Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pentru clasele I-II, se vor utiliza manuale vechi până la finalizarea licitaţiei. Inspectoratele, obligate să completeze stocurile, în sistem de urgenţă

Publicat

elevi

manuale deschidere an scolar Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a decis, joi, să extindă utilizarea manualelor vechi pentru clasele I-II, până la finalizarea licitaţiei pentru cele noi. Măsura a fost luată la solicitarea premierului Ponta. Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli.

Reamintim că premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, potrivit unor surse oficiale.

„Ministrul Educaţiei Naţionale este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţii contemporane. Pentru ca şcoala românească să poată oferi elevilor acele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare unei integrări rapide şi eficiente în viaţa economică, socială şi culturală, este esenţial ca procesul de înnoire şi adaptare la exigenţele europene a manualelor şi a programelor şcolare să continue cu celeritate”, se mai arată într-un comunicat MEN.

Iniţial, potrivit unei note transmise de minister inspectoratelor şcolare înainte de începerea şcolii, se stabilise că elevii claselor I şi a II-a nu vor învăţa după manualele vechi.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina „celor care au blocat procedura” şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

Licitaţia pentru introducerea manualelor noi în şcoli a fost iniţiată din februarie, dar întotdeauna la schimbare există oameni care pierd interese şi un anumit mod de a trăi, astfel că elevii vor învăţa tot după manualele vechi, de 11 ani, până contestaţiile vor fi epuizate, afirmă premierul Ponta.

„Avem manuale de 11 ani, sunt aceleaşi manuale, toată lumea, părinţi şi profesori, au cerut să adaptăm programa şcolară la secolul XXI. Din luna februarie s-a pornit procedura pentru a avea manuale noi, inclusiv în formă digitală, dar din păcate întotdeauna la schimbare există oameni care pierd ceva, pierd interese, un anumit mod de a trăi, aşa încât până se termină procedurile legale, contestaţiile, evident că vor învăţa copiii tot după manuale după care au învăţat acum un an, doi, trei, cinci, şapte, nouă”, a spus Ponta.

El a precizat că este însă absolut convins că, la un moment dat, vor fi epuizate toate contestaţiile şi vor fi introduse manualele noi şi a menţionat din nou necesitatea eficientizării sistemului achiziţiilor publice, pentru ca proiectele să nu mai fie blocate de fiecare dată de contestaţii.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax