Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Garda Apulum sărbătorește sâmbătă șapte ani de activitate. Reprezentație la Poarta a IV-a a Cetății din Alba Iulia

Publicat

Garda Apulum, formată din Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, pregătește o reprezentație specială, sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 13.00. Evenimentul se desfășoară în fața Porții IV a Cetății Alba Carolina și marchează șapte ani de activitate a organizației.

Proiectul de reconstituiri istorice antice a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina s-a întors ”acasă”, în vechiul castru Apulum. Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis.

Un an mai târziu, războinicii daci din Apoulon, grupați sub denumirea de Lupii Apoulonului, s-au alăturat și ei soldaților romani și gladiatorilor.

Astăzi, Garda Apulum, denumirea sub care activează cele trei trupe și care numără peste 80 de voluntari, majoritatea albaiulieni, a devenit un cunoscut brand al orașului Alba Iulia și al județului Alba. Dezvoltarea și succesul proiectului s-a datorat în primul rând modului inedit în care fabuloasa istorie antică locală a fost prezentată publicului larg.

Astfel, istoria a fost scoasă de pe rafturi, din muzeu, și a fost prezentată într-o manieră mai atractivă tuturor, reușind să îmbine partea științifică cu reconstituirea și prezentările interactive, transmit organizatorii.

În cei șapte ani de activitate, Garda Apulum a susținut sute de reprezentații de reconstiruire istorică antică, majoritatea în Cetatea Alba Carolina, în cadrul tradiționalului  spectacol de vineri, din timpul sezonului aprilie-septembrie.

Reenactorii albaiulieni au promovat patrimoniul antic local la numeroase evenimente la care au participat atât în țară cât și în străinătate. 

De asemenea, trupa este direct implicată în organizarea unor importante festivaluri de reconstituire istorică antică din România: Festivalul Roman Apulum /Alba Iulia, Festivalul Cetăților Dacice / Alba, Festivalul Dacic Petrodava / Piatra Neamț și BuzăuFest/ Sărata Monteoru.

Evenimentul de sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 13.00, este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax