Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfaturi anti-TBC vechi de 100 de ani, la Alba Iulia: Nimeni să nu bea țuică sau alte otrăvuri pe cari numai Satan le mânuiește

Publicat

Tuberculoza sau TBC-ul, numită în trecut „oftică”, este o boală extrem de infecțioasă care afectează în principal plămânii.

În perioada interbelică, oftica afecta, în România, cinci bolnavi la mia de locuitori, iar mortalitatea tuberculoasă reprezenta aproximativ 10% din mortalitatea generală, spun reprezentanții Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale.

Unele dintre mijlocele de luptă împotriva bolii îl reprezentau articolele din ziarele vremii, în care medicii ofereau sfaturi de prevenire și combatere.

Reprezentanții instituției au găsit în arhive un articol din Ziarul Alba Iulia, publicat în anul 1931, cu sfaturi generale pentru populație.

Articolul insistă pe igienă, dar și pe avertismente cu rezonanțe religioase.

„Schimbați-vă rufele cât mai des. Nu așteptați să se înegrească.

Mâncați multă pâne, legume, poame, carne, lapte, brânză și mai puțină mămăligă. Fugiți de porumbul necopt, mucegăit sau umed. Are moartea în el.

Nimeni să nu bea țuică, horincă (…) coniac rom sau alte otrăvuri de acestea pe cari numai Satan le mânuiește. Sunt armele lui. Beția pregătește patul ofticei (…).

Nu țineți ușile și ferestrele închise pe vreme bună. E o greșeală dar și o crimă.

Nu dormiți clae peste grămadă. Puneți copiii deoparte.

Țineți-vă locuința curată și nu scuipați pe jos.

Goniți și omorâți păduchii, ploșnițele și gândacii. Dați afară vitele și animalele din casă”.

Acestea sunt doar câteva sfaturi pe care ziarele vremii le dădeau oamenilor, într-o perioadă în care bolile făceau ravagii încă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 28.09.2023 at 20:34

    Acum că societatea a scăpat de tuberculoză, ne paşte una şi mai periculoasă,de care nu cred că putem scăpa, cea politică, care a acaparat tot ce mişcă în ţara asta şi care îşi face de cap cum vrea ea. Antidotul este tot în mâna lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax