Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cine este Călin Matieș, propunerea PSD Alba pentru Primăria Alba Iulia: Afaceri, avere, declarații politice controversate

Publicat

Călin Matieș, senatorul PSD de Alba, a preluat șefia interimară a organizației Alba Iulia a partidului și a fost propus candidat pentru funcția de primar al muncipiului, din partea formațiunii politice, la alegerile locale din 2024. 

Apărut recent pe scena politică a județului, dar și pe cea națională, Matieș s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni, unele dintre ele controversate, dar și printr-un conflict deschis cu actualul primar al municipiului Alba Iulia, conflict care a ajuns și în instanță. 

De asemenea, funcția de senator câștigată de Matieș a făcut valuri în PSD Alba și a dus la împărțirea partidului în două tabere: cea care îl susține pe senator și cealaltă, a deputatului Tuhuț, susținută și de fostul președinte al formațiunii politice, Ioan Dîrzu. 

Cine este Călin Matieș

Matieș are 51 de ani (născut în 1971) și este căsătorit cu Alina Simona Matieș. Are doi copii: Alexandra și Ștefan Matieș. După ce a intrat în politică, afacerile au fost preluate de soție și fiica mai mare, Alexandra. CV-ul complet poate fi vizualizat AICI

Printre cele mai cunoscute afaceri pe care le are familia Matieș este fabrica de pâine și brand-ul ”Pită de Sântimbru”. Mai este și președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale.

Declarații și acțiuni controversate: educația sexuală comparată cu propagandă LGBT, a intrat cu sapa în Senat, a fost dat în judecată de primarul Gabriel Pleșa

Printre cele mai criticate declarații ale senatorului Matieș se numără împotrivirea sa față de educația sexuală în școli, pe care a comparat-o foarte ușor cu o propagandă LGBT.

”Omul ăsta chiar vrea ca, în școli, copiilor, să se predea de fragezi practica masturbării (după cum o cere OMS), dar pericolul din spate este altul, mult mai grav. Se vede deja în țări ca și Canada sau SUA: COPIII SĂ FIE GHIDAȚI SPRE HOMOSEXUALITATE! USR lasă impresia uneori că este plătit de ONG-urile LGBT. Altfel nu îmi explic…”, declara Matieș într-un comunicat de presă din 10 iunie 2021.

 

A intrat cu sapa în Parlamentul României pentru a-l ironiza pe Klaus Iohannis, președintele României, care este un pasionat al golf-ului.

A fost în conflict deschis și cu prefectul județului Alba, Nicoale Albu și chiar i-a făcut o plângere penală la DNA pentru modul în care acesta ar fi gestionat pandemia de COVID-19.

În 6 octombrie 2021, după ce guvernul Cîțu a fost dat jos, Matieș l-a atacat pe prefectul Nicoale Albu, într-o postare pe Facebook. Postare în care îl amenința cu demiterea pe actualul prefect și îi transmitea lui Nicolae Albu că, după ce își va pierde funcția, îl va angaja la brutăria pe care o deține.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD, Calin Matieș, amenințări la adresa prefectului de Alba: Îi fac un post la brutăria mea și îl recalific gratis

Nicolae Albu este în continuare prefectul județului Alba.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a depus la DNA Alba Iulia o plângere penală pe numele prefectului Alba

De asemenea, Călin Matieș a intrat într-un conflict deschis cu actualul primar al municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, după ce senatorul a făcut o serie de acuzații referitoare la o afacere desfășurată de o rudă a primarului.

Acuzațiile au fost făcute printr-un comunicat de presă, iar urmarea a fost un proces în instanță, intentat de primarul Pleșa, care îi cere senatorului daune morale de 100.000 de lei.

Matieș a a declarat în comunicatul de presă că ”firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc, prin bunăvoința CAS Alba!”.

După ce a fost dat în judecată, Matieș a declarat, într-un live pe Facebook, că primarul municipiului Alba Iulia îi cere bani pentru ”un transplant de testicule”.

CITEȘTE ȘI: Senatorul Matieș (PSD), derapaj după ce primarul din Alba Iulia l-a dat în judecată: vrea bani pentru transplant de testicule

Vizuni diferite în PSD Alba: Senator versus deputat

Ascensiunea politică a senatorului Matieș, care automat din funcția pe care a obținut-o a putut emite păreri despre structura partidului la nivel local dar și județean, a creat nemulțumiri între membrii formațiunii.

Deși nu au recunoscut oficial, după ce Matieș a ajuns senator și Radu Marcel Tuhuț deputat, s-au coagulat două tabere în jurul celor doi.

CITEȘTE ȘI: PSD Alba împărțit în două tabere, cu două viziuni diferite. Întâlniri private, la ”o poveste” înainte de ședința de partid

Este vorba despre o tabără a social-democraților mai tineri, care îl susțin pe senator, și o tabără a primarilor din zona Apusenilor, dar și a celor mai vechi din partid care îl susțin pe Tuhuț.

Afacerile senatorului Matieș

Restaurantul PUB 13

În 1998 a închiriat de la Primăria Alba Iulia, pe 50 de ani, o locație în Cetatea Alba Carolina, monument istoric, pe care a amenajat-o în restaurantul PUB 13 alături de fratele său, Cosmin Matieș.

Călin Matieș a declarat pentru alba24.ro că a vândut trei apartamente ale fratelui său, Cosmin Matieș, care a activat ca militar în Legiunea Franceză. A fost acționar majoritar, apoi a vândut afacerea în totalitate către fratele său, care se ocupă și în prezent de restaurant.

MATIAS SRL – Brutăria, Hotel și Restaurant Rustic, sala de evenimente White Palace, Crama de vin din Sântimbru

Marte parte din afacerile senatorului se desfășoară sub firma Matias SRL. Firma a fost înființată în 1998 alături de tatăl său, iar apoi a fost trecută în totalitate pe numele său. În primă fază, firma a fost partener a societății PANTER SRL din Italia care derula afaceri în domeniul încălțămintei. Apoi firma s-a transformat și s-a axat pe producție de pâine și domeniul ospitalității.

A devenit cunoscut în mediul de afaceri din Alba cu brutăria și ”pita de Sântimbru”, fiind și afacerea principală a familiei.

Și-a deschis un hotel și un restaurant în Sântimbru, care a funcționat pentru o perioadă, apoi a fost transformat în azil de bătrâni, afacere de care în prezent se ocupa fiica, Alexandra Matieș.

De asemenea, mai are și sala de evenimente White Palace, de care se ocupă tot fiica acestuia.

Legat de crama de vin din Sântimbru, acesta a declarat că momentan aceasta nu funcționează.

Câini de rasă

Este pasionat de câini, fiind și crescător de câini de rasă, de talie foarte mare: are mai mulți câini din rasa Dog German cu care a participat și participă la concursuri dedicate crescătorilor de câini.

De asemenea, în CV, mai apare că știe să cânte la saxofon.

Educație: liceu, postliceală, facultate la Timișoara

A terminat Liceul Industrial numărul 1, în anul 1990, la profil electrotehnică și a luat bacul cu nota 8.20. Între anii 1990 – 1992 a făcut postliceala de finanțe-contabilitate.

În anul 1993, s-a înscris la Facultatea de Științe Economice, Universitatea de Vest din Timișoara – Științe sociale, jurnalism și știința informării: domeniul economie. A absolvit-o în 1998.

Declarația de avere a senatorului Călin Matieș

Cea mai recentă declarație de avere a senatorului PSD de Alba datează din 16 iunie 2021 și este publicată pe site-ul Senatului. Poate fi citită AICI.

Terenuri

Deține 10 terenuri, în cotă parte, alături de soție. Cinci sunt în extravilan și cinci în intravilan și toate sunt dobândite prin cumpărare.

 • 8700 metri pătrați, în extravilan, dobândit în 2016
 • 2783 metri pătrați, în intravilan, dobândit în 2017
 • 5400 metri pătrați, în extravilan, dobândit în 2012
 • 5092 metri pătrați, în intravilan, dobândit în 2018
 • 33607 metri pătrați, în extravilan, dobândit în 2018
 • 1800 metri pătrați, în extravilan, dobândit în 2010
 • 4027 metri pătrați, în extravilan, dobândit în 2020
 • 892 metri pătrați, în intravilan, dobândit în 2019
 • 8348 metri pătrați, în intravilan, dobândit în 2009
 • 2913 metri pătrați, în intravilan, dobândit în 2016

Locuințe și spații comerciale

Are trei case, un apartament, un spațiu comercial și un spațiu de producție. La fel ca în cazul terenurilor, Matieș este coproprietar alături de soție.

 • O casă în Sântimbru, în suprafață de 70 de metri pătrați, dobândită în anul 2014
 • O casă tot în Sântimbru, de 300 de metri pătrați, construtiă în 2012.
 • O a treia casă în Sântimbru, de 76 metri pătrați, dobândită în 2017.
 • Un apartament în Alba Iulia de 56 metri pătrați, dobândit în 2012.
 • Un spațiu comercial la Sântimbru, de 56 de metri pătrați, dobândit prin moștenire în 2016, iar titular este soția sa.
 • Un spațiu de producție, dobândit în 2019, în Alba Iulia, de 120 de metri pătrați.

Mașini

Deși este văzut adesea la volanul unui Jaguar sau al unui Mercedes și, mai nou, într-o Dacia Duster, pe declarația de avere, pe numele său are trecută doar o remorcă din 1998.

Nu are declarate bijuterii, colecții de artă sau obiecte scumpe

În declarația de avere nu are trecute pe numele său bunuri, bijuterii, colecții de artă sau alte obiecte care să depășească suma de 5000 de euro.

Senatorul Matieș nu își ține banii pe numele lui

În declarația de avere postată pe site-ul Senatului, senatorul de Alba nu figurează cu active financiare pe numele său.

Mai exact, nu are trecute pe numele lui conturi, fonduri de investiții sau depozite bancare.

Venituri realizate

Potrivit declarației de avere postate pe site-ul Senatului, în 2021, Matieș a obținut, într-un an, următoarele venituri:

 • Pentru o perioadă scurtă a fost angajat consilier la ANSVSA, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor, unde a avut un venit de 2348 de lei.
 • Până să ajungă parlamentar a fost tot pentru o perioadă scurtă consilier județean, de unde a obținut 2190 de lei.
 • De la firma la care este director, Matias SRL, figurează într-un an cu un salariu de 4475 lei.
 • De la Senatul României și-a notat că a câștigat, de când a fost numit senator și până la data de 16 iunie 2021, suma de 4635 lei.
 • Pe declarația de avere a senatorului Matieș mai apare un împrumut dat către PSD, un împrumut acordat în nume personal, în valoare de 133, 500 de lei ca și contribuție pentru campania politică de la alegerile parlamentare.

Propunerea PSD Alba pentru primărie

Sâmbătă, 9 aprilie 2022, Matieș a preluat funcția de președinte interimar al organizației PSD Alba Iulia, ocupată până acum de Marcela Dărămuș.

Acesta ar putea fi și varianta cu care partidul va merge pentru funcția de primar al municipiului, la alegerile locale.

CITEȘTE ȘI: Senatorul Călin Matieș, propus candidat pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia. A preluat organizația locală a PSD

Senatorul Matieș a confirmat pentru Alba 24 că a fost nominalizat de partid pentru o viitoare candidatură la Primăria Alba Iulia, dar a spus că deocamdată nu a luat decizia să accepte.

A spus că are la dispoziție 3 luni pentru a lua o decizie în acest sens, perioadă în care va analiza modul în care este privit de cetățeni.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Dany

  luni, 11.04.2022 at 19:44

  Copil de bogatan cu fața de țăran și apucături de cioban. Iată cum îl poți caracteriza pe stimabil intr-o fraza. I se citește inteligenta pe fața. De oameni ca el avem nevoie. Oricum suntem vai mama noastră

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

BLAJ: Bazinul acoperit de înot se închide duminică. Din 3 iunie, începe sezonul estival la baza de agrement. Tarife și program

Publicat

Sezonul estival 2022 la baza de agrement a Primăriei Blaj va începe oficial vineri, 3 iunie, odată cu redeschiderea ştrandului pentru adulţi şi a celor trei bazine pentru copii.

Duminică, 29 mai, va fi ultima zi de funcționare a bazinul acoperit de înot, care se va redeschide în luna septembrie, când se va încheia sezonul estival la baza de agrement.

Începând din acest an, au fost stabilite noi tarife de acces la baza de agrement.

Tarife de acces și program – baza de agrement Blaj 2022

Preţul unui bilet/brăţară va fi de 20 lei/adult şi 10 lei/copiii sub 14 ani, indiferent de numărul intrărilor şi al ieşirilor în/din baza de agrement din ziua respectivă, iar prețul unui șezlong va fi de 5 lei.

Accesul în baza de agrement Blaj va fi valabil în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 09:00 şi 20:30.

Excepţie va fi lunea, zi în care baza de agrement este închisă pentru lucrări de întreţinere.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Anul școlar 2022-2023: câte note vor trebui să aibă elevii, pentru încheierea mediei anuale. Propuneri la minister

Publicat

Odată cu modificarea structurii anului școlar și eliminarea tezelor, se schimbă și procedura pentru note în încheierea mediei. Propuneri de procedură sunt studiate de autoritățile din Educație, pentru 2022-2023.

Anul școlar viitor va avea cinci module de cursuri, alternate cu vacanțe scurte, în loc de două semestre.

Procedura pentru note și medie

Potrivit unui document obținut de edupedu.ro, ce va fi discutat luni în Consiliul de Dialog Social din care fac parte elevi, părinți și sindicate, notele vor fi acordate de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru.

Tezele nu vor mai fi obligatorii, iar media va fi încheiată annual. Elevii vor primi cu cel puțin trei note mai mult peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, iar media se va încheia anual.

Dacă, de exemplu, un elev are 3 ore de matematică pe săptămână, profesorul trebuie să acorde pe an cel puțin 6 note.

“Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La orice disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ”, este una dintre propunerile de modificare a legislației.

Alte propuneri

 • La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.
 • Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin trunchiere, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele şi de la purtare (anterior se calcula ca medie aritmetică, fără rotunjire)
 • Elevii din clasele primare, gimnaziu, liceal și postliceal vor avea cel puțin două evaluări scrise pe an școlar (anterior, cel puțin o evaluare scrisă pe semestru).

Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe

 • cursuri – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
 • vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022
 • cursuri – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
 • vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
 • cursuri – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
 • vacanţă – o săptămână (la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie 2023)
 • cursuri – din februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 6 aprilie 2023
 • vacanţă – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
 • cursuri – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
 • vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

În ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, se arată în ordin.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Prin excepţie de la prevederile alin. (1), la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică.

sursă: edupedu.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noi reguli RCA: formularul de constatare amiabilă, completat și electronic. Alte modificări de procedură

Publicat

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual.

Formularul de constatare amiabilă, completat și electronic

Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic.

Conform noilor reglementări, “în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”

Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ.

Tot la inițiativa A.S.F., în 2021 a fost eliminată obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017.

Concret, au fost eliminate obligațiile de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către A.S.F., în conformitate cu măsurile impuse de Comisia Europeană.

Procedură pentru mașina la schimb

Nu în ultimul rând, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor, inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora.

Noua procedură este mai simplă și mai clară și vine în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și de reparație și, în principal, al păgubitului.

sursă: comunicat ASF

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Străzile din Alba Iulia, spălate cu detergent pentru „diminuarea cantității de praf” și „un miros plăcut”. Ce spune primarul

Publicat

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a transmis vineri că în municipiu au început acțiuni de spălare cu detergent a străzilor și trotuarelor. 

„Normalitate după o perioadă îndelungată!

Am început acțiuni de spălare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cu detergent, pentru diminuarea cantității de praf de pe carosabil și, implicit, din aer, dar și pentru un miros plăcut.

Ne dorim un oraș curat, igienizat și îngrijit, în care cetățenii să respire un aer curat”, a scris primarul Gabriel Pleșa, pe pagina de Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax