stingere.

UPDATE 21.45: Potrivit ISU Alba, pompierii se luptă încă pentru stingerea flăcărilor dar munca lor este îngreunată de rafalele de vânt. Până la acestă oră au ars aproximativ 25 de hectare de pădure. Echipajele ISU vor acționa și peste noapte, iar duminică dimineață vor primi întăriri. Revenim cu amănunte.

UPDATE, Duminică Ora 13.30: La Smida Mică există încă focare care izbucnesc periodic, dar nu mai este pericol ca focul să se extindă. 22 de pompieri militari și 14 pompieri de la ASVSU,precum și reprezentanți ai Ocolului Silvic se află încă la fața locului. Până în prezent au ars aproximativ 14 hectare de pădure de conifere și 10 hectare de vegetație.

ISU Alba a emis un comunicat de presă în care face precizări în legătură cu incendiul de la Smida Mică, precum și cu alte intervenții ale pompierilor din acest sfârșit de săptămână:

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al Judeţului Alba a intervenit în data de 21.07.2012 împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba, SVSU Şugag, SVSU Săsciori, Ocolul Silvic privat Şugag şi Direcţia Silvică Alba pentru lichidarea unui incendiu de pădure de conifere (litieră şi coronament), pe raza comunei Şugag, zona Smida Mică. Datorită condiţiilor atmosferice (secetă, vânt puternic), pentru limitarea propagării şi stingerea incendiului s-au deplasat la faţa locului 1 autocamion de intervenţie şi 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, au fost mobilizaţi 2 ofiţeri şi 26 subofiţeri de la Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia şi Garda de Intervenţie Sebeş, 3 jandarmi, 10 voluntari şi 18 angajaţi ai ocoalelor silvice. În dimineaţa zilei de 22.07.2012 spre locul incendiului s-au deplasat 2 ofiţeri şi 20 subofiţeri din cadrul I.S.U. Alba pentru a înlocui forţele de intervenţie care au acţionat pentru limitarea propagării, izolarea, lichidarea şi ulterior supravegherea zonei şi a focarelor existente. Incendiul este izolat, fără posibilitate de extindere, în zona incendiată existând doar focare răzleţe, pentru a căror lichidare totală acţionează un număr de 22 pompieri militari şi 14 voluntari şi angajaţi ai ocolului silvic. Au fost afectate aproximativ 15 ha pădure de conifere (litieră şi coronament) şi aproximativ 10 ha vegetaţie uscată.

Pichetul de Pompieri Câmpeni a asigurat în data de 21.07.2012 cu o autospecială de lucru cu apă, 1 ofiţer şi 6 subofiţeri, măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la manifestarea prilejuită de ”Târgul de fete de pe Muntele Găina” în comuna Avram Iancu, ulterior în data de 22.07.2012 începând cu ora 8.00 la manifestările desfăşurate pe platoul Muntelui Găina.

Garda de intervenţie Blaj a intervenit în data de 21.07.2012, începând cu ora 10.51, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, pentru asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, la un accident rutier produs pe raza municipiului Blaj. Nu au fost persoane încarcerate, s-a acţionat pentru deconectarea bateriei şi asigurarea zonei accidentului.

Garda de Intervenţie Sebeş a intervenit în data de 21.07.2012, la 3 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza municipiului Sebeş şi comuna Săliştea. Au ars aproximativ 2,8 ha vegetaţie uscată.

Garda de intervenţie Blaj a intervenit în data de 21.07.2012, la 2 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza municipiului Blaj. Au ars aproximativ 35 ha mirişte şi vegetaţie uscată.

Detaşamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit în data de 21.07.2012, la 2 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată pe raza municipiului Alba Iulia. Au ars aproximativ 1,3 ha vegetaţie uscată.

Pichetul de Pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Lupşa au intervenit, începând cu ora 16.30, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi mărăciniş, pe raza loc. Lupşa. Au ars aproximativ 2 ha vegetaţie uscată şi mărăciniş.

Garda de Intervenţie Sebeş şi I.J.J. Alba au intervenit, în data de 21.07.2012, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, 4 pompieri militari, un echipaj de jandarmi şi 5 cetăţeni pentru stingerea unui incendiu de litieră de pădure în satul Dobra, comuna Şugag, iar în data de 22.07.2012 I.S.U. Alba a deplasat în zonă o autospecială de lucru cu apă pentru stingerea focarelor rămase. Au ars aproximativ 15 ha litieră de pădure foioase.

SVSU Ocoliş a intervenit în data de 21.07.2012, cu 20 de voluntari şi mijloace de primă intervenţie, la un incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure pe raza comunei Ocoliş, zona Cheile Runcului. Au ars aproximativ 3 ha vegetaţie uscată şi litieră de pădure.

În perioada menţionată, echipajele de prim ajutor medical din cadrul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare aparţinând I.S.U. Alba au intervenit la un număr de 16 solicitări”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. vecinu ion

  sâmbătă, 21.07.2012 at 21:15

  Mai albanezilor, de ce nu pot da „click dreapta” pe siteul vostru? Cum pot deschide diverse articole in fila noua?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Flashmob organizat la Aiud, de Ziua Imnului Național al României

Publicat

De Ziua Imnului Național al României a fost realizat un Flashmob în zona pieței organizată joia în municipiul Aiud.

Au fost interpretate, împreună cu publicul prezent, dansuri populare românești iar în final participanții au cântat Imnul Național al României. 

Manifestarea, inedită atât pentru aiudeni cât și pentru cei prezenți la târgul săptămânal, s-a bucurat de aprecierile publicului și de aplauze prelungite.

Organizatorii evenimentului au fost: Ansamblul Folcloric Doina Aiudului al Centrului Multicultural Liviu Rebreanu, Primăria/Consiliul Local Aiud.

Ce înseamnă un Flashmob? 

Flashmob (termen provenit din engleză flash mob, unde flash—flash, clipă; mob — mulțime) este o adunare foarte scurtă într-un loc public, participanții efectuând o anumită acțiune neobișnuită pentru o durată scurtă de timp (de obicei câteva minute), după care grupul se împrăștie.

Orice „spectacol” în stil Flashmob are reguli, dintre care cele mai importante sunt:

 • Acțiunea trebuie sa fie spontană și concomitentă. Este interzisă atragerea atenției de către participanți înainte de acțiune.
 • Trebuie să se formeze impresia că participanții nu se cunosc și înainte de acțiune să nu afișeze că se pregătesc să facă ceva neobișnuit.
 • Toate acțiunile trebuie efectuate după scenariu.
 • Acțiunea nu trebuie să urmeze cu reacții agresive din partea spectatorilor.
 • Fără încălcare de lege sau afișare a intereselor politice.
 • După Flashmob nu trebuie să rămână urme.
 • Toate acțiunile trebuie să fie efectuate cu toată seriozitatea.
 • După finalizare toți participanții trebuie să părăsească imediat locul acțiunii fără a mai arăta că s-a întâmplat ceva deosebit.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Transporturile de animale de lungă durată, suspendate temporar pe perioada caniculei. Precizări ANSVSA

Publicat

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului. Măsura a fost luată având în vedere faptul că pentru săptămâna în curs şi săptămâna viitoare în ţara noastră sunt prognozate temperaturi foarte ridicate, maximele urmând să depăşească chiar şi 40 de grade Celsius.

Această măsură a fost dispusă întrucât, în cazul în care temperaturile exterioare preconizate pe ruta planificată depăşesc 30 de grade Celsius, sistemul de ventilaţie nu este capabil să menţină temperaturile din mijloacele de transport în intervalul 5 – 30 grade Celsius, cu o marjă de +/- 5 grade Celsius, prevăzut de dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.

ANSVSA a transmis instrucţiuni tehnice în teritoriu pentru medicii veterinari oficiali, aplicabile transportului rutier de lungă şi scurtă durată şi transportului efectuat pe cale maritimă.

De asemenea, în perioadele cu temperaturi ridicate, se creşte suprafaţa alocată pe cap de animal, atât în cazul transportului rutier de lungă durată, cât şi în situaţia transporturilor efectuate pe cale maritimă.

Călătoriile rutiere de scurtă durată sunt permise doar atunci când acestea se desfăşoară în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, cu creşterea spaţiului alocat pe cap de animal şi cu limitarea cât mai mult posibil a duratei călătoriei.

În cazul exportului de animale către ţări terţe, indiferent de tipul mijlocului de transport utilizat, sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 150/2020.

Transporturile de animale efectuate pe distanţe lungi se vor relua atunci când temperaturile exterioare de-a lungul întregii rute a călătoriei planificate vor scădea sub 30 grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Un nou ATAC al unui URS pe o pășune de lângă Aiud. Cetățean: „În aceste zone numărul de urși trebuie să fie zero”

Publicat

Un urs a atacat din nou o cireadă de vaci aflată pe o pășune de pe raza localității Ciumbrud, sat ce aparține de municipiul Aiud. Acesta este al doilea atac din ultimele zile, după ce duminică o ursoaică cu pui au omorât o vacă și au rănit un vițel și două capre. 

Potrivit unui cetățean, pășunea pe care a avut loc atacul este împrejmuită cu gard electric, însă acesta nu a avut niciun efect în fața ursului.

„În aceste zone numărul de urși trebuie să fie zero, deoarece nu este un mediu sănătos pentru ei.

Acești urși au fost aduși aici prin relocare fără să ceară acordul primăriei sau a Ocolului Silvic Aiud și sau înmulțit deoarece nu au unde să meargă”, a scris cetățeanul, pe pagina de Facebook.

Vezi și FOTO: Un URS a ATACAT pe o pășune de lângă Aiud. A omorât o vacă, îngrijitorul a scăpat după ce s-a refugiat într-un adăpost

Reamintim faptul că o ursoaică cu doi pui a atacat duminică, 25 iulie, pe o pășune din zona Ciumbrud, lângă municipiul Aiud.

Un îngrijitor a scăpat de atac după ce a fugit într-un adăpost. Ursoaica a omorât mai apoi o vacă, iar puii au rănit un vițel și două capre.

sursa: Vasile C.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CALENDAR Creștin Ortodox AUGUST 2021: Toate sărbătorile importante din luna lui Secerar trecute în Calendarul Bisericesc

Publicat

August este a opta lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile. În România, luna august, popular, are mai multe denumiri zonale: Augustru, Măselar, Gustar, Secerar.

Calendar ortodox august 2021: Pentru luna august, calendarul ortodox arată că există patru sărbători religioase marcate cu cruce roșie. Față de luna precedentă, în luna august vom avea mai puține sărbători cu cruce neagră, mai exact trei.

Vezi și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din an trecute în Calendarul Bisericesc

Calendar ortodox august 2021. Astfel, în prima duminică, care pică pe 1 august este Scoaterea Sf. Cruci, duminica a VI-a după Rusalii, atunci când va fi și dezlegare la ulei și vin

În data de 6 august este una dintre marile sărbători creștine și anume, Schimbarea la Fată a Domnului (dezlegare la peste), iar pe 7 august va fi sărbătoarea Sfintei Teodora de la Sihla.

Calendar ortodox august 2021. Pe 15 august 2021 în duminica a VIII-a după Rusalii este Adormirea Maicii Domnului, mare sărbătoare pentru români.

Pe 22 august, în duminica a IX-a după Rusalii. vor fi pomeniți mai mulți Sfinți.

În ultima duminică, a X-a după Rusalii, va fi prăznuită sărbătoarea cu cruce roșie în calendar și anume, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul(dezlegare la ulei si vin).

Calendar ortodox: august 2021

 • Duminica a VI-a după Rusalii(Vindecarea slăbănogului din Capernaum); Ap. Romani XII, 6-14; Ev. Matei IX, 1-8; glas 5, voscr. 6
 • D 1 Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 Mc. Macabei (Dezlegare la ulei şi vin)
 • L 2 Aducerea moaştelor Sf. Întâiul Mc. şi Arhid. Ştefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare (Post)
 • M 3 Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat şi Faust; Sf. Mironosiță Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic (Post)
 • M 4 Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil; Aducerea moaştelor Sf. Cuv. Mc. Evdochia (Post)
 • J 5 Înainteprăznuirea Schimbării la Față a Domnului; †) Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț; Sf. Mc. Evsignie; Sf. Ier. Fabian, episcopul Romei (Post)
 • V 6 (†) Schimbarea la Față a Domnului (Pobrejenia)(Dezlegare la peşte)
 • S 7 †) Sfânta Teodora de la Sihla; Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul; Sf. Ier. Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sf. Irina împarateasa (Dezlegare la ulei şi vin)
 • Duminica a VII-a după Rusalii(Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum); Ap. Romani XV, 1-7; Ev. Matei IX, 27-35; Ioan XVII, 1-13; glas 6, voscr. 7
 • D 8 Sf. Emilian Mărt. Ep. Cizicului; Sf. Miron, Ep. Cretei (Dezlegare la ulei şi vin)
 • L 9 † Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. Mărt. pentru icoana lui Hristos; Sf. Mc. Antonin (Post)
 • M 10 Sf. Mc. Arhid. Lavrentie; Sf. Sfințit Mc. Sixt, Ep. Romei; Sf. Mc. Ipolit (Post)
 • M 11 †) Sf. Nifon, Patr. Constantinopolului; Sf. M. Mc. Evplu, arhid.(Post)
 • J 12 Sf. Mc. Fotie, Anichit, Pamfil şi Capiton; Sf. Cuv. Palamon (Post)
 • V 13 Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei şi Dositei (Odovania Praznicului Schimbării la Față a Domnului) (Post)
 • S 14 Înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sf. Prooroc Miheia (Prohodul Maicii Domnului) (Dezlegare la ulei şi vin)
 • Duminica a VIII-a după Rusalii(Înmulțirea pâinilor); Ap. Filipeni II, 5-11; I Corinteni I, 10-17; Ev. Luca X, 38-42; XI, 27-28; Matei XIV, 14-22; glas 7, voscr. 8
 • D 15 (†) Adormirea Maicii Domnului
 • L 16 Sf. Mahramă a Domnului; †) Sf. Martiri Brâncoveni Constantin Vodă cu cei 4 fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache; †) Sf. Cuv. Iosif de la Văratec
 • M 17 Sf. Sfințit Mc. Miron; Sf. Mc. Straton, Ciprian şi Tirs
 • M 18 Sf. Mc. Flor, Lavru, Polien şi Leon (Post)
 • J 19 Sf. Mc. Andrei Stratilat; Sf. Cuv. Timotei, Agapie şi Tecla
 • V 20 Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mc. Sever , Eliodor şi Teoharie (Post)
 • S 21 Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa; †) Sf. Mc. Donat diac., Romul pr., Silvan diac. şi Venust
 • Duminica a IX-a după Rusalii(a Sf. Părinți de la primele șase Sinoade Ecumenice; Umblarea pe mare – potolirea furtunii); Ap. I Corinteni III, 9-17; Ev. Matei XIV, 22-34; glas 8, voscr. 9
 • D 22 Sf. Mc. Agatonic, Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin şi Severian
 • L 23 †)Sf. Mc. Lup; Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcopul de Lugdunum (Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului)
 • M 24 Sf. Sfințitț Mc. Eutihie şi Cosma Etolul; Sf. Mc. Tation
 • M 25 Aducerea moaştelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit (Post)
 • J 26 Sfinții Adrian şi Natalia, soția sa; Sf. Mc. Atic
 • V 27 Sf. Cuv. Pimen cel Mare; Sf. Mc. Eutalia, Fanurie şi Osie, Ep. Cordovei (Post)
 • S 28 Sf. Cuv. Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia; Sf. Mc. Diomid; Sf. Ana Proorocița, fiica lui Fanuel
 • D 29 †) Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Teodora (Dezlegare la ulei şi vin)
 • Duminica a X-a după Rusalii(Vindecarea lunaticului); Ap. Fapte XIII, 25-33; I Corinteni IV, 9-16; Ev. Marcu VI, 14-30; Matei XVII, 14-23; glas 1, voscr. 10
 • L 30 †) Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei şi Sf. Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului; Sfântul Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, Patr. Constantinopolului
 • M 31 Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului; Sf. Mc. Andrei, Iraclie, Faust şi Mina

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate