Connect with us
Publicitate

Eveniment

ECLIPSĂ INELARĂ de SOARE în 10 iunie 2021. De unde poate fi văzută în România. Lista localităților, cu orele de începere

Foto/video: Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”

Publicat

Pe 10 iunie 2021 va avea loc o eclipsă de Soare inelară va putea fi văzută și din România. Este a 16-a eclipsă din secolul XXI. Eclipsa de Soare parțială din 10 iunie 2021 va putea fi văzută și din țara noastră, dar numai dintr-o anumită regiune a țării.

Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021

Această eclipsă inelară va putea fi văzută din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și din nordul Extremului Orient Rus. Eclipsa parțială poate fi văzută din nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte din Europa și nordul Asiei. 

Vezi și LIVE VIDEO: Cum se vede ECLIPSA parțială de SOARE în România. Fenomenul astronomic filmat în direct

Pentru a putea fi văzută vedea cu ochiul liber este nevoie de un filtru solar special. Cel mai accesibil este filtrul dens de sudură, însă cel mai potrivit este filtrul Mylar, o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase.

YouTube video

O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.

Unde se vede din România eclipsa de Soare din 10 iunie 2021

Eclipsa se poate vedea din România însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Alba( în intervalul orar 13:32- 13:37), Satu Mare și Maramureș, întreg teritoriu al Transilvaniei și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu ” Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.

Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă.

Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată.

Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop.

Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi.”

 

Sursa foto: Facebook/Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Eclipsa de soare din 10 iunie 2021: Momentele în care se vede în România

Eclipsa de Soare din 10 iunie poate fi văzută ca fiind parțială în jumătatea de nord a României. Pe teritoriul României, eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob.

Acoperirea maximă se produce în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2% potrivit astro-urseanu.ro

Iată cum va arătat eclipsa de acolo:

În centrul țării acoperirea Soarelui va fi minimă. Iată cum se va vedea eclipsa de la Alba Iulia și  Sibiu, de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 0,1%.

Momentele între care se desfășoară fenomenul în localitățile din Transilvania

Ce este o eclipsă de Soare și cum se formează

O eclipsă de Soare este produsă atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui scrie libertatea.ro

De pe Pământ se vede discul Lunii mai mare decât cel al Soarelui și când se interpune între cel care privește și Soare, blochează lumina și umbrește Pământul. 

Când discul Lunii acoperă Soarele, imaginea luminoasă a Soarelui este blocată complet, eclipsa este totală. Aceste eclipse totale sunt mult mai rare decât cele parțiale. 

Fiecare eclipsă este specială în ceea ce privește poziția și poate fi observată doar dintr-o zonă anume de pe Pământ.

Eclipsa necentrată este atunci când Luna trece între Pământ și Soare, iar centrul conului de umbră al Lunii nu atinge Pământul. 

Tipuri de eclipse

Eclipsa totală: Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea luminoasă a Soarelui este înlocuită pentru câteva minute de Lună și se vede doar coroana Soarelui, care este mai strălucitoare decât Luna. Eclipsele totale sunt rare și se pot vedea doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului. 

Eclipsa Inelară: Soarele și Luna sunt aliniate exact cu pământul, iar diametrul lunii apare ca și cum ar fi mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, care apare ca un inel strălucitor care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare sunt evenimente destul de rare.

Eclipsa hibrid: eclipsă intermediară între o eclipsă totală de Soare și una inelară. În unele puncte de pe Pământ poate fi văzută ca fiind totală, în timp ce în altele apare ca inelară. Este un tip de eclipsă rar întâlnit. 

Eclipsă parțială: Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și Luna obturează Soarele doar parțial. Se poate observa de pe o mare parte a Pământului. 

În general se produc mai multe eclipse inelară decât totale, iar asta pentru că Luna este situată prea departe de Pământ pentru a acoperi Soarele.

Când au loc următoarele eclipse de Soare

Secolul XXI are 224 de eclipse de Soare, dintre care 77 parțiale, 72 inelare, 68 totale și 7 hibride.

Anul acesta va mai avea loc o singură eclipsă de Soare care va fi totală și va avea loc pe 4 decembrie 2021. Ea va fi vizibilă din Anatarctica, iar în Africa de Sud și Atlanticul de Sud va fi observată ca fiind parțială.

Următoarele eclipse vor pe 30 aprilie 2022, parțială, pe 25 octombrie 22, tot parțială, putând fi observată și din Europa, iar în 2023 vom avea două eclipse: hibridă și inelară. 

În anul 2024 vor avea loc două eclipse. Una pe 8 aprilie, care va fi totală, iar alta pe 2 octombrie, care va fi inelară. 

O altă eclipsă de Soare care va putea fi văzută din Europa este cea de pe 29 martie 2025. Va fi parțială și poate fi observată din nord-vestul Africii, Europa și nordul Rusiei.

De precizat este faptul că expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.

surse: Observatorul astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, Libertatea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate