Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariul minim pe economie și pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2015. Efectele acestor măsuri pentru anul viitor

Publicat

bani Din 1 ianuarie 2015 salariul minim pe economie va ajunge la 975 de lei iar din luna iulie va ajunge la de 1.050 lei. Aceste măsuri au fost incluse în bugetul pe anul 2015 și au fost agreate de FMI și Comisia Europeană. Victor Ponta a declarat marți că există un acord de principiu cu delegația FMI, CE și BM privind bugetul de stat pe 2015, conform căruia deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor va fi de 1,83% din PIB. 

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb a declarat că nu numai salariul minim pe economie va fi de 975 lei, de la 1 ianuarie 2015, ci și  pensiile vor fi majorate de 5%.

„Așa cum am anunțat și în lunile anterioare, toate măsurile pe care noi le-am promovat sunt susținute prin bugetul anului 2015. Salariul pe economie, cel minim, va crește începând cu 1 ianuarie, de la 900 — cât este în momentul de față — la 975 (lei, n.r.), iar a doua majorare se va produce începând cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 (lei, n.r.), astfel încât să încheiem anul 2015 cu salariul minim pe economie 1.050 lei”, a afirmat ministrul Muncii.

Măsura creşterii salariului minim pe economie ar putea aduce bugetului de stat sume suplimentare. Potrivit datelor oficiale, există 250.000 de angajaţi în sectorul bugetar plătiţi cu salariul minim şi 650.000 în cel privat.

Statul va trebui să aloce mai mulţi bani cu cheltuielile salariale pentru plata unui salariu mărit în sectorul bugetar, însă va câştiga de pe urma salariaţilor şi angajatorilor din mediul privat.

Odată cu creşterea salariului minim, se vor scumpi însă şi amenzile rutiere, având în vedere că un punct de amendă este 10% din valoarea salariului minim brut pe economie.

Creşterea salariului minim din 1 ianuarie 2015 va accentua şomajul şi munca la negru, potrivit unui grup de 33 de cadre universitare, economişti, antreprenori şi specialişti în fiscalitate, care au semnat o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii.

Măsura creșterii salariului minim este distructivă pentru economie și afectează bunăstarea celui mai sărac segment al forței de muncă, spun semnatarii scrisorii. Aceasta deoarece „salariul minim” ar institui o prohibiție, împiedicând angajatorii să colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fără experiență, în situația în care productivitatea muncii acestora este inferioară salariului stabilit în mod artificial prin lege. „În consecință, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decât cel determinat de realitatea economică duce la descurajarea cererii de muncă (din partea angajatorilor), la creșterea șomajului și a economiei subterane”, se arată în scrisoare.

Creşterea salariului minim îi va lovi pe „întreprinzătorii și companiile care oferă de lucru oamenilor fără calificări deosebite și care vor descoperi că trebuie să cheltuiască mai mulți bani din buzunar pentru a-și menține activitatea”, spun autorii scrisorii.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax