Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

În cât timp pot apărea simptomele noului coronavirus. Diferențe între gripă, răceală și COVID-19

Publicat

În majoritatea cazurilor, oamenii dezvoltă simptomele pentru COVID-19 în circa cinci zile. Este concluzia unor cercetători care au făcut studii pe 181 de cazuri.

Coronavirusul provoacă febră, tuse și probleme de respirație. La nivel mondial, au fost înregistrate peste 4000 de decese și circa 114.000 de îmbolnăviri.

10 martie 2020: OFICIAL: Numărul cazurilor de coronavirus din România a ajuns la 28. 11 infectări, CONFIRMATE într-o singură zi

Profesorul Justin Lessler, de la școala de sănătate publică ce aparține Spitalului Johns Hopkins, a coordonat un studiu ce se bazează pe cercetarea a 181 de cazuri. Concluzia a fost că în medie, e nevoie de cinci zile până când cineva care a contactat COVID-19 să manifeste simptomele.

Potrivit cercetătorilor, oricine este asimptomatic după 12 zile este improbabil să mai prezinte simptome, însă oamenii sunt sfătuiți ca, dacă sunt suspiciuni că au virusul, să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile pentru a evita posibilitatea de răspândire.

Citește și OFICIAL: Școlile din România se ÎNCHID de MIERCURI până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii (VIDEO)

Totodată, experții consideră că majoritatea celor care se infectează vor manifesta simptome ușoare ale bolii, iar unii nu vor prezenta deloc simptome.

Infecția este însă foarte serioasă și poate fi chiar mortală în cazul persoanelor în vârstă, care au deja alte afecțiuni.

Vezi și OFICIAL: Creșele din Alba Iulia se închid, odată cu școlile. Precizările reprezentanților Primăriei Alba Iulia

Oamenii de știință au precizat însă că încă mai sunt multe informații de aflat despre noul coronavirus.

Simptome coronavirus (pot include) – sursa OMS (Organizația Mondială a Sănătății):

– febră

– tuse seacă

– dificultate în respiraţie

– dureri musculare

– oboseală

Simptome mai puţin tipice (coronavirus):

– acumulare de mucus în gât

– durere de cap

– hemoptizie (eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară)

– diaree

Simptome atipice (coronavirus):

– îţi curge nasul

– durere în gât

Rinoreea şi durerea în gât sunt de obicei semne de infecţie respiratorie a căilor superioare. Prin urmare, e destul de probabil ca aceia care au stări de greaţă, le curge nasul şi strănută să aibă gripă sau o răceală obişnuită.

Noul coronavirus afectează în general căile respiratorii inferioare, iar majoritatea persoanelor infectate arată simptome precum tusea seacă, insuficienţă respiratorie sau pneumonie, însă nu durere în gât.

În primă fază, mulţi pacienţi sunt asimptomatici.

Diferențe față de alte virusuri, gripale

Virusurile gripale ar putea cauza simptome similare, dar genetic sunt foarte diferite.

„Virusurile gripale incubează foarte rapid – veţi observa simptomele la două-trei zile după ce aţi fost infectaţi, dar coronavirusurile au o perioadă de incubaţie mult mai mare”, spune profesorul Neil Ferguson, un cercetător de la Colegiul Imperial din Londra, citat de The Telegraph.

„Cu virusul gripal poţi deveni imun, dar există multe virusuri diferite care circulă. Coronavirusurile nu evoluează în acelaşi fel ca şi gripa, cu multiple tulpini diferite, dar în aceeaşi măsură corpul nostru nu va genera o imunitate foarte bună împotriva acestora”, a mai spus el.

Virusul se răspândeşte într-un mod similar gripei sau unei banale răceli, în picături mari produse de tuse şi strănuturi. Germenii pot trăi pe suprafeţe timp de mai multe ore. Organizaţia Sănătăţii din Anglia defineşte „contactul apropiat” cu un purtător de virus referindu-se la o distanţă de doi metri faţă de o persoană şi de o expunere de 15 minute.

Igiena mâinilor este principala linie de apărare. Oamenii pot lua virusul mai ales când îşi ating gura, nasul sau ochii cu mâinile infectate. Măştile de protecţie din hârtie nu sunt recomandate de autorităţile din domeniul sănătăţii de la nivel internaţional. Nu se pot fixa corespunzător, iar protecţia lor iniţială poate dispărea în scurt timp de la utilizare. Mai rău, se umezesc la interior şi oferă mediul perfect în care germenii să se dezvolte.

Potrivit telegraph.co.uk, noul coronavirus, cunoscut în mod oficial cu denumirea de „Covid-19” este mai periculos decât o răceală banală, iar până acum, între 15%  şi 20% din cazurile de pacienţi spitalizaţi au fost încadrate la un grad ridicat de severitate. Rata mortalităţii variază în prezent între 0,7 % şi 3,4%, depinzând de localizarea pacienţilor şi de accesul la îngrijire medicală bună.

Oamenii de ştiinţă din China cred că acest nou coronavirus a suferit două mutaţii, una mai agresivă decât cealaltă, iar asta face şi mai greu de dezvoltat un vaccin împotriva lui.

Din datele de până acum, majoritatea oamenilor (circa 80%) îşi revin după boală fără un tratament special. Totuşi, unu din şase oameni (16%) se îmbolnăvesc mai grav şi dezvoltă dificultăţi de respirare.

Situația îmbolnăvirilor

Până marți, la ora 10.00, în România erau confirmate 17 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Cinci dintre aceștia sunt declarați vindecați și au fost externați.

Citește și UPDATE: DOUĂ noi cazuri de coronavirus în România, 17 în total. Un pacient, ofițer în rezervă MAI. Restricții la un spital

Ceilalți 12 sunt internați în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau 52 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.235 de persoane erau în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

La nivel mondial, cele mai multe cazuri și decese cauzate de virusul 2019-nCoV sunt înregistrate în continuare în China continentală, deși situația pare să se stabilizeze.

Luni au fost depistate doar 19 cazuri noi, număr semnificativ mai mic în comparație cu luna trecută, când existau și 2.000 de persoane infectate pe zi.

În schimb, rata de răspândire a virusului devine tot mai gravă în alte părți ale lumii, în țări precum SUA, Italia și Germania.

surse: digi24.ro, Grupul de Comunicare Strategică, OMS, businessmagazin.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax