Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Andreea, Teodora și Alida, asistentele din Alba care s-au pregătit de luptă împotriva COVID-19, fără să aștepte gloria


Publicat

Când toată lumea încearcă să se ferească din calea noului tip de virus, există o categorie profesională care îl confruntă direct, cu toate riscurile aferente. Aceștia sunt asistenții medicali comunitari și școlari din Alba, despre care se vorbește destul de puțin în general și nedrept de puțin în aceste zile. Angajați ai primăriilor și sub coordonarea directă a Direcției pentru Sănătate Publică – DSP Alba, asistenții medicali comunitari și școlari au format echipe care au fost avangarda medicală în lupta cu coronavirusul. Zile și nopți în șir departe de familii, multe ore peste programul obișnuit de lucru, risc real de îmbolnăvire în urma contactului direct cu persoanele carantinate sosite din zonele roșii ale lumii, sunt doar câteva dintre sacrificiile făcute de ei în această perioadă.

Mărturiile Andreei, Teodorei și Alidei (de la stânga la dreapta în foto) implicate direct în procesul de izolare și carantinare, alături de ceilalți colegi asistenți medicali comunitari din tot județul Alba, sunt grăitoare, emoționante și în același timp reprezentative. Mesajul lor este: dacă noi am putut să facem aceste sacrificii, dacă am acceptat această misiune militărește, ne-am echipat și am plecat pe ”front” fără să știm pentru cât timp dar perfect conștiente de riscul uriaș la care urmam să fim expuse, și voi mai puteți rămâne în casă încă 3 săptămâni!

Andreea Sonica, asistent medical școlar: ”Nici nu mai știu să vă spun exact data când și cum am început pentru că totul a venit ca un tăvălug. Am fost sunată și mi s-a spus că în 10 minute trebuie să mă prezint să ajut la carantinările persoanelor venite dinafară, exact ca la Armată. Mi-a fost atât de teamă la început pentru că nu se știau prea multe lucruri și se vehiculau tot felul de știri și statistici despre acest virus, mi-a fost atât de teamă încât în prima noapte după ce am aflat că voi fi inclusă în acest proces de carantinare a persoanelor potențial infectat cu noul virus, am auzit telefonul sunând de zeci de ori deși el nu a sunat niciodată. Apoi au început să sosească persoanele care trebuiau carantinate în spații speciale și am participat la acestea, fiind cazată alături de ele. Practic acolo am lucrat non-stop, locuiam în hotel alături de carantinați și împreună cu o altă colegă ne-am ocupat de zeci de oameni. Am pierdut noțiunea timpului, nici nu mai știu câte zile am petrecut acolo sau câte ore dormeam pe noapte. Știu doar că noi mâncam piureul rece, în timp ce unele persoane carantinate se plângeau de mâncare sau de cafea. Cel mai tare m-am temut de reacțiile acelor persoane reclacitrante care nu înțelegeau sau nu voiau să intre în carantină, și au fost tot felul de situații. E adevărat că la ușa hotelului erau tot timpul polițiști și jandarmi, dar noi asistentele eram singure cu ei în hotel. Nu mai știam dacă e zi sau noapte. Când suna telefonul, la orice oră din zi și noapte, trebuia să mă echipez cu acel costum de protecție și să răspundem solicitărilor carantinaților. În final, am ajuns la așa un grad de epuizare încât am fost în pragul leșinului.”

Teodora Hoca, asistent medical comunitar: ”Am început cu izolările încă din 27 februarie. Țin minte că m-a sunat șefa noastră, într-o seară pe la ora 22.00 și m-a întrebat dacă dorm. În acea noapte am și plecat împreună pe teren, undeva spre miezul nopții, ca să izolăm o domnișoară despre care aveam informații că s-ar fi întâlnit cu iubitul ei aflat deja în izolare. Într-o altă noapte a trebuit să mergem la o solicitare, pentru că un șofer de TIR în loc să se autoizoleze la domiciliu s-a dus într-un bar și a trebuit să-i izolăm pe toți cu care intrase în contact. Au fost multe nopți albe în această perioadă. Cel mai solicitant mi s-a părut din punct de vedere al sănătății. Deși sunt operată de două ori pe coloană, cu tije și șuruburi, nu am dat înapoi și am stat zi și noapte la serviciu, fără zi liberă. Eu cred că am cele mai multe ore muncite din toată echipa și n-am zis nicio clipă că nu vreau să merg. Am avut mare noroc că alături de noi le-am avut pe doamna Delia Cristescu și pe doamna doctor Paula Iordache, care ne-au ajutat și ne-au încurajat”.

Alida Blendea, asistent medical comunitar: ”Am început activitatea de izolare încă din data de 27 februarie, încă de când au venit primele autocare cu elevii Liceului de Arte Regina Maria. Atunci a începutul totul și nu știam prea bine ce se întâmplă și nici la ce să ne așteptăm. Ca să-mi protejez fetița în vârstă de 9 ani, am trimis-o la părinții mei la țară. Cel mai mare sacrificiu pe care l-am făcut în această perioadă a fost să nu-mi mai văd copilul timp de 7 săptămâni. Vorbeam cu ea la telefon și îmi zicea: mami, am nevoie de tine, iar mie mi se rupea sufletul, dar știam că e mai bine să nu intrăm în contact. În tot acest timp eram cu gândul și la tatăl meu bolnav de cancer și de care, de asemenea, nu m-am mai putut apropia să-i fac injecțiile de care avea nevoie. Munca din această perioadă a fost una istovitoare. Cot la cot cu polițiștii care ne-au însoțit a trebuit să mergem la sute de adrese să facem procedurile de izolare, dar au fost și unii care n-au vrut să se conformeze și au aruncat cu hârtiile după noi. Acum lucrurile s-au mai relaxat puțin iar duminică am adus-o și pe fetița mea acasă”.

„Direcția pentru Sănătate Publică – DSP Alba dorește să le mulțumească tuturor asistenților comunitari și școlari din Alba pentru curaj, implicare și exemplul dat tuturor. Dacă nu mai rezistăm trei săptămâni în case, lupta lor pentru sănătate, pentru viața tuturor celor din jurul nostru, ar fi zădărnicită!”, au transmis reprezentanții DSP Alba.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Mihaela

    vineri, 24.04.2020 at 12:56

    Felicitări si va multumim pentru sacrificiul vostru.Respectul nostru e putin pentru ceea ce ați făcut si faceți .Sunteti un exemplu ai reușiți să ridicați stima , sa arătați că in domeniul medical sunt Oameni cu suflet si dăruire .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Accident de muncă la o firmă situată în zona industrială din Alba Iulia. Un bărbat a căzut de la înălțime și a murit

Publicat

politie, IPJ, masina politie, girofar, politie ziua

Un posibil accident de muncă s-a produs în urma cu câteva minute la o societate comercială situată în zona industrială a municipiului Alba Iulia, pe Drumul Drâmbarului.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, un bărbat de aproximativ 50 de ani ar fi căzut de la înălțime și a decedat.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare.

Știre în actualizare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alertă falsă de incendiu la Alba Iulia, în cartierul Pâclișa. Pompierii s-au deplasat la fața locului

Publicat

Un posibil incendiu a izbucnit joi după dimineață, în jurul orei 10:00, la acoperișul unei case din Alba Iulia. 

Potrivit reprezentanților ISU Alba, detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit acoperisul unei case de locuit în cartierul Pâclișa.

Din primele informații incendiul se manifesta la nivelul acoperișului.

Nu au fost raportate victime, casa fiind nelocuită.

La fața locului au fost trimise două autoutilitare de stins incendii. Misiunea pompierilor este în dinamica.

UPDATE: 

Incendiul nu se confirmă, vecinul de la gospodaria alăturată a ars deșeuri vegetale, iar fumul a intrat în podul construcției lăsând impresia unui incendiu.

Pompierii s-au întors la bază.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

UiPath a devenit prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange

Publicat

UiPath a devenit prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange.

”Privesc cu modestie la creșterea noastră rapidă și extraordinară, care a fost făcută posibilă de către angajații noștri, de investitori, de consilieri, de parteneri și de cei peste 7.900 de clienți – toți împărtășind viziunea noastră de a descătușa creativitatea și ingeniozitatea umană, prin intermediul Fully Automated Enterprise™ – o organizație complet automatizată – și sprijinind angajații cu ajutorul automatizării.

Vreau neapărat să aduc un omagiu special angajaților UiPath, care întruchipează valorile companiei noastre în fiecare zi și care au lucrat neobosit pentru a face misiunea și viziunea noastră o realitate.

Le voi fi recunoscător pentru totdeauna pentru hotărârea, inovația și modestia lor.

Deși ziua de astăzi marchează un nou capitol în povestea UiPath, suntem încă la începutul unei călătorii de mai mulți ani către fully automated enterprise – o organizație complet automatizată” este mesajul lui Daniel Dines (foto), co-fondator și CEO UiPath, citat de Economedia.ro.

Ce este UiPath

UiPath utilizează inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta mari companii şi agenţii guvernamentale să îşi automatizeze procesele de rutină în domenii precum contabilitate şi resurse umane.

Înfiinţată în România, în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re.

În prezent, UiPath vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să îşi automatizeze procesele pentru a reduce costurile.

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.

Sursă: Economedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1 Mai pe litoral cu mască de protecție la plajă și pe faleză. Obligativitatea va fi eliminată abia de la 1 iunie

Publicat

Românii care vor să petreacă  1 Mai pe litoral, vor fi obligaţi să poarte masca de protecţie atât pe faleză, cât şi pe plajă. Abia din 1 iunie măştile ar putea dispărea.

Masca va fi obligatorie pe plajă de 1 mai, conform unor surse Digi24. Există discuții în Guvern ca obligativitatea purtării măștii pe plajă să fie eliminată din 1 iunie. Același lucru ar putea fi prevăzut și pentru faleză. 

De asemenea, cluburile vor fi închise pe litoral de 1 Mai.

Ministrul de Interne, Lucian Bode:”În acest moment, reglementarea legată de mască este în vigoare. Masca este obligatorie a fi purtată.

Sigur, până în data de 1 mai, vom mai avea discuţii în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi este posibil să discutăm şi despre o astfel de eventualitate de a limita purtarea măştii în anumite situaţii, în vârful muntelui sau la plajă.

Este o discuţie. Şi la restaurant nu mănânci cu mască. Sunt lucruri de bun simţ şi care pot fi analizate” a spus ministrul de Interne la începutul lunii aprilie. 

Restricţiile de 1 mai din România, asemănătoare cu cele din Spania

Oficialii spanioli au publicat pe data de 2 aprilie 2021 noile reguli de protecţie pentru evitarea unei noi infecţii în masă. Cetăţenii spaniolii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie în spatiile închise cât şi deschise.

Până şi la plaja vor trebuie să aibă în permanentă masca de protecţie, fie că stau la bronzat fie că înoată.

Începând cu data de 31 martie, în ceea ce privește restricțiile de distanțare socială nu mai sunt valabile. În schimb turiștii care vor sa petreacă Săptămâna Sfântă pe plajele din Spania trebuie să fie la curent cu noile restricții.

„Obligativitatea de a purta mască în spații deschise, la soare, la piscină sau pe plajă este foarte dificil de aplicat”, a declarat Mila Montero, medic de boli infecţioase, Barcelona.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate