Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO DOCUMENTAR Descoperire arheologică la Alba Iulia: O casă romană din Apulum, veche de peste 1800 de ani

Publicat

Pe o parcelă de teren din zona centrală a municipiului Alba Iulia este în plină desfășurare un șantier arheologic. Doar sunetul lopeților care intră în pământ îți poate da de gândit că după gardul acoperit cu plasă verde, istoria este scoasă la suprafață.

După aproape un an de săpături, dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a descoperit o casă romană, veche de mai bine de 1800 de ani, situată chiar în centrul municipiului. 

Citește și FOTO: Descoperiri arheologice importante la Alba Iulia, cu prilejul lucrărilor pentru realizarea noii creșe din Partoș

Lucrările au fost pornite ca săpături arheologice de prevenție, după ce un dezvoltator imobiliar a cumpărat terenul și intenționează să ridice un complex de apartamente. 

Am fost pe șantier alături de Anca Timofan, care ne-a prezentat situl arheologic și ce a descoperit de când s-a apucat de săpat în zona respectivă.

Am vrut să aflăm cine își permitea o casă într-o zonă rezidențială în perioada romană, cum era construită și ce la ce deservea fiecare cameră în parte.

Dezvoltarea imobiliară accentuată din Alba Iulia a dus la înmulțirea șantierelor arheologice

Dezvoltarea imobiliară în Alba Iulia pare să aibă în ultimii ani un ritm foarte accentuat. Se construiește peste tot, în orice zonă a orașului, iar o bucată de pământ  reprezintă pentru un dezvoltator imobiliar o investiți pe care se va ridica rapid un bloc, de cele mai multe ori cu patru etaje, dintre care unul retras.

Însă pentru a începe o construcție ai nevoie de o descărcare arheologică.

zidarie romana in forma de spic

zidărie romană în formă de spic

Mai exact, dacă vrei să construiești ceva pe un teren, arheologii trebuie să vină, să facă o cercetare a terenului și automat să sape în zona respectivă. De multe ori, în Alba Iulia, săpăturile de acest fel au scos la suprafață adevărate vestigii din perioada romană.

vedere aeriană a șantierului

Este și cazul șantierului arheologic situat în centrul municipiului Alba Iulia, unde pe viitor se va ridica un complex de apartamente, șantier pe care l-am vizitat alături de Anca Timofan.

Zona rezidențială romană

Zona în care a fost construită casa scoasă la suprafață de Anca Timofan era considerată în perioada romană rezidențială.

Mai exact, casa romană este situată la circa 300 de metri spre est de castrul Legiunii a XIII-a Gemina, în așezarea civilă (canabae) care, în timpul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.), a fost ridicată la rangul de municipium (municipium Septimium Apulense).

Apulum reprezintă cea mai mare aglomerație urbană romană din provincia Dacia. După al doilea război dacic, devine sediul Legiunii a XIII-a Gemina, care va rămâne aici până la retragerea aureliană. Apulum este de fapt numele generic al unui complex de situri care cuprinde: castrul de legiune, sediul guvernatorilor Daciei, două centre urbane și necropolele.

monedă Faustina Augusta

„Orașul de sub oraș”, reprezintă o zonă rezidențială romană importantă, unde cercetările arheologice sistematice și preventive au dus la descoperiri spectaculoase atât în zona praetorium-ului consularis, cât și în mediul civil: clădiri publice, case particulare de tip domus, thermae (băi romane) sau drumuri romane.

Locuințele romane care de cele mai multe ori erau impunătoare și elegante din mediul urban aparțineau unor familii înstărite sau chiar unor oficiali din cadrul armatei și administrației romane de la Apulum, a precizat Anca Timofan.

Ce au scos la suprafață până în prezent arheologii

Clădirea este orientată NNE-SSV și prezintă mai multe faze de construcţie, încăperile cu destinații diverse fiind amplasate în jurul unor spații centrale, un atrium și o curte deschisă amenajată cu pietriș.

Una dintre camere este prevăzută cu încălzire sub pardoseală, numită hypocaustum. Cuptorul (praefurnium) care genera căldura în această instalație a fost descoperit în încăperea alăturată, alimentarea lui făcându-se prin curte.

La zidurile descoperite se păstrează fundația și o parte din elevației construite în partea inferioară din piatră (calcare și gresii) legată cu mortar, iar partea superioară din cărămidă, în tehnica numită opus latericium.

opaiț

O altă tehnică de construcție utilizată în cazul unui zid de compartimentare între două camere ale locuinței este cea numită opus spicatum.

Este o tehnică de zidărie romană care utilizează cărămizi rectangulare sau lespezi mici de piatră dispuse alternativ, oblic una față de alta, în straturi așezate sub forma unui spic de grâu sau schelet de pește. A fost folosită în scopuri decorative în zidărie, dar mai ales la amenajarea pavimentelor.

Materialul arheologic descoperit este foarte bogat, fiind colectată o cantitate mare de ceramică romană de uz casnic, opaițe (dintre care unul cu ștampila de meșter COMES, pentru prima dată atestat în Dacia și alt opaiț foarte frumos decorat cu o acvilă), artefacte din metal, sticlă şi os, fibule, brăţări, ace de, păr, monede (o monedă emisă în a doua jumătate a sec. II p.Chr. cu reprezentarea pe avers a împărătesei Faustina Augusta, (sau Minor – „Cea Tânără”), soția împăratului Marcus Aurelius, pe revers fiind redată zeița roadelor și agriculturii, Ceres), cuie şi piroane din fier, fragmente de vase din sticlă, un fragment de râșniță, mortaria (un fel de mojare), elemente de paviment în formă de 8 și romboidale, notează Anca Timofan.

opaițe

În privința datării locuinței romane, putem presupune că intervalul de construcție și funcționare este finalul sec. II p. Chr. – prima jumătate a sec. III. p. Chr, a precizat Anca Timofan.

Ce este arheologia de prevenție

Metodologia cercetării preventive presupune înregistrarea tuturor complexelor şi materialelor arheologice identificate în suprafaţa afectată de proiect, efectuarea ridicării topografice a suprafeţei şi complexelor investigate pentru realizarea planului topografic, documentare fotogrammetrică.

cameră pavată cu cărămizi

La final este redactat raportul de cercetare arheologică preventivă și sunt formulate concluziile și a propunerile arheologului responsabil, în funcție de situația arheologică constatată.

În acest caz, de exemplu, va fi necesară modificarea proiectului de construcție în scopul protejării și conservării vestigiilor descoperite.

Situl roman Apulum și ideea de parc arheologic

Situl roman Apulum a fost declarat zonă de interes naţional, respectiv zonă de interes arheologic prioritar, regim care se instituie asupra unui teritoriu care cuprinde siturile arheologice a căror cercetare arheologică, protejare şi punere în valoare este de importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională.

Potențialul pe care îl are din punct de vedere istoric și arheologic Orașul de Jos a fost evidențiat mai ales prin descoperirile făcute în arealul praetorium-ului consularis (cercetat sistematic în 1888-1908 de Adalbert Cserni și în 1992-2019 de dr. Viorica Rusu-Bolindeț și colaboratorii ei) și în Sectorul Domus I – Thermae (2009, 2019), unde vestigiile au fost conservate in situ.

Protejarea și valorificarea monumentelor de epocă romană prin restaurare/conservare, acolo unde acestea spun o poveste importantă despre orașul antic, este o direcție care trebuie asumată de toți cei implicați în administrarea patrimoniului arheologic național.

hypocaustum

Mai mult, oferta serviciilor culturale a municipiului Alba Iulia este fundamental legată de importanţa istorică şi implicit turistică a localităţii, la aceasta adăugându-se nevoia de educație continuă și de creștere a aportului informațional, cercetarea arheologică având aici un rol determinant.

Cel mai probabil, din noul sit arheologic început la Alba Iulia, constructorul va pune în evidență o parte. Mai exact, construcția va fi pe piloni, iar o parte din descoperirea arheologică va fi pusă sub sticlă, pentru a fi vizibilă.

Documentar video de Cristian Panu și Raul Baciu.

Datele istorice, de cercetare și informațiile tehnice au fost redactate de dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al ”Unirii” Alba Iulia

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. pilu

  joi, 10.06.2021 at 20:23

  Daca nu se sapa pentru fundatia blocului, doamna asta nu descoperea nimic.Toata partea de sud a municipiului se suprapune cu vechiul, probabil, Apulum. Si asta o stiu toti care si-au facut case in aceasta zona.

 2. DoarZic

  miercuri, 16.06.2021 at 08:59

  „Însă pentru a începe o construcție ai nevoie de o descărcare arheologică.” ….banuiesc ca treaba asta e valabila doar pentru „fraieri”.
  Vedeti „descararea” arheologica ce se face in zona de extindere a cimitirului administrat de Corona…descarcare efectuata cu excavatorul, pentru constructia de cavouri.
  Sesizati autoritatile !

 3. pilu

  miercuri, 16.06.2021 at 21:54

  Da ce ma, tu nu ai aflat inca cine e Corona ? Stai jos !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Focurile de artificii de 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. La mulți ani, România!

Publicat

Alba Iulia – 1 Decembrie 2022: La mulți ani, România! Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala Unirii se încheie, joi seara, cu spectacolul focurilor de artificii. 

Dacă anul trecut autoritățile locale au ales varianta spectacolului cu drone, în 2022 s-a revenit la cel ”clasic”, cu artificii, lumină și zgomot.

Vezi și La mulți ani, România! MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român, de 1 Decembrie 2022

Focurile de artificii durează circa opt minute, sub forma unui spectacol piro-muzical, pe coloană sonoră, pe muzică din lucrări folclorice românești. Sunt folosite mai multe tipuri de obiecte pirotehnice.

Sunt cinci locuri de tragere, unul la înălțime, din curtea Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Mașina de Formula 1 care a câștigat titlul mondial în 2021, filmată pe Transalpina. Imagini superbe din România

Publicat

Monopostul cu care Max Verstappen a cucerit titlul mondial în anul 2021 a traversat Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, care pornește din județul Alba, iar la volan s-a aflat un pilot junior al echipei Red Bull.

Informațiile au fost publicate în urmă cu 2 zile de siteul Red Bull, dar un video care surprinde momentele extraordinare, a fost postat pe youtube joi, 1 decembrie.

Patrick, pilotul Red Bull, a traversat Transalpina și s-a îndreptat printr-un peisaj mirific spre capitala României, București, fiind ghidat de un inginer Red Bull.

Patrick Friesacher, primul pilot din academia de juniori Red Bull și fost pilot de Formula 1, a avut parte de o aventură epică, plină de provocări, pe Transalpina.

În drumul spre spre București, pilotul Red Bull s-a întâlnit și cu un cioban, care i-a urat noroc.

„- Stai, mai e un tip aici. E un cioban.

– Ia, taică. Vasilică să-ți poarte noroc.

– Mi-a dat o bucată de lână.

– E o tradiție românească, să atingi un miel pentru noroc. Dar, suntem în 2022, aparent primești doar puțină lână.

– Nu am nevoie de noroc dacă te am pe tine.

– Mulțumesc, Patrick! Acum ce s-a mai întâmplat?

– Cred că are loc o nuntă în mijlocul drumului.

– Se învârt în horă. Ar trebui să le arăți cum se face”.

În 2022, anul în care echipa Oracle Red Bull Racing și-a asigurat titlurile mondiale în Formula 1, la piloți cu Max Verstappen și la constructori, Patrick Friesacher a făcut un road trip în România pentru a descoperi Transalpina, drumul aflat la cea mai mare altitudine din țara noastră.

Transalpina ajunge, în Pasul Urdele, la 2.145 de metri, aproape la aceeași înălțime la care se desfășoară și Marele Premiu de Formula 1 al Mexicului (2.285 de metri), cursa din calendar desfășurată la cea mai mare altitudine.

„Să am ocazia să pilotez un monopost de Formula 1 pe Transalpina a fost ceva cu adevărat special. Îmi place să descopăr drumuri spectaculoase și cu siguranță Transalpina a fost o experiență unică pentru mine.

Toate acele viraje care se succedau unul după altul, peisajele de vis, provocările întâlnite pe drum… a fost ca un vis care a devenit realitate”, povestește Patrick Friesacher.

În drumul său spre București, Patrick a avut parte de viraje spectaculoase, completate cu un peisaj de poveste pe unul dintre cele mai superbe drumuri din lume.

Dar și de provocări pe măsură. Întâlnirea cu vampirul s-a terminat fără urmări, dar probabil doar pentru că a fost pe timpul zilei, iar smocul din blana lui Vasilică îi poartă și acum noroc lui Patrick, mai ales că, se știe, piloții de curse sunt extrem de superstițioși.

După încă o serie de viraje strânse, Patrick a ajuns în mijlocul unei nunți.

Pilotul Oracle Red Bull Racing s-a prins și el în horă, iar darul de nuntă pentru miri a fost o serie de „cerculețe” făcute pe drumul cu o lățime de doar 8,5 metri.

Pe ultima porțiune din Transalpina, Patrick s-a luat la întrecere cu Toma Coconea, care și-a început deja antrenamentele cu parapanta pentru ediția din 2023 a Red Bull X-Alps, cea mai dificilă cursă de aventură din lume.

Aventura lor s-a terminat la București, în fața a 50.000 de spectatori, la Red Bull Racing Show Run.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: S-a deschis circulația pe Podul Minciunilor din Blaj. Investiție unică: Trotuare acoperite și încălzite și drum cu 5 benzi

Publicat

Circulația rutieră și pietonală pe ”Podul Minciunilor” din Blaj s-a redeschis joi, de 1 decembrie, chiar de Ziua Națională, după modernizare.

Primarul Gheorghe Valentin Rotar a postat pe contul său de Facebook o serie de imagini în care se poate observa una dintre cele mai interesante investiții din România.

Noul pod este structurat cu o lățime de cinci benzi (4 pentru circulația rutieră) și două benzi pentru circulația pietonală, cu trotuare acoperite și încălzite.

Investiția pentru lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor a fost de aproximativ 14 milioane de lei (cu TVA), fonduri locale și guvernamentale.

 

La finalul lucrărilor, Podul Minciunilor a devenit dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu soluții arhitecturale contemporane care respectă patrimoniul existent în zonă, potrivit descrierilor administrației locale.

Lucrările au început în 28 martie 2022, iar termenul de finalizare era chiar 1 decembrie 2022.

Sursă foto video: Filip Decean via Facebook Valentin Rotar

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Probleme la Facebook, joi seara. Căutarea nu au funcționat timp de aproape jumătate de oră

Publicat

Platforma de socializare Facebook a avut probleme joi seara, în ceea ce privește căutările, atât pe versiunea de telefon mobil, dar și pe cea de desktop.

Mai exact, de la ora 8.20, până în jurul orei 20.50, mare parte dintre utilizatori au observat că întâmpină probleme dacă încearcă să caute un profil sau o pagină în caseta de căutare.

Spre exemplu dacă cineva a încearat să caute profilul de Facebook al unui cunoscut, a primi un mesaj prin care este anunțat că profilul respectiv nu poate fi găsit.

De asemenea platforma downdetector a înregistrat mai multe reclamații din partea utilizatorilor de Facebook.

În jurul orei 20.50, platforma și-a revenit.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax