Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Revoluţia din 1989 în Alba, fără perdea. Fostul poliţist Dorin Oaidă și-a lansat cartea „Adevăruri încă nespuse”

Publicat

Vineri, la sediul IPJ Alba, fostul polițist, colonelul Dorin Oaidă, și-a lansat cea mai recentă carte. „Adevăruri încă nespuse” este un volum documentar care descrie în detaliu coșmarul pe care l-au trăit anumiți polițiști din județul Alba, în perioada evenimentelor din 89. Groaza, mizeria și sângele vărsat, toate sunt expuse fără perdea, în cele 200 de pagini ale cărții.

În vârsă de 71 de ani, colonelul descrie în cartea s-a momentele pe care le-a trăit alături de alți colegi în timpul revoluției din iarna anului 89. În introducere acesta precizează motivul pentru care a decis să scrie „Adevăruri încă nespuse”.

Autorul spune că, în timp ce „butona” telecomanda, pe unul dintre posturile de televiziune tocmai se difuza retrospectiv un reportaj legat de evenimentele din 89. ”Ce m-a șocat la un moment dat la acest reportaj a fost prezentarea total falsă a ministrului de Interne, concret, ce au făcut <odioșii> milițieni în acele zile fierbinți de început de iarnă. A fost un duș rece, care mi-a stârnit multă revoltă, multă obidă, față de modul nemeritat în care am fost și suntem apreciați noi, polițiștii, indiferent cum ne-am numit de-a lungul timpului”, a mărturisit Oaidă.

„Adevăruri încă nespuse” cuprinde relatarea celor care au trăit și au suferit în timpul revoluției. Clipele cumplite petrecute în „grota groazei” ,cum este numită crama din Șanțurile Cetății, moartea chinuitoare a comandantului Pop care a fost ars de viu, dar și multe alte întâmplări reale și înfiorătoare.

„Cei are au produs traumele fizice și psihice nu au avut nici o legătură cu mișcarea revoluționară. Au fost infractori înrăiți care au profitat de izul de autoritate pentru a-și plăti niște polițe personale”, a mărturisit colonelul, legat de maltratarea polițiștilor în acea perioadă.

Lansare de carte a fost una într-adevăr emoționantă, cu lacrimi în ochii cei prezenți au retrăit pentru câteva momente clipele de groază și durerea pe care au îndurat-o în timpul Revoluției din 89.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Albaiulian.

    sâmbătă, 15.12.2012 at 09:54

    Dle. col. Oaida , tot respectul ptr. dvs. ca Om , dar sa nu uitam de-a lungul timpului ce ce ispravi faceau militienii , uitind ca erau fii de tarani si muncitori , doar stiti bine cine , si ce radacini trebuia sa ai ca sa poti merge la … militie.
    Sa tineti minte ce a spus marele Napoleon despre femei , „toate femeile din lumea asta sunt „femei” inafara de mama mea si sora mea , dar sa nu uitam ca si ele sunt … „femei”!
    Asa ca dupa intrarea in scolile de militie acesti copii proveniti din familii sarace si curate erau pregatiti/indoctrinati cu idei Marxist-Leniniste si a se sacrifica ptr. conducatorul iubit si apararea socialismului stiintific , incit dupa repartizarea in reteaua unitatilor de militie puneau in practica ce e mai rau si ne maltratau pe noi ce-i care le-am dat viata , dle. colonel.
    Inca nu v-am citit cartea dar ptr. „munca depusa” a acelor militieni s-a meritat sa-si primeasca pedeapsa fiecare , fara a ne mira ca ce li s-a intimplat la revolutia , care de fapt a fost o lovitura de stat .
    Sunt curios daca ati mentionat in carte macar un episod din cele intimplate pe care eu ca cunascator al evenimentelor din 89 si al activitatii militiei si securitatii si misiunilor acestora .
    In aceea perioada ca sef al militiei Judetene era dl. col. Stoica , si ma mir si m-am mirat mult timp incoace , cum dinsul nu a „patit” nimic deoarece in aceea perioada fiind la comanda avea misiunea sa-i astepte pe generalul Nuta si Mihalea la Alba si sa-i ascunda … Dar armata Romana fiind pe faza i-a „ras” prin carbonizare deasupra viilor Albei.
    Ca sa fiu generos si sa va mai dau o informatie , in noaptea de 21 spre 22 nu exista zapada si nici nu a plouat dar anumite artere din oras erau inundate de apa , ati putea sa-mi raspundeti de unde provenea apa aceea ?
    Va raspund eu dle. col. : Din tunurile pompierilor militari care au primit misiunea sa dea cu apa pe manifestanti , mai multe dupa ce citesc cartea .
    S-auzim numai de bine , Sarbatori Fericite va doresc tuturor Romanilor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax