Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Focare de gripă aviară înalt patogenă H5N8 în țări vecine cu România. MĂSURI pentru crescătorii de păsări

Publicat

Focare de gripă aviară înalt patogenă H5N8 au fost diagnosticate în mai multe state din Europa, între care între care două – Ucraina și Ungaria – vecine cu România. În acest context epidemiologic este necesară respectarea anumitor măsuri de protecție și în țara noastră.

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba verifică operatorii din industria avicolă privind aplicarea măsurilor de biosecuritate în exploatațiile de păsări (dar și pentru respectarea celorlalte măsuri specifice în vederea prevenirii apariției bolii în țara noastră), însă și crescătorii de păsări trebuie să respecte anumite măsuri simple, dar importante, precum:

  • prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă și păsările domestice (în special palmipede). Este interzis accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică;
  • separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
  • interzicerea creșterii păsărilor domestice în aer liber. Acestea trebuie ținute obligatoriu în spații special amenajate; când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza intr-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsarile sălbatice;
  • se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
  • interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice;
  • prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie;
  • se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii si diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul prin păsările sălbatice precum si prin echipamente;
  • obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică împuternicit, a medicului veterinar oficial și a DSVSA județene despre orice suspiciune de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestată la păsările deținute.
  • furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale.

De asemenea, cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unități înregistrate/ autorizate sanitar-veterinar.

Influența (gripa) aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

Potrivit reprezentanților DSVSA Alba, până în prezent nu există evidențe privind infecțiile umane cauzate de virusurile H5N8. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție permanente pentru reducerea expunerii umane la potențialul zoonotic ce nu poate fi exclus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax