Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cinci persoane implicate în acțiuni de stopare a poluării de la Sebeș, purtate prin instanțe de compania Kronospan. Situația proceselor


Publicat

protest sebes 25 ian 2015În urmă cu un an, mii de oameni au ieșit în stradă, la Sebeș, în cadrul unor proteste anti-poluare organizate duminica, unde au cerut dreptul la un aer curat şi relocarea fabricii de formaldehidă Kronospan la cel puţin 50 de kilometri de oraş. Nu după mult timp, „războiul Kronospan – Stradă” s-a mutat în instanță, cinci dintre opozanți fiind acționați în judecată. Kronospan şi Kronochem le-au cerut atunci fiecăruia daune morale de 1 leu pentru încălcarea dreptului la imagine, iar la doi dintre protestatari le-a solicitat daune materiale estimate la 250.000 de lei.

Asociația PrimaNatura a deschis un cont bancar unde cei care doresc pot să contribuie financiar la ajutorarea celor cinci protestatari care se luptă în instanțe, pe cont propriu.

Alba24.ro a aflat la acea dată că persoanele chemate în judecată de Kronospan şi Kronochem sunt Daniel Nicolae Voic, Ioan Căldare, Cătălin Răzvan Hudrea, Ana Haţegan şi Cristian Oneţ. Cele două companii, prin casa de avocatură care le reprezintă, le solicită „încetarea faptelor ilicite” din acţiunile lor fapte care ar determina „încălcarea dreptului la imagine al reclamantelor”, precum și „interzicerea pentru viitor a săvârșirii acestor fapte de către pârât”. De asemenea, li se solicită plata către reclamante a sumei de 1 leu, cu titlu de daune morale dar şi publicarea, pe proprie cheltuială, într-un ziar de largă circulație, a hotărârii ce urmează a fi pronunțată în cauză, în termen de 15 de zile de la comunicarea acesteia.

Pentru doi dintre cei chemaţi în judecată, respectiv Ana Haţegan şi Ioan Căldare, Kronospan şi Kronochem le solicită, fiecăruia, şi plata unor daune materiale estimate provizoriu la valoarea de 250.000 lei.

Citește și Războiul KRONOSPAN – STRADĂ se mută în instanţă. Cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese. EXCLUSIV

Cei cinci opozanţi ai poluării din Sebeș, împotriva cărora Kronospan şi Kronochem, în calitate de reclamanţi, au deschis acţiuni civile în răspundere delictuală, sunt următorii:

– Daniel Nicolae Voic – Tribunalul Bucureşti, Secţia a IV-a civilă, dosar nr. 6032/3/2015

– Ana Haţegan – Tribunalul Bucureşti, Secţia a III-a civilă, dosar nr. 6034/3/2015

– Ioan Căldare – Tribunalul Bucureşti, Sectia a V-a civilă, dosar nr. 6035/3/2015

– Cătălin Răzvan Hudrea – Tribunalul Bucureşti, Sectia a IV-a civilă, dosar nr. 6036/3/2015

– Cristian Oneţ – Tribunalul Bucureşti, Sectia a III-a civilă, dosar nr. 6037/3/2015

Situația proceselor:

– Daniel Nicolae Voic

La data de 9 noiembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Judecătoriei Sebeș.

Soluția pe scurt: „Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti. Declină competenţa în favoarea Judecătoriei Sebeş. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.11.2015.

– Ana Hațegan

La data de 9 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Tribunalului Alba.

Soluția pe scurt: „Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Alba. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.09.2015.”

Următoarea ședință va avea loc în data de 20 ianuarie, la Tribunalul Alba, Secția I Civilă.

– Ioan Căldare

La data de 4 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat soluționarea cauzei Tribunalului Alba.

Solutia pe scurt: „Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bucureşti. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Alba. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 04.09.2015”.

– Răzvan Cătălin Hudrea 

La data de 8 iunie 2015, Tribunalul București a declinat competența de judecare a acțiunii în favoarea Judecătoriei Sebeș.

La data de 14 octombrie 2015, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea formulată de către petentele Kronochem Sebeş SRL şi Kronoşpan Sebeş SA de strămutare a judecării cauzei care formează obiectul dosarului nr. 6036/3/2015 aflat pe rolul Judecătoriei Sebeş.

Următoarea ședință va avea loc în data de 20 ianuarie, la Judecătoria Sebeș.

– Cristian Oneț

La data de 30 septembrie 2015, Tribunalul București a declinat competența de judecare a acțiunii în favoarea Judecătoriei Alba Iulia.

La data de 19 noiembrie 2015, Judecătoria Alba Iulia a amânat cauza, admițând excepția „nelegalei compuneri a completului C XIII invocată de instanţă din oficiu”.

Următoarea ședință va avea loc în data de 28 ianuarie.

Protestatarii au transmis, printr-un comunicat, că nu se dau bătuți și nici nu se lasă intimidați. Aceștia au apelat la avocați și spun că își vor apăra în instanță drepturile.

„Chiar dacă o parte dintre avocați sunt dispuși să reprezinte protestarii pro-bono, adică fără onorarii, există însă cheltuieli aferente care trebuie acoperite: deplasare și/sau cazare (procesele sunt deschise la București), posibilie expertize judiciare (în funcție de cum vor evolua cauzele), cheltuieli legate de comunicare cu instanțele etc.”, se transmite într-un comunicat.

Reprezentanții Asociației de protecție a mediului PrimaNatura din Alba Iulia au deschis un cont bancar, pentru apărarea protestatarilor dați în judecată.

Persoanele care doresc să contribuie financiar la ajutorarea celor cinci care se luptă în instanțe pe cont propriu, pot face donații în contul în lei RO39BTRLRONCRT0240822601, deschis la Banca Transilvania.

„Nu acceptăm donații de la societăți comerciale și partide politice. Fondurile strânse vor fi folosite pentru a apăra cetăţenii daţi în judecată. O să vă ţinem la curent cu sumele strânse din donaţii şi cum s-au cheltuit aceşti bani. Până acum s-au strâns 1.030 lei din donaţii”, au transmis reprezentanții asociației.

Vezi și FOTO: Protest la Sebeș, împotriva poluării și a acțiunilor de intimidare din partea Kronospan. În 1 martie, la Alba Iulia

Vezi și FOTO – VIDEO Marș împotriva poluării de la Sebeș la Alba Iulia: Manifestanții au protestat în fața APM, Gărzii de Mediu și PrefecturiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Marcel

  duminică, 17.01.2016 at 11:22

  dupa ce ca ne otravesc, ne mai da si in judecata pt. ca ne cerem dreptul la un aer curat la noi in tara ??!!! Ce tara mai este aceasta care nu-si apara proprii cetateni si lasa companiile straine sa ne omoare cu zile ?!

 2. Robespiere

  miercuri, 20.01.2016 at 14:05

  Sebeseni, trezitiva ! Pana nu va imbolnaviti cu totii de kance!
  Nu aveti copii? Nu va pasa de sanatatea lor? I-ai nascut si-i lasati prada unei poluari agresive?
  Sunteti orbi, nu ati vazut ce a fost si azi 20 ianuarie 2016 pe cerul Sebesului?
  Sunteti fricosi si LASI???

 3. olerua omap

  sâmbătă, 27.01.2018 at 20:13

  Poate scrierea mea vă ajută măcar un dram,așadar în ceeea ce privesc daunele morale sunt mici dar cu impact emoțional foarte ridicat retezănd practic elanul pe viitor a celor ce vor să protesteze.Gravă și impovărătoare este însă cererea cu privire la daunele materiale în sumă de 250 000 lei dar pentru un avocat este relativ ușor să elaboreze o apărare inducând cel puțin o stare normală de judecată solicitând proba din care să rezulte cu certitudine suma cerută. Practica fiind încuviințarea unei expertize, ce în baza unor obiective date de instanță să demonstreze existența unui prejudiciu în sensul:
  Pentru ca prejudiciul să fie susceptibil de reparare este necesară îndeplinirea mai multor condiții. In principiu, pentru a putea fi solicitată reparația, prejudiciul trebuie să fie cert, direct, personal, să rezulte din încălcarea sau lezarea unui drept sau interes legitim.
  Prejudiciul cert presupune atât existenta lui sigură cât și posibilitatea evaluarii lui in prezent. Dacă prejudiciul nu este sigur, nu se poate stii daca s-a nascut dreptul la reparatie, iar daca incertitudinea priveste intinderea lui, obiectul creantei in. despagubire nu poate fi stabilit.Prejudiciul cert este intotdeauna actual, adica cel produs. Este cert si prejudiciul viitor, care este sigur ca se va produce si este susceptibil de evaluare conform dispozitiilor C.Civ.
  Prin urmare, în ceea ce priveste certitudinea unui prejudiciu viitor, trebuie sa ne raportam la posibilitatea reala a evaluarii probabilitatii producerii, precum si a intinderii daunei, fiind susceptibile a fi pronuntate hotarari foarte diverse privind reparatia. Daca nu se poate anticipa o evaluare obiectiva, instanta se va limita la acordarea reparatiei asupra prejudiciului evaluat cu certitudine, la cererea partii interesate, putandu-se pronunta ulterior si asupra prejudiciilor devenite certe dupa aceasta prima pronuntare
  Prejudiciul trebuie să fie direct, practica judiciara cerând constant, în materie de raspunere delictuala, ca pagubele sa fie o consecinta directa a faptei pagubitoare. Caracterul direct al prejudiciului este dedus din dispozitiile art. 1533 C.Civ., care prin textul “daunele interese nu trebuie sa cuprinda decat ceea ce este o consecinta directa si necesara a neexecutarii obligatiei” da o interpretare extensiva, aplicabila si raspunderii civile delictuale.
  Noul Cod civil instituie si obligatia repararii pierderii unei sanse prin dispozitiile art. 1385 alin. (4). Prin pierderea unei sanse se intelege pierderea de catre o persoana a posibilitatii de a realiza un castig, sau, dupa caz, de a evita o paguba, ceea ce poate avea ca rezultat cauzarea unui prejudiciu pentru acea persoana.
  Reparea prejudiciilor de acest fel este, in principiu, admisibila si justificata daca sunt intrunite cumulativ doua condiții:
  -sansa pierdută sa fi fost reală
  -sansa pierdută sa fi fost serioasă
  Prejudiciul trebuie să rezulte din încalcarea ori atingerea unui drept ori a unui interes legitim. Din dispozitiile art. 1349 alin. (1) C.Civ. rezulta obligatia generala a oricarei persoane de a nu aduce “ atingere prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime altor persoane”, ca mai departe, urmare a neglijarii acestei dispozitii, sanctiunea sa fie formulata in dispozitiile art. 1359 C.Civ., care prevede ca “autorul faptei ilicite este obligat sa repare prejudiciul cauzat sic and acesta este urmare a atingerii aduse unui interes al altuia, daca interesul este legitim, serios si, prin felul in care se manifesta, creaza aparenta unui drept subiectiv.
  Proba cade în sarcina celui care pretinde .Pe viitor cei ce protestează nu trebuie să facă vorbire cu precizarea directă a poluatorului ci evidențierea unei prezentări generice precum ,,operator din petrochimie”,iar dacă se vrea relocarea unei firme a cărei activitate poluează exprimarea să fie undeva de modul :,,activitatea operatorului/operatorilor din petrochimie trebuie supusă cenzurii așa cum prevăd reglementările Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 (aceasta inlocuiește lg.137/1995 republicată) aprobata prin LEGEA nr. 265 din 29 iunie 2006 ce la secțiunea Protecția Asezărilor Umane art.70 lit.c prevede in mod imperativ respectarea amplasării obictivelor industriale fără a prejudicia ambientul cât si starea de de sănătate și confort a populației iar la lit.g) se reglementează inclusiv interzicerea desfăsurării unor activitati generatoare de disconfort pentru populație din zonele de locuit. În concluzie corect desprindem din textul de lege faptul că atunci când avem de-a face cu activități industriale in apropierea asezărilor umane aceste activități nu trebuie să creeze disconfort populației mergându-se până la interzicerea respectivelor activități ,si nu cum greșit interpretează șefii instituțiilor ce se ocupă de autorizare și control în materie de mediu că musai trebui sa fie depășite anumite valori în caz contrar nu exista decât un disconfort olfactiv omițând că de facto și de jure chiar așa spune legea: eliminarea disconfortului , pe care aceștia din neputința sau rea voință nu o face neaplicând legea așa cum ea dispune.Spre știință ordonanța de urgenţă a guvernului nr. 195/2005 este invocată în cuprinsul autorizațiilor integrate de mediu, reglementările acesteia fiind obligatorii numai incompetența autorităților locale și centrale în frunte cu madam gavrilescu îi determină să vadă lucrurile altfel.” cu drag alături de voi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Reguli pentru slujbele de Crăciun în lăcaşurile de cult. Condițiile în care preoții pot merge la sfințirea caselor de Bobotează

Publicat

catefdrala

Credincioșii vor putea participa în interiorul lăcașurilor de cult la slujbele de Crăciun şi de Anul Nou, însă vor trebui să respecte o serie de reguli. Decizia a fost luată joi seară, în urma unei şedinţe la care au participat reprezentanți ai cultelor şi secretarul de stat Raed Arafat.

Slujbe de Crăciun, noi reguli

Raed Arafat și reprezentanții cultelor din România au avut o ședință în care s-au stabilit condițiile în care se vor desfășura slujbele de Crăciun și de Anul Nou. În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că trebuie impuse noi restricții, dar toate vor fi cuprinse într-un ghid, așa cum cere, de mai multe luni, reprezentantul României la OSCE pe libertate religioasă.

Oamenii vor putea participa la liturghiile de Crăciun şi de Anul nou în interiorul bisericilor. 

Potrivit ghidului de reguli pentru organizarea slujbelor, în primul rând, credincioşii vor păstra în interior o distanţă de 2 metri, afară de 1 metru şi jumătate şi vor avea masca de protecţie care să le acopere atât gura, cât şi nasul.

Tot în ghid se specifică şi faptul că preoţii trebuie să se asigure că sunt dezinfectate toate obiectele şi suprafeţele comune la care ajung oamenii.

Şi în cazul rugăciunilor pe care preotul le face la domiciliu există nişte reguli. De pildă, de Bobotează când vor merge cu crucea în casele oamenilor, trebuie să respecte o distanţă de 2 metri între celelalte persoane şi să poarte masca de protecţie.

Slujbe de Crăciun, ce spune premierul

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, joi, despre desfăşurarea slujbelor de Crăciun în România şi a afirmat că, dacă se respectă normele sanitare, acestea pot avea loc: ”Ştii foarte bine că slujbele în România se pot desfăşura, respectând măsurile de protecţie sanitară (…) slujbele se desfăşoară. Singul lucru la care ne gândim este să convingem cât mai mulţi români să respecte măsurile de protecţie sanitară, astfel încât să reducem cât mai mult numărul persoanelor care se infectează”.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 7.661 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 211 persoane au decedat, un deces fiind înregistrat la categoria 0 – 9 ani, iar alte două la categoria de vârstă 20 – 29 de ani. 1.252 de pacienţi sunt internaţi la ATI.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului

Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări legat de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbatorilor, a transmis miercuri purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Bănescu a trimis un punct de vedere cu privire la recomandarea Comisiei Europene referitoare la slujbele de Crăciun.

„Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”, a scris Bănescu.

CE a recomandat înlocuirea liturghiilor de Crăciun faţă în faţă cu slujbe transmise online sau la televizor, potrivit unui proiect citat de Corriere della Sera.

„Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”, a continuat el.

Purtătorul de cuvânt susţine că Bisericile sunt conştiente de situaţia actuală şi că pledează pentru respectarea regulilor sanitare.

„Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească şi nu numai) sunt perfect conştiente de situaţia actuală extrem de dificilă şi implicate caritabil major în sprijinirea autorităţilor, alături de care au fost şi vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experienţa lor socială şi discernământul conferit de credinţa împrietenită cu raţiunea, nu în divorţ cu ea, fac din biserici spaţii comunitare în care slujbele religioase se pot desfăşura în condiţii de reală siguranţă.

Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asiguraţi că, respectate fiind, sunt şi eficiente. Cei care cu ostentaţie nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor şi sfidând eforturile uriaşe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu şi pot fi avertizaţi/ sanctionaţi legal. Responsabilitatea publică şi perceperea sănătăţii celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conştiinţa statutului său de creştin”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit ghidului de reguli pentru organizarea slujbelor, credincioşii vor păstra în interior o distanţă de 2 metri, în exterior o distanță de 1 metru şi jumătate şi vor avea masca de protecţie care să le acopere atât gură cât şi nasul. De asemenea, preoţii trebuie să se asigure că sunt dezinfectate toate obiectele şi suprafeţele comune la care ajung oamenii.

Şi în cazul rugăciunilor pe care preotul le face la domiciliu există reguli pentru limitarea răspândirii COVID.

Astfel, de Bobotează când vor merge cu crucea în casele oamenilor, trebuie să respecte o distanţă de 2 metri între celelalte persoane şi să poarte masca de protecţie.

Şedinţa de joi a avut loc după ce Comisia Europeană a recomandat ca preoţii să transmită slujbele de sărbători pe Internet ori la televizor pentru a se evita aglomeraţia şi riscul apariţiei unui al treilea val de infectări.

 

Surse: stirileprotv.ro, RTV.ro,

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum motivează Hava participarea la deschiderea autostrăzii: a vrut să facă lobby pentru Centura de Nord a orașului Alba Iulia

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava, fostul primar al municipiului Alba Iulia, a fost prezent joi, 3 decembrie, la deschiderea oficială a lotului 1 al Autostrăzii A10, între Sebeș și Alba Iulia. Într-o postare pe Facebook, acesta a transmis că a fost prezent la eveniment pentru a-i înmâna ministrului Transporturilor, Lucian Bode, un memoriu ce vizează centura ocolitoare a municipiului pe latura de Nord, drum care va lega A10 de DN 74 și Munții Apuseni. 

„Au fost foarte mulți cei care, de pe margine, de-a lungul anilor, au ținut companie autostrăzii recent inaugurate. Voci mai mult sau mai puțin autorizate, vorbind în neștire despre termene, progres, șantier, etape, unii uitând că acest subiect devenise enervant și decepționant pentru întreaga zonă, chiar pentru toată România, prin lentoarea de melc cu care s-au mișcat lucrurile.

Vezi și VIDEO: Traficul rutier a fost DESCHIS pe lotul 1 al Autostrăzii A10, între Sebeș și Alba Iulia

M-am prezentat, azi, la inaugurare, pentru simplul motiv că dincolo de planurile inițiale, la vremea la care șoseaua nu exista decât pe hârtie, am pretins ca Alba Iulia să poată avea cele două noduri pe care am considerat că le merită. În rest, la cât de firav s-a lucrat, indiferent de cine a fost la guvernare, faptul că azi se poate circula pe această bucată ar sta mai bine la o oarecare distanță de ideea de reușită.

Sunt de acord să privim cu optimism doar dacă trecem peste cât și ce a făcut nu știu cine, din ce partid, doar dacă acest obiectiv devine deplin funcțional. Cum? Foarte simplu! Devenind argument pentru investitori și crescând șansele de dezvoltare ale acestui culoar, dintre Alba Iulia – Teiuș – Aiud.

Vezi și VIDEO: Prima deplasare pe Lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda, înainte de inaugurare. Cum arată tronsonul de drum

Azi, scopul prezenței mele a fost aducerea pe masa ministrului Bode a următorului pas important pentru Alba Iulia: Centura Ocolitoare de Nord, care să facă legătura cu Țara Moților, și care să transforme zone din apropierea orașului în opțiuni clare pentru investitori.

I-am predat ministrului Lucian Bode un memoriu care aduce în discuție o inițiativă de pe vremea când eram primar. Acestui oraș, nouă, albaiulienilor, ne trebuie această legătură cu noua autostradă! Și din poziția de europarlamentar voi susține, în continuare, necesitatea ca această centură ocolitoare să fie inclusă în Master Planul General de Transport. Practic, există posibilitatea finanțării acesteia din fondurile nerambursabile la care România va avea acces în cadrul Programelor Operaționale și Mecanismului de Redresare și Reziliență. Alba Iulia a finalizat, deja, PUZ-ul pentru centură, fiind în faza de avizări finale ale acestuia. Comuna Ighiu face același lucru, apoi, împreună cu Consiliul Județean, ÎN ECHIPĂ, se va trece la depunerea cererii de finanțare. Sunt îndeplinite toate condițiile ca acest proiect să fie preluat așa cum am sugerat și solicitat. După parcurgerea memoriului de către cei cărora l-am adresat, voi reveni cu amănunte”, a scris europarlamentarul Mircea Hava, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Gropi apărute pe bucata din autostrada A7, inaugurată înainte cu o zi de Sebeș-Alba Iulia. Un șofer și-a făcut praf o roată

Publicat

La câteva ore după darea în trafic, miercuri, a tronsonului din Autostrada A7 – varianta de ocolire Bacău, au apărut și primele incidente. Asfaltul a sărit în zonele unde urmau a fi montate rosturile de dilatare la poduri, iar unii șoferi s-au ales cu jante îndoite și pneuri tăiate. Compania de Drumuri aduce clarificări și anunță că „Antreprenorul a semnalizat zona respectivă și a executat în regim de urgență lucrările de remediere”.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au participat miercuri, la deschiderea tronsonului de Autostradă A7 – varianta ocolitoare Bacău. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, declara recent că acest tronson era realizat, în urmă cu un an, în proporţie de 27%.

„Referitor la imaginile apărute în spațiul public cu privire la deteriorări ale părții carosabile pe VO Bacău apărute după darea în trafic, CNAIR face următoarele precizări:

Deteriorările apărute au fost determinate de o eroare de fabricație a unui rost de la podul de la km 3+150, partea dreaptă.

Imediat ce a fost constatată această problemă, Antreprenorul a semnalizat zona respectivă și a executat în regim de urgență lucrările de remediere, astfel încât la această oră se circulă în condiții de siguranță pe toată lungimea VO Bacău.

Având în vedere că, până la recepția finală a lucrărilor, constructorul mai are de realizat astfel de rosturi, circulația pe acest obiectiv se desfășoară cu restricție de viteză de 90 km/h.”

După cum relatează utilizatorii forumului peundemerg.ro pe podul de la Ruși-Ciutea nu au fost montate încă unele rosturi de dilatare, dar asfaltul a fost deja tăiat pentru această operațiune, iar din cauza traficului a început deja să se crape și să sară bucăți din el.

Cei 16 km de autostradă care au fost deschiși circulației cu un an și o lună mai devreme decât termenul contractual fac parte din autostrada A7 care va brăzda Moldova de la Nord la Sud. Tronsonul de 16 km de autostradă face parte din proiectul Centurii Bacăului în lungime totală de 32 de km (restul de km fiind la profil de drum național).

sursa: hotnews.ro, foto: Facebook 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

De la 1 ianuarie 2021 se scumpesc țigările. Acciza totală va crește cu 5,3%, iar o a doua majorare este programată în aprilie

Publicat

Fumătorii vor susține și în 2021  bugetul de stat, acciza totală la țigări urmând să fie majorată cu 5,3%, în 2 etape, de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât este în prezent, la 546,21 lei/mia de țigarete de la 1 ianuarie și la 563,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 aprilie. La 1 ianuarie 2020, acciza a fost fixată la 500,80 lei per mie.

Statul va încasa cu un leu și 20 de bani în plus pentru fiecare pachet de țigări. În schimb, produsele noi cu tutun, vaporizator sau țigări electronice scapă de taxarea suplimentară.

Pentru cei 4 milioane de fumători din România, Statul va încasa 1 leu și 20 de bani pentru fiecare pachet de țigări. Raportat la puterea de cumpărare, românii fumează cele mai scumpe țigări din Uniunea Europeană. De 3 ori mai mult decât un francez și de 5 ori mai mult decât un german.

Motivația majorărilor este îndeplinirea unei prevederi a unei directive europene privind procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul.

Lista cu nivelul accizelor în 2021 la mai multe produse poate fi consultată aici: TABEL ACCIZE 2021

Potrivit profit.ro acciza la țigarete va fi aliniată cerințelor impuse de reglementările europene, începând cu 1 ianuarie, ca urmare a Directivei care impune ca acciza totală la țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul. În prezent, în România, nivelul accizei reprezintă doar 58,7%.

Din prețul mediu al unui pachet de țigări, statul primește 15 lei de la companiile de tutun. Și restul de 5 lei se duc la producătorii și distribuitorii de tutun

Având în vedere că, începând cu 1 aprilie, acciza la țigarete se situează sub pragul minim impus de legislația UE, Parlamentul a adoptat recent un amendament la Codul Fiscal pentru corectarea situației și evitarea sancțiunilor din partea Comisiei Europene.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate