Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Percheziţii în judeţul Alba şi alte patru zone ale ţării, pentru destructurarea unei reţele de fraudă pe internet

Publicat

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba au identificat membrii unei reţele care desfăşura activităţi de tip phishing. Mai multe percheziţii au fost desfăşurate, marţi dimineaţa, în judeţele Alba, Sibiu, Cluj, Vâlcea, dar şi Bucureşti. Mai multe persoane au fost duse la audieri.

În urma investigaţiilor ce s-a derulat pe parcursul mai multor luni, au fost demarate percheziţiile la mai multe domicilii. Un grup de 12 persoane din Alba, Cluj, Sibiu, Vâlcea şi Bucureşti au fost ridicate şi transportate la Sibiu, pentru audieri. De asemenea, au fost ridicate sisteme informatice şi medii de stocare prin care au fost desfăşurate activităţi tip phishing. Cei vizaţi obţineau date confidenţiale (informaţii bancare), prin tehnici de manipulare electronică.

Vă prezentăm comunicatul transmis de IGPR: „Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, au efectuat 14 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi municipiul Bucureşti, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.

În fapt, aceştia sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, constând în aceea că, începând cu anul 2010 şi până în prezent au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil.

Pentru inducerea în eroare a potenţialilor cumpărători, suspecţii au afişat preţuri atractive şi au determinat mai multe persoane să efectueze transferuri de bani prin sistemul Western Union. Cumpărătorii trebuiau să facă dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achiziţia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat să depună suma de bani pe numele lor şi să trimită o copie scanată după formularul de depunere, care conţinea codul de control al transferului.

Dacă părţile vătămate nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, după accesare, le direcţiona pe un site de phishing (site care, deşi conţinea cuvintele western union, nu aparţinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului).

Odată intraţi în posesia acestui cod de control, membrii grupării au falsificat cărţile de identitate ale victimelor, prezentându-se cu acestea la ghişeele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentând documente de identitate foarte bine falsificate.

Până în prezent au fost audiate 42 de părţi vătămate, prejudiciul depăşind 50.000 de euro, fiind identificaţi 11 membrii ai grupării.

Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti ai B.C.C.O. Bucureşti, B.C.C.O. Cluj, B.C.C.O. Târgu Mureş, S.C.C.O. Vâlcea şi S.C.C.O. Sibiu, şi cu sprijinul specialiştilor Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi Serviciului Român de Informaţii.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax