Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș atacă la CEDO decizia prin care a pierdut procesul în fața primarului USR, Gabriel Pleșa

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, merge la CEDO, după ce a pierdut procesul în fața primarului USR de Alba Iulia, Gabriel Pleșa. 

Mai exact senatorul a atacat la CEDO decizia instanței, Tribunalul Alba, unde a pierdut apelul. Mai exact, Matieș a făcut o serie de declarații, în care a spus că mai multe firme ale familiei primarului Pleșa ”decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc, prin bunăvoința CAS Alba”.

După ce a pierdut la Judecătoria Alba Iulia și la Tribunalul Alba, acesta fost obligat la plata a 15.000 de lei daune morale și să și ceară scuze la TV și în mai multe ziare din Alba.

Matieș susține că i s-a făcut o nedreptate și că declarația lui a fost una politică, făcută în Parlamentul României, unde el ca și senator are imunitate.

CITEȘTE ȘI: DECIZIE: Senatorul PSD, Călin Matieș, OBLIGAT de instanță să îi plătească daune morale primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa

Afirmațiile făcute de Matieș sunt legate de activitatea a două clinici de recuperare deținute de rudele primarului Pleșa. Matieș a declarat în comunicate de presă, la un post TV, dar și în plenul Senatului că, cităm: ”firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc, prin bunăvoința CAS Alba”.

În urma declarațiilor făcute, primarul Pleșa a declarat public că îl va da în judecată pe Matieș, lucru pe care l-a și făcut.

CITEȘTE ȘI: Senatorul Matieș (PSD), derapaj după ce primarul din Alba Iulia l-a dat în judecată: vrea bani pentru transplant de testicule

A urmat apoi un derapaj public al senatorului, în care acesta a afirmat, într-un live pe Facebook, că ”primarul municipiului Alba Iulia îi cere bani” pentru ”un transplant de testicule”.

Matieș a cerut un control al Direcţiei Generale Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

În timpul ședințelor s-au solicitat mai multe probe, printre care și un raport al direcției antifraudă, după ce inspectorii au realizat un control asupra celor două firme.

CITEȘTE ȘI: Procesul dintre senatorul Matieș și primarul din Alba Iulia, cu miză de 100.000 de lei: Când se pronunță instanța

 • ”la solicitarea pârâtului a avut loc o verificare realizată de Direcţia Generală Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind perioada 15.11.2018-15.11.2021, întocmindu-se Raportul de control nr.410/20.01.2022”, se arată într-o încheiere de ședință din data de 17 martie 2022.

CITEȘTE ȘI: Comunicat senatorul Călin Matieș: Firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc

De asemenea, tot de la Casa de Asigurări de Sănătate, atât avocatul lui Matieș cât și al lui Pleșa au cerut mai multe documente. Un fragment dintr-o emisiune TV a fost folosit ca probă în dosar.

Judecătorii din Alba Iulia au notat că senatorul Călin Matieș (PSD) a urmărit denigrarea și asocierea rivalului său politic, Gabirel Pleșa (USR) cu fapte penale.

Mai exact este vorba despre procesul intentat de Gabriel Pleșa după ce Călin Matieș a declarat în mai multe rânduri că două firme ale familiei primarului ”sifonează bani publici”.

Mai mult de atât, magistrații au precizat că în loc să se bazeze pe date reale, pe o anchetă a autorităților, senatorul PSD a ales să facă afirmațiile respective bazându-se pe suspiciuni și ”simple judecăți de valoare”.

De asemenea a fost analizată și prezenta lui Matieș în timpul unei emisiuni TV, unde judecătorii au notat că acesta ”devenea agitat” când era întrebat de unde are informațiile și că ”repeta aceleaşi aspecte, considera că totul e „cusut cu aţă albă”, şi „bătător la ochi”, fără a prezenta o bază factuală solidă, ci doar suspiciuni, presupuneri, alegaţii, care atrag un „semnal de alarmă”.

A mai fost luată în calcul și reacția de pe Facebook a susținătorilor lui Matieș care l-au făcut pe primarul Pleșa în diferite moduri, iar senatorul a aprobat limbajul folosit de aceștia.

Primarul din Alba Iulia a câștigat procesul în primă instanță, iar motivarea a fost făcută public în urmă cu câteva zile. În motivarea instanței, document disponibil pe rejust.ro, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au ajuns la concluzia că senatorul Matieș nu a avut nici o probă prin care să susțină afirmațiile făcute și că mai mult de atât, a generat prin ceea ce a spus și scris pe pagina sa de Facebook, reacții negative și defăimătoare la adresa primarului Pleșa.

CITEȘTE ȘI: Reacția primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, după câștigarea procesului cu senatorul Matieș: ”Familia mea a avut de suferit”

Reamintim că în data de 24 iunie 2022, Călin Matieș a fost obligat la plata a 15.000 de lei cu titlul de daune morale, dar mai ales la publicarea în mai multe ziare online, printre care alba24.ro și ardeal24.ro, hotărârea judecătorească.

