Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UAB, pe locul doi în topul preferinţelor pentru tinerii din Alba Iulia care vor să-şi continue studiile după absolvirea liceului

Publicat

La Alba Iulia s-a derulat în luna mai proiectul “Rămâi albaiulian! Vino la UAB”, iniţiat de echipa de liceeni „Voluntrix”, în colaborare cu Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Acest proiect a fost finanţat de Fundaţia Comunitară Alba, prin programul „YouthBank” şi a avut ca scop promovarea Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia în rândul viitorilor absolvenţi de liceu, pentru ca aceştia să-şi continue studiile în municipiul Alba Iulia. În urma acestei acţiuni, Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia se situează pe locul doi în topul preferinţelor elevilor de liceu din Alba Iulia, iar pe primul loc sunt Universităţile din Cluj-Napoca.

Principalii parteneri locali ai Programului YouthBank sunt Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia, programul fiind coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, în parteneriat cu Banca Comercială Română.

Proiectul şi-a propus creşterea numărului de absolvenţi care aleg învăţământul universitar albaiulian, precum şi informarea acestora despre oportunităţile şi oferta universitară. Activităţile proiectului au constat în desfăşurarea unor caravane în toate liceele albaiuliene, cu distribuirea unor flyere şi pliante, iar, prin intermediul membrilor echipei „Voluntrix”, ai Ligii Studenţilor şi ai Asociaţiei Alumni UAB, s-a reuşit şi purtarea unor discuţii interactive, în cadrul cărora liceenii au putut pune întrebări despre oportunităţile pe care le-ar avea dacă ar lua decizia să rămână în Alba Iulia.

Înaintea începerii propriu-zis a caravanelor de informare, membrii echipei „Voluntrix” au dorit să ia „pulsul” beneficiarilor acestui proiect, încercând să afle ce îşi doresc în momentul de faţă viitorii absolvenţi de liceu. Au aplicat elevilor de clasa a XII-a un chestionar ce viza opţiunile acestora după absolvirea celor 12 clase. Chestionarele au fost centralizate de membrii echipei „Voluntrix” şi interpretate de sociologul Corina Andreea Muntean, membră a Asociaţiei Alumni UAB.

La acest chestionar au răspuns 318 elevi din toate liceele din localitatea Alba Iulia, clasa a XII-a, adică un procent de 30% din totalul elevilor din an terminal din Alba Iulia. Din totalul celor chestionaţi, 63% provin din mediul urban şi 37% provin din mediul rural, repondenţii fiind încadraţi în segmentul de vârstă 17 – 20 de ani, 53,1% fete şi 46,9% băieţi.

La întrebarea „După absolvirea liceului doriţi să continuaţi studiile în cadrul unei instituţii de învăţământ superior, 91,2% au răspuns afirmativ, restul de 8,8% nu iau în considerare această opţiune. Corelat cu mediul de provenienţă, 94,1% din elevii de la oraș doresc să îşi continue studiile după terminarea liceului faţă de 86,2% dintre elevii din mediul rural.

În ceea ce priveşte oraşul ales pentru cursuri universitare, pe primul loc se află Cluj-Napoca, cu 44,7% (142 de alegeri din 318), urmat de Alba Iulia – 35,5% (113), București 4,7%, Timişoara cu 3,5%. Pentru alte oraşe au optat 6%, iar 5,7% dintre ei nu au răspuns la această întrebare.

Corelat cu mediul de provenienţă şi oraşul pe care elevii îl aleg după terminarea liceului, dintre cei care merg în Cluj-Napoca, 73,9% provin din mediul urban şi 26,1% din mediul rural, în timp ce, dintre cei care preferă Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, 52,2% provin din mediul urban şi 47,8% din mediul rural.  La fel şi pentru restul oraşelor în care elevii vor să meargă la universitate, ponderea cea mai mare a acestora provine din mediul urban.

Opinia privind Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a fost exprimată astfel: 55,6% dintre elevi spun că au o părere bună şi foarte bună, 17% „aşa şi aşa”, 15,7% nu ştiu sau nu răspund, 6,9% „nu prea bună”, iar 4,7% spun că au o părere proastă.

La întrebarea Ce doriţi să ştiţi despre Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia?, elevii au răspuns că au aflat anumite informaţii despre universitate în cadrul ”Săptămânii Altfel”, alţii nu vor să ştie nimic, în timp ce alţii sunt interesaţi de medii de admitere la anumite specializări sau care sunt specializările Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

În urma acestor chestionare, s-a putut observa că majoritatea elevilor doresc să continue studiile în cadrul învăţământului universitar, iar astfel de campanii trebuie realizate în continuare şi extinse şi în judeţ, în cadrul altor licee.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax