Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Cum se vede ECLIPSA parțială de SOARE în România. Fenomenul astronomic filmat în direct

Publicat

Un fenomen astronomic deosebit se petrece astăzi. Este vorba despre eclipsa de Soare, ce poate fi observată ca o eclipsă parțială, în jumătatea de nord a României.

De la Alba Iulia, acoperirea discului Soarelui este de 0,1-0,3%.

Fenomenul poate fi observat astfel: marginea Lunii va atinge discul Soarelui. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei care au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă.

Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată.

Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop.

Fenomene astronomice vizibile din România

Eclipsele inelare se formează atunci când Luna este prea departe de Pământ (apogeu), iar vârful conului de umbră nu atinge suprafaţa terestră. La faza maximă în banda de inelaritate Soarele va fi vizibil ca un „inel”, de aici şi denumirea de eclipsă „inelară”.

În România eclipsa va fi una parţială de Soare, cu o acoperire foarte mică. Fenomenul va fi cel mai bine vizibil în partea de nord a ţării.

La Alba Iulia, eclipsa va fi aproape invizibilă, cu o acoperire la faza maximă (ora 13:56) de aproximativ 0,32%. Va dura 42 de minute.

Comparativ, de la Baia Mare, eclipsa va putea fi văzută cu o acoperire a Soarelui la faza maximă de 1,87% (ora 13.57) și o durată de o oră și 14 minute.

Din București, eclipsa nu va fi vizibilă.

Avertizările specialiștilor: expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.

Momentele între care se desfășoară fenomenul în localitățile din Transilvania

Eclipsa parțială de soare transmisă live de NASA

YouTube video

 

 

Tipuri de eclipse

Eclipsa totală: Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea luminoasă a Soarelui este înlocuită pentru câteva minute de Lună și se vede doar coroana Soarelui, care este mai strălucitoare decât Luna. Eclipsele totale sunt rare și se pot vedea doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului.

Eclipsa Inelară: Soarele și Luna sunt aliniate exact cu pământul, iar diametrul lunii apare ca și cum ar fi mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, care apare ca un inel strălucitor care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare sunt evenimente destul de rare.

Eclipsa hibrid: eclipsă intermediară între o eclipsă totală de Soare și una inelară. În unele puncte de pe Pământ poate fi văzută ca fiind totală, în timp ce în altele apare ca inelară. Este un tip de eclipsă rar întâlnit.

Eclipsă parțială: Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și Luna obturează Soarele doar parțial. Se poate observa de pe o mare parte a Pământului.

În general se produc mai multe eclipse inelară decât totale, iar asta pentru că Luna este situată prea departe de Pământ pentru a acoperi Soarele.

Când au loc următoarele eclipse de Soare

Secolul XXI are 224 de eclipse de Soare, dintre care 77 parțiale, 72 inelare, 68 totale și 7 hibride.

Anul acesta va mai avea loc o singură eclipsă de Soare care va fi totală și va avea loc pe 4 decembrie 2021. Ea va fi vizibilă din Anatarctica, iar în Africa de Sud și Atlanticul de Sud va fi observată ca fiind parțială.

Următoarele eclipse vor pe 30 aprilie 2022, parțială, pe 25 octombrie 22, tot parțială, putând fi observată și din Europa, iar în 2023 vom avea două eclipse: hibridă și inelară.

În anul 2024 vor avea loc două eclipse. Una pe 8 aprilie, care va fi totală, iar alta pe 2 octombrie, care va fi inelară.

O altă eclipsă de Soare care va putea fi văzută din Europa este cea de pe 29 martie 2025. Va fi parțială și poate fi observată din nord-vestul Africii, Europa și nordul Rusiei.

Alte eclipse din anu 2021:

19 noiembrie 2021 – eclipsă parțială de Lună – vizibilă din America de Nord, nord-vestul Europei şi Africii, Asia, Australia şi Oceanul Pacific

4 decembrie 2021 – eclipsă totală de Soare – totală în Antarctica şi în sudul oceanului Atlantic;  în Africa de Sud va fi vizibilă o eclipsă parţială de Soare

Alte fenomene astronomice vizibile în anul 2021

21 iunie – Solstiţiul de vară;

28 – 29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20);

2 august – Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

12-13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100);

19 august – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

14 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

22 septembrie – Echinocţiul de toamnă;

21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20);

19 noiembrie 2021 – eclipsă parțială de Lună – vizibilă din America de Nord, nord-vestul Europei şi Africii, Asia, Australia şi Oceanul Pacific

29 octombrie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă – seara;

5 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15);

4 decembrie 2021 – eclipsă totală de Soare – totală în Antarctica şi în sudul oceanului Atlantic;  în Africa de Sud va fi vizibilă o eclipsă parţială de Soare

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 120);

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax