Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Construirea platformei de stocare a deșeurilor în cartierul Partoș, REVOCATĂ în CL Alba Iulia. Se caută o altă locație


Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia au votat miercuri, 5 februarie, anularea unei hotărâri care prevedea construirea unei platforme de stocare temporară a deșeurilor menajere în cartierul Partoș.

Reamintim faptul că în ședința CL din data de 28 ianuarie, consilierii au aprobat un proiect de hotărâre privind „Construire platformă stocare temporară deșeuri menajere și împrejmuire, amplasare modul control – municipiul Alba Iulia”.

Solicitarea de anulare a hotărârii a venit după ce locuitorii din patru cartiere ale orașului au amenințat cu proteste împotriva administrației locale și au început să strângă semnături pentru anularea hotărârii și construirea platformei într-o altă locație. 

Vezi și LIVE: Zeci de oameni cer ANULAREA construirii platformei de stocare a deșeurilor, la Partoș. Ședință în CL Alba Iulia

„Am știut de la început, acum trei săptămâni când am intrat în această problemă de relocare a rampei de transfer, că nu intrăm într-o problemă ușoară. Eu am știut de la început ce ne așteaptă (…) Îi asigur pe toți cetățenii municipiului Alba Iulia că această problemă va fi soluționată și nu va avea nicio sincopă în termenul pe care ni l-am asumat.

Eu nu am pornit pentru această învestiție de unul singur. Am fost obligat să o facem, am fost în acea comisie de situații de urgență la nivel de Prefectură, toți au luat cuvântul, toți am spus ce variante sunt, urgente și pe care să le putem și autoriza, cu avize, cu autorizații de construire, cu proiect, cu terenul Primăriei, ca să putem în aceste 45 de zile să o putem executa. Deci să avem toate lucrările gata. Apoi să putem printr-un proiect de hotărâre să aducem forma prin care intrăm în parteneriat cu firma care prestează aceste servicii, să poate să se autorizeze la Protecția Mediului și să obțină toate avizele de funcționare.

Pașii care noi i-am făcut pentru obținerea autorizației de construire, pe platforma unde este terenul nostrul, lângă Stația de Epurare, sunt absolut legale. Avem autorizația de construire, cu certificat, cu avize, cu plan de amplasament, cu rapoarte. Eu nici nu puteam să merg mai departe dacă nu era votul Consiliului Local.

Tot astăzi, în ședință de CL, am fost obligat să fac această ședință pentru că avem o procedură prealabilă, cu care dacă mergem înainte și se sistează, se suspendă aplicarea acelei hotărâri, ajungem la jumătatea construcției, punem 1,5 – 2 milioane de lei și cineva o să spună, da, ați ajuns cu ea la jumătate, nu ați dus-o la bun sfârșit, de ce ați investit bani acolo.

(…) Ne batem cu o comunitate întreagă, inclusiv de pe strada Lalelelor, Recea și din zona Partoș, care sunt și un kilometru – doi kilometri, nu la 500 m sau la 200 m cum spune legea. (…)

Eu vă rog să votați revocarea pentru a nu avea alte sincope în executarea acestei platforme de transfer și în cel mai scurt timp executivul va venit în fața dumneavoastră să vă spună exact locația în care vom face această platformă de transfer, repet, pentru municipiul Alba Iulia, nu pentru județul Alba, că noi nu avem nicio responsabilitate. 

Vedem acum în ce problemă serioasă suntem. Eu nu mai sunt de acord să ne luăm această responsabilitate. (…) Nu m-a sunat niciun primar, în afară de cel de la Sântimbru, niciodată de când suntem în această situație, să mă întrebe, împreună cu Consiliul Județean, cum rezolvăm problema asta, ce se întâmplă, de ce nu putem găsi undeva, pe tot ce înseamnă traseul dintre Alba Iulia și Teiuș, unde toate aceste localități sunt cu aceeași problemă și lucrează cu același operator, să găsim undeva pe o pășune, undeva  într-un loc unde aveți investiții minime, unde nu sunt agenți economici și case, să găsiți acolo o platformă care să deservească toate aceste primării, pentru că toate beneficiază de acest transport la Târgu Jiu. Este un punct de vedere care mi se pare acum absolut normal, că nu mai trebuie să o facem de unii singuri, să mergem și să îi rugăm: fraților suntem în această poziție, haideți să vedem ce amplasament găsim.

Ne-am asumat prin acel proiect de hotărâre toată investiția să o facem noi, toată această platformă, când putem merge foarte simplu pe o regulă de trei simplă, aici sunt 70.000 de locuitori, acolo sunt 20.000, acolo sunt 10.000. Puneți fiecare partea voastră, executăm acea platformă, o folosim un an sau doi până pornește sistemul integrat apoi vedem ce facem cu acel obiectiv.

Suntem în momentul în care trebuie să venim cu toții, nu trebuie să ne tragem toți pe fund înapoi. Trebuie să răspundem toți, încât să găsim cea mai bună variantă pentru toți cetățenii care beneficiază de aceste servicii, a explicat viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Autoritățile locale pot deconta mesele personalului medical. Anunțul făcut de deputatul PNL de Alba, Florin Roman

Publicat

Autoritățile locale pot deconta mesele zilnice ale personalului medical. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al deputatului PNL de Alba, Florin Roman.

” La solicitarea primarului municipiului Blaj, Gheorghe Rotar, și a demersurilor pe care le-am făcut în calitate de parlamentar, în Ordonanța Militară numărul 8, a fost introdus un nou aliniat care permite autorităților locale și decontarea a trei mese pe zi, pentru personalul medical aflat în repaus între ture sau gărzi, in izolare sau carantina.

Primarul Blajului a insistat ca e nevoie de aceasta prevedere, întrucât era reglementată doar posibilitatea decontării cazării, nu și a celor trei mese oferite corpului medical.

Îi mulțumesc ministrului Sănătății, dr Nelu Tătaru pentru ca a preluat propunerea, iar ministrului de Interne, Marcel Vela pentru ca a introdus noul aliniat în ordonanță.

Totodata, în urma discuțiilor cu prefectul județului Alba, dl Nicolae Albu și cu managerul Diana Marza, au mai fost repartizate de către Unifarm următoarele materiale: Spitalul Judetean de Urgente Alba – 4000 măsti chirurgicale; 1481 mănuși, 1650 viziere și 2000 combinezoane, materiale ce vor fi distribuite și Spitalului de Pneuomofizilogie Aiud; la spitalul Blaj ajung alte 600 perechi măști chirurgicale, 519 perechi mănuși, 550 viziere și 700 de combinezoane de protecție”, a declarat Florin Roman într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Urmează două săptămâni grele. La ce se așteaptă autoritățile

Publicat

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat într-un interviu că vârful epidemiei de COVID-19 în România este estimat la circa 10.000-12.000 de persoane, dar dacă până acum evoluția cazurilor a fost relativ moderată, ea se poate modifica în următoarele două săptămâni, pe care le consideră „grele”.

„Rămânem în registrul celor 10-12.000 de cazuri, la vârf, dar acest număr se poate modifica, în perioada următoare. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni ca număr de cazuri. Noi sperăm ca acest număr de cazuri să nu fie crescut violent”, a afirmat Nelu Tătaru, în interviul pentru Digi24.

Până în prezent, există o creştere moderată a numărului de cazuri de la o zi la alta, precum şi o creştere moderată a numărului de cazuri critice, care necesită ventilaţie, dar aceste tendințe depind și de afluxul de români care vor veni în țară, precum și de evoluția focarelor din România.


„Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc.

Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare.

În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator.

Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a declarat Nelu Tătaru.

Pentru prima dată, ministrul avorbit și despre tratarea cazurilor ușoare și asimptomatice, acasă. Se vor putea trata la domiciliu sau în zonele tampon, cazurile asimptomatice sau uşoare, iar cazurile grave, critice, pot fi gestionate la terapie intensivă în secţiile de boli infecţioase, de pneumologie, în secţiile de la spitalele judeţene sau de la spitalele private, a mai spus ministrul.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bugetarii, favorizați și în șomaj tehnic față de angajații din mediul privat. Câți bani vor încasa

Publicat

bani

Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de joi că la Ministerul Muncii a fost realizată o variantă de proiect de ordonanță pentru reducerea activității în sectorul bugetar, care prevede că angajații din instituțiile administrației centrale și locale se vor împărți și vor lucra jumatate din lună, iar în cealaltă jumătate vor fi plătiți cu 75% din salariul de bază.

Potrivit declarației lui Orban, măsura de intrare în șomaj tehnic a bugetarilor se ia deoarece ”toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie”, însă prin modul în care este gândită și de această dată este favorizat angajatul de la Stat.

Astfel, un bugetar va primi 75% dintr-un salariu care, în majoritatea cazurilor este peste 5.000 de lei, în timp ce angajații din mediul privat primesc 75% din salariul de încadrare care, la cei mai mulți înseamnă salariul minim brut pe economie, adică 2.230 lei.

Iar diferențele nu se opresc aici. Prin actuala variantă a proiectului de ordonanță, bugetarii vor primi salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii. În consecință, reducerea totală a veniturilor lunare va fi de doar 12,5% și nu 25%, ca în cazul angajaților din privat.

Nu în ultimul rând, o altă ”dublă măsură” va fi, cel mai probabil, în momentul ridicării stării de urgență, când privatul are posibilitatea să renunțe definitiv la angajat, pentru că ordonanţa privind şomajul tehnic nu cuprinde prevederi care să-i poată obliga pe angajatori să-i reîncadreze pe cei trimişi în şomaj tehnic, în timp ce bugetarii vor reveni cu toții la programul normal deoarece, în acest sector, concedierile se fac după lungi runde de negocieri cu sindicatele.

Proiectul de ordonanță nu a fost adoptat în ședința de guvern de joi, deoarece s-a luat hotărârea să mai fie discutat de membrii cabinetului.

”Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. (…) Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize. Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți”, a declarat premierul.

Potrivit aceluiași proiect de ordonanță de Guvern, prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertismentul microbiologului Alexandru Rafila: În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf. Eșarfele și batistele nu protejează

Publicat

rafila

”Cred că o se depășim numărul de 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, cred că 12.000, 14.000 ar fi corect pentru sfârșitul lui aprilie. În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper că până atunci să avem medicația necesară”. a declarat Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

„Dacă reușim să menținem un comportament reținut putem ajunge la o relaxare mai rapidă. Îmi pare bine că domnul ministru Tătaru a preluat punctul nostru de vedere legat de evoluția acestui virus, cu vârful în săptămâna după Paște. Este greu să condamni oamenii că vor să își vadă părinții. (…) a spus Alexandru Rafila, joi seară, la emisiunea Marius Tucă Show.

Am primit o donație de azitromicina de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienți. Mai este un antiviral în studiu în Japonia și China și sperăm să ne dea și nouă formulă să îl putem produce” spune microbiologul.

Microbiologul a punctat că spălatul pe mâini este mai eficient decât spirtul.

„A dispărut chestiunea legată de folosirea banilor, nu trebuie să credem că pe orice punem mâna suntem potențial infectați. (…) Se poartă masca când suntem răciți și ne deplasăm. Restul populației poate să poarte o masca în funcție de disponibilitate.

Este recomandată cea chirurgicală și a două una din material de bumbac. Mi se pare o greșeală să se recomande batisate sau fulare care nu protejează în niciun fel”, a subliniat Rafila.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate