Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rata șomajului în județul Alba a ajuns la 10,39%, în februarie. Peste 13.000 de persoane fără loc de muncă nu primesc indemnizaţii

Publicat

Rata șomajului în județul Alba a ajuns, la sfârșitul lunii februarie, la 10,39%, faţă de 10,95%, în ianuarie. La sfârşitul anului trecut, rata şomajului în Alba este de 10,4%. În evidenţele AJOFM Alba figurau la sfârşitul lunii trecute un total de 18.518 persoane fără loc de muncă din care 8.603 femei. Cele mai multe persoane înregistrate, 13.218, aflate în căutarea unui loc de muncă nu beneficiau de drepturi băneşti, iar 5.300 persoane sunt şomeri indemnizaţi.

Potrivit datelor transmise de AJOFM Alba, numărul persoanelor intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante în luna februarie 2014 a fost de 1.117. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 733 persoane, din care 358 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 375 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată.

După prima mediere a muncii, au fost încadrate 109 de persoane, iar 2.939 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, gratuit. În urma acestora, 94 de persoane şi-au găsit loc de muncă.

 

În luna februarie 2014, AJOFM a organizat patru programe de formare, la care au fost cuprinse 59 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi 12 persoane care urmează cursul contra cost în următoarele ocupaţii: lucrător finisor pentru construcţii, agent securitate, operator introducere, validare şi prelucrare date, comunicare în limba engleză.

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 64 absolvenţi, din care 13 prin subvenţionarea locului de muncă.

Din cei 64 absolvenţi încadraţi, 6 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

În luna februarie 2014 au beneficiat de stimulente financiare pentru mobilitatea forţei de muncă 4 persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului; au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei), respectiv de două ori această valoare, pentru încadrarea într-o localitate la o distanţă mai mare de 50 km faţă de domiciliul stabil, după caz.

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 34 şomeri, din care 22 sunt femei, respectiv 100% pentru 6 absolvenţi care s-au încadrat în muncă înaintea perioadei de indemnizare.

În ceea ce priveşte încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, în luna februarie 2014 au fost angajaţi din această categorie un număr de 342 şomeri, din care 72 cu subvenţionarea locului de muncă.

Prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 140 de persoane, din care 74 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de agricultor si muncitor in construcţii.

În februarie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a cheltuit următoarele sume de bani, pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă :

– organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională – 65.253 lei;

– ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj – 30.657 lei

– încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă -146.839 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap – 1.500 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare – 4.643 lei

– încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă – 86.518 lei;

– încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002 – 29.352 lei;

Pentru măsurile pasive s-au făcut plăţi astfel :

– indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii – 2.434.420 lei

– contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor – 1.093.677 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax