Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Filmul crimei din centrul Sebeșului, prin ochii anchetatorilor. Motivarea pedepsei de 13 ani


Publicat

Valer Stancu, bărbatul care a ucis un tânăr în parcarea unei cafenele din Sebeș, a fost condmnat în urmă cu trei săptămâni la 13 ani de închisoare. În motivarea instanței se arată că ”fapta a fost comisă într-o perioadă de creștere a infracțiunilor de omor cu violență la nivel național săvârșite în locuri publice.”

Deși magistrații au optat pentru o pedeapsă orientată către limita maximă, aceasta a fost diminuată cu o treime, deoarece Stancu a recunoscut fapta și a optat pentru procedura de judecare simplificată.

În timpul procesului atât Stancu dar și rudele victimei au cerut schimbarea încadrării juridice, în omor cu circumstanțe atenunate respectiv în omor cu premeditare. Ambele cereri au fost respinse de către magistrați, deoarece faptele nu au întâlnit condițiile prevăzute de lege.

În cererea lui Stancu de schimbare în omor cu circumstanțe atenuante magistrații au concluzionat că deși victima a fost cea care i-a propus o rezolvare bărbatească a situației, acesta nu avea arme albe la el pentru a-i provoca leziuni fatale.

”Este adevărat că victima este cea care l-a abordat la discuții pe inculpat și că după discuții contradictorii, tot victima a fost cea care i-a propus să se bată „în parte”, aceasta însemnând o bătaie între doi bărbați pentru reglarea unor situații. Însă nu i- a propus să se omoare reciproc sau să folosească obiecte apte sa producă decesul.

Victima nu avea cuțit sau alt corp contondent asupra sa astfel ca inculpatul să se teamă pentru viața sa și să riposteze prin înfigerea cuțitului în pieptul victimei.

În speța de față, din probele care au fost administrate cu privire la derularea incidentului nu rezultă că acțiunile victimei au fost de natură să îi provoace inculpatului o puternică temere care să justifice riposta acestuia în sensul de a-i înfige cuțitul în piept.” se arată în motivarea magistraților Tribunalului Alba.

CITEȘTE ȘI: Crima de la Sebeș: Valer Stancu, condamnat la 13 ani de închisoare și plata a peste 80.000 de lei daune

În privința cererii de schimbare a încardării în omor cu premeditare instanța a reținut că ”incidentul dintre părți a fost unul spontan, întâlnirea dintre cei doi nu a fost planificată de inculpat, iar agresiunile s-au produs după ce, în prealabil, cei doi s-au certat, adresându-și cuvinte injurioase, victima fiind cel care a venit înspre mașina inculpatului, l-a abordat la discuții și i-a propus să se bată -în parte-”.

În rechizitoriu apare și cum s-a desfășurat evenimentul dintre cei doi bărbați

În urma întâlnirii spontane, cei doi și-au schimbat mai multe replici și au ajuns în punctul în care au început o luptă, după cum reiese din rechizitoriul întocmit de către procurori.

”Conflictul a escaladat, cei doi dezbrăcându-se de obiectele de vestimentație, respectiv geacă și vestă, între aceștia începând o luptă, îmbrâncindu-se, fiind despărțiți de martorul R.I.D. Apoi, în timp ce martorul era interpus între cei doi, victima a reușit să-l lovească pe inculpat cu piciorul stâng în zona membrelor inferioare și, după ce inculpatul a căzut la pământ –victima aflându-se asupra sa, a scos din buzunar un cuțit, tip briceag, l-a deschis și a lovit victima cu cuțitul în zona hemitoracelui stâng. Victima i-a aplicat, concomitent, o lovitură cu pumnul în cap, acesta fiind motivul pentru care inculpatul a căzut. Victima a continuat să-l lovească pe inculpaz cu pumnii, în timp ce acesta era căzut pe sol, fiind oprită de același martor.” se arată în rechizitorul întocmit de procurori.

În urma morții, tânărul a lasat în urmă o familie îndurerată

Familia a cerut daune materiale și morale de peste 300.000 de euro. Aceștia ”au solicitat în calitate de succesori ai victimei decedate (mamă, frați și surori) să fie obligat inculpatul la 30.000 lei daune materiale reprezentând cheltuieli de înmormântare, 200.000 euro pentru mama victimei – partea civilă și câte 100.000 euro pentru frații și surorile victimei.

În motivarea cererii lor au arătat în esență că în familia lor au existat relații emoționale puternice între frați și în raport cu mama, iar decesul victimei le-a afectat în mod iremediabil viața, suferind un șoc la aflarea decesului subit al victimei.

Se descrie durerea mamei care și-a condus fiul pe ultimul drum, care plânge zilnic din acest motiv, precum și durerea fraților care nu l-au mai văzut pe victimă în viață.

Se arată că victima era un sprijin important al familiei sale, arătându-se definiția „prejudiciului de ricoșeu”, precum și faptul că daunele morale nu au legătură cu nivelul economic al celui care le solicită sau cu cel al victimei decedate.” se arată în motivarea instanței.

Judecătorii au decis ca Stancu să plătească daune de peste 80.000 de lei

Individualizarea pedepsei aplicate

”La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului Stancu Valer, Tribunalul a apreciat că o pedeapsă orientată spre limita maximă prevăzută de lege, redusă cu 1/3 conform art. 396 alin. 1 Cod procedură penală (inculpatul optând pentru procedura recunoașterii vinovăției ), respectiv o pedeapsă de 13 ani închisoare cu aplicarea pedepsei complementare prev. de art. 66 lit. a și b Cod penal pe o durată de 4 ani este în măsură să satisfacă scopul pedepsei penale raportat la criteriile de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv:

– împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite : aplicarea unei lovituri puternice , cu cuțitul în pieptul victimei datorită unor neînțelegeri mai vechi .

– starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită : a fost provocată o leziune in inima victimei , ca re a condus la decesul ei în par carea unui local public și pe t imp de zi, având impact negativ asupra persoanelor din jur .

S-a avut în vedere ca fapta a fost comisă într-o perioadă de creștere a infracțiunilor de omor comis e cu violență la nivel național, săvârșite în locuri publice, pentru reglări de divergenț ceea ce a indus o stare de nesiguranță în rândul opiniei publice, ori organele judiciare au menirea să protejeze viața cetățenilor și să prevină asemenea fapte, inclusiv prin aplicarea unor pedepse proporțional dozate in raport de impactul social produs prin infracțiune.

natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii : leziunile traumatice constatate la autopsie ( o plagă tăiată – înțepată toracică, excoriații faciale, mâna stângă și genunchi stâng ) datează din 16.05.2018 și s-au putut produce prin lovire cu un corp tăietor – înțepător – c uțit  și cădere pe un plan dur, astfel cum rezultă din actele medico-legale, moartea victimei fiind violentă ca urmare a acestei plăgi înțepate toracice penetrante, cu lezarea cordului.

motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit : între inculpat și victimă au existat relații tensionate datorită unor neînțelegeri vechi care, cu ocazia întâlnirii acestora în mod spontan, au degenerat în adresarea de injurii, lovituri și culminând cu lovirea cu cuțitul în piept a victimei de către inculpat, ceea ce a condus imediat la decesul victimei.

natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului : inculpatul nu a re antecedente penale, însă modalitatea de comitere a faptei relevă un pericol social ridicat, astfel că lipsa antecedentelor penale nu a avut o pondere semnificativă pentru a se diminua pedeapsa către limita minimă redusă cu 1/3 .

conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal : inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei, a fost de acord cu despăgubirile civile în limita dovedirii lor, a manifestat o atitudine din care se poate concluziona că regretă fapta.

nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială: instanța a reținut că inculpatul este o persoană relativ tânără, cu posibilități de reeducare reale, nu este căsătorit și din dosar rezultă că este angajat la o firmă de dezmembrări din localitatea Năvodari, locuind fără forme legale în Sibiu.” se arată în motivarea magistraților Tribunalului Alba.

Sentința dată de Tribunalul Alba nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru: Nu suntem în prag de colaps medical. Relaxarea trebuia să aducă doar un număr mic de cazuri suplimentare

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni, la Galați, că numărul de noi infectări din ultimele 24 de ore este în scădere, dar că cel mai probabil marți se va înregistra o creștere pentru că în weekend nu s-au făcut testele la capacitate maximă.

„Mâine vom avea un rezultat mai real (…) Nu suntem în prag de colaps medical. E încă acceptabil”, a spus acesta.

Tătaru a adăugat că numărul pacienților din ATI nu a depășit 250.

De asemenea, a spus acesta, măsurile de relaxare au fost niște măsuri asumate cu creșterea numărului de cazuri, dar cu respectarea unor măsuri din partea populației. ”Trebuiau să aducă un număr mic de cazuri suplimentare” a spus Tătaru.

Acesta a mai adăugat că legea carantinei va trece pentru că nu își permite nimeni să se joace cu așa ceva.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind carantinarea și izolarea, în dezbateri la Senat. S-a cerut fundamentare din practica europeană

Publicat

Senat

Comisia juridică a Senatului urmează să reia, luni, dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea.

Sâmbătă, forul a decis, la solicitarea reprezentanţilor PSD, amânarea până luni a dezbaterilor asupra acestui proiect de lege.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat în Comisia juridică amânarea până luni a dezbaterilor, pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu, menţionând că actul normativ venit de la Guvern nu este coerent şi „cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze”.

Senatorul PNL Iulia Scântei a spus că această propunere înseamnă nerespectarea deciziei de convocare a plenului Senatului pentru sâmbătă şi a avertizat că va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.

Duminică, Robert Cazanciuc a criticat din nou proiectul de lege elaborat de Guvern privind carantinarea şi izolarea, susţinând că este un „dezastru” şi, ca urmare, actul normativ va fi votat când va corespunde „nevoii românilor”, după dezbateri cu toţi cei implicaţi în aplicarea lui.

El a amintit că au fost solicitate puncte de vedere din partea Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii, iar Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană în privinţa internării obligatorii şi detaşării obligatorii a medicilor.

„Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi”, a adăugat social-democratul.

El a arătat că, până luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.

„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deşi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător”, a explicat senatorul PSD.

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma unei discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat vineri prezenţa în Senat a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la dezbaterea proiectului.

sursă: Agerpres

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

LIVE VIDEO: Protest la Spitalul de Boli Cronice din Câmpeni. Se cere deschiderea unității medicale

Publicat

Un protest la Spitalul de Boli Cronice din oraşul Cîmpeni, judeţul Alba, are loc, luni 13 iulie, față de conducerea instituției. 

Manifestarea este organizată de mai mulți medici, dar și de câțiva pacienți. 

Medicii şi pacienţii solicită demisia managerului Constantin Bar şi a directorului medical, Dumitru Corpodean, potrivit adevărul.ro.

Un repreznetant al medicilor susţine că unitatea medcială se poate redeschide pentru bolanvi, însă, conducerea refuză acest lucru.

”Mi s-a luat dreptul la muncă, lucrez în mod ilegal, în forţă, fiind mereu băgat şi socs în concediu de odihnă. Toţi cei pe care i-am consultat am făcut-o ilegal. Inclusiv pe mama domnului primar. Am făcut demersuri la primărie şi nu mi s-a răspuns în niciun fel. Toate plângerile care s-au făcut în legătură cu comprtamentul execrabil al domnului Bar, l-au lăsat rece pe domnul primar”, a spus unul dintre medicii care a organizat şi participă la protest.

Video-ul live este transmis pe o pagina de Facebook – ”Evoluție în instituție”.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Adrian Năstase, declarații suprinzătoare despre creșterea pensiilor cu 40%: ”Totul este mai curând o jucărie electorală”

Publicat

Fostul premier Adrian Năstase a făcut declarații surprinzătoare cu privire la majorarea pensiilor. Acesta consideră că orice discuție pe acest subiect trebuie legată de mersul economiei.

Declarațiile sale sunt contrazic curentul din PSD, partid care intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, exact pe acest subiect. 

„Nu poți să oferi o creștere de 40% pentru un an, pentru că pensionarii vor trăi totuși mai mulți ani, chiar dacă sunt oameni în vârstă și vor trebui să aibă o pensie sustenabilă și pentru doi, pentru trei, pentru patru ani.

Or, în măsura în care nu reușești să realizezi resursele economice necesare să produci banii necesari asigurării acestor pensii, totul este mai curând o jucărie electorală si eu n-am fost niciodată de acord cu așa ceva.

Unii au spus că am avut o abordare mai curând social-liberală. Eu cred că economia este cea care trebuie să-mi dea măsura tuturor lucrurilor. Merge economia, vom avea bani li pentru pensii”, a declarat Adrian Năstase.

El a mai spus că este conștient că nu-și va atrage simpatie pentru aceste declarații, dar a subliniat că pensiile ar trebui să crească la începutul anului cu 15-20%, după care orice altă majorare să se facă doar dacă o permite situația economică.

Reamintim că social-democrații au anunțat că vor depune moțiune de cenzură dacă guvernul liberal nu crește cu 40% punctul de pensie de la 1 septembrie, așa cum prevede legea.

Premierul Ludovic Orban a spus că Guvernul va crește pensiile, dar nu cu 40% pentru că bugetul țării nu permite acestă majorare.

Sursă: Evz.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate