Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Veşti bune pentru datornici: ANAF șterge o parte din datoriile românilor. Care este valoarea maximă a creanțelor fiscale anulate

Publicat

anaf

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează automat, în primele șapte zile ale fiecărui an, anumite datorii existente la sfârșitul anului precedent. Astfel, la începutul lunii ianuarie 2023 sunt șterse automat datoriile până în 40 de lei, care figurau în evidențe la 31 decembrie 2022. 

Potrivit Codului de procedură fiscală, „creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”.

Anularea acestor mici datorii se face pentru că cheltuielile de executare silită sunt mai mari decât sumele ce trebuie recuperate de ANAF.

„În situaţiile în care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin poştă, sunt mai mari decât creanţele fiscale supuse executării silite, conducătorul organului de executare silită poate aproba anularea debitelor respective”, se precizează în Codul de procedură fiscală.

În cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre, autorităţile pot stabili un plafon al creanţelor fiscale care pot fi anulate la început de an mai mic de 40 de lei.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 727/2019, „creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale ale debitorului, amenzile de orice fel, precum și alte creanțe bugetare înscrise în titluri executorii de creanță bugetară, transmise spre recuperare organului fiscal, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, al căror plafon este prevăzut pentru anulare de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se scad din evidențele fiscale în primele 7 zile ale anului următor”.

sursa: legislatie.just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax