Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia cere daune în instanță unui furnizor de gaze ales de pe Bursă. Firma a mărit prețul din contract


Publicat

primaria alba iulia

Primăria Alba Iulia a dat în judecată compania furnizoare de gaze naturale Engie Romania, pentru daune financiare de peste 120.000 de lei, a pierdut la prima instanță dar procesul ajunge la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru o hotărâre definitivă. Instituția reclamă un ”prejudiciului produs ca urmare a modificărilor preţului de furnizare a gazului” convenit în contractul inițial în valoare de aproape 2 milioane de lei.

În 2017, primăria a cumpărat de la Engie Romania, prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, o cantitate de gaze naturale de 17.433,14 MWh la preţul de 113,71 lei/mwh. Valoarea contractului a fost de aproape 2 milioane de lei. Contarctul de furnziare a fost încheiat în luna iunie 2017, iar în luna octombrie, compania furnizoare a comunicat o notificare către administrația locală prin care anunţa că nu mai poate menţine preţul iniţial la care s-au obligat în urma încheierii contractului ca urmare a unor noi decizii luate la nivelul Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Administrația locală nu a fost de acord cu noile preţuri şi a ales să participe la o nouă şedinţă de tranzacţionare organizată de Bursa Română de Mărfuri. Cel mai bun preţ ofertat în 7 noiembrie 2017 a fost de 120,65 lei/MWh, oferit de E.ON Energie Romania S.A. și a fost acceptat, iar şedinţa de tranzacţionare s-a încheiat cu adjudecarea de către Primăriei a unei cantitităţi de gaze naturale de 19.251,2 Mwh.

Valoarea daunelor solicitate de primărie se ridică la o sumă de aproape 90.000 de lei, plus accize şi TVA. În total, suma depăşeşte 120.000 de lei

De cealaltă parte, compania furnizoare de gaze naturale a precizat că a respectat clauzele contractuale. Reprezentanții acesteia au depus la instanță documente prin care precizează că după semnarea contractului cu primăria, ANRE a adoptat două decizii și că prin contractul cu instituția publică ”se prevede foarte clar că în momentul în care se modifică tarifele asumate de către cumpărător, contractul se modifică de drept”.

”S-a dat posibilitatea reclamantului, prin notificarea transmisă, de a accepta această modificare de preţ ca urmare a reglementărilor normative sau de a rezilia acest contract, apreciind notificarea ca fiind o notificare de reziliere a contractului în condiţiile în care nu se acceptă preţul. Nu pot fi întrunite condiţiile răspunderii civile contractuale întrucât nu există nici o faptă ilicită, nu există nici un prejudiciu şi nu poate fi dovedită o legătură de cauzalitate”, au precizat reprezentanţii Engie Romania, potrivit motivării deciziei de la Tribunalul Alba.

De altfel, acţiunea Primăriei Alba Iulia a fost respinsă, dar procesul continuă va continua la Curtea de Apel Alba Iulia.

”Instanţa a constat că pârâta nu s-a aflat în culpă pentru că nu a furnizat reclamantului gaze la preţul convenit iniţial. Astfel, la data încheierii contractului, părţile au agreat ca preţul de livrare va rămâne ferm şi nerevizuibil pe toata perioada de derulare a contractului, sub rezerva modificărilor care ar putea să apară ca urmare modificărilor actelor normative şi reglementarilor incidente. În cauză a intervenit o modificare a circumstanţelor iniţiale ale contractului, care o îndreptăţea pe pârâtă să ceară noul preţ”, este concluzia la care a ajuns Tribunalul Alba.

Dosarul a fost înaintat la Curtea de Apel, unde urmează să se pronunţe o hotărâre definitivă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate