Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

411 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia


Publicat

Luni, 1 noiembrie a.c., se împlinesc 411 ani de la intrarea făuritorului Unirii, Mihai Viteazul, în Alba Iulia. Născut în anul 1558, Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o scurtă perioadă, în 1600, conducător al celor trei ţări ce formează România: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova.

În contextul politic al pericolului destrămării coaliției anti-otomane, Mihai Viteazul a decis Unirea celor trei țări. În iulie 1599, a trimis o solie la Praga, pentru a cere încuviințarea împăratului Rudolf al II-lea. Primind un răspuns favorabil, la sfârșitul aceluiași an, a intrat în Transilvania prin pasul Buzău, cu o armată formată din români și mercenari de diferite etnii: unguri și secui din Ardeal, polonezi, sârbi etc. După victoria asupra lui Andrei Bathory – suveran al Transilvaniei (Bătălia de la Şelimbăr, 18/28 octombrie 1599), Mihai Viteazul şi-a făcut intrarea triumfătoare la Alba Iulia, pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreței de la episcopul Napragy. Pentru a consolida Unirea celor trei ţări, Mihai Viteazul a luat unele măsuri, cum ar fi adoptarea aceleiași steme pentru toate teritoriile, construirea unei biserici ortodoxe la Alba Iulia şi acordarea anumitor înlesniri preoților și iobagilor români. (sursa – Wikipedia)

Oficialitațile locale din Alba marchează, luni, 1 noiembrie 2010, ziua intrării triumfale a lui Mihai Viteazul la Alba Iulia, prin mai multe manifestări. Programul include oficierea unei slujbe religioase, urmată de depuneri de coroane de flori şi susţineri de alocuţiuni cu privire la semnificaţia evenimentului. Acţiunile se vor desfăşura la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din municipiul Alba Iulia, eveniment la care sunt invitaţi să participe şi cetăţenii municipiului Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Acțiune de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, în Alba: Peste 240 de persoane au fost sancționate

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în/ ieșirea din cele 5 localități carantinate.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 260 de polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 127 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 128 de mijloace de transport din care 82 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 5.849 persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 106 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 71 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 6.500 de lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 5 localități carantinate (Alba Iulia, Blaj, Cugir, Vințu de Jos și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 97 de forțe de ordine care au controlat 2.627 de persoane și 2.247 de autovehicule.

Au fost depistate și sancționate 66 de persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Scopul controalelor este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Câți români vor avea acces la vaccinul anti-COVID. Stocurile comandate de România și perioada de începere a campanie

Publicat

10,7 milioane de români vor avea acces la vaccinul împotriva coronavirusului, dar numărul de doze poate să crească în funcție de nevoi. Campania de vaccinare ar trebui să înceapă în luna ianuarie 2021.

Anunțul a fost făcut vineri de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Acesta a afirmat că România va începe campania de vaccinare în momentul în care un anumit vaccin va primi autorizare condiționată de punere pe piață de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului.

Este prefigurat pentru începutul anului viitor și anume pentru luna ianuarie, însă trebuie să așteptăm până la urmă să avem acest aviz de utilizare și, ulterior, vom putea începe campania de vaccinare pe măsură ce vor fi livrate primele doze de vaccin.

Foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Alba Iulia, cu dosar penal pentru încălcarea ordinului de protecție care interzicea să se apropie de fiica sa vitregă

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a încălcat ordinul de protecție provizoriu care îi interzicea să se apropie de fiica sa vitregă. S-a ales cu un nou dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, la data de 3 decembrie 2020, polițiștii din Alba Iulia au constatat că un bărbat din Alba Iulia, pe numele căruia fusese emis, cu o zi înainte, un ordin de protecție provizoriu ca urmare a faptului că o amenințase pe fiica sa vitregă, a încălcat obligația de a nu se apropia de ea, la o distanță mai mică de 50 de metri.

Față de acesta, a fost întocmit un nou dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier pe DN 1, la ieșirea din Alba Iulia spre Teiuș. Un bărbat din județul Botoșani a ajuns la spital

Publicat

Un accident rutier s-a produs în noaptea de joi spre vineri, la ieșirea din Alba Iulia spre Teiuș. Un bărbat din județul Botoșani a ajuns la spital după ce mașina pe care o conducea a intrat într-o autoutilitară cu semiremorcă. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 4 decembrie 2020, în jurul orei 03.30, pe DN 1, la ieșirea din municipiul Alba Iulia spre Teiuș, un bărbat de 42 de ani, din comuna Copălău, județul Botoșani, în timp ce conducea un autoturism a intrat în coliziune frontală cu un ansamblu de autovehicule, format dintr-o autoutilitară și semiremorcă, condus de un bărbat de 49 de ani, din orașul Pantelimon, județul Ilfov.

În urma accidentului rutier, conducătorul autoturismului a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate