Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Gunoiul din Alba Iulia și coronavirusul. Problema platformei temporare de depozitare a deșeurilor, ”bagată sub preș”


Publicat

gunoi alba iulia

În 16 ianuarie, autorizația de depozitare a gunoiului pe platforma temporară de la Bărăbanț, a oparatorului de salubritate care activează în Alba Iulia, dar și în alte localități a fost retrasă de Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Mai exact, municipiul Alba Iulia a fost pentru câteva zile năpădit de gunoaie. În 20 ianuarie, autorizația a fost redată, iar autoritățile au primit un termen de 60 de zile în care să amenajeze o nouă platformă temporară de depozitare a gunoiului. 

Ce s-a întâmplat? S-au căutat soluții, s-a încercat, s-au făcut dezbateri, promisiuni, atacuri politice, dar nu s-a amenajat nimic. 

Termenul de 60 de zile expiră în 4 zile, pe 20 martie. În situația actuală, cu criza produsă de coronavirus, problema gunoiului a”intrat sub preș”.

Ce s-a întâmplat până acum

Prima soluție propusă de autorități era construcția unei platforme la Partoș. Proiectul a și fost votat în Consiliul Local, în 28 ianuarie. Atunci viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul își lua angajamentul ca platforma va fi construită în cele 60 de zile.

Ce s-a întâmplat? Locuitorii din Partoș, dar și din alte cartiere s-au revoltat, au făcut o petiție și au cerut revocarea construcției. Motivul revoltei a fost mirosul care ar fi urmat să îi afecteze când gunoiul ajungea să fie depozitat temporar pe platformă.

Drept urmare, tot în Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, consilierii locali au votat  în unanimitate pentru revocarea proiectului care prevedea construirea platformei la Partoș.

Timpul a început să se scurgă, iar soluția salvatoare părea că a venit la jumătatea lunii februarie, de la Polaris care a încercat să amenajeze platforma într-un spațiu privat, la Galda de Jos.

Mai exact, locația era la o fermă de bovine care avea o platformă betonată. Singurul lucru de care aveau nevoie cei de la Polaris era aprobarea Consiliului Local Galda de Jos pentru construirea unui drum de acces.

Consilierii din localitate nu au fost de acord cu amenajarea platformei și nu au aprobat construcția.

În acel moment Voicu Paul a catalogat situația ca rea voință. Viceprimarul cu atribuții de primar a mai declarat atunci că se caută alte soluții, dar când una va fi găsită și o platformă temporară va fi amenajată, de acesta va beneficia doar municipiul Alba Iulia, deoarece nici o altă primărie nu s-a implicat activ în rezolvarea problemei.

Situația gunoiului în contextul actual

Acum, autoritățile locale și naționale își îndreaptă resursele în lupta cu noul virus, coronavirusul, iar problema gunoiului a fost lasată în plan secund și termenele limită au fost mărite, fix pentru a nu produce probleme în plus.

Mai exact, deșeurile menajere vor fi transportate tot la Bărăbanț pentru încă 30 de zile. Tot atâtea zile au mai primit și autoritățile să amenajeze un nou spațiu pentru depozitarea temporară a gunoiului.

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    luni, 16.03.2020 at 19:14

    O adunatura de habarnisti mediocrii sau adunat in Primaria Albei ! Lipsa totala de viziune si perspectiva pentru municipiul nostru. Totul a fost lasat pe mana unor lipitori de afise si gudurai falosi. Am vazut ca deja au inceput campania electorala prin acele instiintari de taxe. Va sta capul la malai nemuncit si avantaje usoare. Nasimtitilor ! Frumoasa mostenire da la batranul Stalin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare imediată COD PORTOCALIU de furtuni în Alba. Localitățile vizate

Publicat

Județul Alba se află sub avertizare imediată Cod Portocaliu de furtună.

Până la ora 12.30, sunt vizate localitățile Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Cricău, Livezile, Sălciua, Poșaga, Hopârta, Rădești, Rimetea, Întregalde, Ocoliș, Râmeț, Ponor.

Se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula 35…45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia: Deținătorii de terenuri au obligația distrugerii ambroziei. Amenzi de până la 20.000 de lei

Publicat

După ce au constat că încă nu s-au luat măsurile de combatere a infestării cu ambrozia în Alba Iulia, reprezentanții Primăriei reamintesc cetățenilor obligativitatea distrugerii (prin cosire, smulgere sau erbicidare) a acestei buruieni.

Ambrozia este cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei. Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen (alergen extrem de puternic) începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

În conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritățile administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment (art. 3, alin. (1) din Legea 62/2018).

În cazul nerespectării condițiilor din avertismentul autorităților publice se pot aplica amenzi de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice (art. 3, alin. (2) din Legea 62/2018).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vreme rea în Alba. Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

Publicat

Meteorologii au actualizat avertizările de vreme rea pentru această perioadă în județul Alba și alte zone din țară. Până în seara aceasta, vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

COD GALBEN: orele 12:00 –22:00

În zonele montane, în Transilvania, Muntenia și Dobrogea instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În nord-vestul Transilvaniei, în vestul și sud-vestul Olteniei și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale, în general, între 55 și 75 km/h.

COD PORTOCALIU: orele 14.00-22.00

În sudul și estul Transilvaniei, în zona Carpaților de Curbură, local în Muntenia, precum și în cea mai mare parte a Dobrogei,vor fi intervale cu vijelii (viteze de 80…90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.Cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT RUTIER MORTAL la Teiuș: O femeie a fost lovită de un TIR, pe trecerea de pietoni

Publicat

O femeie de aproximativ 60 de ani a fost accidentată mortal marți dimineața, în jurul orei 10:20, pe o trecere de pietoni din Teiuș. Femeia a fost lovită de un TIR. 

Potrivit unor surse, camionul implicat în evenimentul ar aparține unei firme subcontractoare care efectuează lucrări pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. 

Potrivit IPJ Alba, o femeie de aproximativ 60 de ani a fost acroșată de un TIR și accidentată mortal pe o trecere de pietoni din Teius.

Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate