Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centura ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia intră în faza studiului de fezabilitate. Când ar putea începe lucrările

Publicat

Centura ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia intră în faza studiului de fezabilitate. Potrivit vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan, Consilul Județean a bugetat 1,7 milioane de lei pentru această etapă. 

Urmează ca primăriile din Alba Iulia și Ighiu să facă exproprierile. Lucrările ar putea începe în primăvara lui 2023, costurile fiind estimate la 27 de milioane de euro.  

„Aici e punctul în care mii de basculante, camioane și mașini care nu vor mai fi obligate să treacă prin oraș ca prin lobodă, vor intra pe viitoarea centură ocolitoare. Iar drumurile orașului vor rămâne pentru trafic normal. Depășim faza intențiilor cu cea a soluțiilor. Începem cu studiul de fezabilitate, pentru că e imposibil altfel, dar vom încheia cu ceea ce toată lumea așteaptă, de când lumea: o centură nouă, modernă, pentru Alba Iulia.

Consilul Județean a bugetat 1,7 milioane de lei pentru această etapă. Dincolo de faptul că e parte a protocolului cu CNAIR, care va include acest obiectiv în Programul Operațional de Transport, SF-ul are menirea de a evalua din start toate vulnerabilitățile pentru a putea fi evitate costuri suplimentare și întârzieri. Un exemplu sunt alunecările de teren de la autostradă, iar solul nu e diferit nici pe viitoarea porțiune pe care se va lucra.

Ne fixăm obiective realiste și etape care să ne îndrepte rapid în faza constructivă. Sfârșitul acestui an ar trebui să aducă semnarea contractului de finanțare cu bani europeni, iar până în aprilie 2023 să avem semnarea contractului de execuție. Sunt optimist că cei 6 km de drum, împreună cu viaductul peste linia CFR și podul peste Ampoi se vor putea finaliza în doi ani. Costurile estimate sunt de 27 de milioane de euro.

Știu că în ziua azi nu e bine să vorbești despre certitudini, dar e timpul ca albaiulienii să scape cât mai repede de noxe, neplăceri, trafic iar cei ce vin și merg dinspre/spre Apuseni să aibă o variantă modernă”, a spus Marius Hațegan.

Acesta a participat la o vizită în teren înainte de achiziția Studiului de Fezabilitate. La întâlnire au fost prezenți președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon și administratorul public al județului, Dan Popescu.

Potrivit viceprimarului Marius Filimon, centura de nord va avea o lungime de 6 km din care 4,6 km pe raza orașului și 1,4 km pe raza comunei Ighiu. Valoarea estimată a investiției este de peste 137 de milioane de lei.

„Am avut o ultimă vizită în teren înainte de a începe achiziția Studiului de Fezabilitate pentru Centura de Nord a municipiului Alba Iulia. Suma necesară pentru realizarea acestui studiu, 1,7 milioane lei, a fost cuprinsă în bugetul Consiliului Județean Alba.

Această șosea ocolitoare are o importanță deosebită pentru reducerea traficului pentru zona rezidențială Alba – Micești și toate autovehiculele care vin dinspre Munții Apuseni și doresc să ajungă în partea de nord vor folosi această centură”, a scris Marius Filimon, pe pagina de Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax