Eveniment
Reconectare cu natura în apropiere de Alba Iulia: Iezerul Ighiel, cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România

Reconectare cu natura în apropiere de Alba Iulia: Cel mai mare lac de baraj natural format pe calcare din România, înconjurat de pădurile misterioase ale Trascăului, pare ascuns, rupt din povești.
Aflat la doar 25 de kilometri de Alba Iulia, Iezerul Ighiel oferă turiștilor un peisaj care pare desprins dintr-o carte poștală.
Lacul Iezerul Ighiel este un adevărat refugiu iubit de turiști, dar nu doar aceștia se bucură de peisaj și de aerul curat, deoarece este un loc frecventat și de localnici.
În weekenduri și în zilele călduroase, zeci de tineri, băieți și fete, pasionați de aventură, își dau întâlnire în acest loc de o frumusețe aparte.
Sunetul motoarelor de la mașinile de teren sau de la ATV-uri, care mai de care, te trezesc parcă din transa în care ai ajuns, fără să vrei, datorită liniștii și peisajelor din fața ta.
Dacă locuiești în județul Alba, iar vremea bună te îndeamnă la o scurtă escapadă, lacul Iezer Ighiel s-ar putea să fie prima alegere, dar nu doar pentru tine. E posibil ca și prietenii sau cunoscuții tăi să aibă același gând.
Astfel, pentru relaxare, peisaje de poveste, un picnic în aer liber sau chiar întâlniri neașteptate cu oameni care caută aceleași momente de liniște și natură, Iezerul Ighiel este locul perfect.
Iezerul Ighiel. Cum ajungi
Totuși, întrebarea e acum, cum ajungi acolo?
Așadar, accesul se face pe DN74 din Alba Iulia până la Șard, apoi pe DJ107H până la Ighiu și mai apoi, pe DJ106H, până în localitatea Ighiel. Aici se termină și drumul asfaltat, urmând apoi un drum forestier, îngust și anevoios, paralel cu pârâul Ighielului, până la lac.
Odată ajuns acolo, este plăcut să știi exact ce vezi și poate chiar niște cifre despre adâncimea sau suprafața Rezervației Naturale Iezerul Ighiel.
Astfel, Rezervația Naturală Iezerul Ighiel are o suprafață de 5,5 ha, lacul propriu-zis respectiv zona tampon pe o suprafață de 365 ha. Rezervația a fost constituită în 1969, prin Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Județean Alba.
Lacul este situat la o altitudine de 925 metri. Acesta s-a format în calcare jurasice masive dispuse peste un fundament de roci eruptive bazice (diabaze și diabaz-porfirite).
Între calcarele jurasice se interpun șisturi negre barremiene și un depozit de filiș grezon cu intruziuni de andezite banatitice.
Relieful major este reprezentat de platoul calcaros Ciumerna, care domină lacul în părțile de vest, nord-vest și nord-est, cu vârfurile Grohotul Pragului (1.238 m), Podul Horai (1.224 m) și Vârful Serghii (1.276 m).
Pe platoul calcaros Ciumerna se întâlnesc numeroase doline iar marginal se găsesc o serie de peșteri de diferite dimensiuni.
Vegetația inițială a fost constituită din păduri de fag, în care apărea diseminat carpenul și bradul. În ultimii 80 de ani s-au plantat pini și molid în câteva mici areale la nord de lac și pe Valea Iezerului, cu scopul fixării versanților. În pătura erbacee a pădurilor de fag se întâlnește o floră bogată.
Adâncimea Iezerului Ighiel
Iezerul Ighiel are o adâncime maximă de peste 9 metri și o adâncime medie de 4,3 metri. Lungimea maximă a lacului este de 440 metri, în timp ce lățimea maximă este de 140 metri. Între linia oglinzii apei și fundul chiuvetei se acumulează un volum de aproximativ 225.0o0 metri cubi de apă.
Urcând spre lac se observă că în fața lui există o pantă bruscă cu relief haotic care barează valea pe întreaga lățime și de la baza căreia izvorăște apa ce se scurge din lac.
Acesta este barajul natural rezultat al unei alunecări de teren ce a închis valea determinând acumularea apei în spatele lui.
Apele curgătoare care se varsă în Iezerul Ighiel sunt temporare deoarece străbat o regiune calcaroasă și în același timp sunt foarte scurte (1,5 – 2 km) având bazinul de recepție redus.
Lacul nu are scurgere de suprafață și se drenează subteran, dând naștere pârâului Ighiel.
Pe malul lacului se află o cabană a direcției silvice. De asemenea, este important de știut că scăldatul, lansarea pe lac a oricăror ambarcațiuni sau pescuitul sunt interzise.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
BabaGanush
sâmbătă, 19.07.2025 at 09:18
Atentie la ursi..acum o luna erau in zona