Cum au văzut magistrații conflictul dintre primarul din Alba Iulia și senatorul PSD

”Instanţa apreciază că faţă de calitatea de Senator deţinută de pârât, faţă de modalitatea de prezentare în mod detaliat a situaţiei problematice constatate, având în vedere şi mijloacele variate de difuzare a conţinutului informaţiilor, în vederea conştientizării de către societate a unor fapte ilicite de gravitate ridicată prezentate ca aparţinând reclamantului ce deține calitatea de primar, cetăţeanul cu o pregătire medie ar putea considera ca fiind adevărate faptele prezentate, şi nu doar să le perceapă ca pe o denigrare nefondată.

Așadar, deși miza reală a încunoştinţării în masă a populaţiei, prin toate mijloacele, în paralel a fost informarea a cât mai multor cetăţeni cu privire la faptele ilicite prezentate ca fiind veridice, pârâtul a evitat cu ocazia interogatoriului întrebarea adresată de către instanţă cu acest conținut, răspunzând diplomatic că „nu cunoaşte, deoarece nu este sociolog”.

Scopul urmărit de către pârât, de denigrare a reclamantului, de asociere a numelui acestuia cu fapte penale grave a fost atins, de vreme ce o mare parte din susţinători au reacționat favorabil opiniei pârâtului la materialul ce a fost publicat pe pagina oficială de Facebook Călin Gheorghe Matieș – Senator.

Operaţiunile prezentate ca fiind ilicite, de decontare a unor sume de bani de către cele două societăţi cu sprijinul CAS Alba au fost categorisite „manevre”, „lucruri urâte”, „măgării”, „şmecherii”, „îmbârligături” săvârșite de către „primar şi familia lui”, reclamantul fiind catalogat drept „scursură” şi „neruşinat”, iar faptele ce i se atribuie prin materialul publicat ca atrăgând „puşcăria” şi necesitatea „confiscării”, dar şi obligarea la plata a „nerușinaților” care le-au săvârşit”, au precizat magistrații.

Cum a precizat Matieș că a obținut datele

Instanța a mai notat că Matieș a obținut ”informaţii în urma unor audienţe cu cetăţenii din teritoriu și că ulterior a verificat împreună cu consilierii săi datele comunicate pe site-ul CAS, considerând că în virtutea funcţiei sale trebuie să fie în slujba cetăţeanului.

În urma verificării datelor de pe site-ul oficial pârâtul a constatat că în decursul ultimilor ani cele două societăţi  au obţinut de la CSA Alba deconturi lunare superioare spitalelor din Alba.

Pârâtul nu a obţinut o documentaţie suplimentară, nu a cunoscut legislaţia incidentă în materie de repartizare a sumelor, nu a observat că decontările către privat au crescut şi în contextul blocării sectorului medical public ca urmare a pandemiei, nu a solicitat efectuarea unui control inopinat la CAS Alba şi nu a formulat plângeri penale, ci ales să iasă public şi în virtutea calităţii sale de senator să atribuie cifrelor constatate şi reclamantului fapte de valenţă penală cu o gravitate ridicată.

Acesta a declarat că nu a uzat de procedura administrativă de control prevăzură de Legea 96/2006, în vederea organizării unei comisii de anchetă, deoarece este prea greoaie şi de durată, iar informaţia caldă trebuie livrată de îndată.

CITEȘTE ȘI: DECIZIE: Senatorul PSD, Călin Matieș, OBLIGAT de instanță să îi plătească daune morale primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa

În urma afirmaţiilor pârâtului şi difuzării materialului în cauză din oficiu s-a efectuat un control la CAS Alba, în urma căruia s-a întocmit raportul depus la dosar şi care le vizează pe cele două societăţi comerciale, în urma căruia nu s-a constatat nicio neregularitate”, se mai arată în motivarea instanței.

În linii mari magistrații au considerat că a fost vorba despre un atac politic care nu s-a bazat pe dovezi ci pe , ”ci s-a multumit să îți exprime opinia bazată pe simple păreri, suspiciuni și bârfe, fără a le verifica în prealabil”, se mai arată în motivarea instanței.

”În speţă, instanţa consideră că pârâtul a săvârşit fapta cu vinovăţie sub forma intenţiei eventuale, fiind evident că susţinerile sale erau apte a prejudicia reclamantul în drepturile sale nepatrimoniale şi acceptând această urmare, însă fără ca scopul pârâtului să fie neapărat acesta”, au mai notat magistrații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Ion

  miercuri, 13.09.2023 at 14:43

  „Place la dumneavoastra tocana de cartof? …Plaaace!! Mai vreti? Mai vreaaau! De ce? Nu stiu, da-mi plaaace!”

 2. Cristi

  miercuri, 13.09.2023 at 14:50

  Senatorul melcilor,daca ai imunitate poti sa iti dai drumul la gura ,cum vrei? Ce are de a face declaratia ta despre primarul Plesa in parlamentul ROMÂNIEI. Inseamna ca nu te duce creierul mai mult de atat,si depune demisia. Lasa pe altii care poate chiar vreau sa faca ceva prin parlament ,nu doar sa de-a bine in haine traditionale. Dar cand ajunge păduchele in vârful capului, stii ce se întâmplă…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax