Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

REACŢIA unui ONG după autorizarea de mediu primită de Kronospan Sebeş. Cere măsuri ferme contra poluării, demisii şi anunţă posibile proteste


Publicat

poluare sebes formaldehida kronospanDupă ce APM Alba a anunţat actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru fabrica de formaldehidă de la Kronospan Sebeş, în urma căreia capacitatea de producţie creşte la cu 10.000 de tone pe an, Asociația PrimaNatura, care, alături de alte persoane, reunite în Grupul de Iniţiativa Civică, derulează campania „Opriţi Poluarea în Sebeș”, transmite solicitări privind măsuri ce ar trebui luate de autorităţi.

Citeşte şi Kronospan Sebeş a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă la 40.000 de tone pe an

Aminteşte că este încă în desfăşurare procedura pentru autorizarea fabricii de 60.000 tone pe an, aparţinând Kronochem, că actualizarea autorizaţiei de mediu pentru cealaltă instalaţie s-a făcut pe baza unei sentinţe judecătoreşti care un este definitivă şi că Primăria Sebeş a ales realizarea unei anchete sociologice irelevante pe banii cetățenilor, în locul unui studiu de impact care să analizeze științific efectele poluării din zona Sebeș.

Astfel, atrage atenţia că dacă un vor fi luate măsuri eficiente, vor pregăti noi proteste şi solicită demisia autorităţilor responsabile.

Vă prezentăm integral comunicatul de presă:

poluare sebes 1“De mai bine de un an Asociația PrimaNatura împreună cu tinerii din Sebeș reuniți în Grupul de Iniţiativa Civică, derulează campania „Opriţi Poluarea în Sebeș”, marcată în prima jumătate a anului 2015 de numeroase marșuri de protest la care au participat mii de persoane. La începutul anului 2016 însă, autoritățile și instituțiile statului au găsit de cuviință să demonstreze din nou că nu doresc să se implice la modul serios în rezolvarea acestei situații tensionate, decât la nivel declarativ. Dovadă a acestui fapt o constituie și recenta actualizare emisă de APM Alba în ceea ce privește Autorizația Integrată de Mediu nr. SB 67/2007 revizuită la data de 01.03.2010 și apoi revizuită din nou la data de 03.12.2014, pentru SC Kronospan Sebes SA. Ministerul Mediului a decis în urma contestațiilor primite în perioada protestelor că documentația depusă de beneficiar este incompletă, iar în ceea ce privește Agenția de Protecția Mediului Alba, Ministerul a decis că această agenție locală poate impune instalaţiilor condiţii mai restrictive de autorizare în conformitate cu legislaţia incidentă în vigoare în domeniul emisiilor industriale. La determinarea condiţiilor de autorizare, APM Alba, trebuie să ia în considerare caracteristicile tehnice ale instalaţiei, localizarea geografică a acesteia şi condiţiile locale de mediu. Această decizie a Ministerului (cu nr. 3046/GLG/06.05.2015) a fost însă atacată în instanță de către SC Kronospan Sebeș SA, unde s-a cerut suspedarea, respectiv, anularea acesteia (dosarele cu nr. 5582/2/2015 respectiv 3443/2/2015 de la Curtea de Apel București). Curios este că această companie a și câștigat suspendarea deciziei ridicându-se astfel mari semne de întrebare legate de felul în care Ministerul Mediului și-a apărat (sau nu!) în instanță, propria decizie. În data de 24 iulie, la Alba Iulia, Ministrul Mediului de la acea vreme (Grațiela Gavrilescu) a motivat pierderea procesului prin faptul că juriștii instituției pe care o conduce s-au prezentat la proces ”nepregătiți”.

Citeşte şi Ministrul Mediului: Am pierdut procesul în cazul autorizației de mediu pentru Kronospan, din cauza juriștilor ”nepregătiți”

poluare sebes 2Foarte important de menționat este faptul că această actualizare a revizuirii din 2014 a AIM SB 67/2007, se referă doar la instalația veche de producere a formaldehidei a SC Kronospan Sebeș SA, și nu la SC Kronochem SRL care încearcă să primească autorizația de funcționare pentru instalația ”nouă” de 60.000 tone formaldehidă (instalație care este de fapt tot veche căci este una second-hand). Această procedură este aflată în desfășurare, iar în cadrul acesteia vor urma dezbateri publice organizate de beneficiar.

În condițiile în care în vara anului 2015, Sebeșul a fost singurul loc din țară unde s-au înregistrat, doar în două luni, peste 30 zile de depășiri ale pragului țintă la ozon troposferic, conform legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului, la nivelul APM Alba trebuia activat un plan de acțiune pe termen scurt în ceea ce privește reducerea urgentă a emisiilor de precursori ai ozonului. Acest lucru încă nu s-a întâmplat și există suspiciunea că un astfel de plan ar fi dăunat oarecum procedurii de autorizare de care urmează să beneficieze SC Kronospan Sebeș SA și SC Kronochem SRL. Mai mult, în rapoartele de mediu lunare realizate la nivelul județului Alba de către APM Alba, începând cu luna octombrie nu mai este monitorizat ozonul de la statia AB2, lucru care ridică mari semne de întrebare. Există însă un vast cadru legal în baza căruia APM Alba respectiv ANPM puteau acționa în perfectă legalitate: HG 1879/2006 de reducere progresivă a emisiilor, Directiva nr. 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008, Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurator, și mai ales Legea 86/2000 ce transpune Convenţia de la Aarhus privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie în probleme de mediu.

poluare sebes 3Pe de altă parte, la nivelul Consiliului Județean Alba s-a constituit o Comisie Tehnică pentru elaborarea Planului de Menținere a Calității Aerului conform Legii 104/2011 și a metodologiei aferente publicată în Monitorul Oficial nr 280 din 27.04.2015. Astfel, Asociația PrimaNatura a transmis Consiliului Județean o serie de observații și cereri privind elaborarea acestui plan cu scopul inserării de reguli și norme mult mai stricte privind poluarea aerului.

Este deci nevoie de o altfel de atitudine a autorităților deoarece efectele poluării asupra sănătății umane pot fi devastatoare. Din această cauză printre studiile contestate încă de la începutul anului 2015 s-a numărat și Studiul de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației. Acel studiu a fost refăcut ulterior de către Centrul Regional de Sănătate Cluj la cererea și pe banii aceleiași societăți comerciale care are nevoie de el în vederea diverselor proceduri de autorizare. Între timp Primăria Sebeș promitea un amplu studiu asupra stării de sănătate a populației în relație cu toți poluatorii din zonă și care ar fi putut fi un model de analiză profesională și independentă în ceea ce privește efectele poluării asupra sănătății umane. Din păcate s-a renunțat la acel studiu și s-a aflat că se va face doar o anchetă sociologică pe baza unor chestionare individuale privind percepția riscului pentru mediu și sănătate. Ancheta sociologică este într-adevăr una dintre cele mai complexe metode de cercetare socială, însă nu se ridică nicidecum la rangul unui amplu studiu de impact bazat pe o abordare și prelucrare științifică a datelor, aceasta preluând doar opinii, atitudini și aspirații ale celor chestionați, putând fi totodată și un mijloc de influențare a persoanelor chestionate.

poluare sebes 4Asociația PrimaNatura contestă vehement felul în care Primăria Sebeș împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, prin centrul său regional din Cluj Napoca, au ales să evalueze starea de sănătate a populației, și mai ales felul în care vor măsura impactul poluării asupra sănătății umane. Motivele țin de următoarele aspecte:

procedura de aplicare a chestionarelor este total netransparentă, neexistând nicio prezentare și informare prealabilă și nicio colaborare cu publicul interesat reprezentat de cetățeni sau organizații neguvernamentale. De aceea există în rândul oamenilor o suspiciune generală legată atât de completarea și manipularea chestionarelor, cât și legată de interpretarea ulterioară a rezultatelor și eventuala prezentare a acestora într-un mod cosmetizat.

. modul de alegere a eșantionului ridică mari semne de întrebare legate de faptul că acest chestionar se adresează exclusiv populației active de până-n 54 de ani, fiind excluși tinerii sub 20 de ani și persoanele peste 54 de ani. Oare aceștia și problemele lor de sănătate chiar nu contează în cadrul anchetei sociologice?

termenii greoi sau tabele complicate urmează a fi completate de persoane simple fără o pregătire științifică și deci lipsa unei instruiri în acest sens va duce la chestionare incomplete și rezultate inexacte.

poluare sebes 5Co-autorul chestionarului este Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, același institut care a elaborat și studiul comandat și plătit de SC Kronospan Sebeș SA intitulat ”Studiul de impact asupra stării de sănătate a populației din Municipiul Sebeș”, existând astfel semne de întrebare legate de obiectivitatea autorilor și interesul acestora.

Fiindcă este o acțiune finanțată din bani publici, Primăria împreună cu celelalte instituții implicate erau datoare să supună unei dezbateri publice felul în care se va realiza această evaluare și prin ce proceduri. În schimb, autoritățile locale și naționale au ales să mai bifeze o acțiune fără folos, fără relevanță și fără eficiență, și mai ales fără respect pentru cetățeni și pentru cheltuirea banilor publici.

Campania ”Opriți poluarea în Sebeș” continuă, iar problema calității aerului din zona Sebeș rămâne una majoră, urgentă și cu impact imens asupra multor aspecte ce țin de sănătate și mediu. Autoritățile locale, județene și naționale însă, par a ignora în continuare petiția a peste 6000 de cetățeni care au cerut acum un an măsuri ferme și eficiente împotriva poluării. De aceea considerăm că este oportun să cerem de urgență demisia tuturor celor care se fac responsabili de situația poluării de la Sebeș, ignorarea cetățenilor și uneori chiar rea-voință:

– directorului APM Alba și președintelui ANPM pentru actualizarea Autorizației Integrate de Mediu a SC Kronospan Sebes SA în baza unei sentințe judecătorești care nu este definitivă, procesul având un nou termen în 1 martie 2016

– primarului Municipiului Sebeș pentru realizarea unei anchete sociologice irelevante pe banii cetățenilor, în locul unui studiu de impact care să analizeze științific efectele poluării din zona Sebeș.

Acest lucru îl vom cere inclusiv în stradă dacă este nevoie, prin noi marșuri de protest, organizate la Sebeș, la Alba Iulia și poate chiar la Ministerul Mediului. Asociația PrimaNatura luptă în continuare pentru oamenii afectați de poluare și împreună cu cetățenii din Sebeș dornici de implicare, va face tot ce este legal și posibil pentru a proteja mai bine mediul în care trăim cu toții”.

Citeşte şi APM Alba, despre fabricile de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeș. Concentraţiile substanţei

Citește și FOTO – VIDEO Marș împotriva poluării de la Sebeș la Alba Iulia: Manifestanții au protestat în fața APM, Gărzii de Mediu și Prefecturii

Citeşte şi VIDEO -TESTUL DE SINCERITATE – Pentru prima data față în față: STRADA vs KRONOSPAN

Citeşte şi VIDEO- AUDIO: KRONOSPAN vrea să deschidă noua fabrică de formaldehidă: ”Nu este un pericol pentru Sebeș și vecinătăți”

Vezi şi Cinci persoane implicate în acțiuni de stopare a poluării de la Sebeș, purtate prin instanțe de compania Kronospan. Situația proceselor

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

GRAFIC: Ultimele 3 zile de carantină la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud. EVOLUȚIA incidenței în ultimele 10 zile

Publicat

Autoritățile din Alba nu au anunțat deocamdată dacă măsurile de carantinare ale orașelor Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și a comunei Ciugud vor fi prelungite. Mai sunt trei zile din carantina declarată în aceste localități în data de 17 noiembrie. 

Prelungirea sau nu a perioadei de carantină expiră cu o zi înainte de 1 Decembrie, Ziua Națională.

Autoritățile locale trebuie să reanalizeze punctajele pentru fiecare localitate în parte și apoi va fi decisă menținerea sau nu a carantinei.

Incidența de cazuri noi la mia de locuitori este, potrivit graficului, în scădere, cu excepția Blajului și a Ciugudului, unde a fluctuat.

Graficul poate fi vizualizat în format mai mare AICI

Trendul negativ sau pozitiv contează la punctajul pe care îl obține fiecare localitate, atunci când se ia decizia.

Procedura de carantinare: DSP propune către INSP carantinarea, pe baza analizei locale. În cazul avizării favorabile, INSP o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Propunerea de ridicare a carantinei zonale se va face pe baza analizei DSP, la 14 zile de la instituirea măsurii.

Criteriile analizate atunci când se carantinează o localitate:

Sunt mai multe criterii, pe lângă incidență, de care se ține seamă atunci când se analizează măsura de carantinare a unei localități.

 • trend crescător pentru 14 zile
 • rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori)
 • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
 • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
  personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
 • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
 • gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI mai mare de 90%, cu pacienți din zona respectivă

Criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare zonală:

 • existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat(i) cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă
 • existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale
 • existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul uzual al populației
  dacă localitatea este traversată de un drum județean/național
 • dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu
 • în cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PROGRAMUL manifestărilor de Ziua Națională, la Sebeș. Evenimente online și două expoziții cu acces pentru public

Publicat

Primăria Municipiului Sebeș a transmis programul manifestărilor organizate de Ziua Națională în municipiu. Majoritatea vor fi organizate online, iar două expoziții vor fi organizate cu acces pentru public.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm vor avea program cu publicul, în data de 1 Decembrie, în intervalul orar 10.00 – 16.00, accesul vizitatorilor fiind condiționat de respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea infecţiilor cu virusul SARS CoV-2.

La Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în 1 Decembrie, orele 10.00-16.00, va fi expoziția “Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918”

La Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm, orele 10.00-16.00, va fi expoziția „Hronicul și cântecul vârstelor și temeiurile unui alt timp. Trăiască România Dodoloață!”

”Prima zi a lunii decembrie este scrisă în ceaslovul istoriei neamului românesc în culorile tricolorului, simbolul Unirii, prin excelenţă. La 1 Decembrie 1918, adunarea populară de la Alba Iulia, însufleţită de un profund simţământ patriotic, a transpus definitiv în realitate visul de unire cu care Mihai Viteazu păşea în cetatea din inima Ardealului. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este cel mai înălțător moment din istoria României, mereu viu în sufletele românilor.

În urmă cu un secol, Sebeşul s-a numărat printre localităţile implicate activ în procesul de realizare a unităţii naţionale, atât prin cele mai multe adeziuni în favoarea Marii Uniri (2.422), fiind a doua delegaţie ca mărime la Marea Adunare Naţională, cât și prin celebrul „Imn al Unirii” compus de Ioan Băilă”, transmit reprezentanții primăriei.

Organizatori: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș

1 DECEMBRIE 2020, la Sebeș

Pagina de Internet a Primăriei Municipiului Sebeș: Mesajul primarului Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, cu prilejul Zilei Naționale a României

Ora 8.30: Emisiune matinală, la Radio Star FM Sebeș, dedicată Sebeșenilor și Marii Uniri. Invitați: primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și prof. Nicolae Afrapt

Ora 10.00, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media: Expoziția documentară “Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918”

Ora 11.00, pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Minutul de istorie: prof. Nicolae Afrapt, “La Sebeș, centenarul continuă. Evocarea istorică a făuritorilor României Mari”

Ora 11.30, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media: Minutul de istorie: “Sebeșenii și Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”

Ora 12.00, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media: Minutul de istorie: “Cei dintâi primari ai administrației românești”

Ora 12.30, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media: Minutul de istorie: “Intrarea armatei române în Sebeș”

Ora 13.00, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș: Expoziție de carte: „Marea Unire, visul de veacuri al românilor”

Ora 13.30, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș: Din slova cenaclului sebeșan

Ora 17.00, pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Sărbătoarea micilor patrioți alături de corul “DoReMi” al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Acces public / vizitatori:

Orele 10.00-16.00, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: expoziția “Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918”

Orele 10.00-16.00, Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm: expoziția „Hronicul și cântecul vârstelor și temeiurile unui alt timp. Trăiască România Dodoloață!”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Condamnare în afacerea „Cardul de sănătate”: 6 ani de închisoare cu executare pentru fostul șef al CNAS, Lucian Duță

Publicat

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în regim de detenție, pentru luare de mită într-un dosar al DNA. Decizia aparține Tribunalului București și nu este definitivă, ci poate fi contestată la Curtea de Apel.

Instanța a dispus și confiscarea a 6,3 milioane de euro de la Duță, după cum se precizează pe portalul instanței.

Decizia instanței:

”Confiscă de la inculpatul Duță Nicolae Lucian suma de 6.300.000 euro, în echivalent lei la cursul oficial BNR, din ziua executării (…) Dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător în limita sumei de 140.000 euro folosită la achiziționarea apartamentului nr. 64 situat pe strada Octavian Goga, …, sector 3 (…). Menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa nr. 265/P/2015 din data de 18.12.2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, cu privire la urmatoarele bunuri si sume de bani:

– suma de 2.183.820 euro existentă la data de 1 februarie 2018 în conturile din Elveția ale societății Eurotrust Invest Inc., plus dobânzile ulterioare;

– suma de 1.503.000 euro, primită de Euroinvest Development SRL și investită în terenul și construcția din București strada Jean Monnet nr. 22, sector 1, proprietatea Euroinvest Development SRL;

– suma de 137.500 de euro, primită de Sofian Victor și investită în apartamentul situat în București, strada Octavian Goga nr. 12, …, sector 3, proprietatea lui Sofian Victor;

– autoturismul marca BMW cu seria de șasiu XXX achiziționat cu suma de 86.800 lei pe numele lui Sofian Victor,

– suma de 37.464 lei primită de Sofian Nicoleta Carolina și investită în apartamentul nr. 11 din București, …, sector 3, proprietatea acesteia;

– suma de 68.680 lei primită de Sofian Alina și investită în apartamentul nr. 12 din București, …, sector 3, proprietatea acesteia, sumele de bani susmenționate urmând să faca obiectul confiscării speciale (…)

Dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor inculpatului, prezente și viitoare în limita sumei de 2.294.187 euro (având în vedere că suma totală primită cu titlul de mită de inculpat a fost de 6.300.000 de euro, iar în limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani și bunurile imobile ce fac obiectul măsurilor asigurătorii mai sus menționate)”.

Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost trimis în judecată de DNA, în decembrie 2018, sub control judiciar pe cauţiune, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA de la data respectivă, în perioada 2010 – 2012, Nicolae Lucian Duţă, în calitate de preşedinte al CNAS, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise lui Duţă fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren cu construcţie S+P+4, asupra a trei apartamente şi asupra unui autoturism.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Pe 4 aprilie, DNA anunţa că i-a fixat lui Duţă o cauţiune de 4.500.000 de lei.

DNA mai susţinea atunci că Lucian Duţă ar fi primit mită în legătură cu încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România.

De asemenea, el ar fi primit bani în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

surse: g4media.ro, agerpres.ro

sursă foto: antena3.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: A început modernizarea stadionului din Parcul „Avram Iancu”, în Blaj. Investiția este de 6,2 milioane lei

Publicat

Au început lucrările de reabilitare și modernizare a bazei sportive din Parcul „Avram Iancu” în Blaj, a anunțat vineri primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Primele lucrări la stadionul din Parcul „Avram Iancu” vizează demolarea tribunelor (aflate în stare avansată de degradare) și expertizarea zidului de sprijin. În paralel, se lucrează la proiectul tehnic al noii construcții, după care se va trece la execuția propriu-zisă, potrivit sursei citate.

Lucrările de reabilitare și modernizare a bazei sportive din Parcul „Avram Iancu” vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2021.

Apoi, baza sportivă din Parcul „Avram Iancu”, care va fi administrată de Primăria Blaj, va fi folosită cu prioritate de sportivii și echipele Clubului Sportiv Școlar Blaj, de celelalte structuri sportive din Blaj, cât și de toți blăjenii care doresc să facă sport.

Reabilitarea stadionului din Parcul „Avram Iancu”, prin construirea bazei sportive de TIP 1, este un proiect investițional prioritar pentru Blaj, care a fost realizat la insistențele municipalității, spune primarul.

Proiectul, finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), are ca obiectiv modernizarea suprafeței de joc a stadionului de fotbal, cu un teren sintetic, dotat cu instalație de nocturnă, la dimensiunile omologate de UEFA și FRF (105m x 68m), amenajarea unui teren sintetic mic (20m x 40m), de asemenea echipat cu instalație de nocturnă, vestiare, o tribună cu 500 locuri, 52 de locuri de parcare și două locuri de parcare pentru autocare.

Valoarea totală a investiției: 6.276.555,71 lei (cu TVA).

După finalizarea acestei prime faze, din bugetul Municipiului Blaj, va fi reabilitată pista de atletism și, în funcție de necesități, vor fi extinse tribunele.

”Este o investiție pe care am anunțat-o încă de la începutul acestui an (unii credeau că și acest obiectiv a fost doar o promisiune electorală. După șapte ani în care baza sportivă a fost sub administrație PSD-ALDE, acum punem STOP ruinei în care a ajuns aceasta!

Îi mulțumesc Ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru finanțarea acestei investiții și îi mulțumesc personal Deputatului Claudiu Răcuci, care a avut o contribuție importantă la reușita acestui proiect, prin lobby-ul făcut la București, pentru realizarea acestui obiectiv deosebit de important pentru orașul nostru!”, a declarat primarul.

sursă foto: Facebook (Gheorghe Valentin Rotar)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate