Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Minivacanță de TREI ZILE de 1 decembrie. Câte zile libere legale vor mai fi până la sfârșitul anului 2018

Publicat

1 decembrie

Zile libere: Potrivit Codului Muncii, actul normativ care stabilește lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații cu program de lucru obișnuit, de luni până vineri, beneficiază de zile libere legale atât pe 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și pe 1 Decembrie, când este Ziua Națională a României.

Anul acesta, 30 noiembrie cade într-o zi de vineri, iar 1 decembrie sâmbăta, ceea ce înseamnă că românii se vor bucura de un weekend prelungit. Mai exact, ei se vor bucura de o minivacanță de 1 Decembrie timp de trei zile, începând cu finalul lunii în curs și continuând cu începutul ultimei luni din an.

Cine nu beneficiază de zilele libere legale în minivacanța de 1 Dcembrie 2018

Există însă și excepții cu privire la drepturile angajatului de a beneficia de zile libere legal, așa cum sunt prevăzute de Codul Muncii.

Prevederile articolului 139 din Codul Muncii nu se aplică acelor locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă pe fondul caracterului procesului de producție sau specificului activității, conform articolului 141 al legii 53/2003 actualizată.

Salariaților care nu beneficiază de zilele libere legal în minivacanța de 1 Decembrie li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile. Pentru situațiile în care aceste zile libere compensatorii nu se pot acorda, angajatorul este obligat să ofere un spor de salariu de bază de cel puțin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Citește și ZILE LIBERE 2019: Două posibile minivacanțe de câte 5 zile și alte două de 4 zile. Toate au nevoie de aprobare de la guvern

Calendarul zilelor libere până la finalul anului 2018:

  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei – vineri
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României – sâmbătă
  • 25 decembrie – prima de Crăciun – marți
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun – miercuri

La acestea se adaugă două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax