Connect with us
Publicitate

Economie

CNP-ul pentru cumpărături: Guvernul lucrază la implementarea e-Factura B2C și promite să se consulte cu mediul privat. Controverse

Publicat

CNP-ul pentru cumpărături: Ministerul de Finanțe lucrează la CNP-urile fiscale pentru cumpărături, pentru a pregăti implementarea e-Factura B2C. 

După controversele iscate recent legate de GDPR și cantitatea imensă de date care va fi generată, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că „în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă”.

„Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu” a spus acesta, citat de Hotnews.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, declară că „CNP-ul pentru cumpărături” nu va fi folosit de ANAF ca un instrument de verificare a veniturilor celor care fac achiziții costisitoare, ci pentru „creditul fiscal”.

Noua idee de pe masa Guvernului înseamnă un sistem de cumul de procente din toate cumpărăturile pe care le face o persoană, iar suma fie se rambursează cumpărătorului, fie este folosită de acesta ca o formă de compensare la taxe și impozite.

Vezi și: Românii ar putea avea în curând un CNP fiscal. Cum vrea să afle statul ce cumpără oamenii de pe internet

„Nu ne-a interesat niciodată ce-și cumpără omul. Nu avem un plafon de la care să pornim verificările. Dacă ai făcut o cumpărătură și vrei să dai CNP-ul, acordăm creditul fiscal ca procent din acele cheltuieli”, a explicat ministrul.

România a preluat modelul italian pentru implementarea e-Factura, însă cetățenii italieni nu sunt obligați să cumpere online sau fizic cu un cod, ci îl pot folosi opțional, dacă desfășoară diverse activități economice.

Ei pot trece oricând șapte zero-uri pentru a încărca factura, fiscul italian fiind interesat doar de valorile din perspectiva TVA.

În schimb, în România, Ministerul Finanțelor ar putea ști tot ce cumpără fiecare cetățean, fiind ușor de indentificat după CNP-urile fiscale, dacă ele vor fi obligatorii.

CNP-ul pentru cumpărături: Care sunt controversele

Ca să trimiți o factură emisă unei persoane fizice în e-Factura este nevoie de CNP (Cod Numeric Personal).

Apare însă o problemă pe care legiuitorul nu a luat-o în calcul, mai scriu jurnaliștii de la Hotnews: poți să comanzi ceva pe un nume fictiv și să-ți fie trimis la un EasyBox.

Dacă ți se cere CNP-ul, poți să inventezi unul. Sistemul Ministerului de Finanțe nu știe dacă CNP-urile și numele sunt reale.

Firma de la care ai cumpărat produsul nu are nu de unde să știe dacă CNP-ul și numele sunt reale. De asemenea, poți pune ce adresă de livrare vrei.

Pentru a vedea dacă CNP-ul și numele se potrivesc cu datele din Cartea de identitate, ar trebui să-ți ceară documentul.

În același timp, dacă cineva comandă de pe un site din străinătate, de exemplu din China, firmele de-acolo nu are niciun stres cu e-Factura. Nici noi nu trebuie să oferim pe acele platforme date personale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Abureală

    vineri, 26.07.2024 at 17:43

    O nouă bîlbă în fuga după venituri la buget ? Dar nimic despre reducerea cheltuielilor bugetare nejustificate!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate