Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: ”Lăcustele roșii afectează grav agricultura românească”

Publicat

Sorin Bumb, deputat PNL de Alba, susține că agricultorii au estimat pierderi de peste 50% la recolta din acest an, efectele pandemiei fiind amplificate și de secetă.

”Efectele dezastruoase ale pandemiei de COVID-19 asupra economiei românești – și implicit asupra buzunarelor românilor – vor fi amplificate și de seceta care s-a abătut asupra țării, agricultorii estimând deja pierderi de peste 50% la recolta din acest an. Efectele de vor face simțite atât asupra întreprinzătorilor ce activează în sectorul agriculturii, care își văd acum afacerile în pericol și care se află la limita subzistenței, dar și asupra economiei naționale în general, prin reducerea veniturilor la bugetul statului și mai ales prin cascada de scumpiri pe care producția slabă o va declanșa. În mod normal, problemele unor recolte slabe sunt evitate prin importuri dar, în acest an, situația este una specială pe tot mapamondul, din cauza pandemiei mondiale și din cauza schimbărilor climatice. Deja numeroase țări au anunțat interzicerea exporturilor la produse agricole și cereale, ceea ce va crea o și mai mare presiune în piață, ducând la creșterea prețurilor.

Cu totul alta ar fi fost situația dacă PSD le-ar fi oferit agricultorilor români altceva decât spectacole electorale de prost gust, ca pe vremea mustăriilor ceaușiste. Alta ar fi fost situația dacă ministru al agriculturii ar fi fost un specialist cu o gândire contemporană și nu un aparatcik de mâna a doua, specialist în raportări trucate,  în bufonerii televizate, și în mâncatul roșiilor cu brânză pe capota mașinii. Alta ar fi fost situația dacă PSD investea miliardul de euro promis în irigații și dacă lucrările pentru irigarea celor 2 milioane de hectare prevăzute în programul utopic de guvernare al PSD s-ar fi desfășurat și pe teren, nu doar pe hârtie.

În realitate, PSD nu a făcut nimic pentru sectorul irigațiilor și acum ne aflăm, din nou, în bătaia vântului, așteptând ca acesta să aducă nori de ploaie. Din miliardul de euro promis, abia dacă s-au cheltuit vreo 70 de milioane – și ăia prin sinecuri de partid – iar mărețele șantiere prezentate la televizor nu au fost nimic altceva decât niște cârpeli ale unor sisteme vechi de peste 40 de ani.

Chiar ministrul Agriculturii recunoștea, acum un an, că din cele 88 de amenajări de irigații cuprinse în Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii de Irigații, se finalizaseră lucrările doar la 2, iar alte 37 era doar în stadiul de proiect, de desene pe hârtie. Important era însă că se tăiau panglici și camarila PSD defila pe la televizor, lăudându-se cu ce a rămas funcțional de acum 30 de ani. O dovadă a incompetenței și a lipsei de viziune PSD-iste a fost oferită chiar de către ilustrul Daea. La fel ca în bancurile cu Bulă, Daia merge anul trecut  să inaugureze în Mehedinți un sistem de irigații pe care tot el în desființase în 2004, când se ocupa de agricultură în guvernul Năstase, considerându-l atunci învechit și neeficient. Anul trecut însă, după ce niște improvizații și cârpeli au fost făcute în grabă la acest sistem vechi de peste 40 de ani, iar vechile țevi ruginite au primit un strat nou de vopsea, Daea a venit să taie panglica, recitând din programul de guvernare PSD. Întrebat de ziariști despre costurile cu exploatarea acestor stații de pompare vechi, energofage, construite în urmă cu mai bine de patru decenii, Petre Daea a explicat că nu e nicio problemă, pentru că recolta obținută cu ajutorul irigațiilor va fi foarte mare și va acoperi toate costurile…

Noaptea minții! Cum să-i explici unui astfel de om că, din cauza prețurilor la energie, fermierii din Vest investesc fiecare cent obținut profit în diversificarea portofoliului de produse, pe o piață tot mai competitivă, că unii dintre ei au ajuns chiar să investească în facilități de cogenerare tocmai pentru a economisi? Aceasta este însă mentalitatea PSD, care ne-a adus în sapă de lemn și care ne ține acum la mila lui Dumnezeu, rugându-ne să plouă, pentru că sisteme de irigații există doar la alții. În timp ce în Vest agricultura se face cu drone și cu sisteme computerizate, noi ne vom ruga și anul acesta de Pandele să mai scoată moaștele pe câmp, poate ne va Dumnezeu ploaie și ne va scăpa și de lăcustele roșii care au distrus agricultura”, a declarat deputatul PNL de Alba, Sorin Ioan Bumb.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. cioclul apocalipsei

    luni, 04.05.2020 at 11:29

    … si „Lacustele GLABENE” au distrus psihic populatia si au terminat definitiv ECONOMIA Romaniei!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax