Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din decembrie, producătorii de alimente vor fi obligați să se înregistreze pe site-ul Ministerului Agriculturii

Publicat

Potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern, începând cu luna decembrie, producătorii de alimente vor fi obligați să de înscrie într-un registru electronic care va fi postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizați şi astfel să poată fi verificată calitatea.

Producătorii își vor putea desfășura activitatea doar dacă sunt înregistraţi în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi deţin un certificat de înscriere. Înregistarea în registru este gratuită și este înființată pentru a putea monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici şi pentru a cunoaşte ce alimente se produc şi în ce cantităţi.

Acestă măsură vizează toţi producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, „funcţionarea registrului şi cadrul legislativ fac obiectul unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care cred că va fi aprobat în maxim trei săptămâni. Din acel moment, producătorii alimentari au la dispoziţie trei săptămâni pentru a se putea înscrie în RIA”.

Acesta a precizat că neregulile ce vor fi găsite la firme vor fi publicate pe site-ul ministerului.

Proiectul a fost lansat în urmă cu trei ani, dar între timp a suferit mai multe modificări. Cea mai importantă este eliminarea obligativităţii producătorului de a înscrie în registru şi reţeta produselor.

Potrivit mediafax.ro, pentru a se putea înscrie în RIA şi a obţine certificatului necesar funcţionării, producătorii vor depune la direcţiile judeţene pentru agricultură o cerere tip, însoţită de un caiet de sarcini care va cuprinde, printre altele, statutul societăţii, obiectul activităţii economice şi specificaţia tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat şi aprobat de operatorul economic, dar şi etapele fluxului tehnologic al produsului.

RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), iar reprezentanții direcţiilor judeţene vor verifica dacă datele şi informaţiile înscrise în cerere şi în caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentanţii MADR sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor înscrise în documentele primite.

Se vor înscrie în registru operatori din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, pâine şi produse de morărit şi panificaţie, al prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, uleiurilor şi grăsimilor vegetale alimentare, zahărului şi produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei şi drojdiilor de panificaţie, al aromelor şi sosurilor utilizate în industria alimentară etc.

La înregistrarea în RIA, producătorii de alimente vor fi verificaţi dacă la fabricarea acestora respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarate în caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, şi respectarea condiţiilor de calitate impuse de lege.

Certificatul de înscriere în RIA se solicită în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ de către producătorii aflaţi în activitate şi în 30 de zile de la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi sau punct de lucru nou înfiinţat.

Importatorii de alimente nu ar fi nevoiți să se înscrie în registru, pentru că MADR nu i-a menţionat în proiectul de act normativ.

Sursa: Mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax