Connect with us

Administrație

Guvernul Bolojan pregătește restructurarea Poliției Locale: mai puțini agenți, dispecerate unificate

Publicat

Prim-ministrul Ilie Bolojan a anunțat vineri, 19 iulie, un set de măsuri pentru eficientizarea administrației locale, una dintre cele mai importante vizând restructurarea Poliției Locale.

Reforma  administrației locale, va include plafonarea numărului de angajați din primării și consilii județene, dar și limitarea numărului de polițiști locali și introducerea unei grile de salarizare unice pentru anumite localități.

Raport de un polițist local la 1.000 de locuitori va fi modificat

Potrivit lui Ilie Bolojan, actualul raport de un polițist local la 1.000 de locuitori va fi modificat în sensul reducerii personalului.

„A doua măsură vizează numărul de polițiști locali, în sensul în care norma stabilită astăzi, un polițist local la 1.000 de locuitori, să fie majorată”, a declarat premierul.

Norma va fi redefinită în urma consultărilor cu primăriile municipiilor reședință de județ, unde se regăsește cea mai mare concentrație de personal din cadrul Poliției Locale. Bolojan susține că eficiența nu depinde neapărat de numărul mare de angajați, ci de modul în care sunt organizate atribuțiile.

Orașe cu mai puțini polițiști, dar mai eficiente

Premierul a oferit exemple concrete de orașe precum Buzău, unde numărul polițiștilor locali depășește limita legală, în contrast cu alte localități care au un raport de un polițist la 2.000 de locuitori, fără probleme semnificative privind ordinea publică.

„Avem orașe care au un polițist la 2.000 de locuitori și nu au probleme de infracționalitate sau curățenie scăpate de sub control”, a subliniat Bolojan.

Acesta a sugerat că supradimensionarea Polițiilor Locale în unele localități duce la cheltuieli inutile și la suprapuneri cu atribuțiile Poliției Naționale.

Dispecerate comune Poliție Locală – Poliție Națională

O altă măsură anunțată vizează organizarea de dispecerate comune între Poliția Locală și Poliția Națională, cu scopul de a elimina dublările de responsabilități și de a eficientiza răspunsul la sesizările cetățenilor.

„Nu mai ai cinci polițiști naționali într-un dispecerat și alți cinci locali într-un altul. Printr-un singur dispecerat, cu monitorizare video comună, vom clarifica responsabilitățile și vom evita cheltuielile inutile”, a explicat premierul.

Această reformă face parte dintr-o strategie mai amplă de optimizare a costurilor din administrația publică locală și de reducere a birocrației, una dintre prioritățile guvernului Bolojan.

Reforma administrației locale- reducerea cheltuielilor publice

Planul de reformă anunțat de Ilie Bolojan vine într-un context în care Guvernul dorește să reducă cheltuielile publice și să alinieze administrația locală la criterii mai stricte de performanță. Se așteaptă ca măsurile să intre în vigoare după perioada de consultări cu autoritățile locale și după modificările legislative corespunzătoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 19.07.2025 at 13:55

    Ce ai d-le Bolojan cu trândavii ? Iar faci în contră PSD-ului?. Nu cred că te mai suportă și or să iese da la guvernare. Tot ce au clădit în zeci de ani ”cu trudă” le desfințezi. Păi nu așa a fost înțelegerea. I-ai păcășit. Eu mă bucur.

  2. Petru

    sâmbătă, 19.07.2025 at 16:13

    Foarte bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.