Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul de Interne modifică regulile de angajare a rezerviştilor voluntari. Proiect în consultare publică

Publicat

politistiMinisterul de Interne a modificat reglementările privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a făcut publice noile condiţii pentru încadrarea acestora. Proiectul este în dezbatere publică.

MAI își propune să reangajeze în sistem foști polițiști sau foști ai structurilor militare și de securitate, ca rezerviști voluntari, pentru a acoperi deficitul de personal, mai ales în localitățile rurale.

În noul act normativ sunt cuprinse cererile-tip şi contractele pe care și le asumă, la încadrare, rezervistul, dar și tipurile de cheltuieli – instrucție, cazare, diurnă, echipament, pe care MAI le va suporta pentru noii angajați.

“Rezerviștii voluntari sunt destinați pentru asigurarea cu prioritate a structurii de forțe a Ministerului Afacerilor Interne, cu resursele umane necesare realizării capacitații operaționale complete“, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Criteriile generale pentru încadrarea în funcții de rezervist voluntar sunt: să aibă cetățenia română și domiciliul în România; să aibă capacitate deplină de exercițiu; să nu fi împlinit vârsta de 55 ani înainte de data depunerii cererii, pentru cadre militare, respectiv 51 de ani, înainte de data semnării primului contract, pentru soldați și gradați; să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic; să îndeplinească condiţiile de ocupare prevăzute în fişa postului; să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni; să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani ori să nu fi fost trecuți în rezervă pentru abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziții legale.

La categoria criterii de departajare, sunt avantajați cei care au lucrat în sistem. Punctajul maxim este 30 de puncte, în funcţie de:

– vechimea în funcții militare/ de polițist în MAI (în ani împliniți)

– vechimea în funcții militare în structuri din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, altele decât MAI (în ani împliniți)

– calificarea/atestatul în posturi prevăzute cu arma și specialitatea postului de rezervist voluntar

– vechimea în posturi prevăzute cu arma și specialitatea postului de rezervist voluntar, fără o calificare/ un atestat în arma/ specialitatea respectivă

– perioada trecută de la ieșirea din sistem dintr-o funcție militară/ de polițist:

– sprecieri/ evaluări de serviciu anuale în perioada ultimilor 3 ani în care a fost încadrat într-o funcție de cadru militar/ polițist.

Fiecare unitate din cadrul MAI va comunica de câte posturi are nevoie pentru acoperirea deficitului, apoi va întocmi o comisie de examinare, conformă cu atribuțiile specifice domeniului respectiv – jandarmi, pompieri, poliție, poliție de frontieră, etc. După ce vor trece de teste scrise și de exminări medicale, ca orice nou angajat în MAI, rezerviștii vor fi instruiți, o perioadă de timp, conform postului pe care îl ocupă, mai ales dacă nu au mai lucrat în acel domeniu.

Pe timpul participării la instruire sau la misiuni, între rezerviștii voluntari și personalul militar în activitate, respectiv personalul civil se stabilesc tipurile de relații prevăzute de reglementările în vigoare pentru militari/ personalul civil din Ministerul Afacerilor Interne.

Rezerviștii vor avea aceleași cheltuieli decontate ca personalul militar/ polițiștii/ alți angajați ai ministerului, și chiar vor putea fi avansați în grad, după finalizarea primului contract.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax