Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De la matematică, la literatură. Emilia Petruț: 30 de ani în slujba cărților, la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba

Publicat

Zeci de mii de cărți, reviste și ziare i-au trecut Emiliei Petruț prin mână în cei 30 de ani de când face naveta de la Aiud la Alba Iulia. Și i-au trecut și prin suflet, pentru că, în calitate de bibliotecar, cu mâna pe inimă mărturisește că iubește casa asta a cărților, care a devenit și a ei, și la care vine cu mare drag de atâta vreme.

Și acum, în prag de pensie, ticluiește tot felul de activități pentru copiii care participă la proiectele dedicate lor și care se implementează de câțiva ani prin intermediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Tot prin intermediul acesteia, periodic, merge și la copiii de la Centrul de zi „Casa Nădejdii” din Aiud, unde îi antrenează pe mici și măricei la citit, povestit, meșterit, joc și joacă pe marginea cărților.

Călătoria ei, cumva itinerantă, prin universul bibliotecii a început în 1991, când pașii i s-au îndreptat în mod nepremeditat câtre instituția de cultură.

La acea vreme profesor de matematică, venise cu treabă „la centru”, la inspectorat. Cum nu a reușit să obțină un răspuns favorabil solicitării sale de atunci, coborând dealul Cetății, s-a pomenit în fața Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, așa că a intrat.

Povestind cu direcțiunea vremii despre o eventuală posibilitate de angajare, află că tocmai bine picase, căci una dintre colege născuse și ar fi fost nevoie de cineva.

Se angajează, așadar, pe post de legător (absolvise cursuri de legătorie la Sibiu). La începutul celor 30 de ani de activitate a fost pe rând și legător, și bibliotecar dar și secretară, după cum era nevoie, aparatul personalului fiind subdimensionat.

A trecut pe rând prin mai toate secțiile, de la cea de împrumut carte pentru copii la arhivă, unde a avut atribuții, dar cei mai mulți ani, 25, i-a petrecut printre ziare și reviste, la Secția de periodice.

Și pentru că nici așa nu s-a considerat destul de informată, Emilia Petruț a găsit energia și determinarea de a urma și absolvi felurite cursuri, ba chiar și Facultate de Științe Juridice și administrative, urmând și un modul postuniversitar.

Text și foto: Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax