Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

BBC, reportaj din Suedia: „Ciupiți-vă! Acesta nu este un vis!”. Ce se întâmplă în țara care nu a închis școlile și fabricile

Publicat

Acum, și alți membri din comunitatea științifică își manifestă îngrijorările. Unul dintre aceștia este Lena Einhorn, un virusolog, unul dintre cei 20 de cercetători care au semnat o scrisoare prin care roagă guvernul să schimbe tactica. Ea s-a autoizolat la țară, în afara Stockholmului.

Lena Einhorn, virusolog: „Sunt mii de studii care au loc acum în toată lumea pentru tratamente. Nu vorbim despre vaccinuri, ci despre tratamente antivirale, pentru tratarea consecințelor devastatoare ale infectării. Deja sunt câteva medicamente care au indicat rezultate promițătoare în studii mici. În următoarele săptămâni și luni, cel mai probabil, vom putea scădea mortalitatea. Acesta este pentru mine cel mai important motiv pentru care trebuie luate măsuri contra epidemiei”.

Reporter: Acești oameni care iau decizii nu sunt politicieni, sunt oameni de știință, ca și dumneavoastră.

Lena Einhorn, virusolog: „Da, dar problema este că cercetătorii sunt oameni. Cercetătorii au idei de care țin cu dinții, ați fi surprins de cât de mult știința nu este bazată pe raționalitate, ci pe sentimente”.

Care e situația în țările vecine Suediei și cum se apără ministrul sănătății
În comparație cu vecinii Suediei, cifrele nu arată bine. Mortalitatea din cauza COVID aici este de trei ori mai mare decât în Danemarca și de șase ori mai mare decât cea din Norvegia și Finlanda. Aceste state au impus măsuri dure de carantină.

Lena Hallengren, ministrul sănătății din Suedia: „Cred că este prea devreme pentru a spune dacă este bună sau rea carantina, pentru că multe state au discuții la nivel politic, dar și la nivelul societății, privind ridicarea restricțiilor și în ce fel, ce se va întâmpla. Nu este cazul în Suedia, guvernul nu se pregătește pentru așa ceva, nu avem restricții de ridicat pentru moment”.

Reporter: Dacă ar fi să comparați cifrele cu cele ale vecinilor – Danemarca, Norvegia, Finlanda, arată rău la un milion de locuitori, este o comparație directă?

– Nu sunt total de acord cu asta, de unde aceste statistici? Unde suntem noi, în ce fază a pandemiei?

– Credeți că va evolua?

– Nu suntem siguri în privința asta, dar ar putea fi așa. Este prea devreme să evaluăm asta acum.

În cazul în care carantina este un tratament testat la nivel mondial, atunci Suedia reprezintă grupul de control. Aici nu este vorba despre ieșitul afară pentru un tratament al părului sau despre întâlnirea cu prietenii la bar, ci dacă drumul ales de restul lumii este viabil sau benefic pe termen lung.

Johan Giesecke, consilier guvernamental: Nu cred că vom mai avea multe decese peste un an, nu cred că vom avea aceeași proporție de decese.

– Este o bănuială?

– Probabil. Acesta este un virus.

– Este ceva prea important pentru a avea doar o bănuială?

– Da, poate. Să așteptăm câteva luni și bilanțul deceselor va urca în Marea Britanie comparativ cu Suedia.

Va dura ceva până vom vedea dacă bănuiala se adeverește. În acest moment, pare un pariu riscant.

Până în acest moment, Suedia are 19.621 de cazuri de Covid-19, iar 2.355 dintre pacienți au decedat.

Sursă: Digi24, preluare și traducere a unui reportaj BBC

Foto: CNN

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax