Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Percheziţii într-un dosar de înşelăciuni telefonice de 350.000 de euro. Poliţiştii de intervenţie rapidă Alba participă la acţiune

Publicat

Poliţiştii de intervenţie rapidă de la Serviciul de Acţiuni speciale Alba participă alături de colegi in Sibiu, Ilfov şi Prahova la o acţiune ce cuprinde 30 de percheziţii, marţi dimineaţa, la locuinţele mai multor persoane suspectate că au creat un prejudiciu de 350.000 de euro prin înşelăciuni telefonice. Percheziţiile se desfăşoară în Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti şi Ilfov. Alte controale sunt la Penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi procurorii DIICOT – BT Sibiu efectuează 30 de percheziţii domiciliare (în Ploieşti, Dâmboviţa, Bucureşti şi Ilfov) şi pun în aplicare 70 de mandate de aducere, în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unei grupări infracţionale care se ocupa cu înşelăciuni. De asemenea, sunt efectuate trei controale în Penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti.

La acţiune participă şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii informatice din cadrul BCCO Ploieşti, BCCO Bucureşti, SCCO Ilfov, SCCO Dâmboviţa, precum şi de intervenţie rapidă de la Serviciile de Acţiuni Speciale din Alba, Sibiu, Ilfov şi Prahova.

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din IGPR

În fapt, o parte din membrii grupării sunt suspectaţi că au contactat telefonic, din penitenciar, mai mulţi casieri ai unor bănci, iar sub pretextul nefuncţionării sistemului informatic al unor societăţi de transfer financiar,  i-au convins pe aceştia să efectueze ,,simulări”, care în realitate au fost transferuri reale.

Pentru a fi convingători, membrii grupării trimiteau anterior e-mail-uri pe adresele de e-mail de serviciu ale casierilor, folosind o adresă ce crea aparenţa uneia oficiale, în care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibă loc ,,simulări” privind sistemul de transfer financiar. Era indicat chiar şi un număr de telefonie fix, care, în prealabil, erau făcute modificări pentru devierea apelului către numărul de mobil folosit de suspecţi în penitenciar.

Imediat după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS legăturilor din afara penitenciarelor, care se ocupau şi cu recrutarea săgeţilor, ale căror date erau folosite în simulări. După ce ridicau banii, săgeţile îşi opreau comisionul şi înmânau banii liderilor grupării sau familiilor acestora.

O parte din sumele de bani ridicate erau introduse în penitenciar cu prilejul vizitelor. De asemenea, banii erau transmişi şi prin intermediul mijloacelor electronice.

Totodată, membrii grupării sunt suspectaţi au contactat operatori ai societăţilor de transfer financiar din mai multe ţări (Spania, Italia, Cehia, Bulgaria, Anglia, Emiratele Arabe Unite etc.) pentru a-i convinge să efectueze simulări, fiind înşelaţi astfel mai mulţi operatori din străinătate.

Prejudiciul cauzat, estimat până în prezent, este de 350.000 de euro.

Pe lângă simulările din sistemele de transfer financiar, există indicii că membrii grupării se ocupau cu înşelăciuni prin telefon sau cu fraude privind coduri de încărcare pentru cartele prepay.

În cauză a fost începută urmărire penală faţă de 58 de persoane care sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi a infracţiunii de  înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

UPDATE: Potrivit DIICOT, „Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Alba au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 64 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În acest scop, la data de 19.03.2013, procurorii DIICOT efectuează percheziţii domiciliare la 30 de locaţii din judetele Prahova, Dîmboviţa, Ploieşti şi Ilfov.

Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind 5 învinuiţi, aflaţi în executarea unor pedepse privative de libertate într-o unitate de detenţie.

Sub coordonarea acestora, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin inducerea în eroare a unui numar de 9 părţi vătămate, agenţi de transfer monetar din cadrul unor unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii, prin determinarea angajaţilor acestora să introducă date nereale în aplicaţiile de transfer monetar.

Învinuiţii au contactat angajaţi ai părţilor vătămate, utilizând identităţi fictive şi pretinzând că telefonează de la centrala băncii sau agenţi ai serviciului de transfer şi, sub pretextul unor testări ale sistemului, le-au solicitat acestora să efectueze operaţiuni de transfer monetar pe numele unor persoane racolate în acest scop.

Subsecvent realizării operaţiunilor şi după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS altor membri ai grupării, care, contra unui comision, efectuau rapid retragerea sumelor de bani din conturile în care acestea erau transferate, pentru a evita riscul blocării tranzacţiilor.

Membrii grupării transmiteau, în unele cazuri, mesaje electronice pe adresele de e-mail de serviciu ale angajaţilor, prin care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibe loc <simulări> privind sistemul, fiind indicat şi un număr telefonic fix, anterior <preluat> de învinuiţi prin devierea apelului către numărul de mobil folosit de aceştia în penitenciar.

Prejudiciul cauzat de membrii grupării prin activitatea infracţională este de peste 350.000 euro.

Cercetările sunt efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Ploieşti, S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O. Dâmboviţa, I.P.J. Sibiu, I.P.J. Alba.

Suportul informativ a fost asigurat de catre Direcţia Operaţiuni Speciale Sibiu şi Direcţia Operaţiuni Speciale Alba Iulia.

Procurorii DIICOT efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infractiunilor prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 215 alin. 1, 2, 3, 5 Cod Penal şi art. 48 din Legea nr. 161/2003.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu vor fi audiate 70 de persoane, urmând ca, după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi, să fie dispuse măsurile legale.”

UPDATE1: Pe lista societăţilor prejudiciate se află Banca Transilvania, BCR, Reiffeisen Bank, Banca Carpatica, Carrefour şi Poşta Română. Membrii reţelei au operat în perioada 2011-2012. Coordonatorul acesteia este Petre Mihai Dan, deţinut la Penitenciarul Mărgineni, condamnat pentru omor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax