Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cinci persoane implicate în acțiuni de stopare a poluării de la Sebeș, purtate prin instanțe de compania Kronospan. Situația proceselor


Publicat

protest sebes 25 ian 2015În urmă cu un an, mii de oameni au ieșit în stradă, la Sebeș, în cadrul unor proteste anti-poluare organizate duminica, unde au cerut dreptul la un aer curat şi relocarea fabricii de formaldehidă Kronospan la cel puţin 50 de kilometri de oraş. Nu după mult timp, „războiul Kronospan – Stradă” s-a mutat în instanță, cinci dintre opozanți fiind acționați în judecată. Kronospan şi Kronochem le-au cerut atunci fiecăruia daune morale de 1 leu pentru încălcarea dreptului la imagine, iar la doi dintre protestatari le-a solicitat daune materiale estimate la 250.000 de lei.

Asociația PrimaNatura a deschis un cont bancar unde cei care doresc pot să contribuie financiar la ajutorarea celor cinci protestatari care se luptă în instanțe, pe cont propriu.

Alba24.ro a aflat la acea dată că persoanele chemate în judecată de Kronospan şi Kronochem sunt Daniel Nicolae Voic, Ioan Căldare, Cătălin Răzvan Hudrea, Ana Haţegan şi Cristian Oneţ. Cele două companii, prin casa de avocatură care le reprezintă, le solicită „încetarea faptelor ilicite” din acţiunile lor fapte care ar determina „încălcarea dreptului la imagine al reclamantelor”, precum și „interzicerea pentru viitor a săvârșirii acestor fapte de către pârât”. De asemenea, li se solicită plata către reclamante a sumei de 1 leu, cu titlu de daune morale dar şi publicarea, pe proprie cheltuială, într-un ziar de largă circulație, a hotărârii ce urmează a fi pronunțată în cauză, în termen de 15 de zile de la comunicarea acesteia.

Pentru doi dintre cei chemaţi în judecată, respectiv Ana Haţegan şi Ioan Căldare, Kronospan şi Kronochem le solicită, fiecăruia, şi plata unor daune materiale estimate provizoriu la valoarea de 250.000 lei.

Citește și Războiul KRONOSPAN – STRADĂ se mută în instanţă. Cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese. EXCLUSIV

Cei cinci opozanţi ai poluării din Sebeș, împotriva cărora Kronospan şi Kronochem, în calitate de reclamanţi, au deschis acţiuni civile în răspundere delictuală, sunt următorii:

– Daniel Nicolae Voic – Tribunalul Bucureşti, Secţia a IV-a civilă, dosar nr. 6032/3/2015

– Ana Haţegan – Tribunalul Bucureşti, Secţia a III-a civilă, dosar nr. 6034/3/2015

– Ioan Căldare – Tribunalul Bucureşti, Sectia a V-a civilă, dosar nr. 6035/3/2015

– Cătălin Răzvan Hudrea – Tribunalul Bucureşti, Sectia a IV-a civilă, dosar nr. 6036/3/2015

– Cristian Oneţ – Tribunalul Bucureşti, Sectia a III-a civilă, dosar nr. 6037/3/2015

Situația proceselor:

– Daniel Nicolae Voic

La data de 9 noiembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Judecătoriei Sebeș.

Soluția pe scurt: „Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti. Declină competenţa în favoarea Judecătoriei Sebeş. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.11.2015.

– Ana Hațegan

La data de 9 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Tribunalului Alba.

Soluția pe scurt: „Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Alba. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.09.2015.”

Următoarea ședință va avea loc în data de 20 ianuarie, la Tribunalul Alba, Secția I Civilă.

– Ioan Căldare

La data de 4 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Tribunalului Alba.

Solutia pe scurt: „Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bucureşti. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Alba. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 04.09.2015”.

– Răzvan Cătălin Hudrea 

La data de 8 iunie 2015, Tribunalul București a declinat competența de judecare a acțiunii în favoarea Judecătoriei Sebeș.

La data de 14 octombrie 2015, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea formulată de către petentele Kronochem Sebeş SRL şi Kronoşpan Sebeş SA de strămutare a judecării cauzei care formează obiectul dosarului nr. 6036/3/2015 aflat pe rolul Judecătoriei Sebeş.

Următoarea ședință va avea loc în data de 20 ianuarie, la Judecătoria Sebeș.

– Cristian Oneț

La data de 30 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat competența de judecare a acțiunii în favoarea Judecătoriei Alba Iulia.

La data de 19 noiembrie 2015, Judecătoria Alba Iulia a amânat cauza, admițând excepția „nelegalei compuneri a completului C XIII invocată de instanţă din oficiu”.

Următoarea ședință va avea loc în data de 28 ianuarie.

Protestatarii au transmis, printr-un comunicat, că nu se dau bătuți și nici nu se lasă intimidați. Aceștia au apelat la avocați și spun că își vor apăra în instanță drepturile.

„Chiar dacă o parte dintre avocați sunt dispuși să reprezinte protestarii pro-bono, adică fără onorarii, există însă cheltuieli aferente care trebuie acoperite: deplasare și/sau cazare (procesele sunt deschise la București), posibilie expertize judiciare (în funcție de cum vor evolua cauzele), cheltuieli legate de comunicare cu instanțele etc.”, se transmite într-un comunicat.

Reprezentanții Asociației de protecție a mediului PrimaNatura din Alba Iulia au deschis un cont bancar, pentru apărarea protestatarilor dați în judecată.

Persoanele care doresc să contribuie financiar la ajutorarea celor cinci care se luptă în instanțe pe cont propriu, pot face donații în contul în lei RO39BTRLRONCRT0240822601, deschis la Banca Transilvania.

„Nu acceptăm donații de la societăți comerciale și partide politice. Fondurile strânse vor fi folosite pentru a apăra cetăţenii daţi în judecată. O să vă ţinem la curent cu sumele strânse din donaţii şi cum s-au cheltuit aceşti bani. Până acum s-au strâns 1.030 lei din donaţii”, au transmis reprezentanții asociației.

Vezi și FOTO: Protest la Sebeș, împotriva poluării și a acțiunilor de intimidare din partea Kronospan. În 1 martie, la Alba Iulia

Vezi și FOTO – VIDEO Marș împotriva poluării de la Sebeș la Alba Iulia: Manifestanții au protestat în fața APM, Gărzii de Mediu și PrefecturiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Marcel

  duminică, 17.01.2016 at 11:22

  dupa ce ca ne otravesc, ne mai da si in judecata pt. ca ne cerem dreptul la un aer curat la noi in tara ??!!! Ce tara mai este aceasta care nu-si apara proprii cetateni si lasa companiile straine sa ne omoare cu zile ?!

 2. Robespiere

  miercuri, 20.01.2016 at 14:05

  Sebeseni, trezitiva ! Pana nu va imbolnaviti cu totii de kance!
  Nu aveti copii? Nu va pasa de sanatatea lor? I-ai nascut si-i lasati prada unei poluari agresive?
  Sunteti orbi, nu ati vazut ce a fost si azi 20 ianuarie 2016 pe cerul Sebesului?
  Sunteti fricosi si LASI???

 3. olerua omap

  sâmbătă, 27.01.2018 at 20:13

  Poate scrierea mea vă ajută măcar un dram,așadar în ceeea ce privesc daunele morale sunt mici dar cu impact emoțional foarte ridicat retezănd practic elanul pe viitor a celor ce vor să protesteze.Gravă și impovărătoare este însă cererea cu privire la daunele materiale în sumă de 250 000 lei dar pentru un avocat este relativ ușor să elaboreze o apărare inducând cel puțin o stare normală de judecată solicitând proba din care să rezulte cu certitudine suma cerută. Practica fiind încuviințarea unei expertize, ce în baza unor obiective date de instanță să demonstreze existența unui prejudiciu în sensul:
  Pentru ca prejudiciul să fie susceptibil de reparare este necesară îndeplinirea mai multor condiții. In principiu, pentru a putea fi solicitată reparația, prejudiciul trebuie să fie cert, direct, personal, să rezulte din încălcarea sau lezarea unui drept sau interes legitim.
  Prejudiciul cert presupune atât existenta lui sigură cât și posibilitatea evaluarii lui in prezent. Dacă prejudiciul nu este sigur, nu se poate stii daca s-a nascut dreptul la reparatie, iar daca incertitudinea priveste intinderea lui, obiectul creantei in. despagubire nu poate fi stabilit.Prejudiciul cert este intotdeauna actual, adica cel produs. Este cert si prejudiciul viitor, care este sigur ca se va produce si este susceptibil de evaluare conform dispozitiilor C.Civ.
  Prin urmare, în ceea ce priveste certitudinea unui prejudiciu viitor, trebuie sa ne raportam la posibilitatea reala a evaluarii probabilitatii producerii, precum si a intinderii daunei, fiind susceptibile a fi pronuntate hotarari foarte diverse privind reparatia. Daca nu se poate anticipa o evaluare obiectiva, instanta se va limita la acordarea reparatiei asupra prejudiciului evaluat cu certitudine, la cererea partii interesate, putandu-se pronunta ulterior si asupra prejudiciilor devenite certe dupa aceasta prima pronuntare
  Prejudiciul trebuie să fie direct, practica judiciara cerând constant, în materie de raspunere delictuala, ca pagubele sa fie o consecinta directa a faptei pagubitoare. Caracterul direct al prejudiciului este dedus din dispozitiile art. 1533 C.Civ., care prin textul “daunele interese nu trebuie sa cuprinda decat ceea ce este o consecinta directa si necesara a neexecutarii obligatiei” da o interpretare extensiva, aplicabila si raspunderii civile delictuale.
  Noul Cod civil instituie si obligatia repararii pierderii unei sanse prin dispozitiile art. 1385 alin. (4). Prin pierderea unei sanse se intelege pierderea de catre o persoana a posibilitatii de a realiza un castig, sau, dupa caz, de a evita o paguba, ceea ce poate avea ca rezultat cauzarea unui prejudiciu pentru acea persoana.
  Reparea prejudiciilor de acest fel este, in principiu, admisibila si justificata daca sunt intrunite cumulativ doua condiții:
  -sansa pierdută sa fi fost reală
  -sansa pierdută sa fi fost serioasă
  Prejudiciul trebuie să rezulte din încalcarea ori atingerea unui drept ori a unui interes legitim. Din dispozitiile art. 1349 alin. (1) C.Civ. rezulta obligatia generala a oricarei persoane de a nu aduce “ atingere prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime altor persoane”, ca mai departe, urmare a neglijarii acestei dispozitii, sanctiunea sa fie formulata in dispozitiile art. 1359 C.Civ., care prevede ca “autorul faptei ilicite este obligat sa repare prejudiciul cauzat sic and acesta este urmare a atingerii aduse unui interes al altuia, daca interesul este legitim, serios si, prin felul in care se manifesta, creaza aparenta unui drept subiectiv.
  Proba cade în sarcina celui care pretinde .Pe viitor cei ce protestează nu trebuie să facă vorbire cu precizarea directă a poluatorului ci evidențierea unei prezentări generice precum ,,operator din petrochimie”,iar dacă se vrea relocarea unei firme a cărei activitate poluează exprimarea să fie undeva de modul :,,activitatea operatorului/operatorilor din petrochimie trebuie supusă cenzurii așa cum prevăd reglementările Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 (aceasta inlocuiește lg.137/1995 republicată) aprobata prin LEGEA nr. 265 din 29 iunie 2006 ce la secțiunea Protecția Asezărilor Umane art.70 lit.c prevede in mod imperativ respectarea amplasării obictivelor industriale fără a prejudicia ambientul cât si starea de de sănătate și confort a populației iar la lit.g) se reglementează inclusiv interzicerea desfăsurării unor activitati generatoare de disconfort pentru populație din zonele de locuit. În concluzie corect desprindem din textul de lege faptul că atunci când avem de-a face cu activități industriale in apropierea asezărilor umane aceste activități nu trebuie să creeze disconfort populației mergându-se până la interzicerea respectivelor activități ,si nu cum greșit interpretează șefii instituțiilor ce se ocupă de autorizare și control în materie de mediu că musai trebui sa fie depășite anumite valori în caz contrar nu exista decât un disconfort olfactiv omițând că de facto și de jure chiar așa spune legea: eliminarea disconfortului , pe care aceștia din neputința sau rea voință nu o face neaplicând legea așa cum ea dispune.Spre știință ordonanța de urgenţă a guvernului nr. 195/2005 este invocată în cuprinsul autorizațiilor integrate de mediu, reglementările acesteia fiind obligatorii numai incompetența autorităților locale și centrale în frunte cu madam gavrilescu îi determină să vadă lucrurile altfel.” cu drag alături de voi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

FOTO: Zone de „eco agrement” cu labirint din gard viu, piste de biciclete și locuri de joacă, la Aiud. Contractul a fost semnat

Publicat

Reprezentanții Primăriei Aiud au semnat miercuri contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor care vor fi realizate în cadrul proiectului „ECO Agrement Aiud – Zone de agrement Avram Iancu și Ecaterina Varga”. Proiectul prevede realizarea de alei pietonale, spații de odihnă, piste pentru role, skate și biciclete, locuri de joacă pentru copii și un labirint din gard viu. De asemenea, se va amenaja o scenă ce va beneficia de un ecran de proiecție demontabil.

„După două proceduri de achiziții anulate, cea de-a treia s-a încheiat cu câștigarea licitației și semnarea contractului cu „BTC Închirieri Utilaje SRL”. Vă reamintim că proiectul ”ECO Agrement Aiud – Zone de agrement Avram Iancu și Ecaterina Varga” cod MySMIS 116066, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și are o valoare totală de 5.885.135,47 lei”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud.

Vezi și Zone de „eco agrement”, la Aiud. Labirint din gard viu, piste pentru role, skate și biciclete și locuri de joacă pentru copii

Amenajare zonă de agrement strada Ecaterina Varga, nr. 12

Potrivit caietului de sarcini s-a propus amenajarea unei zone de agrement și realizarea unei amenajări peisagistice ce urmează să cuprindă:

 • amenajarea spațiilor verzi
 • amenajarea unei piste pentru role
 • sistem de iluminat public
 • mobilier urban (bănci, cosuri de gunoi, toalete ecologice, suporturi biciclete)
 • imprejmuire cu gard viu
 • sistem de irigații

Pe terenul în suprafață de 3.636 mp se află în prezent trei imobile, care vor fi demolate, având în vedere starea avansată de degradare a acestora.

Amenajarea principală va cuprinde o amenajare peisagistică de tip labirint – construit pe amprenta zidurilor fostei construcții. Labirintul se dorește a fi martor al fostei construcții, alături de un panou informativ cu un scurt istoric al clădirii. În zonă va fi realizat un loc de joacă pentru copii cu înălțimea gardului viu de 80 de centimetri – care va permite crearea unui spațiu de explorare pentru cei mici.

Spațiul de odihnă va cuprinde mici zone de relaxare, completate de o structură rimată de arbori, de tip „soldați”, de diverse specii.

Pista pentru role va fi realizată în partea vestică a parcelei și va cuprinde și o platformă de odihnă / vizionare.

Aleile pietonale vor avea lățimea de 1,5 metri. Totalul suprafețelor zonelor verzi va fi de 3.273,23 mp.

Amenajare zona de agrement strada Avram Iancu, nr. 111B

 

Proiectul prevede amenajarea unui spațiu funcțional pentru diferite categorii de vârstă, sigur și accesibil persoanelor cu dizabilități, având o suprafață totală de 7.103 mp.

Prin tema de proiectare s-a propus amenajarea unei zone de agrement și realizarea unei amenajări peisagistice ce urmează să cuprindă:

 • o scenă + ecran de proiecție (demontabil)
 • o pistă pentru skate și bicicliști
 • un sistem de iluminat public
 • un loc de joacă pentru copii
 • mobilier urban (bănci, cosuri de gunoi, toalete ecologice, suporturi biciclete)
 • amenajarea de spații verzi
 • împrejmuire cu gard viu

Funcțiuni propuse:

– piațetă de acces principal – în zona de nord în relație directă cu circulația principală – strada Avram Iancu

– accesul secundar în parc este propus în zona de vest

– zona amfiteatru + piațetă (scenă în aer liber) este organizată în partea de sud

Prin modul de organizare a sistemului artezian în piață, acesta poate avea și rol scenografic pentru eventuale reprezentanții, creând un fundal dinamic de proiecție

– loc de joacă pentru copii > 10 ani – „jocuri urbane” – zona parc pentru skate și biciclete, perete de escaladă. Adiacent acestei zone este un loc de odihnă și vizionare.

– loc de joacă pentru copii ; 10 ani – „explorare în pădure” – elementele de joc sunt construite preponderent din lemn și funii

– spațiu de odihnă și recreare + peluză – zonă ce are locuri de stat orientate către puncte de perspectivă ce pun în valoare amenajările peisagistice

– amenajarea peisagistică cu ierburi decorative propune rezolvarea sistemului de drenare prin realizarea unei zone ce încurajează drenarea naturală, pe traseul firului de apă existent, conectat cu valea Aiudului.

Totalul suprafețelor verzi din zona de agrement Avram Iancu este de 6.438 mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua internaţională a îmbrăţişărilor. Ce efect poate avea pentru sănătate un gest de afecţiune de 10 secunde

Publicat

Pe 21 ianuarie, în lumea întreagă este marcată o sărbătoare mai puţin obişnuită. Este ziua internaţională a îmbrăţişărilor.

În această zi, oricine ar putea îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

Ziua Îmbrăţişărilor este marcată în data de 21 ianuarie pentru că studiile arată că aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului.

Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate. Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă.

Alte studii indică gesturile de afecţiune drept benefice pentru a combate stresul şi oboseala, şi pentru a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.

Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, doar 10 secunde de îmbrăţişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului.

Mai populare sunt, recent, campanile “free hugs”, iniţiate mai ales de studenţi sau alte categorii de tineri. Sunt menite să inspire bucurie, bunătate şi apropiere între oameni.

surse: realitatea.net, antena3.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Recensământul populaţiei şi locuinţelor programat pentru acest an, a fost amânat pentru anul 2022

Publicat

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Potrivit unui comunicat al INS, în 2021, atât în România, cât și în celelalte statele membre UE era programată desfăşurarea Recensământului Populației și al Locuințelor. Comisia centrală pentru organizarea recensământului din 2021 a decalat termenele de desfășurare.

„Din cauza situaţiei create de pandemia SARS-CoV-2, Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România (CCRPL2021) a decis decalarea termenelor Recensământului populației și locuințelor (RPL2021), precum şi a Recensământului de probă. Termenele referitoare la prelucrarea datelor şi la diseminarea şi publicarea rezultatelor rămân nemodificate”, se arată în comunicat.

Astfel, recensământul de probă se va desfăşura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022.

Conform INS, termenele referitoare la prelucrarea datelor, la diseminarea şi publicarea rezultatelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor rămân nemodificate; iar rezultatele finale vor fi publicate în decembrie 2023, conform calendarului Eurostat.

INS anunță că acest recensământ este primul care se va desfășura preponderent online, iar fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza, completând chestionarul de recensământ după etapa de preînregistrare.

„Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă și cele rezultate după agregarea lor nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel”, se mai arată în comunicat.

Lista recensămintelor populaţiei din România

 • Recensământul din 1859-1860
 • Recensământul general al populaţiei României din 1899 
 • Recensământul general al populaţiei din 1912
 • Recensământul general al populaţiei din 1930
 • Recensământul general al populaţiei din 1941
 • Recensământul agricol şi al populaţiei din ianuarie 1948
 • Recensământul populaţiei din  februarie 1956
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din martie 1966
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din ianuarie 1977
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din 1992
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2002
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2011

Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beneficiile extraordinare ale laptelui: 5 argumente care dovedesc faptul că este benefic pentru sănătatea ta

Publicat

Laptele este consumat de oamenii din întreaga lume, de mii de ani. Prin definiție, este un fluid bogat în nutrienți pe care mamiferele de sex feminin îl produc pentru a-și hrăni puii.

Cele mai frecvent consumate tipuri provin de la vaci, oi și capre. Oamenii din țările occidentale beau cel mai frecvent laptele de vacă.

Consumul de lapte este un subiect puternic dezbătut în lumea nutriției, așa că s-ar putea să vă întrebați dacă este sănătos sau dăunător.

Mai jos sunt 5 beneficii ale sănătății susținute de știință ale laptelui, astfel încât să puteți decide dacă este alegerea potrivită pentru dvs.

1. Laptele este plin de nutrienți

Profilul nutrițional al laptelui este impresionant. La urma urmei, este conceput pentru a hrăni complet animalele nou-născute. Doar o ceașcă (244 grame) de lapte integral de vacă conține:

Calorii: 146

Proteine: 8 grame

Grăsime: 8 grame

Calciu: 28% din DZR

Vitamina D: 24% din DZR

Riboflavină (B2): 26% din DZR

Vitamina B12: 18% din DZR

Potasiu: 10% din DZR

Fosfor: 22% din DZR

Seleniu: 13% din DZR

Laptele este o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv substanțe nutritive care sunt sub-consumate de multe populații. Oferă potasiu, B12, calciu și vitamina D, care lipsesc în multe diete.

2. Laptele este o sursă bogată de proteine

Laptele este o sursă bogată de proteine, o singură cană conținând 8 grame.

Proteinele sunt necesare pentru multe funcții vitale din corpul dumneavoastră, inclusiv creșterea și dezvoltarea, repararea celulară și reglarea sistemului imunitar.

Laptele este considerat o „proteină completă”, ceea ce înseamnă că conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru ca organismul dvs. să funcționeze la un nivel optim.

Există două tipuri principale de proteine ​​găsite în lapte – cazeina și proteina din zer. Ambele sunt considerate proteine ​​de înaltă calitate. Prima reprezintă majoritatea proteinelor găsite în laptele de vacă, cuprinzând 70-80% din conținutul total de proteine. Zerul reprezintă aproximativ 20%. Proteina din zer conține aminoacizii cu lanț ramificat, leucina, izoleucina și valina, care sunt toți legați de beneficiile pentru sănătate. Aminoacizii cu lanț ramificat pot fi deosebit de utili în construirea mușchilor, prevenirea pierderii musculare și furnizarea de combustibil în timpul exercițiilor sportive.

Consumul de lapte este asociat cu un risc mai scăzut de pierdere musculară legată de vârstă în mai multe studii. De fapt, consumul mai mare de lapte și produse lactate a fost legat de o masă musculară mai mare a întregului corp și de o performanță fizică mai bună la adulții în vârstă.

De asemenea, s-a dovedit că laptele stimulează repararea musculară la sportivi. De fapt, mai multe studii au demonstrat că consumul de lapte după un antrenament poate reduce leziunile musculare, poate favoriza repararea musculară, poate crește forța și chiar reduce durerea musculară.

4. Sănătatea oaselor

Consumul de lapte a fost mult timp asociat cu oase sănătoase. Acest lucru se datorează combinației sale puternice de substanțe nutritive, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, proteine și (în lactatele alimentate cu iarbă, cu conținut mare de grăsimi) vitamina K2.

Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Aproximativ 99% din calciu din corpul tău este stocat în oase și dinți.

Laptele este o sursă excelentă de nutrienți pe care se bazează corpul dvs. pentru a absorbi în mod corespunzător calciul, inclusiv vitamina D, vitamina K, fosfor și magneziu.

Adăugarea de lapte și produse lactate în dieta dvs. poate preveni boli osoase, cum ar fi osteoporoza.

4. Previne riscul de obezitate

Mai multe studii au legat aportul de lapte de un risc mai mic de obezitate. Interesant este că acest beneficiu a fost asociat doar cu laptele integral.

Un studiu efectuat pe 145 de copii latino-americani de trei ani a constatat că un consum mai mare de grăsimi din lapte a fost asociat cu un risc mai mic de obezitate infantilă.

Un alt studiu care a inclus peste 18.000 de femei de vârstă mijlocie și în vârstă a arătat că consumul de produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi a fost asociat cu o creștere în greutate mai mică și un risc mai mic de obezitate.

Laptele conține o varietate de componente care pot contribui la pierderea în greutate și pot preveni creșterea în greutate.

De exemplu, conținutul său bogat în proteine ​​vă ajută să nu resimțiți foamea pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate împiedica consumul excesiv.

Mai mult, acidul linoleic conjugat din lapte a fost studiat pentru capacitatea sa de a crește pierderea în greutate prin promovarea descompunerii grăsimilor și inhibarea producției de grăsime.

În plus, multe studii au asociat dietele bogate în calciu cu un risc mai mic de obezitate. Dovezile sugerează că persoanele cu un aport mai mare de calciu din dietă au un risc mai mic de a fi supraponderale sau obeze.

Studiile au arătat că nivelurile ridicate de calciu alimentar promovează descompunerea grăsimilor și inhibă absorbția grăsimilor în organism.

5. Este un ingredient versatil

Laptele este o băutură nutritivă care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. În plus, este un ingredient versatil care poate fi adăugat cu ușurință la dieta ta.

Recomandare: folosiți pe cât posibil lapte integral sau de la producătorii locali din zona voastră.

Sursă informații: BBC.com

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate