Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cinci persoane implicate în acțiuni de stopare a poluării de la Sebeș, purtate prin instanțe de compania Kronospan. Situația proceselor


Publicat

protest sebes 25 ian 2015În urmă cu un an, mii de oameni au ieșit în stradă, la Sebeș, în cadrul unor proteste anti-poluare organizate duminica, unde au cerut dreptul la un aer curat şi relocarea fabricii de formaldehidă Kronospan la cel puţin 50 de kilometri de oraş. Nu după mult timp, „războiul Kronospan – Stradă” s-a mutat în instanță, cinci dintre opozanți fiind acționați în judecată. Kronospan şi Kronochem le-au cerut atunci fiecăruia daune morale de 1 leu pentru încălcarea dreptului la imagine, iar la doi dintre protestatari le-a solicitat daune materiale estimate la 250.000 de lei.

Asociația PrimaNatura a deschis un cont bancar unde cei care doresc pot să contribuie financiar la ajutorarea celor cinci protestatari care se luptă în instanțe, pe cont propriu.

Alba24.ro a aflat la acea dată că persoanele chemate în judecată de Kronospan şi Kronochem sunt Daniel Nicolae Voic, Ioan Căldare, Cătălin Răzvan Hudrea, Ana Haţegan şi Cristian Oneţ. Cele două companii, prin casa de avocatură care le reprezintă, le solicită „încetarea faptelor ilicite” din acţiunile lor fapte care ar determina „încălcarea dreptului la imagine al reclamantelor”, precum și „interzicerea pentru viitor a săvârșirii acestor fapte de către pârât”. De asemenea, li se solicită plata către reclamante a sumei de 1 leu, cu titlu de daune morale dar şi publicarea, pe proprie cheltuială, într-un ziar de largă circulație, a hotărârii ce urmează a fi pronunțată în cauză, în termen de 15 de zile de la comunicarea acesteia.

Pentru doi dintre cei chemaţi în judecată, respectiv Ana Haţegan şi Ioan Căldare, Kronospan şi Kronochem le solicită, fiecăruia, şi plata unor daune materiale estimate provizoriu la valoarea de 250.000 lei.

Citește și Războiul KRONOSPAN – STRADĂ se mută în instanţă. Cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese. EXCLUSIV

Cei cinci opozanţi ai poluării din Sebeș, împotriva cărora Kronospan şi Kronochem, în calitate de reclamanţi, au deschis acţiuni civile în răspundere delictuală, sunt următorii:

– Daniel Nicolae Voic – Tribunalul Bucureşti, Secţia a IV-a civilă, dosar nr. 6032/3/2015

– Ana Haţegan – Tribunalul Bucureşti, Secţia a III-a civilă, dosar nr. 6034/3/2015

– Ioan Căldare – Tribunalul Bucureşti, Sectia a V-a civilă, dosar nr. 6035/3/2015

– Cătălin Răzvan Hudrea – Tribunalul Bucureşti, Sectia a IV-a civilă, dosar nr. 6036/3/2015

– Cristian Oneţ – Tribunalul Bucureşti, Sectia a III-a civilă, dosar nr. 6037/3/2015

Situația proceselor:

– Daniel Nicolae Voic

La data de 9 noiembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Judecătoriei Sebeș.

Soluția pe scurt: „Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti. Declină competenţa în favoarea Judecătoriei Sebeş. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.11.2015.

– Ana Hațegan

La data de 9 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Tribunalului Alba.

Soluția pe scurt: „Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Alba. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.09.2015.”

Următoarea ședință va avea loc în data de 20 ianuarie, la Tribunalul Alba, Secția I Civilă.

– Ioan Căldare

La data de 4 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Tribunalului Alba.

Solutia pe scurt: „Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bucureşti. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Alba. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 04.09.2015”.

– Răzvan Cătălin Hudrea 

La data de 8 iunie 2015, Tribunalul București a declinat competența de judecare a acțiunii în favoarea Judecătoriei Sebeș.

La data de 14 octombrie 2015, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea formulată de către petentele Kronochem Sebeş SRL şi Kronoşpan Sebeş SA de strămutare a judecării cauzei care formează obiectul dosarului nr. 6036/3/2015 aflat pe rolul Judecătoriei Sebeş.

Următoarea ședință va avea loc în data de 20 ianuarie, la Judecătoria Sebeș.

– Cristian Oneț

La data de 30 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat competența de judecare a acțiunii în favoarea Judecătoriei Alba Iulia.

La data de 19 noiembrie 2015, Judecătoria Alba Iulia a amânat cauza, admițând excepția „nelegalei compuneri a completului C XIII invocată de instanţă din oficiu”.

Următoarea ședință va avea loc în data de 28 ianuarie.

Protestatarii au transmis, printr-un comunicat, că nu se dau bătuți și nici nu se lasă intimidați. Aceștia au apelat la avocați și spun că își vor apăra în instanță drepturile.

„Chiar dacă o parte dintre avocați sunt dispuși să reprezinte protestarii pro-bono, adică fără onorarii, există însă cheltuieli aferente care trebuie acoperite: deplasare și/sau cazare (procesele sunt deschise la București), posibilie expertize judiciare (în funcție de cum vor evolua cauzele), cheltuieli legate de comunicare cu instanțele etc.”, se transmite într-un comunicat.

Reprezentanții Asociației de protecție a mediului PrimaNatura din Alba Iulia au deschis un cont bancar, pentru apărarea protestatarilor dați în judecată.

Persoanele care doresc să contribuie financiar la ajutorarea celor cinci care se luptă în instanțe pe cont propriu, pot face donații în contul în lei RO39BTRLRONCRT0240822601, deschis la Banca Transilvania.

„Nu acceptăm donații de la societăți comerciale și partide politice. Fondurile strânse vor fi folosite pentru a apăra cetăţenii daţi în judecată. O să vă ţinem la curent cu sumele strânse din donaţii şi cum s-au cheltuit aceşti bani. Până acum s-au strâns 1.030 lei din donaţii”, au transmis reprezentanții asociației.

Vezi și FOTO: Protest la Sebeș, împotriva poluării și a acțiunilor de intimidare din partea Kronospan. În 1 martie, la Alba Iulia

Vezi și FOTO – VIDEO Marș împotriva poluării de la Sebeș la Alba Iulia: Manifestanții au protestat în fața APM, Gărzii de Mediu și PrefecturiiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Marcel

  duminică, 17.01.2016 at 11:22

  dupa ce ca ne otravesc, ne mai da si in judecata pt. ca ne cerem dreptul la un aer curat la noi in tara ??!!! Ce tara mai este aceasta care nu-si apara proprii cetateni si lasa companiile straine sa ne omoare cu zile ?!

 2. Robespiere

  miercuri, 20.01.2016 at 14:05

  Sebeseni, trezitiva ! Pana nu va imbolnaviti cu totii de kance!
  Nu aveti copii? Nu va pasa de sanatatea lor? I-ai nascut si-i lasati prada unei poluari agresive?
  Sunteti orbi, nu ati vazut ce a fost si azi 20 ianuarie 2016 pe cerul Sebesului?
  Sunteti fricosi si LASI???

 3. olerua omap

  sâmbătă, 27.01.2018 at 20:13

  Poate scrierea mea vă ajută măcar un dram,așadar în ceeea ce privesc daunele morale sunt mici dar cu impact emoțional foarte ridicat retezănd practic elanul pe viitor a celor ce vor să protesteze.Gravă și impovărătoare este însă cererea cu privire la daunele materiale în sumă de 250 000 lei dar pentru un avocat este relativ ușor să elaboreze o apărare inducând cel puțin o stare normală de judecată solicitând proba din care să rezulte cu certitudine suma cerută. Practica fiind încuviințarea unei expertize, ce în baza unor obiective date de instanță să demonstreze existența unui prejudiciu în sensul:
  Pentru ca prejudiciul să fie susceptibil de reparare este necesară îndeplinirea mai multor condiții. In principiu, pentru a putea fi solicitată reparația, prejudiciul trebuie să fie cert, direct, personal, să rezulte din încălcarea sau lezarea unui drept sau interes legitim.
  Prejudiciul cert presupune atât existenta lui sigură cât și posibilitatea evaluarii lui in prezent. Dacă prejudiciul nu este sigur, nu se poate stii daca s-a nascut dreptul la reparatie, iar daca incertitudinea priveste intinderea lui, obiectul creantei in. despagubire nu poate fi stabilit.Prejudiciul cert este intotdeauna actual, adica cel produs. Este cert si prejudiciul viitor, care este sigur ca se va produce si este susceptibil de evaluare conform dispozitiilor C.Civ.
  Prin urmare, în ceea ce priveste certitudinea unui prejudiciu viitor, trebuie sa ne raportam la posibilitatea reala a evaluarii probabilitatii producerii, precum si a intinderii daunei, fiind susceptibile a fi pronuntate hotarari foarte diverse privind reparatia. Daca nu se poate anticipa o evaluare obiectiva, instanta se va limita la acordarea reparatiei asupra prejudiciului evaluat cu certitudine, la cererea partii interesate, putandu-se pronunta ulterior si asupra prejudiciilor devenite certe dupa aceasta prima pronuntare
  Prejudiciul trebuie să fie direct, practica judiciara cerând constant, în materie de raspunere delictuala, ca pagubele sa fie o consecinta directa a faptei pagubitoare. Caracterul direct al prejudiciului este dedus din dispozitiile art. 1533 C.Civ., care prin textul “daunele interese nu trebuie sa cuprinda decat ceea ce este o consecinta directa si necesara a neexecutarii obligatiei” da o interpretare extensiva, aplicabila si raspunderii civile delictuale.
  Noul Cod civil instituie si obligatia repararii pierderii unei sanse prin dispozitiile art. 1385 alin. (4). Prin pierderea unei sanse se intelege pierderea de catre o persoana a posibilitatii de a realiza un castig, sau, dupa caz, de a evita o paguba, ceea ce poate avea ca rezultat cauzarea unui prejudiciu pentru acea persoana.
  Reparea prejudiciilor de acest fel este, in principiu, admisibila si justificata daca sunt intrunite cumulativ doua condiții:
  -sansa pierdută sa fi fost reală
  -sansa pierdută sa fi fost serioasă
  Prejudiciul trebuie să rezulte din încalcarea ori atingerea unui drept ori a unui interes legitim. Din dispozitiile art. 1349 alin. (1) C.Civ. rezulta obligatia generala a oricarei persoane de a nu aduce “ atingere prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime altor persoane”, ca mai departe, urmare a neglijarii acestei dispozitii, sanctiunea sa fie formulata in dispozitiile art. 1359 C.Civ., care prevede ca “autorul faptei ilicite este obligat sa repare prejudiciul cauzat sic and acesta este urmare a atingerii aduse unui interes al altuia, daca interesul este legitim, serios si, prin felul in care se manifesta, creaza aparenta unui drept subiectiv.
  Proba cade în sarcina celui care pretinde .Pe viitor cei ce protestează nu trebuie să facă vorbire cu precizarea directă a poluatorului ci evidențierea unei prezentări generice precum ,,operator din petrochimie”,iar dacă se vrea relocarea unei firme a cărei activitate poluează exprimarea să fie undeva de modul :,,activitatea operatorului/operatorilor din petrochimie trebuie supusă cenzurii așa cum prevăd reglementările Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 (aceasta inlocuiește lg.137/1995 republicată) aprobata prin LEGEA nr. 265 din 29 iunie 2006 ce la secțiunea Protecția Asezărilor Umane art.70 lit.c prevede in mod imperativ respectarea amplasării obictivelor industriale fără a prejudicia ambientul cât si starea de de sănătate și confort a populației iar la lit.g) se reglementează inclusiv interzicerea desfăsurării unor activitati generatoare de disconfort pentru populație din zonele de locuit. În concluzie corect desprindem din textul de lege faptul că atunci când avem de-a face cu activități industriale in apropierea asezărilor umane aceste activități nu trebuie să creeze disconfort populației mergându-se până la interzicerea respectivelor activități ,si nu cum greșit interpretează șefii instituțiilor ce se ocupă de autorizare și control în materie de mediu că musai trebui sa fie depășite anumite valori în caz contrar nu exista decât un disconfort olfactiv omițând că de facto și de jure chiar așa spune legea: eliminarea disconfortului , pe care aceștia din neputința sau rea voință nu o face neaplicând legea așa cum ea dispune.Spre știință ordonanța de urgenţă a guvernului nr. 195/2005 este invocată în cuprinsul autorizațiilor integrate de mediu, reglementările acesteia fiind obligatorii numai incompetența autorităților locale și centrale în frunte cu madam gavrilescu îi determină să vadă lucrurile altfel.” cu drag alături de voi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

A crescut numărul de infracțiuni comise în județul Alba, în anul 2021. Peste 500 de apeluri la 112, unde au intervenit jandarmii

Publicat

În 2021, an marcat de pandemia de COVID-19, chiar dacă numărul polițiștilor și al jandarmilor prezenți pe străzile din Alba a fost mai ridicat, nivelul de infracționalitate față de anul 2020 a crescut în județ. 

Mai exact, față de anul 2020, în anul 2021, infracționalitatea a crescut în județ cu 5%, de asemenea au crescut cu 120% faptele contravenționale – asta reiese din bilanțul Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba, pe care abia a trecut. 

Peste 9000 de amenzi sau avertismente au fost aplicate de jandarmii din Alba într-un singur an.

Mai mult de atât, față de anul 2020, apelurile la numărul de urgență 112 la care jandarmii din Alba au intervenit în 2021 a crescut cu 11,6 % faţă de anul precedent.

Asta înseamnă peste 500 de intervenții ale jandarmilor după ce mai cetățeni ai județului au cerut ajutor prin 112.

”Pe parcursul anului 2021 au fost documentate, organizate şi executate peste 7500 de  misiuni în domeniul asigurării, menţinerii şi restabilirii ordinii publice, independent sau în cooperare/colaborare cu alte instituţii.

Dintre acestea, 850 de misiuni au fost executate pe timpul desfăşurării manifestărilor şi adunărilor publice organizate în zona de competenţă, urmărindu-se prevenirea escaladării unor stări  de tensiune şi transformarea acestora în acte de violenţă cu impact în spaţiul public”, au precizat jandarmii într-un comunicat de presă.

”De asemenea, sub coordonarea poliției, au fost executate peste 5400 de misiuni care au vizat protejarea şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, a normelor de conduită civică, a avutului public şi privat precum și asigurarea funcţionaării normale a instituţiilor statului.

Numărul acțiunilor executate în cooperare/colaborare cu alte instituții a crescut față de anii anteriori, fiind executate peste 1500 de misiuni, fapt care demonstrează ca Jandarmeria Alba este apreciată ca o instituţie credibilă şi capabilă să rezolve în timp oportun solicitările autorităţilor şi ale cetăţenilor”, au mai precizat aceștia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Continuă lucrările la Grădinița din zona industrială Drâmbar, comuna Ciugud. Licitație, lansată în SEAP

Publicat

Lucrările rămase de execuat la Grădinița cu program prelungit din zona industrială Drâmbar ar putea începe în curând. Primăria comunei Ciugud a lansat marți o licitație în valoare de peste 4 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor. 

Reamintim faptul că administrația locală din Ciugud a decis construcția unei grădinițe în apropierea fabricilor aflate în zona industrială a comunei, tocmai pentru ca părinții să își poată lua sau aduce copiii aproape de locul lor de muncă, fără a pierde prea mult timp pe drum. Lucrările pentru construcția grădiniței moderne au fost însă blocate de un proces între Primărie și constructor. După constatarea unor nereguli în proiect, constructorul a solicitat în instanță, printre altele, prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor.

Citește și VIDEO: Construcția grădiniței din zona industrială a Ciugudului, blocată de un proces între primărie și constructor. Motivele

Primăria comunei Ciugud a lansat marți, 25 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru continuarea lucrărilor rămase de executat la obiectivul de investiție „Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul Comunei Ciugud prin construirea unei grădinițe cu program prelungit”.

Valoarea totală este estimată la 4.059.282,04 lei, fără TVA. 

gradinita ciugud

Obiectivul de investiție prevede construirea unei grădinițe cu program prelungit în zona industrială din comuna Ciugud. Necesitatea construcției unei grădinițe cu program prelungit în comuna Ciugud vine din nevoia de a crea pentru copiii preșcolari un mediu propice desfășurării activității didactice.

În acest moment grădinița din Comuna Ciugud funcționează într-o clădire aflată în stare mediocră funcțional și structural, și care nu oferă un mediu plăcut pentru copii, cadre didactice și părinți. Astfel, construirea unei grădinițe cu program prelungit în comuna Ciugud reprezintă principala necesitate a autorității locale din sfera serviciilor didactice și școlare.

gradinita ciugud

În momentul de față, clădirea are structura de rezistență finalizată (pereți de zidărie de cărămidă plină, neconfinată, de cca. 50 cm grosime la exterior si de cca. 40-30 cm grosime la interior). Închiderile si compartimentările sunt realizate în proporție mare.

Clădirea nu beneficiază de nici un fel de finisaje, interioare sau exterioare.

Grădinița se adresează copiilor cu vârstă preșcolară din comuna Ciugud și copiilor ai căror părinți activează în zona industrială aflată în proximitatea acesteia. Va funcționa cu program prelungit, pentru acordarea la programul de lucru al părinților.

Clădirea se înscrie într-un dreptunghi cu dimensiunile 46,85 x 27,40 m (47,05 x 27,60 m, incluzând și termosistemul), este în regim de înălțime P+1, etajul (cu o suprafață de cca. 10% din suprafața parterului) fiind rezervat administrației.

Din punct de vedere funcțional clădirea existenta are următoarea configurație:

Clădirea a fost structurată în 4 secțiuni (trei la parter și una la etaj):

 • prima cu filtrul, cabinetul medical, izolatorul și alte anexe specifice accesului
 • a doua cu sala multifuncțională și bucătăria ca funcțiuni principale
 • a treia cu sălile pentru grupele de joc și dormitoarele copiilor
 • a patra pentru conducere și personal – la etaj.

Acestea sunt organizate în jurul a două curți interioare: una cu vegetație, deschisă pe latura dinspre nord (aceasta conduce spre locul de joacă exterior), cealaltă – un atrium, cu pardoseală de tartan, funcționează ca o cameră de joacă în aer liber.

Accesul în clădire se realizează pe latura sudică, este accentuat de etajul în consolă, care definește dominanta construcției. Evacuarea în caz de incendiu se face în trei puncte: ușa prin care se face și accesul principal, ușa din fațada sudică a curții interioare cu vegetație, de la extremitatea coridorului din care se face distribuția în sălile de joacă și dormitoare.
Grădinița este adaptată nevoilor specifice copiilor cu dizabilități.

În exterior este prevăzută o rampă de acces la platforma exterioară, iar la interior este un grup sanitar gabaritat corespunzător.

Copii sunt grupați în 6 săli pentru învățare și joacă și 3 dormitoare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Guvernul a aprobat măsurile pentru plafonarea prețului la gaze și electricitate. De ce nu se poate aplica retroactiv

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

Guvernul României a votat marți, 25 ianuarie, ordonanța de urgență pentru plafonarea prețului la gaze și energie electrică. În jurul orei 17.30, premierul Nicolae Ciucă a avut o scurtă declarație de presă, în care a prezentat principalele măsuri care se vor aplica de la 1 februarie 2022. 

La 20 de minute de la declarația premierului Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că guvernul a votat OUG-ul.

CITEȘTE ȘI: Premierul Ciucă: Plafonarea și compensarea facturilor la gaze și curent va fi aprobată. De când se va aplica măsura. TARIFE

Acesta a precizat că măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie. Măsurile vor fi aplicate pe luna februarie și martie.

Plafonarea nu se aplică la facturile din noiembrie și decembrie 2021 și ianuarie 2022

Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze care va fi aplicată de la 1 februarie, nu se pate aplica retroactiv, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Anterior, ministrul afirmase că Ministerul Justiției analizează dacă se pot reface facturile și pentru lunile noiembrie și decembrie din 2021.

Ministerul Justiției susține că noile măsuri de sprijin pentru facturi nu pot fi aplicate retroactiv, nici măcar pentru luna ianuarie, a declarat marți ministrul Energiei Virgil Popescu.

Ce măsuri intră în vigoare

Mai exact, kilowatt-ul pe oră scade la 0.80 de bani pentru energie electrică și 0.31, pentru kilowatt la gaze naturale.  Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Pentru IMM-uri plafonarea prețurilor va fi aplicată la un 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale

Potrivit premierului Ciucă, ”pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră, la energie electrică și 0.31 bani pentru kilowatt oră la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 68 de bani pentru energie electrică și circa 22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Preț plafonat de la 1 februarie:

 • Energie electrică: Pentru consum de până la 500 kWh – preț 0, 68 lei/ kWh
 • Gaze: Pentru consum de până la 300 mc – 0,22 lei/ kWh

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de comepensatie pentru a prelua cât mai mult din criza energetică, astfel efectele să fie resimțite mai puțin. Avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri vom plafona prețurile la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 lei pentru kilowatt oră gaze naturale”, a declarat acesta.

„Astăzi am aprobat ordonanța de urgență prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac modificări în ajutorul oamenilor. Pentru toți consumatorii casnici scade plafonul de la 1 leu pe kWh la 80 de bani pe kWh pentru energie electrică și de la 37 bani pe kWh la 31 bani pe kWh la gaze, indiferent de cât consumă.

Preț plafonat pentru consumatorii casnici de la 1 februarie, indiferent de consum:

 • Preț plafonat energie electrică: 0, 80 lei/ kWh
 • Preț plafonat la gaze: 0, 31 de bani/ kWh

Dacă în plus, consumă 500 kwh lunar la energie electrică și 300 metri cubi lunar la gaze, atunci benenficiază de o compensare suplimentară și practic vor plăti 68 de bani pentru energie electrică și 22 bani pentru gaze, vorbim de toate taxele incluse”, a declarat Virgil Popescu.

Schema a fost lărgită și pentru spitale, școli, gradinițe, universități, ONG-uri

În plus, față de categoriile incluse înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, schema a fost lărgită pentru aproape toți consumatorii non-casnici.
„Mă refer la absolut toți consumatorii non-casnici, cu excepția marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanța 81 pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană. Și pentru ei suntem în discuții cu Comisia să reînnoim această schemă”, a precizat ministrul.

El a afirmat că CET-urile nu beneficiază de acest preț plafonat pentru că în lege au o schemă de ajutor. CET-urile sunt sprjinite de la Guvern cu jumătate dintre diferența între prețul gazelor și prețul de referință de 250 lei.

Consumatori non-casnici:

 • Preț la electricitate plafonat la 1 leu/kWh
 • Preț la gaze plafonat la 37 bani/ kWh

„Practic avem o plajă foarte mare de consumatori non-casnici, acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kWh la energie electrică și la 37 de bani pe kWh la gazele naturale”, a spus Popescu.

În plus, ANPC a primit posibilitatea să facă verificările pe text de lege specializat și să poată aplica amenzi de până la 200.000 lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor și a compensărilor prin lege, a mai spus ministrul.

„Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligați să refacă toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii”, a precizat el.

Reprezentații PSD spuneau că OUG-ul nu va fi votat marți

Anterior votului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după o discuție cu Florin Cîțu, că noua ordonanță nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. La scurt timp, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Premierul Ciucă: Plafonarea și compensarea facturilor la gaze și curent va fi aprobată. De când se va aplica măsura. TARIFE

Publicat

Guvernul României va aproba marți seara, în ședință de Guvern, măsurile pentru plafonarea și compensarea facturilor uriașe înregistrate de români, în ultimele luni la gaze și energie electrică. 

Mai exact, potrivit premierului Ciucă, măsurile se vor aplica pe lunile februarie și martie. Este vorba despre un preț fixat de guvern pentru populația României, la gaze și curent și pentru consumatorii non casnici. 

Măsurile care vor fi aprobate de guvern au fost prezentate de premierul Nicoale Ciucă, într-o conferință de presă, la începutul ședinței. 

UPDATE 18.00: La 20 de minute, de la declarația ministrului Ciucă, reprezentații guvernului au declarat că OUG-ul a fost votat și că măsurile expuse de prim ministru a fost votat.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Guvernul a votat OUG-ul pentru plafonarea și reducerea prețului la gaze și energie electrică

”Aprobăm în ședința de Guvern de astăzi, un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei, astfel încât să putem contribui la buna desfășurare a activităților, la păstrarea locurilor de muncă și la buna desfășurare a tuturor activităților.

Astfel pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră, la energie electrică și 0.31 bani pentru kilowatt oră la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de comepensatie pentru a prelua cât mai mult din criza energetică, astfel efectele să fie resimțite mai puțin. Avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri vom plafona prețurile la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale.

În ceea ce privește măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se știe beneficiază, anul trecut au fost alocate 130 de milioane de euro pentru susținerea acestora. Se discută continuarea acestei forme de sprijin.

Acest set de noi măsuri se va aplica pentru februarie și martie”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă, marți 25 ianuarie, la începutul ședinței de Guvern.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate