Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO | Parcul Dendrologic Alba Iulia: S-a deschis oficial „colțul de rai” de pe Valea Popii. Detalii despre accesul vizitatorilor

YouTube video

Publicat

Primul parc dendrologic amenajat în pădurea din zona Dealul Mamut a fost inaugurat joi la Alba Iulia. Este vorba de o minune peisagistică a Transilvaniei: Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad”. De la 1 mai, albaiulienii se pot bucura de plimbări în aer liber, într-un parc natural cu peste 1.200 de specii de plante din toate colțurile lumii.

Cu o suprafață de aproximativ 19 de hectare, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe, o parcare de 600 mp.

Chiar dacă accesul până la parcul dendrologic se face în prezent pe un drum neasfaltat, pe strada Valea Popii, primarul Mircea Hava a declarat că strada este în lucru și se face canalizarea.

În ceea ce privește iluminatul străzii, edilul orașului a spus că „este printre primele străzi din municipiu care va avea tot ce ține de curent și branșament sub pământ”. Pentru ca albaiulienii să ajungă mai ușor, primarul vrea să introducă și un autobuz care să ajungă până la parcul dendrologic.

În 2009, această „oază” de liniște a ajuns să fie finanțată de Primăriei Alba Iulia, proiectul fiind început încă din 2001 de inginerul silvic Nicolae Patrânjan. Parcul poartă numele primului inginer silvic din județul Alba, Ioan Vlad, care este născut în Pianu.

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” din Alba Iulia, inaugurat joi în prezența autorităților locale, dar şi al custodelui acestei „minuni”, inginerul Nicolae Patrânjan, face parte din proiectul „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut. Parc Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii Municipiul Alba Iulia”. Este inițiat de primărie, iar valoarea investiţiei este de 10.927.160 lei, din care credit aprobat 4.165.313,36 lei, utilizat 539.447 lei în perioada 2010-2011, 1.755.383,90 lei în 2012 şi 1.870.479,46 lei redistribuit pentru 2013.

Parcul va fi deschis pe timpul verii între orele 9.00-21.00. În decursul lunii mai, intrarea este gratuită, urmând ca din luna iunie un bilet pentru copii să fie 1 leu, iar pentru adulți 2 lei.

Accesul pe Valea Popii va fi modernizat şi se va introduce transport public

Primarul Mircea Hava a spus că strada Valea Popii este deja licitată ca să fie pavată. „Este printre primele străzi din municipiu care va avea tot ce ține de curent și branșament, sub pământ. Sper să poată circula și autobuzul aici pentru că mulți oameni vor veni aici să vadă această minune. Accesul în maxim trei luni de zile va fi așa cum trebuie, va fi pavat, trotuare, iar până atunci se va da în folosință, cu toate că se folosește și acum pista de biciclete”, a mai menționat edilul.

Parcul a fost inaugurat de 1 Mai, pentru că „vremea este înaintată, iar florile se duc și încă albaiulienii mai pot să vadă această minune” a spus Mircea Hava. Peste câteva săptămâni, edilul orașului a spus că se va da drumul și la „pista de biciclete și zona unde oamenii pot să facă un grătar ” din zona Dealului Mamut.

Este proiectul inginerului silvic, Nicolae Pătrânjan, „care și-a dăruit o mare parte din această viață parcului” a menționat Hava. „Vin cu toată plăcere aici. Sper ca oamenii care vin să vadă să înțeleagă că aici este foarte de mult de lucru, și în special multă dragoste. Ceea ce spuneam acum câțiva ani că aici va fi o zonă în care toată lumea va veni, uite că s-a întâmplat. Fiecare cm pătrat de aici (n.r – Parcul Dendrologic) l-am bătut cu pasul ” a mai adăugat primarul municipiului Alba Iulia.

Citește și FOTO: Pistă de biciclete, restaurant, parc de joacă pentru copii. Lucrările de pe dealul Mamut, finalizate în luna mai

Accesul în parcul dendrologic se face din drumul național care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Micești, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit și apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

„Parcul are o suprafață de 18,7 hectare totul, împrejmuirea are 2.200 de metri pătrați, iar drumul tot cam atât, cu toate ramificațiile, cu curba care permite un circuit complet”, a declarat inginerul silvic.

În ceea ce privește specile de plante din parc, Nicolae Pătrânjan a spus că „am pornit cu 50 de specii existente în 2001 și am ajuns acum la peste 1.200 de specii. Lucrările sunt în curs, astfel că nu putem spune că sunt terminate pentru că într-un asemenea parc se lucrează zeci poate sute de ani și tot timpul este ceva de făcut și îmbogățit. Ce am realizat deja este reconstrucția ecologic. În zonă nu mai exista nimic, totul era negru în pădure.

La ora actuală s-au însutit specile cântătoare de păsări, ceea ce a condus la excluderea aproape în totalitate a tratamentelor chimice. În stadiul la care am ajuns ne-a permis să îl deschidem publicului”.

YouTube video

 Bambusul din parcul natural crește 50 de cm în fiecare zi

Ca specii, pe lângă cele forestiere care au fost păstrate în parc, s-a încercat să fie aduse în majoritate specii românești. Cele mai multe sunt exotice, dar cu semințe de arbuști sau butași de la grădinile botanice și parcurile similare din țară, a mai spus Pătrânjan. În România nu sunt peste 1.500 de specii naturale care să poată fi aduse în parc.

Pe lângă speciile lemnoase, în Parcul Dendrologic sunt și specii rare sau curiozități, una dintre ele fiind bambusul. Crește în fiecare zi cu 50 de cm și are, după cum a spus și inginerul „ o tufă mamă invazivă”.

Un alt exemplar este „Sequoia”, arborele mamut, care în parcul din Alba Iulia are 1,5 metri, „este foarte viguros și sunt foarte puține specii de acest fel în țară”, a menționat Pătrânjan.

Astfel că acum, pe lângă frumusețea Cetății Alba Carolina, turiștii care vor ajunge în oraș mai au o „minune” de vizitat, unde, pe lângă relaxare pot admira șicele , peste 1.200 specii de plante rare aduse din toate colțurile lumii. Speciile noi care se regăsesc în parcul dendrologic din Alba Iulia sunt în grija inginerului silvic, Nicolae Pătrânjan: Ginkgo biloba, Liriodendul (un arbore cu frunze în formă de liră) , mangolii (8 specii), Liquidambar (2 specii) sau arbuști precum Strugurii ursului (monument al naturii), Bujorul de munte, Tulichina.

De asemenea poate fi văzută colecția de pini (18 specii), de brazi (8 specii), de molizi (6 specii) sau delarice (6 specii), magnolii. Cea mai bogată colecție este cea de stejari (aproximativ 27 de specii) sau Berberisul (28 de specii). Alte frumuseți naturale care pot fi găsite în parc sunt Cupressaceae (tuile) în asortizări de peste 30 de unități sistematice și plante cu frunze persistente precum Ilexul, Laurocireșul, Barberis-ul sau bambușii.

În anul 2003 a fost înființată pepiniera de repopulare și s-a construit fântâna dotată cu pompă manuală. Apoi s-a continuat pietruirea drumului cu balast până la prima serpentină, iar lucrările au fost oprite din lipsă de fonduri. Tot acum 10 ani au fost instalate 80 de cuiburi artificiale, pentru combaterea biologică a insectelor dăunătoare.

În anul 2004 s-a conturat pe teren rețeaua de poteci pentru vizitare, a fost terasată cu excavatorul balta din proiectul parcului, inclusiv digul și s-au instalat podețe carosabile la porțile de acces din Valea Popii și la intersecția aleilor carosabile din mijlocul parcului.

Cei care vor să scape de agitația din oraș, această „oază” de liniște oferă și locuri de odihnă, cum ar fi 21 de bănci, dintre care 10 dotate cu copertine.

Amenajările la parcul dendrologic au început în iarna 2001-2002, prin tăierea lemnului pe picior în anumite zone şi apoi împrejmuirea locaţiei cu gard din plasa de sârmă, pe un traseu de 2560 metri. În 2002 a fost amenajat drumul principal de acces în interiorul parcului, în lungime totală de 1,5 km, cu partea carosabilă de 2,5 metri. Potrivit site-ului de prezentare a parcului, coroanele arborilor din zona drumului se închid deasupra, ceea ce îi creează vizitatorului o senzație extraordinară.

După mai bine de zece ani, în maxim trei luni, albaiulienii își pot testa, oficial, bicicletele pe pistele din zona Mamut. Iar cei care vor să vadă în Parcul Dendrologic, „Dr. Ioan Vlad” în mai puțin de oră pe jos sau pe două roți, vor ajunge la colțul de rai de pe Valea Popii.

Mai jos puteți vedea o galerie foto de la deschiderea Parcului Dendrologic, dar și cum arată amenajat:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adina simona

    duminică, 25.05.2014 at 21:51

    Abia astept să-l vizitez. Felicitari d-lui primar pt realizare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate