Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Vernisajul expoziției „Din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Colecția Elie Bufnea”, la Sala Unirii

Publicat

La Sala Unirii din Alba Iulia va avea loc joi, 25 noiembrie, vernisajul expoziției „Din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Colecția Elie Bufnea”.

Pe parcursul celor 133 de ani de existență Muzeul Național al Unirii din Alba și-a mărit constant fondurile documentare prin achiziții de noi piese, dar și prin donații. Colecții particulare ori arhive personale au intrat în patrimoniul instituției albaiuliene la dorința expresă a posesorilor lor.

Un astfel de donator generos a fost și Elie Bufnea, care, în 1976, a ales ca documentele, ziarele și fotografiile adunate în perioada în care a făcut parte din cel de al doilea Corp al voluntarilor din Siberia, dar și cărțile ori manuscrisele scrise ulterior să fie păstrate la Muzeul Național al Unirii.

Elie Bufnea s-a născut în comuna Runc, judeţul Alba, la 22 august 1896. A urmat liceul evanghelic din Sibiu, aici intrând sub tutela profesorului Vasile Span. După moartea profesorului sibian s-a mutat în casa poetului Octavian Goga, împreună cu care, în 1915 va trece granița în România în încercarea de a scăpa de încorporare și pentru a-şi putea continua studiile.

Intrarea României în război l-a surprins la Bucureşti, ca elev al Liceului „Gheorghe Lazăr”. După intrarea României în război s-a înscris voluntar în armata română, în Regimentul 13 Dorobanţi, în cadrul căruia luptă în bătăliile pentru apărarea Moldovei din vara anului 1917. După pacea de la Buftea-Bucureşti se hotărăşte să plece în Siberia, pentru a intra în Corpul Voluntarilor Români de acolo, în intenția de a lupta apoi pe frontul francez.

După nenumărate peripeţii, reuşeşte să ajungă la voluntarii români din Celeabinsk, fiind menționat în „tabloul ofițerilor Corpului Voluntarilor Români alcătuit în noiembrie 1918, ca sublocotenent. A fost ofițer de arme al Batalionului IV din Regimentul I Horea, în ianuarie 1919 fiind numit instructor al „Școlii Militare Române pentru pregătirea de ofițeri”, școală înființată în cadrul legiunii, pentru voluntarii români. S-a implicat direct în misiuni specifice împotriva bolșevicilor. Pentru modul în care și-a condus trupa, a fost decorat de amiralul Kolceak cu Ordinul Sf. Ana clasa a 3-a, cu săbii și lente. A fost inclus apoi printre membrii misiunii militare conduse de Victor Cădere pentru organizarea repatrierii voluntarilor, primind și o sarcină mai delicată, pe care a dus-o la bun sfârșit: repatrierea din Japonia a osemintelor fostului ambasador român Nicolae Xenopol, decedat în 18 decembrie 1917. A revenit în țară doar în 1921, după evacuarea tuturor voluntarilor legiunii.

Ca ofițer al Regimentului 13 Dorobanți s-a înscris la Facultatea de Drept din Iași, încheindu-și studiile în 1924. La 19 martie 1924 a fost primit în Baroul Ilfov, profesând ca „avocat pledant” până în 1948. În această perioadă a continuat să scrie în presă și să susțină conferințe legate de Legiunea Română din Siberia. În 1931 a publicat cea mai importantă carte a sa: Cruciați, tirani și bandiți. În Rusia Sovietelor (vol. I), În Siberia lui Kolceak (vol. II), un jurnal al evenimentelor trăite de la plecarea din România până la reîntoarcerea acasă. Experiența trăită în Japonia a fost povestită într-o altă carte – Pe drumuri japoneze (Siberia, Mandjuria, Japonia, Havai), editată în 1933.

În 1949, acuzat de colaborare cu rezistența anticomunistă din Munții Apuseni, a fost arestat și închis timp de șase ani la penitenciarul Jilava. După eliberare, în 1956, s-a angajat jurisconsult la Întreprinderea regională de Contractări și Achiziții din București, păstrând acest post până la 1 iunie 1968, când, ajuns la vârsta de 72 de ani, a solicitat pensionarea.

A murit cu aproape trei ani înainte de recâştigarea libertăţii românilor – 26 martie 1987 – suferind, prea mult, într-o Românie sleită, neputincioasă, incapabilă să mai redevină Mare!

În 1989, fiica lui Elie Bufnea a dăruit Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia ultimele fotografii surprinse în perioada în care tatăl său s-a aflat în Corpul Voluntarilor Români din Rusia, un manuscris, dar și decorațiile acestuia: Crucea de Război 1916-1918, Ordinul Steaua României și medalia Ferdinand.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și va fi transmis online pe pagina de Facebook a muzeului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  miercuri, 24.11.2021 at 16:24

  Se poate compara omul asta cu ”eroii” din Afganistan ? Sa fim seriosi si sa dam Cezarului ce este a lui.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia, medalie de AUR la Campionatul Mondial de Powerlifting

Publicat

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Campionatul Mondial de Powerlifting s-a desfășurat în perioada 14-19 noiembrie la Viborg, în Danemarca, având la start peste 300 de sportivi. În urma acestei competiții, în istoria sportului județean, național și mondial, se consemnează faptul că Andrei Irimie este primul în lume, în limitele categoriei de greutate 83 de kilograme, la proba împins din culcat, cu 260 de kilograme ridicate.

În spatele acestei performanțe se află antrenorul Ovidiu Pănăzan, președintele Federației Române de Powerlifting, care l-a pregătit și condus pe Andrei Irimie înspre câștigarea titlului de campion mondial.

Performanța sportivului nu este una întâmplătoare, ci rezultatul muncii, perseverenței și seriozității. Andrei Irimie a câștigat, anul trecut, medalia de aur la Campionatul European de Powerlifitng – proba împins din culcat.

Avem, astfel, un sportiv, un antrenor și un club sportiv din județul Alba, care au făcut cinste României la nivel mondial, reușind să domine powerliftingul de pe mapamond, la proba ”împins din culcat”.

Din delegația CS Unirea Alba Iulia a făcut parte și sportivul Daniel Ordean (categoria +120 de kilograme). Acesta a înregistrat evoluții foarte bune și rezultate deopotrivă.

”Îi felicit pe sportivi pentru performanțele deosebite! Le mulțumesc pentru sprijin Ministerului Sportului și CS Unirea Alba Iulia, Consiliului Județean Alba, Primăriei Alba Iulia, precum și sponsorilor!”, a transmis antrenorul Ovidiu Pănăzan, care a condus delegația României la cea mai importantă competiție de powerlifting din acest an.

De precizat că anul competițional nu s-a încheiat aici pentru CS Unirea Alba Iulia. O delegație condusă de către antrenorul Ovidiu Pănăzan se află în aceste zile în Polonia, la Varșovia, unde se desfășoară Campionatul European de Powerlifting Clasic, juniori și seniori.

Ultima competiție din acest an pentru secția de powerlifting a CS Unirea Alba Iulia – dar cu siguranță nu cea din urmă – va fi Campionatul Național pentru Persoane cu Nevoi Speciale, Masculin + Feminin, la Bacău, la început de decembrie. CS Unirea Alba Iulia va fi prezent cu 3 reprezentanți.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rețeaua de iluminat public din Alba Iulia va fi extinsă pe 18 străzi din municipiu. Licitația, lansată de Primărie

Publicat

Rețeaua de iluminat public din Alba Iulia urmează să fie extinsă pe 18 străzi din municipiu, printr-o investiție de peste 2,5 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat vineri, 25 noiembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare faza PAC (DTAC) + P.T. + D.D.E.+ C.S. și execuție lucrări, inclusiv asistență tehnică, verificare tehnică și supraveghere arheologică pentru obiectivul de investiții „Extindere rețea de iluminat public în Municipiul Alba Iulia pe străzile Victor Hugo, Bistra, Stadionului (inclusiv Aleea Sportivilor), Cindrel, Veneția, Parâng, Orizont 18, Gardeniei, Garoafelor, Răzoarelor, Șugag, Jidvei, Dimitrie Paciulea, Padiș, Cedrului, Viorelelor, Poiana Ruscăi, Muncel”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 2.542.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, în prezent pe străzile menționate în proiect nu există sistem de iluminat public.

Se propune astfel realizarea sistemului de iluminat compus din rețele de alimentare subterane, stâlpi metalici, aparate de iluminat cu tehnologie LED și sistem de telegestiune la nivel de punct luminos cu transmisie GSM.

Amplasarea rețelei de iluminat public se va face în vecinătatea căilor de circulație rutieră și pietonală.

Situația proiectată:

 • strada Bistra – 5 stâlpi de iluminat
 • strada Cedrului – 11 stâlpi de iluminat
 • strada Cindrel – 4 stâlpi de iluminat
 • strada Dimitrie Paciurea – 4 stâlpi de iluminat
 • strada Gardeniei – 5 stâlpi de iluminat
 • strada Garoafelor – 5 stâlpi de iluminat
 • strada Jidvei – 4 stâlpi de iluminat
 • strada Muncel – 14 stâlpi de iluminat
 • strada Orizont 18 – 7 stâlpi de iluminat
 • strada Padiș – 10 stâlpi de iluminat
 • strada Parâng – 12 stâlpi de iluminat
 • strada Poiana Ruscăi – 5 stâlpi de iluminat
 • strada Răzoare – 5 stâlpi de iluminat
 • strada Stadionului – 11 stâlpi de iluminat
 • strada Șugag – 3 stâlpi de iluminat
 • strada Veneția – 7 stâlpi de iluminat
 • strada Victor Hugo – 12 stâlpi de iluminat
 • strada Viorelelor – 5 stâlpi de iluminat

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Iulia Oejdean și Vlad Podean, Miss și Mister 2022 ai Colegiului Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia

Publicat

Iulia Oejdean și Vlad Podean au fost desemnați Miss și Mister Boboc ai Colegiului Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, după Balul Bobocilor, ediția 2022.

Balul a mai avut doi învingători, pe Miss și Mister Popularitate, titluri primite în urma voturilor de pe alba24.ro. Este vorba despre Diana Popa și Albert Aldea.

De asemenea, Miss și Mister Popularitate ai Colegiului Tehnic ”Apulum” Alba Iulia au fost desemnați Alexia Tat și David Turc.


Opt perechi de tineri au susținut mai multe probe, vineri seara, în cadrul balului, organizat la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Aceștia au avut de prezentat personaje din Lumea Disney, au avut de răspuns la întrebări de cultură generală, au avut de susținut și probe-surpriză și de talent.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Minivacanță de cinci zile de 1 Decembrie și Sfântul Andrei. Care sunt zilele libere pentru bugetari în 2023

Publicat

Angajații de la stat vor beneficia de o minivacanță de cinci zile, începând de miercuri, 30 noiembrie și până luni, 5 decembrie, în ajunul de Moș Nicolae, după ce Guvernul a declarat zi liberă și vineri, 2 decembrie.

”Puntea” dintre zilele libere și weekend a fost aprobată de guvern, cu condiția să fie recuperată. 

Practic, minivacanța acoperă ziua de 1 Decembrie și sărbătoarea de Sfântul Andrei.

În ceea ce privește anul 2023, salariații trebuie să știe că vor avea parte de 12 zile libere legale.

Zile libere pentru bugetari și minivacanțe în 2023

În 2023, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe a câte 4 zile libere fiecare, în perioada 21 – 24 ianuarie 2023, 1 – 4 iunie 2023, respectiv 12 – 15 august 2023.

Zile libere ianuarie 2023:

Luni 2 ianuarie – a doua zi de Anul Nou;

Marți 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

Zile libere aprilie 2023:

Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare;

Luni 17 aprilie – a doua zi de Paște;

Zile libere mai 2023:

Luni 1 mai – Ziua Muncii;

Zile libere iunie 2023:

Joi 1 iunie – Ziua Copilului;

Luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh;

Zile libere august 2023:

Marți 15 august – Sfânta Marie;

Zile libere noiembrie 2023:

Joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

Zile libere decembrie 2023:

Vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României;

Luni 25 decembrie – prima zi de Crăciun;

Marți 26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Pentru anul 2023, sunt propuse alte trei zile libere, zile-punte care să facă legătura între sărbători legale și perioade de weekend.

Astfel, vor fi trei minivacanțe suplimentare pentru bugetari. Și angajații din mediul privat pot beneficia de aceste zile libere, prin decizie internă a firmelor.

Potrivit proiectului prezentat de Ministerul Muncii, este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax