Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | Parcul Dendrologic Alba Iulia: S-a deschis oficial „colțul de rai” de pe Valea Popii. Detalii despre accesul vizitatorilor


Publicat

Primul parc dendrologic amenajat în pădurea din zona Dealul Mamut a fost inaugurat joi la Alba Iulia. Este vorba de o minune peisagistică a Transilvaniei: Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad”. De la 1 mai, albaiulienii se pot bucura de plimbări în aer liber, într-un parc natural cu peste 1.200 de specii de plante din toate colțurile lumii.

Cu o suprafață de aproximativ 19 de hectare, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe, o parcare de 600 mp.

Chiar dacă accesul până la parcul dendrologic se face în prezent pe un drum neasfaltat, pe strada Valea Popii, primarul Mircea Hava a declarat că strada este în lucru și se face canalizarea.

În ceea ce privește iluminatul străzii, edilul orașului a spus că „este printre primele străzi din municipiu care va avea tot ce ține de curent și branșament sub pământ”. Pentru ca albaiulienii să ajungă mai ușor, primarul vrea să introducă și un autobuz care să ajungă până la parcul dendrologic.

În 2009, această „oază” de liniște a ajuns să fie finanțată de Primăriei Alba Iulia, proiectul fiind început încă din 2001 de inginerul silvic Nicolae Patrânjan. Parcul poartă numele primului inginer silvic din județul Alba, Ioan Vlad, care este născut în Pianu.

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” din Alba Iulia, inaugurat joi în prezența autorităților locale, dar şi al custodelui acestei „minuni”, inginerul Nicolae Patrânjan, face parte din proiectul „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut. Parc Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii Municipiul Alba Iulia”. Este inițiat de primărie, iar valoarea investiţiei este de 10.927.160 lei, din care credit aprobat 4.165.313,36 lei, utilizat 539.447 lei în perioada 2010-2011, 1.755.383,90 lei în 2012 şi 1.870.479,46 lei redistribuit pentru 2013.

Parcul va fi deschis pe timpul verii între orele 9.00-21.00. În decursul lunii mai, intrarea este gratuită, urmând ca din luna iunie un bilet pentru copii să fie 1 leu, iar pentru adulți 2 lei.

Accesul pe Valea Popii va fi modernizat şi se va introduce transport public

Primarul Mircea Hava a spus că strada Valea Popii este deja licitată ca să fie pavată. „Este printre primele străzi din municipiu care va avea tot ce ține de curent și branșament, sub pământ. Sper să poată circula și autobuzul aici pentru că mulți oameni vor veni aici să vadă această minune. Accesul în maxim trei luni de zile va fi așa cum trebuie, va fi pavat, trotuare, iar până atunci se va da în folosință, cu toate că se folosește și acum pista de biciclete”, a mai menționat edilul.

Parcul a fost inaugurat de 1 Mai, pentru că „vremea este înaintată, iar florile se duc și încă albaiulienii mai pot să vadă această minune” a spus Mircea Hava. Peste câteva săptămâni, edilul orașului a spus că se va da drumul și la „pista de biciclete și zona unde oamenii pot să facă un grătar ” din zona Dealului Mamut.

Este proiectul inginerului silvic, Nicolae Pătrânjan, „care și-a dăruit o mare parte din această viață parcului” a menționat Hava. „Vin cu toată plăcere aici. Sper ca oamenii care vin să vadă să înțeleagă că aici este foarte de mult de lucru, și în special multă dragoste. Ceea ce spuneam acum câțiva ani că aici va fi o zonă în care toată lumea va veni, uite că s-a întâmplat. Fiecare cm pătrat de aici (n.r – Parcul Dendrologic) l-am bătut cu pasul ” a mai adăugat primarul municipiului Alba Iulia.

Citește și FOTO: Pistă de biciclete, restaurant, parc de joacă pentru copii. Lucrările de pe dealul Mamut, finalizate în luna mai

Accesul în parcul dendrologic se face din drumul național care duce din Alba Iulia spre Zlatna, la stânga înainte de Micești, pe strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit și apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii.

„Parcul are o suprafață de 18,7 hectare totul, împrejmuirea are 2.200 de metri pătrați, iar drumul tot cam atât, cu toate ramificațiile, cu curba care permite un circuit complet”, a declarat inginerul silvic.

În ceea ce privește specile de plante din parc, Nicolae Pătrânjan a spus că „am pornit cu 50 de specii existente în 2001 și am ajuns acum la peste 1.200 de specii. Lucrările sunt în curs, astfel că nu putem spune că sunt terminate pentru că într-un asemenea parc se lucrează zeci poate sute de ani și tot timpul este ceva de făcut și îmbogățit. Ce am realizat deja este reconstrucția ecologic. În zonă nu mai exista nimic, totul era negru în pădure.

La ora actuală s-au însutit specile cântătoare de păsări, ceea ce a condus la excluderea aproape în totalitate a tratamentelor chimice. În stadiul la care am ajuns ne-a permis să îl deschidem publicului”.

 Bambusul din parcul natural crește 50 de cm în fiecare zi

Ca specii, pe lângă cele forestiere care au fost păstrate în parc, s-a încercat să fie aduse în majoritate specii românești. Cele mai multe sunt exotice, dar cu semințe de arbuști sau butași de la grădinile botanice și parcurile similare din țară, a mai spus Pătrânjan. În România nu sunt peste 1.500 de specii naturale care să poată fi aduse în parc.

Pe lângă speciile lemnoase, în Parcul Dendrologic sunt și specii rare sau curiozități, una dintre ele fiind bambusul. Crește în fiecare zi cu 50 de cm și are, după cum a spus și inginerul „ o tufă mamă invazivă”.

Un alt exemplar este „Sequoia”, arborele mamut, care în parcul din Alba Iulia are 1,5 metri, „este foarte viguros și sunt foarte puține specii de acest fel în țară”, a menționat Pătrânjan.

Astfel că acum, pe lângă frumusețea Cetății Alba Carolina, turiștii care vor ajunge în oraș mai au o „minune” de vizitat, unde, pe lângă relaxare pot admira șicele , peste 1.200 specii de plante rare aduse din toate colțurile lumii. Speciile noi care se regăsesc în parcul dendrologic din Alba Iulia sunt în grija inginerului silvic, Nicolae Pătrânjan: Ginkgo biloba, Liriodendul (un arbore cu frunze în formă de liră) , mangolii (8 specii), Liquidambar (2 specii) sau arbuști precum Strugurii ursului (monument al naturii), Bujorul de munte, Tulichina.

De asemenea poate fi văzută colecția de pini (18 specii), de brazi (8 specii), de molizi (6 specii) sau delarice (6 specii), magnolii. Cea mai bogată colecție este cea de stejari (aproximativ 27 de specii) sau Berberisul (28 de specii). Alte frumuseți naturale care pot fi găsite în parc sunt Cupressaceae (tuile) în asortizări de peste 30 de unități sistematice și plante cu frunze persistente precum Ilexul, Laurocireșul, Barberis-ul sau bambușii.

În anul 2003 a fost înființată pepiniera de repopulare și s-a construit fântâna dotată cu pompă manuală. Apoi s-a continuat pietruirea drumului cu balast până la prima serpentină, iar lucrările au fost oprite din lipsă de fonduri. Tot acum 10 ani au fost instalate 80 de cuiburi artificiale, pentru combaterea biologică a insectelor dăunătoare.

În anul 2004 s-a conturat pe teren rețeaua de poteci pentru vizitare, a fost terasată cu excavatorul balta din proiectul parcului, inclusiv digul și s-au instalat podețe carosabile la porțile de acces din Valea Popii și la intersecția aleilor carosabile din mijlocul parcului.

Cei care vor să scape de agitația din oraș, această „oază” de liniște oferă și locuri de odihnă, cum ar fi 21 de bănci, dintre care 10 dotate cu copertine.

Amenajările la parcul dendrologic au început în iarna 2001-2002, prin tăierea lemnului pe picior în anumite zone şi apoi împrejmuirea locaţiei cu gard din plasa de sârmă, pe un traseu de 2560 metri. În 2002 a fost amenajat drumul principal de acces în interiorul parcului, în lungime totală de 1,5 km, cu partea carosabilă de 2,5 metri. Potrivit site-ului de prezentare a parcului, coroanele arborilor din zona drumului se închid deasupra, ceea ce îi creează vizitatorului o senzație extraordinară.

După mai bine de zece ani, în maxim trei luni, albaiulienii își pot testa, oficial, bicicletele pe pistele din zona Mamut. Iar cei care vor să vadă în Parcul Dendrologic, „Dr. Ioan Vlad” în mai puțin de oră pe jos sau pe două roți, vor ajunge la colțul de rai de pe Valea Popii.

Mai jos puteți vedea o galerie foto de la deschiderea Parcului Dendrologic, dar și cum arată amenajat:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. adina simona

    duminică, 25.05.2014 at 21:51

    Abia astept să-l vizitez. Felicitari d-lui primar pt realizare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Absolvenții fără loc de muncă pot primi indemnizație de șomaj. Ce trebuie să facă și care sunt actele necesare

Publicat

birou

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani din Alba pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă.

Indemnizația este în cuantum de 250 lei/ lună, iar înregistrarea la AJOFM trebuie făcută în termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, potrivit ANOFM.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu au promovat examenul de Bacalaureat, termenul pentru înscrierea la agenţiile teritoriale ANOFM este de 60 de zile de la încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal. Elevii care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidentele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ.

În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agenţiile de ocupare începe de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă (dacă persoana promovează examenul de licenţă în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ale ANOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:
– carte de identitate;
– actele de studii / adeverință eliberată de la secretariatul institituției școlare care atestă absolvirea;
– declarație pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă.

Vezi Declaratie_pe_proprie_raspundere_-_restrictii_medicale

În vederea acordării serviciilor de mediere, persoanele înregistrate în evidenţele ANOFM vor completa o Cerere mediere loc munca

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și în acest termen se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării (1.500lei). Plata se efectuează în doua tranșe: prima după încadrare și a doua după cele 12 luni.

sursă: anofm.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bancherul german care a crescut 80 de copii săraci la Sebeş a murit de COVID. Matthias Müller locuia de 20 de ani în România

Publicat

Un cetăţean german care locuia de peste 20 de ani în România, unde a fost „părinte“ pentru aproximativ 80 de copii săraci, a decedat în urma infectării cu noul coronavirus.

Matthias Müller avea doar 53 de ani şi a murit în Germania, unde mergea de două ori pe lună ca să se trateze pentru o altă boală. Infecţia cu COVID-19 i-a agravat suferinţa şi astfel, marţi, 14 iulie, fostul bancher a murit.

Matthias Müller este creatorul uneia dintre cele mai mari structuri de protecţie socială din Transilvania adresate copiilor orfani şi a celor care provin din familii foarte sărace: Casa Onisim din Petreşti, municipiul Sebeş, unde îşi are sediul sediul Asociaţia „Casa Creştină pentru Copii Săraci“, prin intermediul căreia se asigură finanţare activităţilor sociale.

Scopul asociaţiei este acela de a le asigura copiilor tot ceea ce au nevoie. Pe parcursul timpului, aceştia dobândesc cunoştinţele necesare, pentru ca mai târziu să poată duce o viaţă independentă.

În prezent, în „Casa Onisim“ trăiesc aproximativ 70 de copii, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 18 ani. Ei locuiesc în internat în timpul şcolii, dar îşi petrec vacanţele, în măsura în care este posibil, la familiile şi la rudele lor, în localităţile de unde provin.

Copiii sunt supravegheaţi şi îndrumaţi 24 de ore din 24, în grupe mici, de către angajaţi români şi germani. Mulţi dintre aceşti angajaţi lucrează ca voluntari. Şederea copiilor în „Casa  Onisim“ nu este limitată de o anumită  vârstă.

Conform  talentului lor, copiii  primesc o pregătire şcolară şi, după posibilităţi, de asemenea o pregătire profesională. Mulţi învaţă limba germană şi, astfel, obţin un avantaj major din punct de vedere profesional.

Matthias Müller ar fi luat virusul, cel mai probabil, din cadrul Casei Onisim. În ziua în care a murit fostul bancher german, DSP Alba a declarat închis focarul de coronavirus de aici, fiind testate pozitiv cinci persoane.

Sursă: Adevarul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Pasajul de pe B-dul 1 Decembrie din Alba Iulia s-a DESCHIS. Cele două treceri de pietoni din zonă vor fi desființate

Publicat

Pasajului subteran care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia a fost în sfârșit deschis publicului, după aproape doi ani de la începerea lucrărilor. Teoretic investiția trebuia să fie finalizată în primăvara anului 2019. 

Deschiderea pasajului a fost anunțată de mai multe ori în ultima jumatate de an, dar până astăzi 14 iulie nu a devenit realitate.

În pasaj există două grupuri sanitare, unul pentru femei și respectiv pentru bărbați. De asemenea, pasajul este dotat cu două lifturi de sticlă, care facilitează accesul în subteran al persoanelor cu dizabilități. Pasajul este monitorizat video și iluminat.

Pentru buna funcționare, spațiul este prevăzut cu instalații curente necesare – apă caldă (boiler electric) și rece, canalizare, instalații electrice, panouri electrice radiante în băi pentru încălzire.

Momentan cele două grupuri sanitare sunt închise. Într-un comunicat de presă, reprezentanții primariei au transmis că: ”în ceea ce privește utilizarea toaletelor publice, în următoarea perioadă, se va căuta soluția deschiderii lor.

În prezent, nu există personal disponibil pentru funcționalizarea lor: nu există personal excendentar care să poată fi transferat acolo, iar angajările în perioada stării de alertă sunt suspendate. Cel mai probabil, până la asigurarea de personal propriu se va apela la soluția contractării de servicii pentru operarea celor două noi toalete publice”.

Odată cu deschiderea pasajului pentru circulație, trecerile de pietoni peste Bulevardul 1 Decembrie 1918, din zona pasajului, vor fi desființate. începând cu data de luni, 20 iulie.

Despre pasaj,caracteristici:
– Pasaj subteran S = 233,61mp

– Scări acces pasaj 1 = 120,59 mp

– Scări acces pasaj 2 = 83,69 mp

– Scări acces pasaj 3 = 78,79 mp

-Toalete publice = 36,24 mp (barbați, femei și persoane cu dizabilități)

TOTAL = 552,93 mp

Descrierea lucrărilor realizate:

Refacerea în totalitate a finisajelor, atât cele interioare cât și cele exterioare, realizare instalații electrice interioare, amenajare grupuri sanitare pentru femei, bărbați și unul pentru persoane cu dizabilități, inclusiv amenajarea scărilor de acces atât dinspre Parcul Unirii cât și dinspre B-dul Transilvaniei.

Finisaje: pardoseli andezit gri, pereți placați la interior și exterior cu travertin, tavan realizat din panou de tablă ambutisată (pentru preluarea eventualelor infiltrații de ape pluviale (meteorice).

Executantul lucrărilor a fost realizată de Elis Pavaje SRL Petrești iar valoarea pentru execuţie: 1.996.721,36 lei cu TVA, din care valoare lifturi total 704.028,15 lei (C+M = 442.237,67 lei cu TVA + utilaj lift = 261.790,4 lei cu TVA)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF va putea bloca mai rapid conturile, prin poprirea electronică. De când va intra în vigoare

Publicat

A fost finalizat noul mecanism de poprire electronică, iar acesta ar urma să intre în vigoare din 26 octombrie. Reamintim că proiectul a fost anunțat de anul trecut, de către Ministerul Finanțelor Publice și ANAF.

Este vorba despre un nou mecanism pentru automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită. Disponibilitățile bănești existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare și, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfășurată de aceștia, potrivit autorității.

ANAF și-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silită.

Implementarea sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, prin automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare, va fi din 26 octombrie, după ce expiră perioada în care popririle și executările sunt suspendate de Guvern, a precizat preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, pentru Profit.ro.

Reamintim că obligațiile fiscale scadente începând cu luna martie 2020 și neachitate până la 25 octombrie 2020, nu sunt considerate restante și nici nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru acestea.

sursă: profit.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate