Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Fosta grădiniță din Corna, adusă la viață în cadrul taberei de restaurare a arhitecturii tradiționale. Va fi transformată în punct de informare turistică

Publicat

fatada faza 1 În satul Corna, comuna Roșia Montană se desfășoară Tabăra de restaurare a arhitecturii tradiționale, parte a proiectului „Restaurare. Regenerare. Remodelare” finanțat de Ordinul Arhitecților din România și cofinanțat de Asociația RYMA. Proiectul este sprijinit și de Primăria Comunei Roșia Montană care a pus la dispoziție o parte din materialele necesare lucrărilor de restaurare, în timp ce mai mulți sponsori din Alba au contribuit cu produse alimentare pentru participanți.

La tabără participă 20 de studenți din Cluj Napoca, Republica Moldova, Albania, București alături de meșteri locali și voluntari din Corna, coordonați de președinta Asociației RYMA, arhitecta Cristina Anghel și de specialistul în restaurare Fidias Vasquez.

Proiectul are ca scop restaurarea și punerea în funcțiune a fostei grădinițe din sat, aflată în pericol de prăbușire. Satul Corna era până nu demult amplasamentul iazului de decantare al apelor cu cianuri care ar fi rezultat în urma prelucrării minereului aurifer de la Roșia Montană. Peste 2/3 din case au fost demolate iar oamenii au fost strămutați din localitate iar aici s-au închis pe rând școala, grădinița, dispensarul, alimentara, Căminul Cultural și chiar biserica greco-catolică din lipsă de enoriași. De 3 ani însă Asociația RYMA desfășoară la Corna tabere de restuarare, scopul final fiind acela de a readuce la viață centrul satului și de a transforma satul Corna într-o atracție turistică. În urmă cu 2 ani s-a restaurat o gospodărie tradițională care în prezent este locuită, acum un an s-a renovat și repus în funcțiune Căminul Cultural, iar în acest an fosta grădiniță a satului este restaurată, dorindu-se transformarea ei în punct de informare turistică. Cu puțini bani dar cu foarte mult entuziasm, de 10 zile tinerii studenți lucrează de dimineața până seara având că obiectiv ca pe data de 13 august să finalizeze lucrările. Acoperișul a fost refăcut complet din șindrilă de lemn, fațadele restaurate, retencuite, podelele înlocuite, tâmplăriile restaurate, au fost efectuate lucrări de conservare Și de restaurare menite să ajute clădirea să „trăiască” cel puțin încă 50 de ani.

Joi, 11 august în cadrul Săptămânii Patrimoniului de la Roșia Montană, tabăra va fi vizitată de turiști din toată țara care vor vedea pe viu în timp real cum se restaurează o clădire tradițională. Satul Corna are potențial de obiectiv turistic, pe o rază de 1 km în jurul centrului aflându-se monumente ale naturii (Piatra Corbului, Piatra Despicată), Tăul Cornei, Tăul Cartuș, Tăul Gauri, Tăul Brazi, monumente arhelolgice (Monumentul Funerar Circular Roman și Masivul Cârnic) și monumente istorice (bisericile din sat, în curs de clasare).

Așadar cu promovare masivă și cu interes din partea autorităților județene și locale, dar și cu ajutor din partea societății civile, Roșia Montană poate reînvia și se poate transforma într-un obiectiv turistic care să aducă beneficii de lungă durată localnicilor și întregii zone a Muntilor Apuseni. Asociația RYMA își propune să continue în fiecare an lucrările de restaurare până ce acest obiectiv va fi atins.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax