Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce a însemnat evenimentul „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia” pentru oraș? Află părerile oficialilor și ale organizatorilor


Publicat

Ziua de 15 octombrie a fost, cu siguranță, una dintre zilele cu cele mai mari șanse de a intra în istorie, din ultimele câteva decenii în Alba Iulia. A fost ziua în care reprezentanții Casei Regale a României au pășit din nou în orașul Încoronării pentru a aniversa 9 decenii de când străbunii lor, Regele Ferdinand și Regina Maria, au devenit suveranii României Mari, printr-o ceremonie oficiată în Catedrala Reîntregirii, construită special pentru ei și pentru acest moment, în 1922. În 2012, aceasta a fost ziua în care sute de albaiulieni, dar și turiști, s-au adunat în zona istorică a orașului pentru a sărbători evenimentul și pentru a se bucura de distinsele prezențe ale Altețelor Lor Principesa Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae.

Cu ocazia a „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”, în oraș au fost aduse prețioasele coroane ale Regilor Ferdinand și Maria, mantiile lor, sceptrul regal și o mulțime de obiecte atinse de degetele Regilor, în primele decenii ale secolului XX. Peste 6.000 de persoane au călcat pragul Sălii Unirii în cele trei zile în care expoziția a fost prezentă aici, pentru a vedea cu ochii lor cu ce erau îmbrăcați regii, ce purtau pe cap și ce semnificații aveau obiectele lor. Români din toată țara au profitat de ocazie pentru a vedea toate aceste bijuterii ale istoriei într-un loc, iar dintre vizitatorii albaiulieni, mulți s-au aflat în Sala Unirii pentru prima dată sau după foarte mult timp.

Reprezentanții instituțiilor organizatoare, prezenți într-o conferință de presă, au ținut să mulțumească celor care au muncit pentru realizarea evenimentului.

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel: „Trebuie să mulțumesc colegilor care au muncit pentru acest eveniment. Cred că ne-am făcut datoria față de istoria României și față de Alba Iulia. Sunt convins că modelul 15 octombrie trebuie preluat, poate cu aceiași oameni, și pentru sărbătoarea de 1 decembrie, să aibă același concept elegant și profesionist, nu știu dacă anul acesta, dar pe viitor sigur. Le mulțumesc și celor care ne-au încurcat în elaborarea evenimentului. A fost primul eveniment în care au lucrat în parteneriat Primăria și Consiliul Județean și s-a văzut rezultatul”.

Viceprimarul Dorin Șerdean: „Sunt convins că fiecare albaiulian ne-am regăsit mândria de a fi albaiulian în aceste zile. Au fost trei zile în care am îmbinat într-un mod fericit trecutul nostru bogat în istorie cu prezentul și cu viitorul, pentru că știm cu toții, viitorul este format din imagini pe care vrem să le trăim, trecutul este format din imagini pe care deja le-am trăit sau aceste locuri le-au trăit. Am găzduit cu bucurie o vizită a Altețelor Regale la Alba Iulia după 90 de ani, momente în care, ați văzut, cu toții am vibrat. Ne-am dat mâna toate instituțiile, am trecut peste orice adversități și am vegheat la bunul mers al evenimentului. Au avut de câștigat cetățenii, care au putut vedea această expoziție frumoasă”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman: „Organizarea acestui eveniment a fost o muncă enormă. Adevărații artizani ai acestui eveniment sunt mai ascunși însă doar ei știu prin ce au trecut pentru că tot acest eveniment a fost organizat cam în 7 zile. A fost nevoie de găsirea unei soluții financiare pentru acea sponsorizare pentru partea de asigurare, discuții pentru acceptul pentru Trenul Regal, pentru plecarea expoziției de la București, pentru gardă și așa mai departe. Sunt lucruri care niciodată nu se văd, dar oamenii aceștia au tras foarte mult și au rezultate imense față de resursele financiare de a fi remunerați pentru munca lor și pentru asta le mulțumesc. A fost un eveniment pentru albaiulieni, un eveniment plin de o solemnitate demnă de onoare”.

Cei care „au pus umărul” la modul cel mai practic la punerea pe picioare a acestui eveniment sunt directorul tehnic al Consiliului Județean Alba, Dan Popescu și Robert Roman, reprezentantul Primăriei Alba Iulia, oamenii din umbră ale multor evenimente mari organizate în Alba Iulia în ultima perioadă. Cu modestia caracteristică celor care „tac și fac”, cei doi au ținut să mulțumească, la rândul lor, colegilor: „Am avut noroc cu colegii mei de la Consiliu și a fost bine”, a spus Dan Popescu. „Ceea ce pot să vă spun în urma discuțiilor cu directorul de protocol al Casei Regale după plecarea din Alba Iulia, este că și pentru ei a fost un eveniment deosebit de bine organizat și au plecat foarte fericiți de aici că iată, după 90 de ani, familia regală se întoarce în Alba Iulia cu cinste”, a adăugat Robert Roman.

„Am avut surpriza să văd mulți albaiulieni care au intrat pentru prima dată în Sala Unirii. Se uitau, citeau… Iată că un astfel de eveniment i-a adus aici și pe cei care nu au călcat niciodată în Muzeu”, a menționat directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu.

„A fost o muncă de echipă, și când acea echipă este unită înseamnă că poate să iasă un eveniment extraordinar de bun. Mâine aș lua-o din nou de la capăt. Este o nouă motivație pentru a organiza la Alba Iulia genul acesta de activități, care se întind pe mai multe zile și care se adresează unei plaje mai mari de oameni”, a mai spus Alexandru Știrban, șeful Centrului național de restaurare și conservare a cărții vechi, din cadrul Muzeului din Alba Iulia.

Aproape 6.000 de persoane au vizitat expoziția „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”. Au venit persoane din Hunedoara, Sibiu, Mureș, au fost și străini. „Le mulțumesc profesorilor de istorie din Alba care ştiu că o lecţie de istorie bună se ţine într-un loc încărcat de istorie. Doamna Daniela Cetean de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” a venit cu toate clasele, dar am avut și clase din Blaj sau Abrud”, a menționat istoricul Liviu Zgârciu.

Vedeți aici mai multe despre aniversarea a 90 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pilu

    joi, 18.10.2012 at 18:27

    Am participat la acest eveniment si ma bucur ca albaiulian ca s-a desfasurat frumos . Sper ca toate aniversarile de la 1 Decembrie sa se desfasoare cu o asemenea solemnitate si decenta ,nu ca anul trecut de ex. cand au fost adusi huiduitori din Tg. Jiu si din alte parti ale tarii sa strige , sa huiduie, sa fluiere in momentul depunerii coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazul si la intonarea Imnului National al Romaniei .Sper ca toti politicienii sa inteleaga odata pentru totdeauna semnificatia datei de 1 Decembrie 1918 si sa nu mai permita membrilor sau simpatizantilor lor asemenea fapte , indiferent ce persoana oficiala participa la acest eveniment. Huiduieli,fluieraturi sau alte manifestari huliganice nu au ce cauta la un asemenea eveniment. Sper ca presa si televiziunea sa duca o campanie in acest sens chiar daca nu aduce puncte de rating dar aduce o imbunatatire a respectului fata de istorie si fata de Marea Unire de la Decembrie 1918 .

  2. Tibi

    joi, 18.10.2012 at 19:12

    Numeele „printului” nu este Nicolae!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nu il mai romanizati!!!!!!!!!!!!!!Numele lui este Nicolas Michael Medforth-Mills!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Târgul de Crăciun de la Sibiu se va ține și în această iarnă, în plină pandemie de COVID-19. Ce spun organizatorii

Publicat

Tradiționalul Târg de Craciun din Sibiu, care anual atrage zeci de mii de vizitatori, va avea loc și în acest an, chiar dacă rata de infectare cu COVID-19 a ajuns în municipiu la 3.74 la mia de locuitori. 

Potrivit reporterilor de la oradesibiu.ro evenimentul ajuns la a 14-a ediție, va avea loc în perioada 13 noiembrie 2020 – 3 ianuarie.

Ediția din acest an este anunțată a fi „adaptată pentru a putea oferi siguranța necesară vizitatorilor și spațiu suficient pentru distanțare”.

„În contextul provocărilor din cauza Cornavirusului, ediția 2020 va fi una adaptată pentru a putea oferi siguranța necesară vizitatorilor și spațiu suficient pentru distanțare. Suprafața evenimentului a fost lărgită considerabil, adăugând și Piața Mică și Str. Nicolae Bălcescu la zona de vizitat.

Spațiile de plimbare din Piața Mare sunt lărgite, zona de gastronomie organziată cu locuri suficiente pentru stat la masă (în picioare) iar purtarea măștii va fi obligatorie. În rest, atmosfera va fi în continuare una feerică și pozitivă, ca să intrăm în spiritul Sărbătorilor”, anunță organizatorii.

Conform acestora, peste 100 de expozanți vor fi prezenți în Centrul Sibiului pentru a oferi experiențe plăcute vizitatorilor, iar pentru cei mici sunt pregătite diverse atracții printre care se numără Atelierul lui Moș Crăciun, un patinoar în aer liber dar și Parcul lui Moș Craciun.

Spectaculoasele proiecții realizate pe fiecare clădire din Piața Mare vor fi din nou prezente. Proiecțiile sunt renumite deoarece transformă centrul orașului într-un loc de poveste.

Rata de infectare cu Sars Cov-2 în județul Sibiu este de 2,51 la mia de locuitori, iar în municipiul reședință de județ aceasta se cifra luni, 27 octombrie, la 3,75.

sursă: oradesibiu.ro

sursă foto: Facebook – Târgul de Crăciun de la Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Încep reducerile de personal în administrație: La Consiliul Județean Bihor jumătate din angajați vor fi dați afară

Publicat

Noul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, fostul primar al Oradiei, a anunțat în prima conferință de presă restructurări masive în cadrul instituției. 

Mai exact, Bolojan a anunțat că de la 1 decembrie vor mai lucra în instituție doar 88 de angajați, din cei 174 deoarece 86 vor fi concediați. 

La Consiliul Județean Alba sunt pe statele de plată ale instituției 180 de angajați, potrivit transparenței veniturilor salariale din luna septembrie.

Potrivit ebihoreanul.ro noul Ilie Bolojan a afirmat că multe persoane plătite de CJ efectiv nu aveau „obiectul muncii”, dar primeau lefuri mari, fondurile de salarizare cumulând 270.000 euro lunar, ba şi bonusuri de până la 50% pentru participarea în număr mare la proiecte europene cu mize mici.

”La Consiliul Judeţean trebuie să facem din mers două lucruri: pe de o parte o schimbare de curs, o nouă orientare care să însemne reorganizarea activităţii instituţiei, aşa încât să economisim banii bihorenilor, stoparea rispiei şi orientarea CJ spre bihoreni, în paralel cu încercarea de a face tot ce ţine de noi pentru dezvoltarea economică a judeţului şi creşterea nivelului de trai al bihorenilor”, a spus noul preşedinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan, marţi, în prima sa conferinţă de presă susţinută în această funcţie, pe care a preluat-o cu o săptămână în urmă.

Consecvent celor anunţate încă din campania electorală, când a comparat CJ cu o maşină care consumă mult şi numai pentru propriile necesităţi, Bolojan a afirmat că „suntem nevoiţi să reorganizăm instituţia” şi „să depolitizăm activitatea CJ”.

Concret, Bolojan a spus că în prima şedinţă a CJ după alegerile din 27 septembrie, care va avea loc joia aceasta, va supune votului (şi având în vedere că grupul PNL deţine majoritatea simplă necesară, proiectul va fi şi votat) reducerea organigramei aparatului propriu al instituţiei.

Asta înseamnă „reducerea personalului de la 174 de posturi (n.r. – efectiv ocupate din cele 195 existente în organigramă), aşa încât din 1 decembrie ne propunem să rămânem cu 88 de angajaţi”.

Bolojan le-a spus jurnaliştilor că a făcut o analiză „cantitativă” a muncii personalului CJ şi „am constatat câteva chestiuni care nu pot fi contestate”, prima fiind faptul că „în aproape toate compartimentele schema de personal era supraîncărcată”, iar o alta că „sunt structuri întregi fără obiect de activitate”, dând ca exemplu structura care, scriptic, se ocupa de gestionarea ariilor protejate, în condiţiile în care „de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajaţii structurii aveau în realitate alte însărcinări”.

Noul preşedinte al CJ Bihor a spus că, în unele cazuri, oamenii nici nu au spaţiu corespunzător în birouri, fiind prea mulţi.

De asemenea, Bolojan a arătat că a găsit un adevărat CJ paralel, adică „o direcţie de turism vizavi de teatru (n.r. – Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică)”, dar şi o alta vizavi de Primărie (n.r. – Agenţia pentru Managementul Destinaţiei), ironizând că „de aceea nu s-au terminat lucrările în Piaţa Ferdinand la timp că erau cozi de turiști” de care se ocupau aceste structuri.

Pe de altă parte, Bolojan a spus că a identificat şi „direcţii care au fost scoase din aparatul propriu al CJ pentru a li se pierde urma”.

Citește toată știrea pe: ebihoreanul.ro

sursă foto: ebihoreanul.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Comisarul șef al Inspectoratului Județean de Poliție din Alba, confirmat cu COVID-19

Publicat

Comisarul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, Florin Dogaru, a fost testat pozitiv pentru COVID-19, potrivit surselor alba24.ro. 

De asemenea, până în acest moment, peste 30 de polițiști ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba au fost confirmați cu coronavirus, mai susțin sursele alba24.ro.

Ce se întâmplă dacă un membru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba este confirmat cu COVID-19

Contactat de alba24.ro, prefectul județului, Nicolae Albu, a declarat că dacă un membru CJSU este confirmat pozitiv pentru coronavirus, acesta va fi înlocuit temporar de înlocuitorul de drept din instiuția pe care o reprezintă.

Marți în județul Alba au fost confirmate în ultimele 24 de ore, 64 de cazuri de COVID-19. Numărul total de îmbolnăviri de la începutul pandemiei a ajuns la 4385, în județul Alba.

De asemenea, 1.545 persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 129 decese. Luni, în Alba au fost prelucrate 345 de probe. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 99.387.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Lidl a anunțat data deschiderii noului magazin din centrul municipiului Alba Iulia. Au mai rămas doar câteva zile

Publicat

Noul magazin Lidl din centrul municipiului Alba Iulia va fi inaugurat oficial în data de 5 noiembrie. Ridicat pe amplasamentul fostei piețe SIFOR, clădirea are o conformație particulară, de clădire de birouri P + 2E, cu magazinul situat la parter.

Pe fațada acestuia sunt amplasate mai multe imagini cu clădiri și monumente istorice din Cetatea Alba Carolina. 

Accesul auto și pietonal se va face din strada Tudor Vladimirescu. În cadrul proiectului au fost propuse două intrări, direct din stradă, cu relație de dreapta.

Incinta va avea o platformă carosabilă pentru accesul auto și parcarea autovehiculelor. Au fost prevăzute un număr de 109 locuri de parcare, dintre care 6 pentru persoanele cu dizabilități.

Magazinul va fi deschis de luni până sâmbătă între orele 07:00 – 22:00 și duminica între orele 08:00 – 20:00.

Acesta este cel de-al doilea magazin Lidl deschis în Alba Iulia. Primul, aflat la în zona intersecției dintre B-dul Revoluției 1989 și strada Lalelelor, a fost inaugurat în luna noiembrie 2013.

Reamintim faptul că un al treilea magazin Lidl se află în prezent în construcție la Alba Iulia, pe B-dul Republicii, lângă Bazinul Olimpic, lucrările fiind într-un stadiu avansat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate