Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tribunalul Alba a RESPINS propunerea de arestare preventivă pentru Alin Simota, acuzat de evaziune fiscală de 1 milion de euro. Va sta în arest la domiciliu


Publicat

Tribunalul Alba a respins, miercuri, propunerea DIICOT Alba Iulia de arestare preventivă a fostului patron de la Jiul Petroşani, Alin Simota, acuzat de evaziune fiscală. A dispus în schimb măsura preventivă a arestului la domiciliu. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Reamintim că procurorii DIICOT au făcut, marţi, percheziţii în judeţul Hunedoara, la domiciliul fostului vicepreşedinte PNL Hunedoara, Alin Simota, aflat la data respectivă în arest la domiciliu. Descinderile au fost făcute într-un dosar de evaziune fiscală. Anchetatorii suspectează că banii ar fi fost folosiţi pentru campania electorală din 2008. Marţi după-amiaza, Alin Simota, dar şi alţi 12 suspecţi au fost aduşi la sediul DIICOT Alba Iulia pentru audieri, iar seara Simota a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore.

Citeşte şi Alin Simota, reţinut de procurorii DIICOT Alba Iulia, în urma audierilor. Este acuzat de EVAZIUNE FISCALĂ de 1 milion de euro

Pe 6 august, Tribunalul Alba judecat propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă a trei inculpaţi, acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat şi instigare la evaziune fiscală.

Tribunalul Alba a respins propunerea formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia privind arestarea preventivă pentru 29 de zile pentru Alin Simota şi alte două persoane (D.G. şi T.I.).

Tribunalul Alba a dispus faţă de Simota măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile şi respectarea unor obligaţii prevăzute de lege.

“Instanţa atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a  măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura luată se poate înlocui cu măsura arestării preventive”, transmit reprezentanţii Tribunalului.

Pentru ceilalţi doi inculpaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă, poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare, iar competenţa de soluţionare a contestaţiei revine Curţii de Apel Alba Iulia.

Comunicatul DIICOT: “Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, având suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă, au documentat activitatea infracțională a unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală.

În data de 5 august 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT au fost efectuate opt percheziții simultane la domiciliile unora dintre membrii grupului, precum și la sediile firmelor implicate în circuitul evazionist.

Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, inculpat Simota Alin, împreună cu mai multe persoane din conducerea Atomis Internaţional Prod SRL, Simar SRL, Atomis Energie SRL, Elco Invest Consult SRL, precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracțiuni, pentru a obţine beneficii materiale.

În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Simota Alin era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate.

Între membrii grupării infracţionale au fost identificate următoarele persoane: Mihaela Preda (juristă), Natalia Mariana Panduru, Flavia Drăghici (angajată ca economist la firmele lui Alin Simota) – (persoane ce au avut calitatea de asociat, respectiv administrator în societăţile controlate de Alin Simota, pe durata comiterii  faptelor),

Gheorghe Dragomir şi Gheorghe Raul Pintilie (oameni de încredere ai lui Alin Simota, care se ocupau de identificarea unor firme care să emită facturi fictive şi, ulterior, de restituirea sumelor de bani virate prin bănci către aceste firme).

La această grupare infracţională au aderat ulterior Mihai Andrei Grozea şi Dorin Smădoi.

Prin activitatea infracțională derulată prin intermediul firmelor Atomis Internaţional Prod SRL și Simar SRL, gruparea a creat un prejudiciu de 3.453.402,88 de lei plus accesorii, prejudiciul total prin delapidare fiind de 4.077.977,72 lei (viramente bancare către Lubrex Company SRL şi Muri Building SRL efectuate în baza unor facturi fictive de achiziţie materiale şi monoperă).

Prejudiciile la bugetul de stat au fost cauzate prin înregistrarea de facturi de achiziţie sau avans fictive, în baza cărora a fost dedus ilegal TVA datorată către bugetul de stat.

Totodată parte din facturiile de achiziţie au fost înregistrate pe cheltuieli fiind afectat astfel impozitul pe profit. În plus în vederea devalizării propriilor firme, în baza circuitului fictiv creat, au fost virate sume de bani în conturile bancare ale unora dintre firmele fantomă, banii fiind apoi retraşi şi returnaţi în numerar către Alin Simota.

Cu privire la suma de 2.111.102,89  lei virată din contul Simar SRL în contul Muri Building SRL în baza unor facturi fictive, este de menţionat că o parte din această sumă  – 195.000 lei – a fost virată ca sponsorizare în contul Clubului Sportiv Jiul Petroşani,  controlat tot de inculpatul Alin Simota. Operaţiunea reprezintă o formă clasică a infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002, banii proveniţi din infracţiunea de delapidare, fiind reintroduşi în circuitul legal în baza unui contract de sponsorizare.

De asemenea, în perioada 2007-2008, Lubrex Company SRL prin administratorul său, la solicitarea inculpaților Gheorghe Dragomir şi Gheorghe Raul Pintilie, a achiziţionat cu file cec fără acoperire, în repetate rânduri, materiale de construcţii care au ajuns direct la firmele inculpatului Simota Alin, fără ca furnizorii să fie plătiți, astfel că aceștia au fost prejudiciați cu suma totală de 278.963,25 lei.

Din probele administrate în dosar mai rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații Alin Simota și Dorin Smădoi – administratorul interpus al Simar SRL, aflată în pragul insolvenței – au delapidat suma de 960.326 de lei virată de Consiliul Județean în contul Simar SRL deschis la Trezoreria Deva pentru plata unor lucrări ce fuseseră efectuate. Pentru a obține transferul acestor bani, inculpații au folosit state de salarii falsificate pentru plata salariilor aferente lunilor  septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2011, ianuarie 2012 și februarie 2012. Ulterior banii au fost retraşi din cont şi folosiţi în interes personal.

Procurorii DIICOT – ST Alba Iulia au dispus, în data de 5 august, reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Alin Șimota, sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, delapidare, delapidare cu consecinţe deosebit de grave și instigare la spălare de bani, instigare la înşelăciune. Aceeași măsură a fost luată și față de inculpații Dragomir Gheorghe și Tocilă Ion.

Totodată, față de alți șase membri ai grupării – Preda Mihaela, Panduru Natalia Mariana, Draghici Flavia, Smădoi Florin, Grozea Mihai Andrei și Pintilie Gheorghe Raul  – procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar.

În data de 6 august, cei trei reținuți au fost prezentați instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba a dispus măsura arestului la domiciliu față de Alin Simota, iar pentru ceilalți doi reținuți a dispus măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT – ST Alba Iulia au contestat soluția dispusă de instanță, menținându-și astfel cererea de arestare preventivă a celor trei persoane reținute.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte. Se răcește accentuat după 30 octombrie, este posibil să ningă. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, până în 8 noiembrie, în regiuni din țară. În Transilvania, vremea se răcește după 30 octombrie. La munte sunt posibile ninsori.

În Transilvania, până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menţine mai ridicate decât cele specifice la sfârşit de octombrie, cu medii ale maximelor de 14-19 grade şi ale minimelor de 5-8 grade.

Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 9-12 grade ziua şi 0-.5 grade noaptea, mediat regional.

Variaţii termice sunt estimate şi pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie.

Ploi locale se vor semnala în jurul datei de 30 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în primele zile din cea de-a doua săptămână de prognoză.

La munte, intervalul va debuta cu vreme mai caldă decât ar fi normal, cu maxime în medie de 8-4 grade și minime pozitive în cea mai mare parte a zonei montane.

Din 30 octombrie însă, răcirea vremii va fi accentuată, astfel că temperaturile vor deveni apropiate sau chiar mai scăzute decât mediile multianuale, cu 2-6 grade ziua şi valori sub pragul de îngheţ noaptea.

Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în jurul celui climatologic specific la începutul lunii noiembrie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată între 30 octombrie – 2 noiembrie, perioadă când la altitudini mari vor fi şi ninsori sau lapoviţă.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vaccin anti-COVID cu rezultate bune la persoane vârstnice. Este cel dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca

Publicat

Vaccin, gripa

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca generează un răspuns imun robust la persoanele în vârstă, categoria cu cel mai ridicat risc, a scris luni Financial Times, citând rezultate preliminarii, relatează Reuters.

Vaccinul declanşează producţia de anticorpi şi celule T, cu rol protector, la grupe de persoane mai în vârstă, potrivit Financial Times, care citează două surse familiarizate cu descoperirea, rezultat ce îi încurajează pe cercetătorii aflaţi în căutarea unor dovezi conform cărora produsul îi va proteja pe vârstnici de îmbolnăviri grave sau de deces din cauza virusului.

Detalii despre această constatare urmează să fie publicate în curând într-un jurnal medical, a notat Financial Times fără a preciza numele acestuia.

Rezultatele coincid cu datele publicate în iulie, potrivit cărora vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” în cazul unui grup de adulţi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, a relatat ziarul, citând surse apropiate rezultatelor aşa-numitelor teste de imunogenitate.

Însă, Financial Times a atras atenţia că testele de imunogenitate cu răspuns pozitiv nu garantează faptul că vaccinul se va dovedi în cele din urmă sigur şi eficient la persoanele în vârstă.

Compania AstraZeneca, ce dezvoltă vaccinul împreună cu cercetători de la Universitatea Oxford, este considerată un lider în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin cu rol de protecţie împotriva COVID-19.

Oxford şi AstraZeneca nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta aceste rezultate.

Unul dintre cele mai importante vaccinuri-candidat împotriva coronavirusului, denumit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, a fost dezvoltat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford, iar AstraZeneca a obţinut în aprilie licenţa pentru producţia acestuia, preluând sarcina de continuare la scară largă a testelor clinice şi a producţiei.

AstraZeneca a reluat testele clinice efectuate asupra vaccinului în Statele Unite după ce a primit aprobarea în acest sens din partea autorităţilor de reglementare americane, a anunţat compania vineri.

Este vorba despre un vaccin cu vector viral (VRV), ce utilizează o versiune slăbită a unui virus care determină răceala comună la cimpanzei, modificată cu instrucţiuni genetice pentru a declanşa un răspuns imun împotriva COVID-19.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Moneda națională s-ar putea deprecia până la 4,9 – 5 lei/euro, la începutul anului viitor

Publicat

Moneda europeană ar putea valora 4,9 – 5 lei la începutul anului viitor, a declarat, luni, Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, menţionând că leul este supraevaluat comparativ cu monedele din Europa Centrală.

„După cum ştiţi, eu am teoria asta că în fiecare an leul se mai mută cu 10 bani. Ţine de câţiva ani. Şi probabil că se va muta şi la anul. În scenariul de bază, undeva pe la începutul anului viitor, că aşa se întâmplă de obicei, leul s-ar putea muta în intervalul 4,90 – 5. Este suficient? Nu. Dacă avem un scenariu cu risc, atunci leul ar putea să treacă temporar de 5. Tot ce trebuie este ca Banca Naţională să nu intervină enorm pentru a-l proteja în această situaţie şi se va duce uşor peste 5. Dar probabil că după aceea Banca Centrală îl va readuce în acest interval, pentru că se uită la inflaţie, se uită şi la cei care s-au împrumutat în valută”, a spus Dan Bucşa, într-o discuţie online pe tema „România la sfârşitul ciclului electoral: lecţii din 2020 pentru 2021”.

Potrivit acestuia, leul este „semnificativ supraevaluat” în raport cu monedele din Centrul Europei.

Dan Bucşa a precizat că are două criterii la care se uită, unul fiind ajustat cu preţurile de producţie, iar în acest caz leul este supraevaluat faţă de monedele din ţările aflate în Centrul Europei cu 5-12%. Dacă modelul este ajustat cu costul unitar al forţei de muncă, supraevaluarea este faţă de monedele din zonă cu 10-33%.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PNL Alba, despre majoritatea în Consiliul Local Alba Iulia, alegerea celor doi viceprimari și negocieri cu USR PLUS

Publicat

sediu primarie drona

Reprezentanții PNL Alba explică, într-un comunicat, situația privind majoritatea din Consiliul Local Alba Iulia, având în vedere că deocamdată nu există acord privind alegerea celor doi viceprimari.

”E imposibil să găsești mai mult de un sfert de adevăr în explicațiile USR PLUS cu privire la faptul că, până în prezent, nu s-a obținut un acord cu privire la alegerea celor doi viceprimari din Alba Iulia. Să crezi că poți rezolva o astfel de situație călcând în picioare rezultatul votului din 27 septembrie, când mii de albaiulieni au ales continuitate în administrarea orașului te coboară mult sub linia respectului față de electorat. PNL a avut cele mai multe voturi pentru Consiliul Local, iar acest rezultat nu lasă loc de jucat soarta orașului la ruletă, pornind cu stângul, într-o încercare toxică, aparent eșuată, de asociere cu PSD.

Da, ești de o ipocrizie și o moralitate extreme atunci când invoci că PNL nu a fost de acord cu realizarea unui audit intern în primărie. Atenție! Nu a existat nici măcar o singură discuție în sensul acesta. Lipsă totală de schelet moral! Ce problemă să aibă PNL cu acest audit? OLAF a fost, DLAF a fost, Curtea de Conturi vine anual, de 6 ani Agenția de Rating Moody s verifică, an de an, bugetul de venituri, de cheltuieli, de investiții. Autoritatea Națională de Audit a fost urmată de cea europeană. Toate autoritățile de management din România, organismele lor intermediare, ANAP-ul, absolut orice instituție de control din țara asta au verificat primăria și nu au au găsit nimic! Ar fi culmea ca funcționarii din primărie să tremure la o astfel de măsură. În schimb, actualul edil ar trebui să-și dea seama că tot ce poate ieși la iveală este prestația mai mult decât modestă pe care a avut-o cu fiecare serviciu aflat în subordinea sa.

Iar acum, în loc să administreze orașul, se joacă, sporadic, de-a negociatorul, până și la sediul firmei private a fratelui său. Din respect pentru albaiulieni, dacă nu pentru el însuși, primarul Pleșa n-ar fi trebuit să aibă somn până nu se asigura că există o majoritate în Consiliul Local.

În plus, minte când afirmă că Mircea Hava i-a impus doi viceprimari de la PNL nominalizați. Pe actualul edil, Gabriel Pleșa, nu-l onorează postura de hingher al legilor democratice. Votul pentru consiliu a fost unul pe liste și nu nominal. PNL a cerut doi viceprimari pentru că a câștigat politic, deci nominalizarea celor doi aparține strict liberalilor.

De asemenea, NU s-a purtat niciodată vreo discuție referitoare la asumarea și de către PNL a programului electoral USR PLUS! În schimb, PNL lasă orașului, inclusiv pentru următorii ani, proiecte de dezvoltare de peste 80 de milioane de euro, nu povești!

Ce este mai grav, imoral și chiar la limita legii este că solicită excluderea din Consiliul Local a celor care au făcut parte din administrația trecută. Practic, foștii lui colegi cu care susținea că face echipă pentru Alba Iulia. Cei care cer asta uită faptul că în Constituția României, pe care au pus mâna de numai câteva zile la jurământ, e statuat faptul că cetățenii au dreptul de a alege și a fi aleși.

Tot ce a propus USR PLUS prin vocea lui Gabriel Pleșa, la discuții de maxim câteva minute, au fost niște pretenții voit exagerate și aberante, pe sens unic, duse de pe o poziție de forță irelevantă în raport cu votul albaiulienilor.

PNL rămâne deschis oricărui angajament serios pentru Alba Iulia. Ce nu înțelege USR PLUS este că politicienii sunt angajații cetățenilor. O negociere, indiferent de miză, se poartă în jurul unei mese cu toți cei implicați. Nu dictând de la un pupitru în interesul partidului în care te-ai propus spre infiere, mușcând cu dinții de lapte din familia politică din care ai plecat” – transmite Biroul de Presă PNL Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate