Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Filmul crimei din centrul Sebeșului, prin ochii anchetatorilor. Motivarea pedepsei de 13 ani

Publicat

Valer Stancu, bărbatul care a ucis un tânăr în parcarea unei cafenele din Sebeș, a fost condmnat în urmă cu trei săptămâni la 13 ani de închisoare. În motivarea instanței se arată că ”fapta a fost comisă într-o perioadă de creștere a infracțiunilor de omor cu violență la nivel național săvârșite în locuri publice.”

Deși magistrații au optat pentru o pedeapsă orientată către limita maximă, aceasta a fost diminuată cu o treime, deoarece Stancu a recunoscut fapta și a optat pentru procedura de judecare simplificată.

În timpul procesului atât Stancu dar și rudele victimei au cerut schimbarea încadrării juridice, în omor cu circumstanțe atenunate respectiv în omor cu premeditare. Ambele cereri au fost respinse de către magistrați, deoarece faptele nu au întâlnit condițiile prevăzute de lege.

În cererea lui Stancu de schimbare în omor cu circumstanțe atenuante magistrații au concluzionat că deși victima a fost cea care i-a propus o rezolvare bărbatească a situației, acesta nu avea arme albe la el pentru a-i provoca leziuni fatale.

”Este adevărat că victima este cea care l-a abordat la discuții pe inculpat și că după discuții contradictorii, tot victima a fost cea care i-a propus să se bată „în parte”, aceasta însemnând o bătaie între doi bărbați pentru reglarea unor situații. Însă nu i- a propus să se omoare reciproc sau să folosească obiecte apte sa producă decesul.

Victima nu avea cuțit sau alt corp contondent asupra sa astfel ca inculpatul să se teamă pentru viața sa și să riposteze prin înfigerea cuțitului în pieptul victimei.

În speța de față, din probele care au fost administrate cu privire la derularea incidentului nu rezultă că acțiunile victimei au fost de natură să îi provoace inculpatului o puternică temere care să justifice riposta acestuia în sensul de a-i înfige cuțitul în piept.” se arată în motivarea magistraților Tribunalului Alba.

CITEȘTE ȘI: Crima de la Sebeș: Valer Stancu, condamnat la 13 ani de închisoare și plata a peste 80.000 de lei daune

În privința cererii de schimbare a încardării în omor cu premeditare instanța a reținut că ”incidentul dintre părți a fost unul spontan, întâlnirea dintre cei doi nu a fost planificată de inculpat, iar agresiunile s-au produs după ce, în prealabil, cei doi s-au certat, adresându-și cuvinte injurioase, victima fiind cel care a venit înspre mașina inculpatului, l-a abordat la discuții și i-a propus să se bată -în parte-”.

În rechizitoriu apare și cum s-a desfășurat evenimentul dintre cei doi bărbați

În urma întâlnirii spontane, cei doi și-au schimbat mai multe replici și au ajuns în punctul în care au început o luptă, după cum reiese din rechizitoriul întocmit de către procurori.

”Conflictul a escaladat, cei doi dezbrăcându-se de obiectele de vestimentație, respectiv geacă și vestă, între aceștia începând o luptă, îmbrâncindu-se, fiind despărțiți de martorul R.I.D. Apoi, în timp ce martorul era interpus între cei doi, victima a reușit să-l lovească pe inculpat cu piciorul stâng în zona membrelor inferioare și, după ce inculpatul a căzut la pământ –victima aflându-se asupra sa, a scos din buzunar un cuțit, tip briceag, l-a deschis și a lovit victima cu cuțitul în zona hemitoracelui stâng. Victima i-a aplicat, concomitent, o lovitură cu pumnul în cap, acesta fiind motivul pentru care inculpatul a căzut. Victima a continuat să-l lovească pe inculpaz cu pumnii, în timp ce acesta era căzut pe sol, fiind oprită de același martor.” se arată în rechizitorul întocmit de procurori.

În urma morții, tânărul a lasat în urmă o familie îndurerată

Familia a cerut daune materiale și morale de peste 300.000 de euro. Aceștia ”au solicitat în calitate de succesori ai victimei decedate (mamă, frați și surori) să fie obligat inculpatul la 30.000 lei daune materiale reprezentând cheltuieli de înmormântare, 200.000 euro pentru mama victimei – partea civilă și câte 100.000 euro pentru frații și surorile victimei.

În motivarea cererii lor au arătat în esență că în familia lor au existat relații emoționale puternice între frați și în raport cu mama, iar decesul victimei le-a afectat în mod iremediabil viața, suferind un șoc la aflarea decesului subit al victimei.

Se descrie durerea mamei care și-a condus fiul pe ultimul drum, care plânge zilnic din acest motiv, precum și durerea fraților care nu l-au mai văzut pe victimă în viață.

Se arată că victima era un sprijin important al familiei sale, arătându-se definiția „prejudiciului de ricoșeu”, precum și faptul că daunele morale nu au legătură cu nivelul economic al celui care le solicită sau cu cel al victimei decedate.” se arată în motivarea instanței.

Judecătorii au decis ca Stancu să plătească daune de peste 80.000 de lei

Individualizarea pedepsei aplicate

”La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului Stancu Valer, Tribunalul a apreciat că o pedeapsă orientată spre limita maximă prevăzută de lege, redusă cu 1/3 conform art. 396 alin. 1 Cod procedură penală (inculpatul optând pentru procedura recunoașterii vinovăției ), respectiv o pedeapsă de 13 ani închisoare cu aplicarea pedepsei complementare prev. de art. 66 lit. a și b Cod penal pe o durată de 4 ani este în măsură să satisfacă scopul pedepsei penale raportat la criteriile de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv:

– împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite : aplicarea unei lovituri puternice , cu cuțitul în pieptul victimei datorită unor neînțelegeri mai vechi .

– starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită : a fost provocată o leziune in inima victimei , ca re a condus la decesul ei în par carea unui local public și pe t imp de zi, având impact negativ asupra persoanelor din jur .

S-a avut în vedere ca fapta a fost comisă într-o perioadă de creștere a infracțiunilor de omor comis e cu violență la nivel național, săvârșite în locuri publice, pentru reglări de divergenț ceea ce a indus o stare de nesiguranță în rândul opiniei publice, ori organele judiciare au menirea să protejeze viața cetățenilor și să prevină asemenea fapte, inclusiv prin aplicarea unor pedepse proporțional dozate in raport de impactul social produs prin infracțiune.

natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii : leziunile traumatice constatate la autopsie ( o plagă tăiată – înțepată toracică, excoriații faciale, mâna stângă și genunchi stâng ) datează din 16.05.2018 și s-au putut produce prin lovire cu un corp tăietor – înțepător – c uțit  și cădere pe un plan dur, astfel cum rezultă din actele medico-legale, moartea victimei fiind violentă ca urmare a acestei plăgi înțepate toracice penetrante, cu lezarea cordului.

motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit : între inculpat și victimă au existat relații tensionate datorită unor neînțelegeri vechi care, cu ocazia întâlnirii acestora în mod spontan, au degenerat în adresarea de injurii, lovituri și culminând cu lovirea cu cuțitul în piept a victimei de către inculpat, ceea ce a condus imediat la decesul victimei.

natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului : inculpatul nu a re antecedente penale, însă modalitatea de comitere a faptei relevă un pericol social ridicat, astfel că lipsa antecedentelor penale nu a avut o pondere semnificativă pentru a se diminua pedeapsa către limita minimă redusă cu 1/3 .

conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal : inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei, a fost de acord cu despăgubirile civile în limita dovedirii lor, a manifestat o atitudine din care se poate concluziona că regretă fapta.

nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială: instanța a reținut că inculpatul este o persoană relativ tânără, cu posibilități de reeducare reale, nu este căsătorit și din dosar rezultă că este angajat la o firmă de dezmembrări din localitatea Năvodari, locuind fără forme legale în Sibiu.” se arată în motivarea magistraților Tribunalului Alba.

Sentința dată de Tribunalul Alba nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax