Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăvara vine ”la pachet” cu alergia la polen. Cum se manifestă, cât este de periculoasă și ce soluții există împotriva ei

Publicat

Venirea primăverii readuce problema alergiilor, pentru o mare parte de categorii de persoane. 

Dacă strănuti de multe ori la rând, dacă ai nasul înfundat frecvent sau îți curge adeseori, iar ochii, gura și pielea îți dau senzație de mâncarime, este posibil să ai rinită alergică.

Se mai numește și febra fânului (n.r. răspunsul organismului la anumiţi alergeni cum ar fi polenul).

Pentru oamenii care suferă de aceste alergii, miliarde de boabe de polen eliberate de copaci și flori pot reprezenta un adevărat pericol, scrie Daily Mail, citat de DCNews.ro.

Sezonul polenului, mai lung

Primele polenuri care apar în aer sunt cele de la arbori de pe lunci (salcia, alunul, arinul). Prin luna aprilie spre mai încep aşa numitele betulacee (stejarul, mesteacănul).

Polenul acestora se manifestă pe distanţe foarte mari şi este, practic, aproape imposibil ca cineva să nu intre în contact cu acest fel de polen.

Înspre vară, de la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie şi iulie (şi uneori chiar şi până în septembrie) există marele grup al polenului de graminee care este reprezentat de majoritatea ierburilor.

Polenul de artemis şi ambrosia poate provoca manifestări alergice şi în lunile august şi septembrie.

Cercetătorii americani avertizează că în acest an sezonul polenului se va prelungi, iar oameniis ar putea avea simptome de febră a fânului mai mult timp decât în anii precedenți.

Un studiu din SUA, publicat în februarie, a constatat că sezonul polenului s-a prelungit cu până la 30 de zile între 1990 și 2018.

Concret, în loc să înceapă la mijlocul până la sfârșitul lunii martie și să se încheie la începutul lunii septembrie, sezonul polenului începe la sfârșitul lunii februarie și se termină în luna octombrie.

Ce este febra fânului

Febra fânului, cunoscută și sub numele de rinită alergică, este declanșată de o alergie la polen.

Simptomele apar atunci când celulele imune numite limfocite B (sau celule B) identifică greșit proteinele din polen ca o amenințare și produc anticorpi ca răspuns.

Acești anticorpi specifici alergenilor (cunoscuți sub numele de IgE) se leagă de mastocite, care joacă un rol cheie în răspunsul imun, ajutând la declanșarea inflamației.

Ce se întâmplă

Cu toții avem mastocite, care se găsesc în piele, plămâni, nas, gură, intestin și sânge.

Dar pentru cei cu febră fânului, în timpul expunerii la polen, aceste mastocite sensibilizate declanșează eliberarea de substanțe chimice puternice, inclusiv histamină, pentru a scăpa corpul de „amenințare”.

Histamina face ca vasele de sânge să se dilate – provocând nasul caracteristic înfundat – și determină eliberarea de lichid, declanșând curgerea nasului, strănutul și ochii roșii, mâncărimi.

Rolul poluării

Poluarea poate face, de asemenea, plantele să crească mai repede și să producă mai mult polen.

Un studiu din Germania, publicat în revista Plant, Cell & Environment în 2015, a constatat că plantele de ambrozie expuse la niveluri ridicate de oxid de azot, o emisie poluantă de la centrale și vehicule, au produs polen mai puternic care a dus la reacții mai severe.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce. Între timp, cert este că nu numai sezonul polenului se extinde, dar și numărul oamenilor care dezvoltă alergii la polen crește.

A crescut numărul de cazuri

„În trecut, experții se luptau să găsească cazuri de febră a fânului pe care să le raporteze, dar acum vă puteți adresa oricărei camere de 20 de persoane și cinci dintre ei vor avea probabil febra fânului.

primavara

Primăvara, sezonul rinitei alergice

Această creștere poate fi din cauza faptului că există mai mult polen în aer, deci există mai mult alergen pentru a declanșa o reacție sau pur și simplu pentru că mai mulți oameni raportează această afecțiune”, spune profesorul Fox.

Care sunt simptomele alergiilor

Printre simptomele alergiilor se pot găsi următoarele reacţii: rinoconjunctivită, salve de strănuturi, secreţii lacrimale şi mâncărime.

Sunt cele de rinoconjunctivită, şi anume secreţii nazale, salve de strănuturi, secreţii lacrimale (lăcrimare abundentă a ochilor) şi mâncărime, în termeni ştiinţifici, prurit, care afectează atât mucoasa nazală, cât şi mucoasa conjuctivală, dar care de multe ori este un simptom pe care îl recunoaşte un doctor avizat.

Pruritul este cel mai frecvent întâlnită, când alergia este mai severă şi se manifestă sub forma unui prurit faringian care merge până la nivelul urechilor, mâncărime în gât şi în urechi.

Aceste manifestări se pot complica, ducând la apariţia crizelor de astm.

Sunt cazuri în care astmul nu se mai manifestă sub forma caracteristică de sufocare însoţită de respiraţie şuierătoare, ci de tuse uscată în crize obositoare, adeseori mergând până la vărsături.

Această formă este întâlnită mai ales la copii.

Alergia la polenul de fân, de lucernă este des întâlnită şi are o evoluţie destul de scurtă, de o lună şi jumătate. Această alergie se manifestă foarte violent când cineva se apropie de o căpiţă de fân sau după ce a fost cosit fânul.

Soluții împotriva febrei fânului

Dacă știți că suferiți de febră fânului, luați măsuri în avans, spune farmacistul Sid Dajani. Există medicamente care pot ameliora simptomele, dar trebuie să avem grijă să nu le luăm prea mult timp deoarece organismul ar putea deveni rezistent la aceste preparate.

„Sprayurile nazale cu corticosteroizi, cum ar fi furoatul de mometazonă (denumirea de marcă Nasonex) sau propionatul de fluticazonă (Flonase), sunt disponibile fără prescripție medicală și pot fi utilizate cu o săptămână înainte ca simptomele să înceapă.

Aceste spray-uri sunt foarte eficiente în reducerea severității simptomelor, deoarece ajută la reducerea inflamației locale, dar poate dura puțin timp pentru ca acestea să își facă efectul”, precizează acesta.

Cum ne tratăm în cazul alergiilor la polen

Medicii spun că tratamentul se face cu medicamente luate pe cale orală din familia antihistaminicelor, în cazuri foarte severe.

De exemplu la astm se poate lua şi cortizon, care se poate administra şi sub formă de injecţii.

Cel mai frecvent, tratamentele moderne includ aşa numiţii corticosteroizi inhalatori, adică o medicaţie cortizonică cu administrare locală sub formă de picături nazale, picături oculo conjunctivale, sau sub formă de inhalaţii în bronhii, în cazurile de astm bronşic

Tratamentul poate să ducă la dispariţia sau atenuarea acestor manifestări, însă bolnavul nu va fi vindecat definitiv. Aceste manifestări pot dura până la vârsta de 70, 80 de ani.

Masca de grădinărit, ajută

Totodată, specialiștii recomandă celor care suferă de febra fânului să poarte o mască de grădinărit atunci când merg în grădină pentru diverse lucrări. Atunci când ieși afară la plimbare ar fi bine să purtăm o mască de protecție.

„Măștile chirurgicale obișnuite vor ajuta la reducerea numărului de granule de polen care intră în nas și gură, dar măștile sigilate cu guri de aerisire filtrează 95% din particulele din aer”, spune Sid Dajani.

Cum poate fi prevenită alergia

În unele state se specifică la buletinul meteorologic şi concentraţia de polen, astfel încât persoanele alergice să ştie şi să stea în casă în ziua respectivă sau să se ferească pe cât posibil în cazul în care sunt nevoiţi să iasă afară.

Astfel, unele dintre metodele de prevenire sunt acelea prin care se limitează plimbările şi mai ales alergarea în timpul zilei în sezonul în care afară este senin.

Lipsa ploii favorizează concentraţia mare de polen în atmosferă. După ploaie, de multe ori simptomele dispar pentru că polenul a fost pus la pământ de picăturile de ploaie.

Vaselină în jurul nasului

Farmaciștii mai recomandă să ne dăm cu vaselină în jurul nasului pentru a „prinde” boabele de polen înainte  care ele să intre în nas. Ar putea fi amuzantă recomandarea acestuia, dar se pare că este eficientă.

Aveți mare grijă și cu animalele de companie deoarece ele pot aduce polen în casă. Medicii recomandă ca înainte de aduce patrupezii în casă să le ștergeți lăbuțele cu o cârpă umedă la intrare.

În ceea ce privește oamenii: „Când ajungeți acasă, faceți un duș și spălați-vă părul pentru a îndepărta polenul. Puneți-vă haine curate de interior, care nu vă vor provoca mâncărimi sau strănut”, spune dr. Morris.

Sursă: DCNews.ro

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

Cod galben de inundații în județele Alba, Hunedoara și Sibiu. Viituri, torenți și scurgeri de pe versanți

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor  București a emis un o avertizare hidrologică pentru evenimente imediate valabilă pentru mai multe județe: Alba, Hunedoara și Sibiu.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici.

Avertizarea vizează apele din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca, Târnava – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Blaj, județele: Alba, Hunedoara și Sibiu

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.”

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Mii de posturi noi aprobate la MAI. Locuri libere în structurile din Poliție, Jandarmerie, Pașapoarte și Imigrări

Publicat

politisti admitere

Guvernul a aprobat suplimentarea posturilor din cadrul structurilor Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu 7.880. Cele mai multe, peste 5.600, sunt în cadrul Poliției, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Acesta a subliniat însă că nu vor fi făcute 7.880 de angajări.

El a precizat că noile posturi nu implică, în acest moment, eforturi bugetare suplimentare, potrivit Agerpres.

Sunt posturi necesare pentru a redimensiona structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Direcţia Generală de Paşapoarte, Jandarmeria Română. Sunt structuri care au nevoie de mai multe posturi.

Cei de la Imigrări gestionează valul de refugiaţi care au intrat în România, dar sunt, de asemenea, posturi necesare şi pentru a gestiona situaţiile speciale pe care Poliţia le are în grijă, structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute sau operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică, a explicat Cărbunaru.

El a adăugat că măsura adoptată vizează organizarea şi configurarea organigramei MAI.

Nu este un anunţ privind angajări pe care să le facă Ministerul de Interne, este un anunţ care vizează organizarea şi configurarea organigramei ministerului, este vorba despre posturi şi nu despre oameni.

Nu vorbim despre angajări, 7.880 de angajări, ci de posturi în organigrama acestui minister. E o formă de organizare, nu este un anunţ de angajare, a spus Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, Executivul a aprobat şi uniformizarea normei de hrană în cadrul MAI în cazul anumitor categorii de personal.

Lista structurilor MAI în care vor fi distribuite noile posturi

„În acest context, urmare a analizei efectuate și în vederea reechilibrării structurilor Ministerului Afacerilor Interne afectate de procesele de restructurare din anii precedenți, raportat la solicitările acestora de suplimentare a numărului de posturi repartizate, pentru îndeplinirea în condiţii optime a misiunilor încredinţate a rezultat necesitatea modificării Anexei nr. 3 la HG nr.416/2007, în sensul suplimentării efectivelor structurilor Ministerului Afacerilor Interne pe timp de pace cu 7880 posturi.

 • 5.654 de poliţişti,
 • 975 de militari (391 ofiţeri şi 584 maiştri militari și subofiţeri),
 • 201 personal civil (funcționari publici și personal contractual)
 • 1.050 soldați și gradați profesioniști necesare înființării și redimensionării unor structuri din cadrul Aparatului central al M.A.I., Inspectoratului General pentru Imigrări, Poliției Române, Poliției de Frontieră Române, Direcției Generale de Pașapoarte, Direcției Medicale, Academiei de Poliție „A.I. Cuza”, C.S. „Dinamo” București, Inspectoratului General de Aviație al MAI și Jandarmeriei Române”, se arată în nota de fundamentare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Spații moderne de învățământ pentru studenții UTCN Alba Iulia, în locul unei cantine abandonate. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a lansat marți, 24 mai, a treia licitație pentru execuția lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii de educație și formare la extensia din Alba Iulia, în vederea promovării învățământului terțiar universitar. 

Extensia Universitară Alba Iulia a Universității Tehnice din Cluj-Napoca urmează să fie extinsă prin transformarea unei foste cantine abandonate într-o clădire cu spații moderne de învățământ. 

Noua construcție va pune la dispoziția profesorilor și studenților amfiteatre, laboratoare și o bibliotecă. 

Valoarea investiției a fost majorată față de licitația anterioară, de la peste 7,5 milioane de lei la 9.095.894,52 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că la prima licitație, lansată în 14 martie, valoarea estimată a fost de 6.180.992 de lei. Procedura a fost anulată după ce nu au fost depuse oferte.

Potrivit documentației, construcția existentă, situată în Alba Iulia, pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 23, vizată spre extindere, este în prezent abandonată și degradată.

La interior finisajele sunt deteriorate, tâmplăriile și echipamentele lipsesc. La exterior construcția prezintă materiale lipsă, infiltrații de apă, burlane deteriorate.

Terenul este împrejmuit parțial pe latura de sud-vest si nord-vest, accesul în incintă se realizează direct de la stradă.

Structura funcțională cuprinde holuri de acces, o sală de mese, grupuri sanitare, zona de bucătărie cu anexe și un subsol parțial.

Situația propusă în cadrul proiectului

Pentru transformarea clădirii fostei cantine în spații de învățământ se propun lucrări de extindere în plan și pe verticală.

Extinderea pe verticală va presupune crearea unor amfiteatre la parter cu înălțime utilă mare, un etaj intermediar parțial în care se va extinde spațiul bibliotecii și un etaj deasupra spațiilor anterior menționate, care va cuprinde 3 laboratoare și grupurile sanitare aferente.

Clădirea va fi prevăzută cu următoarele echipamente și dotări: ascensor, mobilier și echipamente specifice funcțiunii și a activităților care se vor desfășura în interiorul clădirii.

Amenajarea terenului de amplasament va cuprinde soluțiile de amenajare a incintei cu alei pietonale și carosabile, o parcare cu 10 locuri, spații verzi amenajate și zone pentru recreere dotate cu mobilier urban pentru ședere.

Spațiul verde prevăzut va fi amenajat prin gazonare și plantări punctuale de vegetație înaltă.

Ce presupune realizarea investiției

Din punct de vedere constructiv se vor opera demolări ale pereților și ale planșeelor existente completându-se structura de rezistență astfel: fundații izolate sau continue, stâlpi grinzi și planșee din beton armat pentru toate nivelele, zidărie portantă din cărămidă cu goluri verticale cu centuri din beton armat.

Acoperișul va fi de tip terasă necirculabilă.

Circulația pe verticală se va realiza fie prin intermediul unui ascensor plasat în puț cu pereți din beton armat, fie prin intermediul scării interioare de acces realizată în două rampe din beton armat.

Pereții exterior propuși se vor realiza din cărămidă cu goluri verticale și grosime de 30 cm, iar pereții interiori din zidărie de cărămidă vor avea grosime de 25 cm, sau 12 cm.

Se vor reliza compartimentări suplimentare și din pereți din gips-carton. Pereții perimetrali se vor termoizola cu vată minerală bazaltică de 15 cm, iar termoizolarea plăcii pe sol și a soclului se va realiza cu polistiren extrudat de 5 cm.

La nivelul pardoselior, finisajele propuse vor include plăci de piatră pentru zonele de acces în clădire, gresie antiderapantă pentru grupurile sanitare, spațiile tehnice, de întreținere și depozitare.

În sălile de curs, amfiteatre și bibliotecă se va folosi parchet multistrat antiderapant pentru trafic intens.

Pereții se vor finisa cu zugraveală lavabilă. Se propun în majoritatea spațiilor tavane suspendate din gips-carton.

Amfiteatrele vor fi prevăzute cu plăci fonoabsorbante montate la nivelul pereților.

Funcțiuni propuse

Intrarea principală va fi poziționată central pe latura nordică a construcției și va permite accesul în clădire prin intermediul unui windfang.

Din zona de intrare, din foyer fluxurile utilizatorilor se pot distribui fie în cele 2 amiteatre de la parter, fie în holul care conduce la grupurile sanitare și garderoba, fie spre casa scării, care împreuna cu liftul, asigură distribuția pe verticală în interiorul clădirii.

Din interiorul casei de scară se poate accede la bibliotecă, spațiu care are asigurată o intrare dedicată pe fațada nordică a clădirii.

Din zona bibliotecii de la parter se poate urca la nivelul etajului intermediar unde se extinde spatiul acestei funcțiuni. Zona birourilor administrative situate tot la etajul intermediar se poate accesa din casa scării principale. (ab24)

La nivelul etajului din casa scării se accede la foyer, care la fel ca și la parter, distribuie fluxurile fie spre holul grupurilor sanitare, fie spre încăperile în care se desfășoară activitatea didactică.

Intrarea în sala de curs se realizează direct din foyer, în timp ce în laboratoare se va face din holul care face legatura între foyer și terasa circulabilă.

Capacitățile sălilor și amfiteatrelor sunt următoarele:

 • Amfiteatru 1 – 146 persoane
 • Amfiteatru 2 – 113 persoane
 • Sala de curs – 63 persoane
 • Laborator de simulare, modelare și proiectare asistată – 25 persoane
 • Laborator de simulare, modelare și proiectare asistată – 25 persoane
 • Laborator pentru tehnologii inovative de fabricație – 17 persoane

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia alocă 130.000 de lei pentru repararea și întreținerea locurilor de joacă pentru copiii de pe raza municipiului

Publicat

Primăria Alba Iulia se pregătește pentru repararea și întreținerea locurilor de joacă din municipiu.

A lansat recent o procedură de atribuire a unui contract ce vizează „lucrări de reparații și întreținere pentru echipamente care deservesc locurile de joacă și alte spații de agrement”.

Potrivit documentației, echipamentele de joacă pentru copii montate pe domeniul public al municipiului Alba Iulia sunt supuse uzurii prin utilizarea lor curentă, ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și totodată, pot fi deteriorate în urma utilizării necorespunzătoare sau unor acte de vandalism cu sau fără autori identificați.

Pentru menținerea tuturor acestor echipamente în stare corespunzătoare de folosință, sunt necesare lucrări de reparații a deteriorărilor constatate și lucrări de întreținere.

Aceste intervenții urmăresc ca echipamentul de joacă și mobilierul urban amplasat în perimetrul spațiilor de joacă și al celorlalte spații de agrement să fie în totalitate funcțional, la parametri optimi și să prezinte un aspect curat și îngrijit.

Locurile de joacă pentru copii de pe domeniul public al municipiului Alba Iulia se află în 26 de locații, respectiv:

 • Parc Electrica
 • Parc Liceul cu program sportiv
 • Loc de joacă Bărăbanț
 • Loc de joacă Partoș
 • Loc joacă Oarda de Jos – Garofița (strada Cărăbușului)
 • Loc joacă Oarda de Jos 1
 • Loc joacă Oarda de Jos 2
 • Loc de joacă strada Cloșca (lângă bloc B21)
 • Loc joacă strada Vasile Goldiș (bloc G3)
 • Loc joacă B-dul Transilvaniei (spate bloc 25)
 • Loc joacă strada Arnsberg (spate bloc 38)
 • Loc joacă Regina Maria (lângă Grădinița nr. 8)
 • Loc joacă Panoramic
 • Loc joacă traseu parc dendrologic 1
 • Loc joacă traseu parc dendrologic 2
 • Loc joacă traseu parc dendrologic 3
 • Loc joacă traseu parc dendrologic 4
 • Loc joacă traseu Zăvoi – Micești
 • Loc joacă Ampoi III (în spate la Vinersar)
 • Loc joacă Ampoi III (MA)
 • Loc joacă zona Dedeman
 • Loc joacă strada Costache Negruzzi
 • Loc joacă strada Constantin Noica

Pentru echipamentele de joacă, pentru băncile, coșurile de gunoi, panourile de gard, lăzile cu nisip și/sau alte echipamente se vor efectua lucrări de reparații, înlocuiri de piese sau componente defecte, degradate, uzate, lucrări de întreținere periodică, verificare periodică și alte lucrări de completare cu nisip, pietriș sau scoarță de copac.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 130.000 de lei, fără TVA, durata contractului fiind de 12 luni.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax