Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DISTRACŢIA de WEEKEND în ALBA: Concerte, muzică şi spectacole la Alba Iulia şi Blaj, festival de film la Zlatna şi Junior Bike Race


Publicat

În acest weekend, distracţia e la cote maxime în Alba. La Alba Iulia sunt Zilele Municipiului – Alba Fest, cu două mari concerte, dar şi spectacole de stradă şi focuri de artificii, la Blaj este festivalul Blaj aLive, cu trupe de muzicieni de peste hotare, la Zlatna este festival de film, iar la Ciugud se organizează prima competiție locală de mountain-bike adresată juniorilor.

În plus, la Sala Unirii, este deschisă expoziţia care prezintă piese din aur şi argint, din tezarul antic al României. Veţi putea vedea „Cloşca cu puii de aur” sau celebrele brăţări dacice şi nu numai.

Pentru cei care preferă distracţia în club, sâmbătă seara, la Stage, este petrecerea oficială de Zilele Municipiului.

oameni multime piata cetatii puyaÎn acest weekend, Alba Iulia îmbracă haine de sărbătoare. Sunt „Zilele Oraşului”, eveniment care din acest an poartă oficial marca „Alba Fest” şi care îl aduce în Cetatea Alba Carolina pe cunoscutul muzician Goran Bregovic, pentru a dezlănțui energiile într-un show ce va avea loc în data de 6 iunie. Duminică, va fi rândul artiştilor români Smiley, Alex Velea, Sore, Cabron, Dorian și Speak să „ţină în priză” publicul.

Prima seară de concerte la Alba Fest 2015 este sâmbătă, 6 iunie, de la ora 19.00, când pe scenă va urca formaţia Mahala Rai Banda, iar ulterior albaiulienii şi turiştii îl vor pute vedea şi asculta pe Goran Bregovic. Duminică, 7 iunie, tot de la ora 19.00, scena va fi rezervată artiştilor români.

Evenimentul va fi „pigmentat” cu alte surprize pentru public, cum sunt reprezentaţiile de reenactment cu Garda Romană şi Lupii Apoulonului, dar şi tradiţionalele focuri de artificii. Administraţia locală a rezervat pentru Alba Fest 2015 un buget estimat la 500.000 lei. Mai mult de jumătate din această sumă este destinată concertelor organizate la Alba Iulia cu această ocazie.

Vezi PROGRAMUL ALBA FEST 2015: Weekend cu concerte, spectacole de stradă şi focuri de artificii la Alba Iulia, de Zilele Municipiului

Sâmbătă seara, după evenimentele din Piaţa Cetăţii, distracţia se mută în Club Stage, la singurul after-party oficial organizat cu ocazia Festivalului Alba Fest.

Club Stage continuă tradiţia şi în acest an, iar sâmbătă de la ora 23.00 îşi deschide porţile la Alba Fest – Official After-Party, găzduită de Moving Elements & Adrian Lup (on The mic). AICI, detalii.

photo 6Câmpia Libertății din Blaj va fi din nou loc de petrecere pentru mii de oameni. Fanii Manu Chao, Matisyahu, Sunrise Avenue, UNKLE Sound, dar și mulți alții, sunt așteptați vineri și sâmbătă la Blaj aLive.

Și anul acesta organizatorii au pregătit un program pentru toate gusturile. Ziua este rezervată momentelor de relaxare cu jocuri, concururi si workshop-uri inedite. Anul acesta va exista și o zonă de lounge, Jazz in the Park, unde cei care doresc se vor putea destinde pe muzica trupelor Ori Alboher, JazzyBirds și Nuages Quartet.

Potrivit organizatorilor, in fiecare zi sunt așteptați în jur de 10.000 de oameni.

Costurile totale ale acestei ediții se ridică la peste jumătate de milion de euro, bani care sunt folosiți atât pentru onorariile celor peste 20 de trupe, cât și pentru transport, masă, cazare, sunet și tot ce mai implică evenimentul. De toată organizarea se ocupă cei peste 200 de angajați și alți 180 de tineri voluntari.

Citeşte şi Jumătate de milion de euro pentru Blaj aLive. În weekend, distracţie pe Câmpia Libertăţii cu Manu Chao, Matisyahu, Sunrise Avenue. PROGRAMUL

program FIFE zlatna 2015La Zlatna, amatorii de film vor putea viziona producţii din România, Turcia, Danemarca, Germania, Italia sau Cehia. În perioada 5-7 iunie, este Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, a treia ediţie.

Celebra scenaristă şi regizoare Elisabeta Bostan va participa la festival, admiratorii acesteia având ocazia să vizioneze trei dintre creaţiile sale – cunoscutele pelicule „Amintiri din copilărie”, „Saltimbancii” şi „Mama” .

Elisabeta Bostan va împărtăşi spectatorilor festivalului, precum şi micilor cinefili, date şi impresii personale din culisele filmărilor.

Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna îşi propune să propage cultura şi tradiţiile naţionale, prin intermediul promovării tinerilor artişti. FIFE Zlatna – singurul festival etnografic din România ajută la formarea și educarea cineaştilor independenţi, are rolul de a descoperi noi talente şi promovează schimbul de valori culturale cu alte ţări.

Citeşte şi 5-7 iunie: Festivalul Internaţional de Film Etnografic de la Zlatna, a treia ediție. Ateliere de desen şi benzi desenate pentru copii, inspirate din „Legendele Dacilor”

jbr-afis-a3_copySâmbătă, 6 iunie, la Ciugud, se organizează prima competiție locală de mountain-bike adresată juniorilor. Concursul se va desfășura lângă terenul de fotbal de la Ciugud. Cei mici vor avea la dispoziție două trasee, în funcție de vârstă.

Regulamentul este similar concursurilor de ciclism pentru adulți. Micuții trebuie să poarte cască, vor primi un număr de concurs și un kit de participare, iar părinții vor completa o declarație pe proprie răspundere.

Pe lângă competiția propriu zisă, organizatorii au pregătit micuților nenumărate surprize, printre care premii constând în medalii, diplome și produse oferite de sponsori pentru primii trei clasați la fiecare categorie, o tombolă organizată imediat după premiere, precum și jocuri, baloane și picturi pe față oferite de Ping și Pong.

AICI, mai multe detalii despre Junior Bike Race.

Citeşte şi PREMIERĂ pentru o comună din România: Ciugudul s-a „dotat” cu pistă de biciclişti

 

IMG_1536Iar la Alba Iulia, pe tot parcursul acestui weekend, dar şi în perioada care urmează, până la mijlocul lunii iulie, sunteţi invitaţi să vedeţi o expoziţie-eveniment, la Sala Unirii. Peste o mie de piese arheologice din metale preţioase, descoperite pe teritoriul României, adunate în colecţia ”Aurul și argintul antic al României” sunt expuse pentru vizitare, iar accesul este gratuit. Printre acestea se află brăţările dacice de aur din situl Sarmizegetusa Regia şi Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de „Cloşca cu puii de aur”. Sunt artefacte deosebite, ce reprezintă „crema” tezaurelor din 32 de muzee din ţară.

Valoarea de asigurare a pieselor expuse este de 70 de milioane de euro, acestea fiind protejate de vitrine iluminate și securizate, care beneficiază de sisteme de alarmă.

Citeşte şi FOTO-VIDEO Aurul și argintul antic al României la Alba Iulia: Exponate de 70 milioane de euro, la Sala Unirii

Şi pentru cei care preferă plimbările în aer liber, nu uitaţi că aveţi la dispoziţie atât traseele din Şanţurile Cetăţii, cât şi pista de biciclete şi Parcul Dendrologic de pe dealul Mamut.

Citeşte şi FOTO: Plachetă din bronz cu Cetatea Alba Carolina, în faţa Catedralei Reîntregirii. Prezentare în miniatură a obiectivelor din fortificaţie

Citeşte şi Cele mai frumoase locuri care merită văzute în judeţul Alba. Peisaje spectaculoase, istorie, mister, arhitectură şi tradițiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIONARE METEO COD PORTOCALIU de VREME REA în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice. ZONELE VIZATE

Publicat

Mai multe localități din județul Alba se află marți după-amiază sub o atenționare meteo de tipul Cod Portocaliu de vreme rea. 

În intervalul 15.40, 16-40, sunt așteptate averse de ploaie ce vor depăși local 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Zonele vizagte: Județul Alba: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Bucium, Mogoș, Întregalde;

 

Citeste mai mult
Publicitate

Uncategorized

APIA: Fermierii care ard miriştile riscă excluderea de la plata subvenţiilor. Incendiile, depistate cu ajutorul unei aplicații

Publicat

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente este interzisă, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Potrivit APIA, fermierii care au solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin riscă reducerea sau chiar excluderea de la plată.

Una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri este interdicția arderii miriștilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil și a vegetației pajiștilor permanente. Potrivit APIA, arderile afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră.

APIA, protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu și IGSU

Pentru a întări măsurile de verificare, APIA a încheiat un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi IGSU.

Autoritățile urmăresc respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar a bunelor condiţii agricole şi de mediu. Condițiile sunt referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Incendiile, depistate cu ajutorul unei aplicații

Potrivit protocolului, reprezentanţii GNM/IGSU localizează incendiul prin intermediul unei aplicaţii informatice pusă la dispoziţie de către APIA. Între reprezentanţii GNM/IGSU şi cei ai APIA are loc un schimb de informaţii.

Datele cuprind:

– locul producerii arderilor (localitatea, localizarea în teren, adresa);

– momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data şi ora)

– natura culturilor/miriştilor afectate şi/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor.

Informaţiile sunt transmise prin e-mail, însoţite de marcarea zonei în care s-a produs arderea (print-screen-ul din aplicaţia informatică).

Reprezentanţii APIA întreprind vizite în teren, identifică şi comunică reprezentanţilor GNM/IGSU datele fermierului pe terenul căruia/cărora a avut loc arderea. De asemenea, se efectuează verificări la faţa locului în scopul întocmirii raportului de control şi realizează fotografii relevante.

Respectarea cerințelor se verifică la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de plată. Elementul de control îl reprezintă existența unor indicii privind arderea miriștilor sau a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

Situația suprafețelor de teren arabil și pajiști arse de către fermieri

În anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă de către fermierii este de 2.031,03 ha. Potrivit APIA, în lunile februarie, martie și aprilie s-au înregistrat cele mai mari suprafețe arse:

– februarie: 824,34 ha;

– martie: 290,17 ha;

– aprilie: 561,99 ha.

Interdicția arderiilor contribuie la stabilizarea sau reducerea concentrațiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit APIA, este important ca fermierii să conștientizeze că arderea are consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător. Intensificarea incendiilor miriștilor și resturilor vegetale crește riscul la eroziune a solului. De asemenea, în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră.

Printre acțiunile întreprinse anual de către APIA, IGSU și GNM în cadrul planului comun de măsuri, se enumeră:

– desfășurarea de controale în vederea stopării fenomenului de incendiere a miriștilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile și a pajiștilor permanente;

– colaborarea în vederea elaborării de materiale informative (afișe, pliante etc) cu privire la interzicerea focului deschis pentru arderea miriștilor și a resturilor vegetate de pe terenul arabil, precum și a vegetației uscate a pajiștilor permanente în vederea diseminării către populație în cadrul campaniilor de informare public;

– aplicarea, cu exigență, a măsurilor sancționatorii din domeniile de competență ale celor trei instituții în scopul descurajării persoanelor care recurg la igienizare prin incendiere etc.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Cea mai bătrână femeie din Alba, sărbătorită la Aiud. A împlinit frumoasa vârstă de 105 ani

Publicat

Cea mai vârstnică femeie din județul Alba a fost sărbătorită marți, 11 august la Aiud. 

Șimon Maria a împlinit venerabila vârstă de 105 ani. Aceasta a fost sărbătorită și felicitată de reprezentanții Consiliului Județean Alba, dar și de autoritățile din Aiud.

Îmbrăcată în port tradițional, cea mai vârstnică femeie din județ i-a întâmmpinat cu zâmbetul pe buze pe președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și pe primarul din Aiud, Oana Badea.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO API: „Management haotic” și „mobilizare insuficientă” pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Nu vor termina nici în 2021

Publicat

Lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebes – Turda are puține șanse să fie deschis traficului rutier în anul 2020. Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură susțin că este sub semnul întrebării finalizarea lucrărilor chiar și în anul 2021.

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au vizitat recent traseul Lotului 2, între Alba Iulia și Aiud, în lungime de 24,5 km. Concluzia la care au ajuns aceștia este că antreprenorul grec Aktor are un management haotic și continuă activitatea cu o mobilizare total insuficientă.

„Putem observa o dată în plus managementul haotic al grecilor de la Aktor, mobilizarea insuficientă, lucrările realizate în ultimii 5 ani ce trebuie remediate, sau un sistem de scurgere al apelor aproape inexistent ce produce pagube semnificative la fiecare ploaie.

Cu excepția structurilor principale unde subcontractorul Retter este bine mobilizat, este greu de crezut că Aktor va finaliza restul lucrărilor chiar și în anul 2021”, au scris reprezentanții API, pe pagina de Facebook.
foto, video: Asociația Pro Infrastructură

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate