Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Al patrulea PROTEST împotriva poluării, la SEBEŞ. Oamenii nu renunță la dreptul lor la sănătate și la un mediu curat

Publicat

protest sebes 25 ian 2015 Al patrulea protest împotriva poluării şi a fabricilor de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan va avea loc duminică, 1 februarie, la Sebeș. După trei săptămâni de negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor, oamenii sunt hotărâţi să se strângă din nou în parcul din faţa Primăriei Sebeş.

Organizatorii protestului au transmis pe rețeaua de socializare Facebook că au făcut notificări către Primărie și Jandarmerie pentru toată luna februarie, așadar un nou protest va avea loc duminică, 1 februarie în parcul din fața Primăriei Sebeș.

”Știm că lucrurile se mișcă încet, știm că mulți îți doresc sa se rezolve cât mai repede, așa ar fi normal având în vedere faptul că multe nereguli au ieșit la suprafață și mai urmează să iasă”, au precizat organizatorii protestului.

Citește și ONG-urile care susţin protestul împotriva Kronospan: „APM Alba a dezinformat opinia publică privind concentraţia de formaldehidă”

Reamintim că proteste similare au avut loc în 11, 18 și 25 ianuarie la Sebeș. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”. La ultima manifestare, din 25 ianuarie, au participat circa 1.200 de persoane.

Citeşte şi ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş

Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Pe de altă parte, reprezentanții Kronospan au transmis într-un comunicat, joi 29 ianuarie, informații privind Studiul de sănătate realizat de Kronochem Sebeș SRL.

În cadrul procedurilor de obţinere a tuturor documentelor de reglementare de către Kronochem Sebes SRL a fost realizat un studiu asupra stării de sănătate a locuitorilor din oraşul Sebeş, intitulat formal “Evaluarea stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş/Lancrăm ca şi condiţie iniţială de sănătate, şi a stării de sănătate asociată instalaţiei noi de formaldehidă de la SC Kronochem, Sebeș”.

Studiul a fost întocmit cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare la momentul emiterii sale, fiind întocmit de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti prin Institutul de Sănătate Publică Timişoara şi Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureş (vezi https://www.insp.gov.ro/)”, se mai precizează în comunicat.

studiu kronochem timisoara Totodată, Kronospan a făcut publică pagina de semnături a studiului, spunând că principala critică adusă studiului de sănătate priveşte pretinsa lipsă a acreditării autorilor pentru efectuarea unui asemenea studiu, respectiv efectuarea studiului de către o societate privată.

”După cum se poate observa din pagina de semnături a studiului, autorul principal al studiului este, în realitate, Institutul de Sănătate Publică Timişoara – entitate care este parte integrantă din Institutul Naţional de Sănătate Publică”, transmit reprezentanții Kronospan, precizând totodată că acuzele care le-au fost aduse nu au fost susţinute de niciun fel de dovezi.

”Cetăţenii urbei noastre au dreptul să fie informaţi corect cu privire la activitatea companiei Kronospan Sebes SA. Există diferite persoane care folosesc tehnici de dezinformare clasice în scopul manipulării opiniei publice şi transformării oraşului Sebeş într-un câmp de luptă în beneficiul unor interese obscure. Credem în onestitatea şi buna credinţă a comunităţii din Sebeş şi invităm din nou la dialog pe toţi cei care doresc să înţeleagă cum ne desfăşurăm activitatea. Declarăm încă o dată că suntem o companie responsabilă, care înţelege că unul dintre principalele sale obiective este menţinerea unei relaţii deschise și oneste cu comunitatea locală. Am decis să investim la Sebeş pentru că am avut încredere în capacitatea, profesionalismul și buna credinţă a oamenilor şi de aceea facem un apel către comunitatea locală la susţinere în activitatea pe care o desfăşurăm. Nu înţelegem cum este posibil ca diferite persoane şi organizaţii nonguvernamentale, care ar trebui să demonstreze un real profesionalism în domeniul protecţiei mediului, să nu facă altceva decât să mintă şi să dezinformeze opinia publică fără să fie pedepsite”, au mai transmis reprezentanții Kronospan.

”Am invitat la dialog, de nenumărate ori, persoanele interesate pentru a prezenta în detaliu întreaga noastră activitate, dar nimeni nu a dorit să participe”, se mai precizează în comunicatul.

Pe această cale, Kronospan a lansat o nouă invitație la dialog, ce va avea loc luni, 2 februarie, începând cu ora 10:00 la sediul companiei. La întâlnire sunt invitați reprezentanții autorităților locale și județene precum și reprezentanții mass media. În cadrul întâlnirii, Kronospan va prezenta studiul asupra stării de sănătate a locuitorilor din Sebeş, în original.

Citeşte FOTO-VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă

Vezi VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

Citește și Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătății

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax