Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia. Primele informații oficiale despre anchetă

Publicat

al

La mai bine de un an de la moartea violentă a plutonierului Orosz Alexandru, în gara CFR din Alba Iulia, dosarul penal deschis atunci, încă nu a fost trimis spre judecare.

În 23 noiembrie 2018, soldatul efectua manevre de descărcare a tehnicii militare pentru parada de 1 Decembrie, alături de colegii săi. Doar de o secundă a fost nevoie ca soldatul să fie electrocutat mortal de liniile de înaltă tensiune.

A trecut un an de când colegii militari îl plângeau pe camaradul lor, pe peronul gării, iar în spațiul public nu a existat nici o informație despre ancheta ce privește moartea violentă a militarului care a participat într-o misiune în Afganistan dar a murit pe un peron, în România.

Alba24 a cerut informații despre stadiul anchetei, care se desfășoară la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar din Cluj Napoca.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Tragedie la Alba Iulia. Un militar a DECEDAT în timpul descărcării unor tancuri pentru Parada de 1 Decembrie

”Urmărirea penală este în desfășurare”

După un an de la producerea accidentului pe peronul gării din Alba Iulia, potrivit reprezentanților Parchetului Militar din Cluj-Napoca, stadiul anchetei este următorul:

”… în dosar se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiuniilor de neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prev. de art 349 al. 1 Cod penal, nerespectarea a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prev de art. 350. al 1 Cod penal și ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal.

Urmărirea penală este în desfășurare, s-au administrat probe, urmând a fi administrate în continuare și alte probe concludente și utile cauzei, pentru lămurirea și stabilirea stării de fapt, a cauzelor și persoanelor responsabile de producerea accidentului ce face obiectul dosarului penal”, se arată în răspunsul oferit în exclusivitate pentru Alba24.ro, de reprezentanții Parchetului Militar din Cluj-Napoca.

Mai exact, la mai bine de un an de la moartea plutonierului Orosz Alexandru, nimeni nu a fost trimis în judecată, nimeni nu a fost tras la răspundere.

Ce s-a întâmplat pe 23 noiembrie 2018

În ziua respectivă, militarul era însărcinat să coboare un fel de tanc dotat cu baterie antiaeriană, denumit Gepard, de pe o garnitură de tren. O banalitate pentru cineva cu experiența sa, care număra mulți ani de armată și o misiune în Afganistan.

Doar că, atunci când a urcat pe mașinărie, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra, l-au lovit în plin.

Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi, și acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.

După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să strige pentru întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc şi au reuşit să stingă focul care a cuprins hainele lui Alexandru Orosz, iar apoi să îl coboare pe colegul lor pe peronul din beton.

Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.

CITEȘTE ȘI: Alexandru Orosz a supraviețiuit în Afganistan, a murit în Absurdistan. Filmul complet al tragediei de la Alba Iulia

Imediat după sosirea echipajelor ISU și ale criminaliștilor, zona a fost securizată iar controlul a fost preluat de Armată. La fel și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.

La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o un eveniment intim, probabil de familie.

Potrivit procedurilor, ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional al CFR, care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Cel puțin așa credeau militarii. În realitate însă, întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc. Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune.

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax