Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia cere daune în instanță unui furnizor de gaze ales de pe Bursă. Firma a mărit prețul din contract

Publicat

primaria alba iulia

Primăria Alba Iulia a dat în judecată compania furnizoare de gaze naturale Engie Romania, pentru daune financiare de peste 120.000 de lei, a pierdut la prima instanță dar procesul ajunge la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru o hotărâre definitivă. Instituția reclamă un ”prejudiciului produs ca urmare a modificărilor preţului de furnizare a gazului” convenit în contractul inițial în valoare de aproape 2 milioane de lei.

În 2017, primăria a cumpărat de la Engie Romania, prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, o cantitate de gaze naturale de 17.433,14 MWh la preţul de 113,71 lei/mwh. Valoarea contractului a fost de aproape 2 milioane de lei. Contarctul de furnziare a fost încheiat în luna iunie 2017, iar în luna octombrie, compania furnizoare a comunicat o notificare către administrația locală prin care anunţa că nu mai poate menţine preţul iniţial la care s-au obligat în urma încheierii contractului ca urmare a unor noi decizii luate la nivelul Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Administrația locală nu a fost de acord cu noile preţuri şi a ales să participe la o nouă şedinţă de tranzacţionare organizată de Bursa Română de Mărfuri. Cel mai bun preţ ofertat în 7 noiembrie 2017 a fost de 120,65 lei/MWh, oferit de E.ON Energie Romania S.A. și a fost acceptat, iar şedinţa de tranzacţionare s-a încheiat cu adjudecarea de către Primăriei a unei cantitităţi de gaze naturale de 19.251,2 Mwh.

Valoarea daunelor solicitate de primărie se ridică la o sumă de aproape 90.000 de lei, plus accize şi TVA. În total, suma depăşeşte 120.000 de lei

De cealaltă parte, compania furnizoare de gaze naturale a precizat că a respectat clauzele contractuale. Reprezentanții acesteia au depus la instanță documente prin care precizează că după semnarea contractului cu primăria, ANRE a adoptat două decizii și că prin contractul cu instituția publică ”se prevede foarte clar că în momentul în care se modifică tarifele asumate de către cumpărător, contractul se modifică de drept”.

”S-a dat posibilitatea reclamantului, prin notificarea transmisă, de a accepta această modificare de preţ ca urmare a reglementărilor normative sau de a rezilia acest contract, apreciind notificarea ca fiind o notificare de reziliere a contractului în condiţiile în care nu se acceptă preţul. Nu pot fi întrunite condiţiile răspunderii civile contractuale întrucât nu există nici o faptă ilicită, nu există nici un prejudiciu şi nu poate fi dovedită o legătură de cauzalitate”, au precizat reprezentanţii Engie Romania, potrivit motivării deciziei de la Tribunalul Alba.

De altfel, acţiunea Primăriei Alba Iulia a fost respinsă, dar procesul continuă va continua la Curtea de Apel Alba Iulia.

”Instanţa a constat că pârâta nu s-a aflat în culpă pentru că nu a furnizat reclamantului gaze la preţul convenit iniţial. Astfel, la data încheierii contractului, părţile au agreat ca preţul de livrare va rămâne ferm şi nerevizuibil pe toata perioada de derulare a contractului, sub rezerva modificărilor care ar putea să apară ca urmare modificărilor actelor normative şi reglementarilor incidente. În cauză a intervenit o modificare a circumstanţelor iniţiale ale contractului, care o îndreptăţea pe pârâtă să ceară noul preţ”, este concluzia la care a ajuns Tribunalul Alba.

Dosarul a fost înaintat la Curtea de Apel, unde urmează să se pronunţe o hotărâre definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax