Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO DOCUMENTAR Descoperire arheologică la Alba Iulia: O casă romană din Apulum, veche de peste 1800 de ani


Publicat

Pe o parcelă de teren din zona centrală a municipiului Alba Iulia este în plină desfășurare un șantier arheologic. Doar sunetul lopeților care intră în pământ îți poate da de gândit că după gardul acoperit cu plasă verde, istoria este scoasă la suprafață.

După aproape un an de săpături, dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a descoperit o casă romană, veche de mai bine de 1800 de ani, situată chiar în centrul municipiului. 

Lucrările au fost pornite ca săpături arheologice de prevenție, după ce un dezvoltator imobiliar a cumpărat terenul și intenționează să ridice un complex de apartamente. 

Am fost pe șantier alături de Anca Timofan, care ne-a prezentat situl arheologic și ce a descoperit de când s-a apucat de săpat în zona respectivă.

Am vrut să aflăm cine își permitea o casă într-o zonă rezidențială în perioada romană, cum era construită și ce la ce deservea fiecare cameră în parte.

Dezvoltarea imobiliară accentuată din Alba Iulia a dus la înmulțirea șantierelor arheologice

Dezvoltarea imobiliară în Alba Iulia pare să aibă în ultimii ani un ritm foarte accentuat. Se construiește peste tot, în orice zonă a orașului, iar o bucată de pământ  reprezintă pentru un dezvoltator imobiliar o investiți pe care se va ridica rapid un bloc, de cele mai multe ori cu patru etaje, dintre care unul retras.

Însă pentru a începe o construcție ai nevoie de o descărcare arheologică.

zidarie romana in forma de spic

zidărie romană în formă de spic

Mai exact, dacă vrei să construiești ceva pe un teren, arheologii trebuie să vină, să facă o cercetare a terenului și automat să sape în zona respectivă. De multe ori, în Alba Iulia, săpăturile de acest fel au scos la suprafață adevărate vestigii din perioada romană.

vedere aeriană a șantierului

Este și cazul șantierului arheologic situat în centrul municipiului Alba Iulia, unde pe viitor se va ridica un complex de apartamente, șantier pe care l-am vizitat alături de Anca Timofan.

Zona rezidențială romană

Zona în care a fost construită casa scoasă la suprafață de Anca Timofan era considerată în perioada romană rezidențială.

Mai exact, casa romană este situată la circa 300 de metri spre est de castrul Legiunii a XIII-a Gemina, în așezarea civilă (canabae) care, în timpul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.), a fost ridicată la rangul de municipium (municipium Septimium Apulense).

Apulum reprezintă cea mai mare aglomerație urbană romană din provincia Dacia. După al doilea război dacic, devine sediul Legiunii a XIII-a Gemina, care va rămâne aici până la retragerea aureliană. Apulum este de fapt numele generic al unui complex de situri care cuprinde: castrul de legiune, sediul guvernatorilor Daciei, două centre urbane și necropolele.

monedă Faustina Augusta

„Orașul de sub oraș”, reprezintă o zonă rezidențială romană importantă, unde cercetările arheologice sistematice și preventive au dus la descoperiri spectaculoase atât în zona praetorium-ului consularis, cât și în mediul civil: clădiri publice, case particulare de tip domus, thermae (băi romane) sau drumuri romane.

Locuințele romane care de cele mai multe ori erau impunătoare și elegante din mediul urban aparțineau unor familii înstărite sau chiar unor oficiali din cadrul armatei și administrației romane de la Apulum, a precizat Anca Timofan.

Ce au scos la suprafață până în prezent arheologii

Clădirea este orientată NNE-SSV și prezintă mai multe faze de construcţie, încăperile cu destinații diverse fiind amplasate în jurul unor spații centrale, un atrium și o curte deschisă amenajată cu pietriș.

Una dintre camere este prevăzută cu încălzire sub pardoseală, numită hypocaustum. Cuptorul (praefurnium) care genera căldura în această instalație a fost descoperit în încăperea alăturată, alimentarea lui făcându-se prin curte.

La zidurile descoperite se păstrează fundația și o parte din elevației construite în partea inferioară din piatră (calcare și gresii) legată cu mortar, iar partea superioară din cărămidă, în tehnica numită opus latericium.

opaiț

O altă tehnică de construcție utilizată în cazul unui zid de compartimentare între două camere ale locuinței este cea numită opus spicatum.

Este o tehnică de zidărie romană care utilizează cărămizi rectangulare sau lespezi mici de piatră dispuse alternativ, oblic una față de alta, în straturi așezate sub forma unui spic de grâu sau schelet de pește. A fost folosită în scopuri decorative în zidărie, dar mai ales la amenajarea pavimentelor.

Materialul arheologic descoperit este foarte bogat, fiind colectată o cantitate mare de ceramică romană de uz casnic, opaițe (dintre care unul cu ștampila de meșter COMES, pentru prima dată atestat în Dacia și alt opaiț foarte frumos decorat cu o acvilă), artefacte din metal, sticlă şi os, fibule, brăţări, ace de, păr, monede (o monedă emisă în a doua jumătate a sec. II p.Chr. cu reprezentarea pe avers a împărătesei Faustina Augusta, (sau Minor – „Cea Tânără”), soția împăratului Marcus Aurelius, pe revers fiind redată zeița roadelor și agriculturii, Ceres), cuie şi piroane din fier, fragmente de vase din sticlă, un fragment de râșniță, mortaria (un fel de mojare), elemente de paviment în formă de 8 și romboidale, notează Anca Timofan.

opaițe

În privința datării locuinței romane, putem presupune că intervalul de construcție și funcționare este finalul sec. II p. Chr. – prima jumătate a sec. III. p. Chr, a precizat Anca Timofan.

Ce este arheologia de prevenție

Metodologia cercetării preventive presupune înregistrarea tuturor complexelor şi materialelor arheologice identificate în suprafaţa afectată de proiect, efectuarea ridicării topografice a suprafeţei şi complexelor investigate pentru realizarea planului topografic, documentare fotogrammetrică.

cameră pavată cu cărămizi

La final este redactat raportul de cercetare arheologică preventivă și sunt formulate concluziile și a propunerile arheologului responsabil, în funcție de situația arheologică constatată.

În acest caz, de exemplu, va fi necesară modificarea proiectului de construcție în scopul protejării și conservării vestigiilor descoperite.

Situl roman Apulum și ideea de parc arheologic

Situl roman Apulum a fost declarat zonă de interes naţional, respectiv zonă de interes arheologic prioritar, regim care se instituie asupra unui teritoriu care cuprinde siturile arheologice a căror cercetare arheologică, protejare şi punere în valoare este de importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională.

Potențialul pe care îl are din punct de vedere istoric și arheologic Orașul de Jos a fost evidențiat mai ales prin descoperirile făcute în arealul praetorium-ului consularis (cercetat sistematic în 1888-1908 de Adalbert Cserni și în 1992-2019 de dr. Viorica Rusu-Bolindeț și colaboratorii ei) și în Sectorul Domus I – Thermae (2009, 2019), unde vestigiile au fost conservate in situ.

Protejarea și valorificarea monumentelor de epocă romană prin restaurare/conservare, acolo unde acestea spun o poveste importantă despre orașul antic, este o direcție care trebuie asumată de toți cei implicați în administrarea patrimoniului arheologic național.

hypocaustum

Mai mult, oferta serviciilor culturale a municipiului Alba Iulia este fundamental legată de importanţa istorică şi implicit turistică a localităţii, la aceasta adăugându-se nevoia de educație continuă și de creștere a aportului informațional, cercetarea arheologică având aici un rol determinant.

Cel mai probabil, din noul sit arheologic început la Alba Iulia, constructorul va pune în evidență o parte. Mai exact, construcția va fi pe piloni, iar o parte din descoperirea arheologică va fi pusă sub sticlă, pentru a fi vizibilă.

Documentar video de Cristian Panu și Raul Baciu.

Datele istorice, de cercetare și informațiile tehnice au fost redactate de dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al ”Unirii” Alba Iulia

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. pilu

  joi, 10.06.2021 at 20:23

  Daca nu se sapa pentru fundatia blocului, doamna asta nu descoperea nimic.Toata partea de sud a municipiului se suprapune cu vechiul, probabil, Apulum. Si asta o stiu toti care si-au facut case in aceasta zona.

 2. DoarZic

  miercuri, 16.06.2021 at 08:59

  „Însă pentru a începe o construcție ai nevoie de o descărcare arheologică.” ….banuiesc ca treaba asta e valabila doar pentru „fraieri”.
  Vedeti „descararea” arheologica ce se face in zona de extindere a cimitirului administrat de Corona…descarcare efectuata cu excavatorul, pentru constructia de cavouri.
  Sesizati autoritatile !

 3. pilu

  miercuri, 16.06.2021 at 21:54

  Da ce ma, tu nu ai aflat inca cine e Corona ? Stai jos !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Hai hui în 2: Doi vloggeri foarte cunoscuți au descoperit frumusețile Cetății Alba Carolina și înghețata Lazăr

Publicat

Andreia și Ionuț sunt doi dintre cei mai cunoscuți vloggeri de turism din România și sunt fondatorii ”Hai hui în 2”. Cei doi au vizitat aproape toate continentele. Au fost și la Alba Iulia și au rămas impresionați de ceea ce au descoperit. 

Filmul despre Alba Iulia, postat pe contul lor de youtube a adunat, într-o singură zi, peste 32.000 de vizualizări.

Povestea Hai hui în 2

Ea lucra de aproape 9 ani în departamentul HR al unui mare retailer, iar el lucra în media. Acum 10 ani au ieșit pentru prima data din țară într-o vacanță la Santorini, iar de atunci au urmat city break-uri și vacanțe pe patru continente: Europa, Asia, Africa și America.

Ca orice cuplu, s-au căsătorit și și-au luat o casă. Ce le mai lipsea? Teoretic nimic, practic totul.

Și-au dat seama că nu și-au luat o casă ci doar o datorie pe viață și nu asta și-au dorit. Și-au vândut apartamentul, au achitat datoria la bancă, au semnat cererea de concediu fără plată timp de un an și au plecat în lume cu bilete one way și cu visuri mărețe.

Primul lucru pe care l-au făcut a fost un proiect de blogging și vlogging de travel, Hai hui în doi.

Povestea lor a fost detaliată de life.ro și viva.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Program de studii postuniversitare și angajări la SRI. Dosarele se pot depune până în 8 august. Condiții și proceduri

Publicat

SRI a lansat un program de studii postuniversitare de educație permanentă dedicate formării ofiţerilor de informaţii. Cei care vor fi declarați admiși, vor fi angajați în structurile instituției. 

Porivit reprezentanților SRI, acest program este similar ca structură şi curriculă programului de master profesional şi se adresează atât absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă cât şi persoanelor absolvente de studii de master care își doresc o carieră în Serviciul Român de Informații.

Candidaţii vor parcurge un proces de selecție, iar cei declaraţi admişi în urma concursului vor fi încadrați ca ofițeri operativi sau ofițeri analiști.

Pentru anul universitar 2021-2022, Serviciul Român de Informaţii selecţionează candidaţi pentru studii postuniversitare de educație permanentă dedicate formării ofiţerilor de informaţii, la următoarele specializări:

Pentru formarea ofițerilor operativi – specializarea Introducere în activitatea de informații pentru securitatea națională

Pentru formarea ofițerilor analiști – specializarea Introducere în analiza de intelligence.

Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție, prin transmiterea unui CV la adresa hr@sri.ro (cu titlul „CPU ANIMV Nume și prenume”) şi cu precizarea, în corpul e-mail-ului, a localităţii unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant HR al SRI, până la data de 08.08.2021.

În urma promovării tuturor etapelor de selecție, candidații vor fi validați pentru a participa la concursul de admitere la studii postuniversitare.

Detalii privind organizarea și desfăşurarea concursului de admitere la studiile postuniversitare se găsesc pe site-ul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”.

Toate detalii pot fi vizualizate în acest DOCUMENT.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 2-8 august: Temperaturile mai scad, câteva furtuni la munte. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Publicat

Vremea se mai răcorește săptămâna viitoare în județul Alba. Temperaturile coboară la maxime de 30-31 de grade Celsius sau chiar 26-27 de grade, spre finalul intervalului, în zonele mai joase.

Vor mai fi însă și câteva ploi și furtuni, în zonele montane.

La munte, sunt anunțate maxime de 16-24 grade Celsius la Oașa, respectiv 19-26 grade la Arieșeni.

Condiții meteo în localități din județ în perioada 2-8 august:

Luni, 2 august

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; mai răcoros

Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; mai răcoros

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit, mai răcoros

Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit, mai răcoros

Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit, mai răcoros

Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit, mai răcoros

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Marți, 3 august

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant noros

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Miercuri, 4 august

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 13 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Joi, 5 august

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse/furtuni

Aiud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; averse/furtuni

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Vineri, 6 august

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius mai răcoros

Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; predominant noros

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant noros, mai răcoros

Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant noros, mai răcoros

Cîmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant noros, mai răcoros

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant noros, mai răcoros

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare

Sâmbătă, 7 august

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime 21 grade Celsius; parțial însorit, mai cald

Aiud: minime 14 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună, izolat

Cîmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună, izolat

Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit, mai cald

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Duminică, 8 august

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; predominant însorit

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; însorit

Oaşa: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; însorit

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; însorit

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; însorit

Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit, mai cald

Cîmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit, mai cald

Arieşeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; predominant însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate