Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DOCUMENTAR: Primii ani în care s-a sărbătorit ziua de 1 Mai, sub comuniști. Cum se derulau evenimentele la Alba Iulia și Cugir.

Publicat

Cu ocazia zilei de 1 Mai, directorii și oficialii importanți de partid se deplasau la locurile de distracții, cu drasina, un automobil caruia i s-au montat roți speciale de fier pentru a putea circula pe linia ferată îngustă a mocaniței.

 

Închei povestea cu un mic paragraf din Ziarul Zori, al corespondentului local al ziarului în oraș, despre Ziua Internaținală a Muncii:” 1 Mai 1949, pentru cugireni – cât și pentru oamenii muncii din lumea întreagă, a constituit prilejul de a-și afirma hotărârea lor dârză, de a lupta pentru pace și socialism”.

Ziua de 1 Mai la Alba Iulia în anul 1954

Ziua dedicată oamenilor muncii, a fost sărbătorită în acel an, într-o zi de sâmbătă.

Orașul era pregătit de sărbătoare, fiind împodobit cu drapele roșii și tricolore, portrele conducătorilor statului.

  • „Orașul Alba Iulia îmbrăcat în haine de sărbătoare. Peste tot străzi, piețele, clădirile erau împodobite cu drapele roșii și tricolore, portrete ale conducătorilor clasei muncitoare, dovedeau grija cu care fiii patriei noastre, se pregătiseră să întâmpine măreața sărbătoare” se consemna în presa vremii.

Mitingul dedicat zilei de 1 Mai a avut loc în fața sfatului popular din oraș, unde era amplasată și o scenă.

De pe scena amplasată, muncitorii de la diferite platforme industriale ale orașului (Intrerprinderea „Simion Bărnuțiu”, Intrerprinderea „Horea”, Intreprinderea „4 Ardeal”, „1CT”, angajații din comerțul de stat și cooperatist, învățământ”), defilau prin fața scenei, fiind aplaudați de oamenii „importanți” ai orașului: secretari de partid, directori, șefi de instituții.

  • „În jurul orei nouă, străzile orașului iradiau și fremătau de viață. Coloane compacte ale oameniilor muncii, se îndreptau spre tribuna din fața sfatului popular”.

În cadrul mitingului, muncitorii trebuiau să defileze cu tablouri ale Comitetului Central, drapele sau pancarte care dădeau de veste despre depășirea graficelor de producție.

Oamenii muncii erau mobilizaţi până la ultimul pentru a participa la sărbătoare dirijată de cadrele de la Partid. Nu exista nicio scuză, toată lumea trebuia să fie prezentă.

Cine lipsea era trecut pe lista neagră, decontat, iar în cel mai rău caz arestat sub acuzația de dușman al poporului.

Festivitatea dedicată zilei de 1 Mai, se încheia, cu discursul festiv rostit de către prim – secretarul al Comitetului raional al Partidului Muncitor Român –Gheorghe Inarv.

Ziua de 1 Mai la Alba Iulia în anul 1959

Ziua Internațională a Muncii, a fost sărbătorită în acel an, atât de oamenii din județ, cât și din municipiu.

Tiparul sărbătorii a fost asemănător cu cel din anul 1954, locația fiind schimbată, aceasta având loc în Piața 1 Mai din municipiu, care ” era îmdobită cu drapele și portrele marilor dascăli”.

Avea loc defilarea muncitorilor de pe diferitele platforme industriale ale orașului, prin fața șefilor regimului comunist.

Discursul festiv dedicat era rostit de către prim – secretarul al Comitetului raional al Partidului Muncitor Român – Ștefan Boureanu.

Sursa informațiilor:

Alin Teodorescu și  Ziarul Zori noi, 6 mai 1946, Ziarul Zori Noi, 7 mai 1949.

Drumul Socialismului, 1 mai 1954 și Drumul Socialismului, 1 mai 1959 – Biblioteca Digitală a Bibliotecii Județene „Ovidiu Densușianu”, Deva.

(Articol de Sorin Giurcă)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax