Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Simpozion teologic internaţional la Alba Iulia: „Condiţia umană între suferinţă şi iubirea lui Dumnezeu. Terapia bolii şi îngrijirile paliative”


Publicat

În perioada 4 – 6 mai 2012, la Alba Iulia se desfăşoară lucrările Simpozionul Teologic Internaţional cu tema „Condiţia umană între suferinţă şi iubirea lui Dumnezeu. Terapia bolii şi îngrijirile paliative”. Este cea de-a XI-a ediţie a acestei manifestări academice, patronate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, la care vor participa şi vor susţine referate aproximativ 50 de personalităţi ale lumii teologice din ţară şi străinătate.

Partenerii de anul acesta ai Simpozionului sunt: Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, „Christian Bioetics” (Oxford Journal), Consiliul Judeţean Alba și Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia.

Simpozionul a debutat cu slujba de Te Deum, oficiată în Capela Facultăţii de Teologie, moment urmat de un cuvânt de deschidere al Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. „În cadrul acestui simpozion abundă comunicările despre boală şi vindecare, despre Taina Sfântului Maslu şi îngrijirea bolnavilor. Prin astfel de subiecte se exprimă, clar, o angajare a noastră în lupta cu răul şi cu suferinţa care ameninţă pe om. Noi, preoţii şi teologii Bisericii, avem chemarea de a-L oglindi în lume pe Hristos, <Doctorul sufletelor şi al trupurilor> şi <Izvorul tămăduirilor>. În acest mod, putem fi mâinile Sale întinse, prin care se oferă semenilor iubirea Sa regeneratoare şi tămăduitoare”, a spus ÎPS Irineu.

La acest simpozion participă: ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Acadenician Gheorghe Vlăduţescu, pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Remete, pr. prof. univ. dr. Simion Todoran, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, prof. PhD. Mark J. Cherry, PhD. Corinna Delkeskamp-Hayes, prof. PhD. Herman Tristram Engelhardt jr., pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Istodor, lect. univ. dr. Nikos Mavritsakis, prof. univ. dr. Mihai Vasile, pr. conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, pr. conf. univ. dr. Remus Onişor, pr. conf. univ. Dr. Dumitru Vanca,  pr. conf. univ. dr. Domin Adam, arhim. conf. univ. dr. Teofil Tia, pr. prof. dr. Nicolae Bolea, conf. univ. dr. Ciprian Streza, conf. univ. dr. Marius Telea.

Prima ediţie a acestui simpozion internaţional a avut loc în anul 2002, cu tema:„Violenţa în numele lui Dumnezeu – un răspuns creştin”. De atunci, în fiecare an, această manifestare academică s-a desfășurat cu regularitate, construind o tradiție în mediul universitar românesc. Temele precedentelor simpozioane au fost: „Biserica în era globalizării”(2003), „Spiritualitate şi consumism în Europa unită”(2004), „Omul de cultură în faţa descreştinării”(2005), „Identitate creştină şi dialog, în noul context european”(2006), „Cosmosul, între frumos şi apocaliptic – un recurs etic asupra ecologiei”(2007), „Sensul vieţii, al suferinţei şi al morţii, în mileniul III”(2008), „Libertate şi responsabilitate. Iniţiative şi limite în dialogul religios”(2009) şi „Invazia non-valorilor într-o lume multimedia. Criza spirituală şi discreditarea sacrului” (2010) și „Familie, Filantropie şi Etică socială – Parteneriatul Stat-Biserică în Asistenţa Socială” (2011).

Comunicările prezentate în cadrul simpozionului, atât în plen, în Aula Magna „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie din Alba Iulia, cât și pe ateliere, vor fi clasificate în trei categorii, după cum urmează: Revista “Christian Bioetics” (ISI) îşi rezervă dreptul de a selecta o parte dintre studiile prezentate în cadrul lucrărilor simpozionului pentru a le publica într-un număr special; o a doua categorie de studii vor fi selectate pentru a fi publicate în Revista Facultății de Teologie – “Altarul Reîntregirii”, iar a treia categorie, cea mai amplă, vor fi publicate în volumul colectiv al simpozionului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cazul crimei de la Răhău. Atacatorul, REȚINUT pentru 24 de ore. Va fi propus pentru arestare preventivă

Publicat

Bărbatul de 36 de ani, principalul suspect în cazul crimei de la Răhău, a fost reținut, luni, pentru 24 de ore, sub acuzațiile de omor, tentativă de omor și violare de domiciliu.

Marți va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Vezi VIDEO: CRIMA de la Răhău. Momentul în care principalul suspect a fost prins

Acesta ar fi înjunghiat mortal un tânăr de 22 de ani din Răhău și ar fi rănit-o pe iubita acestuia. Tânăra este internată în spital, în stare stabilă.

Teribila faptă s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni.

Bărbatul a fugit după crimă și a fost prins în câteva ore, luni, în apropierea localității Răhău.

Vezi și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Acesta a fost dus la sediul Poliției Sebeș și de acolo transportat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Nu a făcut vreo declarație la ieșirea din sediul Poliției. Avea urme de răni pe față.

Vezi și CRIMĂ TERIBILĂ într-o localitate din Alba: Un bărbat a ucis un tânăr și a rănit-o pe iubita acestuia. Atacatorul a fost prins

Potrivit unor surse, un posibil motiv pentru crimă ar fi gelozia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

La Blaj continuă investițiile în infrastructura sportivă. Gazon nou și sistem automat de irigații, la Stadionul CIL din Veza

Publicat

Stadionul CIL aflat în cartierul Veza din Blaj, lângă Sala Polivalentă aflată în construcție, va beneficia de un gazon nou și un sistem automat de irigații. 

Primăria Blaj a cumpărat recent, prin intermediul platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), lucrări de montare gazon și sistem automat de irigații la Stadionul CIL.

Valoarea investiției este de 315.900 de lei (circa 64.174 de euro), ofertantul fiind Landscape Universal SRL, o firmă din localitate.

Contractul prevede instalarea unui sistem automat de irigații și montarea de rulouri de gazon pentru parcuri și terenuri sportive, pe o suprafață de 8.100 metri pătrați.

Citește și Reîncep lucrările la Sala Polivalentă de la Blaj. Primăria a predat constructorului amplasamentul

Reamintim faptul că lucrările la Sala Polivalentă din Blaj au reînceput recent, după ce Primăria a predat amplasamentul firmei care a câștigat licitația, ACI Cluj-Napoca SA.

Contractul inițial, atribuit în noiembrie 2018 către firma italiană Frimat SPA, a fost reziliat pentru „neîndeplinirea obligațiilor contractuale”.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Furnizorii de energie, amendați de ANRE cu peste 1,1 milioane lei. Care sunt neregulile constatate

Publicat

curent

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amendat cei patru mari furnizori de energie din România cu peste 1,1 milioane de lei.

În contextul liberalizării pieţei de energie electrică, ANRE a demarat acţiuni de control la furnizori pentru a verifica respectarea frecvenţei de emitere a facturii pentru energia electrică furnizată clienţilor finali alimentaţi în regim de serviciu universal; modalitatea de facturare în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură de către operatorul de reţea; informarea clienţilor casnici din portofoliu cu privire la oferta pentru serviciu universal, ofertele concurenţiale proprii aplicabile precum şi la dreptul clienţilor de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială cu orice furnizor licenţiat.

Astfel, Enel Energie a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor, iar Enel Energie Muntenia a primit o amendă de 200.000 lei, de asemenea pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor.

CEZ Vânzare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvenţa de emitere a facturii şi facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsurare.

E.ON Energie România a primit o amendă contravenţională în valoare de 210.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor şi frecvenţa de emitere a facturii.

Totodată, Electrica Furnizare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 300.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvenţa de emitere a facturii şi facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură.

Sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vlad Voiculescu spune că ar putea fi nominalizat din nou de USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătații

Publicat

Vlad Voiculescu afirmă că ar putea fi nominalizat din nou de USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății.

”Eu n-am văzut încă argumente prin care această variantă să fie complet scoasă de pe masă”, a declarat Voiculescu, luni, la Europa FM, întrebat dacă este posibil să revină în funcție.

Ministrul demis săptămâna trecută spune că nu există niciun motiv pentru care Alianța USR Plus să nu îl nominalizeze din nou pentru această funcție.

Vlad Voiculescu a făcut aceste afirmații la Europa FM când a explicat că viitorul ministru al Sănătății trebuie să schimbe modul în care se ocupă funcțiile din sistemul sanitar.

R: Suntem una dintre puținele țări unde există aceste contracte pe viață. Ați propune o astfel de schimbare?

Vlad Voiculescu: Nu numai dacă aș reveni, o să propun oricum. Și USR PLUS, prin noul ministru, că o să fiu eu sau altul, cu siguranță trebuie să o facă.

R:O secundă, cum să fiți dumneavoastră noul ministru?

Vlad Voiculescu:Da, eu n-am văzut încă argumente prin care această variantă să fie complet scoasă de pe masă.

R: Adică, azi la negocieri, coaliția se duce cu numele dumneavoastră?

Vlad Voiculescu: Asta e treaba Coaliției.

Vlad Voiculescu a declarat că demiterea sa din funcție nu a venit în urma unei analize a premierului. Fostul ministru mai admite că i-ar fi greu să lucreze cu premierul Florin Cîțu, căruia Alinața USR PLUS i-a restras sprijinul politic.

R: Pentru dumneavoastră există speranță că veți fi propus, din nou, ca ministru?

Vlad Voiculescu: Speranța mea e mai puțin legată de punctele acestea, vă spun foarte onest că sunt dezamăgit la nivel personal și afectat. Dincolo de asta, nu e o funcție de care să mă agăț și, în general, nu o să mă agăț de funcții. Dar, USR PLUS are niște lucruri de făcut în Sănătate.

R: Adică nu excludeți o întoarcere în Minister într-o formă sau alta.

Vlad Voiculescu: Nu, deci aș exclude lucrul ăsta. Dacă aș avea ceva să-mi reproșez cu adevărat, nici nu aș avea curajul să spun lucrul ăsta.

R: Dar mai puteți lucra cu domnul Cîțu?

Vlad Voiculescu: Cu domnul Cîțu îmi închipui că este greu de lucrat, pentru mine, presupun că și pentru dumnealui, între timp. Dar, am mai spus-o, domnul Cîțu nu a demonstrat nici leadershipul, nici spiritul de echipă, nici înțelepciunea politică, nici nimic din toate acele abilități care credeam noi că îl califică pentru funcția de premier.”

Coaliția se reunește în ședință

Coaliţia de guvernare are programată azi o şedinţă de lucru, prima după revocarea ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, care a produs o ruptură între PNL şi USR PLUS, care acum cere schimbarea premierului Cîţu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate