Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Alba Aeterna”. Concert-eveniment de muzică clasică la Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina a împlinit 300 de ani


Publicat

Picture 043Catedrala Romano Catolică “Sfântul Mihail” a găzduit, duminică seara, un concert-eveniment de muzică clasică la Alba Iulia.

Intitulat “Alba Aeterna”, evenimentul prin care au fost sărbătoriţi 300 de ani de la prima piatră de temelie a Cetăţii Alba Carolina a strâns peste 500 de oameni care au avut ocazia să asculte o interpretare excepţională a instrumentiştilor de top ai Filarmonicii din Sibiu şi a Corului Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti.

Acustica deosebită a catedralei a completat atmosfera unui concert care a impresionat publicul.

Corul Filarmonicii George Enescu este una dintre cele mai apreciate formule corale mixte din România, iar de această dată a fost completat în mod spectaculos de instrumentiştii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu. Toate sub bagheta dirijorului Constantin Grigore.

Publicul a putut asculta lucrări de partitură clasică: P. Mascagni – Intermezzo din Cavaleria Rusticana, E. Elgar – Pomp and circumstance, G. Verdi – Uvertura Forta Destinului, Tiberiu Olah – Intrarea in Alba Iulia, W.A. Mozart – Requiem – Lacrimosa, G. Verdi – Requiem – Dies Irae, G.F. Handel – Zadok the priest, A. Borodin – Dasurile Polovtiene, L. Van Beethoven – Oda Bucuriei, G.F. Handel – Aleluia.

Vezi şi FOTO: Conferința „300 de ani în Cetatea bastionară Vauban Alba Carolina”, la Alba Iulia. Povestea fortificației ridicate în perioada 1715-1738

Citeşte şi FOTO: Detalii mai puţin cunoscute despre Cetatea Alba Carolina. 300 de ani de la începutul lucrărilor la fortificația bastionară de la Alba IuliaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. adriana

    duminică, 29.11.2015 at 19:25

    Multumesc tuturor celor care au facut posibil ca acest concert sa aiba loc . Ma incanta de fiecare data sa ascult muzica de calitate in orasul nostru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

FOTO: O mașină în care se aflau patru tineri s-a răsturnat lângă Abrud. Printre răniți, fiul viceprimarului din Roșia Montană

Publicat

Un accident rutier s-a produs joi, 22 iulie, pe raza localității Gura Cornei, lângă orașul Abrud.

Un autoturism în care se aflau patru tineri, printre care și fiul viceprimarului din Roșia Montană, s-a răsturnat în afara părții carosabile. 

„Dragii noștrii copii, toți cei patru care ați fost în mașină, să țineți minte această zi ca a doua zi de naștere a voastră. Doamne mulțam și de aceasta și Dumnezeu să vă dea însănătoșire grabnică!!!

Din păcate trebuie să mergem la Târgu Mureș, este fisurată coloana pe  două locuri. Doamne ajută-ne, puterea lui Dumnezeu este mare !!!”, a scris viceprimarul din Roșia Montană, Vasile Morariu, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE: Mesaje-capcană cu LINK-uri PERICULOASE trimise pe facebook messenger: „Apari în acest video” sau „Seamănă cu tine”

Publicat

facebook messenger

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra răspândirii unui link malițios prin intermediul serviciului Facebook Messenger.

Cei care accesează link-ul primit, care pretinde să conducă spre un video, pot fi redirecționați către un site de phishing sau se pot trezi cu dispozitivul infectat cu malware, scrie DCNews

Pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul “seamănă cu tine”, “apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, despre care expeditorul pretinde a conduce către un video în care apare persoana căruia i-a fost transmis mesajul, se arată într-un comunicat CERT-RO.

Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic.

Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați.

Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți în lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană.

De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri.

De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces.

Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

Dacă link-ul este accesat din neatenție sau necunoaștere, CERT-RO recomandă :

  1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA).
  2. Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook.

Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări).

Apoi mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte.

Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:

  • efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
  • verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute
  • verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani vor plăti un impozit mai mare. Ar putea ajunge la aproape 900 de lei pe an

Publicat

România nu are un sistem de taxare a poluării şi este nevoie de un pachet de măsuri care să facă diferenţa între cetăţeanul care, într-adevăr, nu-şi permite o maşină nouă şi cel care umblă pe stradă cu o maşină mai veche de 15 ani, dar pe piaţa liberă costă 15 – 20.000 de euro, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Timbrul de mediu a fost eliminat la început de 2017 și s-a mai vorbit de consultări publice, însă nu sunt planuri clare de introducere a unei taxe.

Tanczos Barna a declarat că NU se pune problema reintroducerii celebrei taxe auto, pentru că, din punct de vedere juridic ea poate fi imediat atacată și anulată. Ministrul Mediului spune că o variantă mai practică este încurajarea cetățenilor să-și achiziționeze automobile puțin poluante.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană.

La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Impozite stabilite de primării

Cei care au maşini mai vechi de 15 ani au toate şansele să plătească un impozit mai mare. Valoarea acestuia va fi stabilită de primarii şi ar putea ajunge şi la 900 de lei pe an.

Cu toate acestea, autorităţile au în plan să îi ajute pe oamenii fără posibilităţi financiare să îşi schimbe maşinile vechi.

Se discută despre aproximativ 3 mii de euro care să fie puse la bătaie pentru ca trecerea de la mașinile vechi la cele noi să fie mai ușoară pentru români.

Măsurile sunt discutate la nivelul Guvernului, pentru a descuraja importul de maşini la mâna a doua.

4 din zece mașini au mai mult de 17 ani

În România sunt în total 8 milioane de mașini. 4 din zece mașini au mai mult de 17 ani, spune ministerul mediului. Adică este un parc auto extrem de bătrân.

Pentru comparaţie, media vârstei unei mașini din România este cu cinci ani mai mare decât a unei mașini din Uniunea Europeană.

Parcul auto a îmbătrânit accelerat după ce România a scos orice formă de descurajare a importurilor de autoturisme vechi, spune ministrul mediului. Barna Tanczos susţine că Uniunea Europeană este în pragul unei revoluţii auto, pe care românii nu o conştientizează.

„În momentul în care majoritatea statelor membre au sisteme de taxare a poluării şi descurajează deţinerea maşinilor poluante, şi România nu are un asemenea sistem, am devenit o piaţă-ţintă, unde se aduc maşinile vechi.

Aceasta este situaţia pe care am găsit-o şi eu la minister. Ministerul Mediului trebuie să găsească o soluţie la nivel naţional de sprijin, în primul rând” spune ministrul Mediului.

Din 2035, Comisia Europeană îşi propune ca toate modelele vândute de dealerii auto în Uniune, inclusiv în România, să fie electrice, fără emisii de carbon.

Până atunci, ţara noastră trebuie să rezolve problema gravă a rablelor de pe străzi şi să reducă poluarea.

 La nivelul coaliţiei de guvernare se discută un pachet de măsuri prin care românii cu venituri mici, proprietari de rable, să fie ajutaţi să-şi cumpere maşini mai puţin poluante.

Pe de altă parte, cei care au bani, ar urma să fie descurajaţi să-şi folosească maşinile vechi.

Variante la Guvern: Rabla suplimentată, impozite diferențiate pentru mașini vechi

Surse apropiate negocierilor din Coaliţie citate de Știrileprotv,ro spun că una dintre variantele discutate prevede ca programul Rabla să fie suplimentat, iar fiecare primărie să ajute cu bani cetăţenii vulnerabili să-şi schimbe maşinile vechi şi poluante cu unele noi, mai puţin poluante.

Va trebui să facem diferenţa între cetăţeanul care, într-adevăr, nu-şi permite o maşină nouă şi cetăţeanul care umblă pe stradă cu o maşină mai veche de 15 ani, dar pe piaţa liberă costă 15 – 20.000 de euro. Aceste lucruri trebuie clar delimitate”, a explicat Tanczos Barna

Cei cu venituri mici ar putea primi până la 3000 de euro. Prin programul Rabla primesc 1500 de euro, dacă îşi cumpără o maşină pe motorină sau benzină.

Banii ar putea veni din fondul pe care Uniunea Europeană ar vrea să-l instituie la nivel european ca să-i ajute pe oamenii fără resurse financiare să nu mai polueze cu maşinile pe care le conduc.

Se pregăteşte însă şi o măsură de descurajare. Ar urma să fie modificat codul Fiscal, astfel încât primăriile să aibă dreptul să impună impozite mari pentru maşinile vechi.

De pildă, proprietarul unei maşini de peste 15 ani ar putea să plătească un impozit de cel puţin 900 de lei.

De asemenea, Comisia Europeană propune introducerea unei taxe în carburant pe care şoferii să o plătească în statele membre care nu au reuşit să reducă poluarea pe şosele. Ca să intre în vigoare, ideea trebuie aprobată şi de Parlamentul Uniunii Europene.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA actualizată a statelor cu risc epidemiologic. Care sunt țările din zona roșie, galbenă și verde. Situația în 22 iulie 2021

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat joi lista a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Sunt câteva schimbări importante în ceea ce privește țările preferate de români ca destinație de vacanță.

În urma creșterii cazurilor, în zona roșie sunt țări precum Marea Britanie, Spania, Portugalia sau Olanda.

Grecia, o destinație turistică preferată de români, rămâne în zona galbenă.

Cei care vin din zonele galbenă și roșie trebuie să stea în carantină la intrarea în România. Persoanele care au trecut prin infecția cu COVID-19, cele vaccinate și cele care au test negativ sunt scutite de carantină.

De asemenea, scutirea de carantină este valabilă și pentru copiii sub 3 ani, fără condiții, și pentru cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Descarcă AICI lista țărilor cu risc epidemiologic.

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidență cumulată la 1.000 locuitori

Lista statelor/ țărilor din Zona roșie

Insulele Virgine Britanice 54.0

Jersey 24.9

Cipru 14.8

Seychelles 12.6

Fiji 12.4

Mongolia 9.3

Tunisia 8.6

Marea Britanie** 7.4

Cuba 7.2

Gibraltar 6.8

Olanda 6.7

Namibia 6.5

Botswana 6.2

Spania 6.2

Columbia 5.5

Kuweit 5.2

Georgia 4.8

Andorra 4.8

Argentina 4.8

Malaysia 4.6

Libia 4.2

Portugalia 4.1

Africa de Sud** 3.9

Malta 3.8

Costa Rica 3.6

Insula Man 3.6

Panama 3.4

Iran 3.4

Suriname 3.3

Kazahstan 3.1

Irak 3.0

Insulele Feroe 3.0

Brazilia** 2.9

Nepal** 0.8

India** 0.4

Lista statelor / țărilor din Zona galbenă

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidență cumulată la 1.000 locuitori

Grecia 2.9

Kârgâzstan 2.8Luxemburg 2.8

Maldive 2.8

Curaçao 2.8

Monaco 2.7

Federația Rusă 2.5

Oman 2.4

Emiratele Arabe Unite 2.3

Insulele Virgine ale Statelor Unite 2.3

Indonezia 2.2

Paraguay 2.2

Irlanda 2.0

Zimbabwe 2.0

Trinidad si Tobago 1.9

Danemarca 1.9

Thailanda 1.8

Guatemala 1.8

Bahamas 1.7

Uruguay 1.7

Eswatini 1.6

Lista statelor/ țărilor din Zona verde

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidență cumulată la 1.000 locuitori

Guyana 1.5

Belgia 1.5

Chile 1.5

Belarus 1.4

Bolivia 1.4

Statele Unite ale Americii 1.2

Franța 1.2

Myanmar 1.2

Sint Maarten 1.2

Zambia 1.2

Honduras 1.2

Rwanda 1.1

Saint Kitts si Nevis 1.1

Israel 1.0

Capul Verde 1.0

Turcia 1.0

Mexic 1.0

Bangladesh 1.0

Belize 1.0

Sri Lanka 0.9

Bonaire, Saint Eustatius si Saba 0.9

Bahrain 0.9

Saint Lucia 0.8

Aruba 0.8

Peru 0.8

Republica Dominicana 0.8

Cambodgia 0.8Iordania 0.8

Liban 0.8

Insulele Turks si Caicos 0.8

Ecuador 0.8

Guernsey 0.7

Filipine 0.7

Finlanda 0.7

Elveția 0.7

Armenia 0.6

Barbados 0.6

Muntenegru 0.6

Mozambic 0.6

Maroc 0.6

Qatar 0.6

Liechtenstein 0.6

Venezuela 0.5

Puerto Rico 0.5

Estonia 0.5

de Est 0.5

Arabia Saudita 0.5

Groenlanda 0.5

Guam 0.5

Senegal 0.5

El Salvador 0.4

Norvegia 0.4

Coreea de Sud 0.4

Italia 0.4

Lesotho 0.4

Slovenia 0.4

Afghanistan 0.4

Malawi 0.3

Bhutan 0.3

Gambia 0.3

Mauritania 0.3

Austria 0.3

Letonia 0.3

Suedia 0.3

Croația 0.3

Lituania 0.3

Cehia 0.3

Japonia 0.3

Republica Moldova 0.3

Polinezia Franceza 0.3

Jamaica 0.3

Algeria 0.3

Vietnam 0.3

Serbia 0.2Uzbekistan 0.2

Montserrat 0.2

Palestina 0.2

Saint Vincent si Grenadine 0.2

Ucraina 0.2

Insulele Cayman 0.2

Germania 0.2

Azerbaidjan 0.2

Sao Tome si Principe 0.2

Liberia 0.2

Dominica 0.2

Canada 0.2

Uganda 0.2

Bermuda 0.1

Bulgaria 0.1

Laos 0.1

Pakistan 0.1

San Marino 0.1

Slovacia 0.1

Ungaria 0.1

Bosnia si Herțegovina 0.1

Kenia 0.1

Islanda 0.1

Comore 0.1

Macedonia de Nord 0.1

Guineea Ecuatoriala 0.1

Tadjikistan 0.1

Guineea 0.1

Nicaragua 0.1

Ghana 0.1

Guineea Bissau 0.1

Gabon 0.1

Singapore 0.1

Brunei Darussalam 0.1

Togo 0.1

Anguilla 0.1

Eritreea 0.1

Kosovo 0.1

Haiti 0.1

Albania 0.1

Sierra Leone 0.0

Angola 0.0

Australia 0.0

Congo 0.0

Romania 0.0

Burundi 0.0

Djibouti 0.0

Taiwan 0.0Sudan 0.0

Grenada 0.0

Nigeria 0.0

Somalia 0.0

Madagascar 0.0

Benin 0.0

Mali 0.0

Niger 0.0

Burkina Faso 0.0

Yemen 0.0

Republica Democrata Congo 0.0

Polonia 0.0

Egipt 0.0

Papua Noua Guinee 0.0

Noua Zeelanda 0.0

Republica Centrafricana 0.0

Wallis si Futuna 0.0

Camerun 0.0

Antigua si Barbuda 0.0

Insulele Mariane de Nord 0.0

Etiopia 0.0

Ciad 0.0

Siria 0.0

Coasta de Fildeș 0.0

Sudanul de Sud 0.0

Republica Populara Chineza 0.0

Insulele Falkland (Malvine) 0.0

Vatican 0.0

Insulele Marshall 0.0

Micronezia 0.0

Caledonie 0.0

Insulele Solomon 0.0

Tanzania 0.0

Vanuatu 0.0

Sahara de vest 0.0

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate