Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | Parcul Dendrologic Alba Iulia: S-a deschis oficial „colțul de rai” de pe Valea Popii. Detalii despre accesul vizitatorilor


Publicat

Primul parc dendrologic amenajat în pădurea din zona Dealul Mamut a fost inaugurat joi la Alba Iulia. Este vorba de o minune peisagistică a Transilvaniei: Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad”. De la 1 mai, albaiulienii se pot bucura de plimbări în aer liber, într-un parc natural cu peste 1.200 de specii de plante din toate colțurile lumii.

Cu o suprafață de aproximativ 19 de hectare, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe, o parcare de 600 mp.

Chiar dacă accesul până la parcul dendrologic se face în prezent pe un drum neasfaltat, pe strada Valea Popii, primarul Mircea Hava a declarat că strada este în lucru și se face canalizarea.

În ceea ce privește iluminatul străzii, edilul orașului a spus că „este printre primele străzi din municipiu care va avea tot ce ține de curent și branșament sub pământ”. Pentru ca albaiulienii să ajungă mai ușor, primarul vrea să introducă și un autobuz care să ajungă până la parcul dendrologic.

În 2009, această „oază” de liniște a ajuns să fie finanțată de Primăriei Alba Iulia, proiectul fiind început încă din 2001 de inginerul silvic Nicolae Patrânjan. Parcul poartă numele primului inginer silvic din județul Alba, Ioan Vlad, care este născut în Pianu.

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” din Alba Iulia, inaugurat joi în prezența autorităților locale, dar şi al custodelui acestei „minuni”, inginerul Nicolae Patrânjan, face parte din proiectul „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut. Parc Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii Municipiul Alba Iulia”. Este inițiat de primărie, iar valoarea investiţiei este de 10.927.160 lei, din care credit aprobat 4.165.313,36 lei, utilizat 539.447 lei în perioada 2010-2011, 1.755.383,90 lei în 2012 şi 1.870.479,46 lei redistribuit pentru 2013.

Parcul va fi deschis pe timpul verii între orele 9.00-21.00. În decursul lunii mai, intrarea este gratuită, urmând ca din luna iunie un bilet pentru copii să fie 1 leu, iar pentru adulți 2 lei.

Accesul pe Valea Popii va fi modernizat şi se va introduce transport public

Primarul Mircea Hava a spus că strada Valea Popii este deja licitată ca să fie pavată. „Este printre primele străzi din municipiu care va avea tot ce ține de curent și branșament, sub pământ. Sper să poată circula și autobuzul aici pentru că mulți oameni vor veni aici să vadă această minune. Accesul în maxim trei luni de zile va fi așa cum trebuie, va fi pavat, trotuare, iar până atunci se va da în folosință, cu toate că se folosește și acum pista de biciclete”, a mai menționat edilul.

Parcul a fost inaugurat de 1 Mai, pentru că „vremea este înaintată, iar florile se duc și încă albaiulienii mai pot să vadă această minune” a spus Mircea Hava. Peste câteva săptămâni, edilul orașului a spus că se va da drumul și la „pista de biciclete și zona unde oamenii pot să facă un grătar ” din zona Dealului Mamut.

Este proiectul inginerului silvic, Nicolae Pătrânjan, „care și-a dăruit o mare parte din această viață parcului” a menționat Hava. „Vin cu toată plăcere aici. Sper ca oamenii care vin să vadă să înțeleagă că aici este foarte de mult de lucru, și în special multă dragoste. Ceea ce spuneam acum câțiva ani că aici va fi o zonă în care toată lumea va veni, uite că s-a întâmplat. Fiecare cm pătrat de aici (n.r – Parcul Dendrologic) l-am bătut cu pasul ” a mai adăugat primarul municipiului Alba Iulia.

Citește și FOTO: Pistă de biciclete, restaurant, parc de joacă pentru copii. Lucrările de pe dealul Mamut, finalizate în luna mai

Accesul în parcul dendrologic se face din drumul național care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Micești, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit și apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

„Parcul are o suprafață de 18,7 hectare totul, împrejmuirea are 2.200 de metri pătrați, iar drumul tot cam atât, cu toate ramificațiile, cu curba care permite un circuit complet”, a declarat inginerul silvic.

În ceea ce privește specile de plante din parc, Nicolae Pătrânjan a spus că „am pornit cu 50 de specii existente în 2001 și am ajuns acum la peste 1.200 de specii. Lucrările sunt în curs, astfel că nu putem spune că sunt terminate pentru că într-un asemenea parc se lucrează zeci poate sute de ani și tot timpul este ceva de făcut și îmbogățit. Ce am realizat deja este reconstrucția ecologic. În zonă nu mai exista nimic, totul era negru în pădure.

La ora actuală s-au însutit specile cântătoare de păsări, ceea ce a condus la excluderea aproape în totalitate a tratamentelor chimice. În stadiul la care am ajuns ne-a permis să îl deschidem publicului”.

 Bambusul din parcul natural crește 50 de cm în fiecare zi

Ca specii, pe lângă cele forestiere care au fost păstrate în parc, s-a încercat să fie aduse în majoritate specii românești. Cele mai multe sunt exotice, dar cu semințe de arbuști sau butași de la grădinile botanice și parcurile similare din țară, a mai spus Pătrânjan. În România nu sunt peste 1.500 de specii naturale care să poată fi aduse în parc.

Pe lângă speciile lemnoase, în Parcul Dendrologic sunt și specii rare sau curiozități, una dintre ele fiind bambusul. Crește în fiecare zi cu 50 de cm și are, după cum a spus și inginerul „ o tufă mamă invazivă”.

Un alt exemplar este „Sequoia”, arborele mamut, care în parcul din Alba Iulia are 1,5 metri, „este foarte viguros și sunt foarte puține specii de acest fel în țară”, a menționat Pătrânjan.

Astfel că acum, pe lângă frumusețea Cetății Alba Carolina, turiștii care vor ajunge în oraș mai au o „minune” de vizitat, unde, pe lângă relaxare pot admira șicele , peste 1.200 specii de plante rare aduse din toate colțurile lumii. Speciile noi care se regăsesc în parcul dendrologic din Alba Iulia sunt în grija inginerului silvic, Nicolae Pătrânjan: Ginkgo biloba, Liriodendul (un arbore cu frunze în formă de liră) , mangolii (8 specii), Liquidambar (2 specii) sau arbuști precum Strugurii ursului (monument al naturii), Bujorul de munte, Tulichina.

De asemenea poate fi văzută colecția de pini (18 specii), de brazi (8 specii), de molizi (6 specii) sau delarice (6 specii), magnolii. Cea mai bogată colecție este cea de stejari (aproximativ 27 de specii) sau Berberisul (28 de specii). Alte frumuseți naturale care pot fi găsite în parc sunt Cupressaceae (tuile) în asortizări de peste 30 de unități sistematice și plante cu frunze persistente precum Ilexul, Laurocireșul, Barberis-ul sau bambușii.

În anul 2003 a fost înființată pepiniera de repopulare și s-a construit fântâna dotată cu pompă manuală. Apoi s-a continuat pietruirea drumului cu balast până la prima serpentină, iar lucrările au fost oprite din lipsă de fonduri. Tot acum 10 ani au fost instalate 80 de cuiburi artificiale, pentru combaterea biologică a insectelor dăunătoare.

În anul 2004 s-a conturat pe teren rețeaua de poteci pentru vizitare, a fost terasată cu excavatorul balta din proiectul parcului, inclusiv digul și s-au instalat podețe carosabile la porțile de acces din Valea Popii și la intersecția aleilor carosabile din mijlocul parcului.

Cei care vor să scape de agitația din oraș, această „oază” de liniște oferă și locuri de odihnă, cum ar fi 21 de bănci, dintre care 10 dotate cu copertine.

Amenajările la parcul dendrologic au început în iarna 2001-2002, prin tăierea lemnului pe picior în anumite zone şi apoi împrejmuirea locaţiei cu gard din plasa de sârmă, pe un traseu de 2560 metri. În 2002 a fost amenajat drumul principal de acces în interiorul parcului, în lungime totală de 1,5 km, cu partea carosabilă de 2,5 metri. Potrivit site-ului de prezentare a parcului, coroanele arborilor din zona drumului se închid deasupra, ceea ce îi creează vizitatorului o senzație extraordinară.

După mai bine de zece ani, în maxim trei luni, albaiulienii își pot testa, oficial, bicicletele pe pistele din zona Mamut. Iar cei care vor să vadă în Parcul Dendrologic, „Dr. Ioan Vlad” în mai puțin de oră pe jos sau pe două roți, vor ajunge la colțul de rai de pe Valea Popii.

Mai jos puteți vedea o galerie foto de la deschiderea Parcului Dendrologic, dar și cum arată amenajat:Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. adina simona

    duminică, 25.05.2014 at 21:51

    Abia astept să-l vizitez. Felicitari d-lui primar pt realizare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 69 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. 30 decese, 229 pacienți la ATI. Situația din 13 iunie

Publicat

Au fost raportate 69 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise duminică, 13 iunie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 30 decese noi, 21 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății. 229 de pacienți sunt internați la ATI.

Citește și ALBA: Șase cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

Până astăzi, 13 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.726 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.044.237 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 69 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

JudețNumăr de cazuri confirmate(total)Număr de cazuri nou confirmateIncidența  înregistrată la 14 zile
Alba2125770,22
Arad2365200,13
Argeș2741050,17
Bacău2604810,06
Bihor2926410,17
Bistrița-Năsăud1186810,05
Botoșani1416730,07
Brașov4366900,12
Brăila1328300,1
Buzău1257700,07
Caraș-Severin1147100,17
Călărași1005130,05
Cluj5751460,14
Constanța4292820,09
Covasna854920,11
Dâmbovița2248630,1
Dolj2661420,08
Galați2762600,14
Giurgiu1101500,07
Gorj9206-1**0,02
Harghita827620,08
Hunedoara2286300,06
Ialomița1077810,11
Iași4238230,08
Ilfov4507850,12
Maramureș2038220,06
Mehedinți833200,07
Mureș2394410,11
Neamț1895310,13
Olt1459610,09
Prahova3532050,25
Satu Mare1297800,05
Sălaj1094120,08
Sibiu2649300,15
Suceava2420110,07
Teleorman1370810,11
Timiș5430950,11
Tulcea843100,05
Vaslui1597400,08
Vâlcea1642750,12
Vrancea1068510,07
Mun. București18356640,14

Până astăzi, 31.834 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 12.06.2021 (10:00) – 13.06.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 30 de decese (14 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Constanța, Iași, Mehedinți, Olt și Municipiul București.

21 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.

Astfel, 1 deces s-a produs în luna octombrie 2020, 8 în noiembrie 2020, 4 în decembrie 2020, 1 în ianuarie 2021, 4 în martie 2021 și 3 în aprilie 2021, în județele Argeș, Bihor, Olt și Iași.

Dintre cele 30 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 la categoria 50-59 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.172. Dintre acestea, 229 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.109.383 de teste RT-PCR și 1.283.203 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 9.543 de teste RT-PCR (3.361 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.182 la cerere) și 6.311 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 2.842 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.459 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.515 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 74 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Șase cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

Au fost înregistrate șase cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba duminică, 13 iunie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.369 de persoane au fost confirmate pozitiv. De asemenea, 20.566 de persoane s-au vindecat și au fost înregistrate 704 decese.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 164 probe, la SJU. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 222.095.

Lista localităților cu cazuri confirmate în ultimele 24 de ore:

Alba Iulia – 1

Baia de Arieș – 1

Câmpeni – 1

Cetatea de Baltă – 1

Ciugud – 1

Gârda de Sus – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,22 (anterior 0,24):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 32 cazuri – 0,42 (anterior 0,43)

Câmpeni – 3 cazuri – 0,41 (anterior 0,55)

Blaj – 7 cazuri – 0,34 (anterior 0,39)

Sebeș – 11 cazuri – 0,33 (anterior 0,30)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,26)

Abrud – 1 caz – 0,19 (anterior 0,19)

Cugir – 4 cazuri – 0,16 (anterior 0,16)

Teiuș – 1 caz – 0,14 (anterior 0,14)

Aiud – 1 caz – 0,04 (anterior 0,04)

Ocna Mureș – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,00)

Zlatna – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,13)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 5 cazuri – 1,92 (anterior 1,92)

Gârda de Sus – 2 cazuri – 1,32 (anterior 1,32)

Crăciunelu de Jos – 2 cazuri – 0,94

Cetatea de Baltă – 2 cazuri – 0,65

Ciugud – 2 cazuri – 0,62

Roșia de Secaș – 1 caz – 0,62

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tranzacția prin care Orange înghite Telekom România a ajuns pe masa Comisiei Europene. Ce schimbări ar produce în piața telecom

Publicat

Tranzacția prin care Orange va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în această lună la Comisia Europeană, arată datele Executivului european.

Potrivit Hotnews.ro dacă tranzacția este aprobată, românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni în acest an clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Orange România a anunțat în 9 noiembrie 2020 că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (“TKR”), într-o tranzacție care va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața locală.

Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane €, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane €, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.

Telekom România este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane €, raportată în 2019.

Prin infrastructura de rețea pe care o deține, TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării.

De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile.

Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Datele Comisiei Europene arată că tranzacția Orange-Telekom România Communications (fostul Romtelecom) a fost notificată oficial în data de 8 iunie 2021.

Data provizorie stabilită pentru luarea unei decizii de către Comisia Europeană este 13 iulie 2021.

Ce s-ar schimba în piața de comunicații prin preluarea operațiunilor fixe ale Telekom de către Orange

Orange a anunțat în data de 9 noiembrie 2020 că a semnat cu grupul elen OTE acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Telekom Romania Communications este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

Dacă tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, ar însemna că românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Fanfara din Petrești începe seria concertelor de promenadă. Paradă muzicală, în Parcul Tineretului din Sebeș

Publicat

Fanfara din Petrești începe seria concertelor de promenadă, menite să însuflețească, prin accentele vechilor șlagăre cu influențe săsești, atmosfera serilor de duminică.

Potrivit reprezentanților Primăriei, concertul de promenadă se va derula sub forma unei parade muzicale, în Parcul Tineretului din Sebeș, începând cu ora 19:00.

Activitățile și concertele în aer liber ale Fanfarei din Petrești sunt susținute de Primăria municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate