Connect with us
Advertisement

Administrație

FOTO: Descoperiri arheologice importante la Alba Iulia, cu prilejul lucrărilor pentru realizarea noii creșe din Partoș

Publicat

Descoperire arheologică la Alba Iulia, cu prilejul lucrărilor la viitoarea creșă din cartierul Partoș. Zona face parte din aria de protecție a sitului „Situl arheologic al Orașului antic Apulum”. 

Cercetarea a început în luna aprilie. O echipă de arheologi compusă din dr. Radu Ota (responsabil științific), dr. Cătălin Borangic și dr. Adrian Gligor, a efectuat o cercetare arheologică cu caracter preventiv ocazionată de viitoare lucrări de extindere a Școlii generale din cartierul Partoș.

”Pe lângă vestigiile romane care apar în mod frecvent în urma unor astfel de săpături arheologice în această zonă, și care aparțin celui mai bogat oraș roman din Dacia (colonia Aurelia Apulensis), am avut șansa de a dezveli o pivniță care a aparținut unei clădiri de epocă habsburgică, din sec. XVIII, care a funcționat și pe parcursul sec. XIX.

Această construcție a aparținut unei colonii care s-a dezvoltat datorită activității Oficiului Naval Salin, care a funcționat în timpul ocupației habsburgice, după anul 1701, fiind atestată documentar de patru hărți datate în 1752, 1761, 1769 și 1820.

Mai bine spus, este redată în apropierea unei intersecții a două străzi, denumite astăzi Dacilor și Liliacului. De asemenea, pe aceste documente cartografice sunt descrise parcelele pe care erau amplasate casele funcționarilor înalți și ale slujbașilor” a transmis Radu Ota.

Acesta a oferit o serie de date legate de contextul în care se încadrează descoperirile

”Încă de la 1740 cartierul era compus din două careuri: unul al maiștrilor cântăritori de sare și un altul al lucrătorilor cântăritori de sare.

După mijlocul sec. XVIII, se construiesc mari antrepozite pe malul Mureșului (din punctul nostru de vedere, distruse la construirea digului orașului modern după 1975) în care erau depozitate sarea și alte produse, în special cereale.

De asemenea funcționa și o Vamă a sării, unde erau fiscalizate produsele agricole. Sarea era adusă din exploatările de la Turda, Cojocna, Sic, Ocna Mureș, Ocna Dej etc. Aceste antrepozite sunt spațiul cel mai mare de depozitare a sării din provinciile sud-estice ale Imperiului Habsburgic, începând din 1699.

Este un obiectiv istoric care nu a fost sesizat arheologic până în acest moment, astfel încât importanța sa pentru istoria locală și transilvăneană este însemnată.

Este binecunoscută cetatea bastionară construită în sec. XVIII, dar acum avem informații despre vestigii arheologice din aceeași perioadă istorică, cu semnificație ridicată din punct de vedere istoric, care erau documentate doar de câteva hărți de epocă și care nu erau cunoscute până acum.

Este necesar să înțelegem că stăpânirea habsburgică ne-a lăsat moștenire și alte vestigii importante, pe lângă fortificația bastionară, cum sunt aceste clădiri ale coloniei dezvoltate pe malul Mureșului, în cartierul Partoș, care urmează a fi dezvelite pe parcursul anilor viitori”.

Clădirea cercetată va fi conservată in situ, astfel încât beneficiarul lucrării, Primăria Municipiului Alba Iulia, va trebui să-și modifice proiectul de investiție.

Propunerea de conservare a construcției habsburgice a fost aprobată recent de Comisia Națională de Arheologie, din cadrul Ministerului Culturii.

”Descoperirile vor fi protejate in situ, conform indicațiilor arheologilor. Va trebui să facem o modificare în proiect. Investiția totală se ridică la aproximativ 3,1 milioane de lei.

Realizarea unei noi creșe este extrem de necesară pentru că la nivelul municipiului Alba Iulia sunt înregistrate foarte multe solicitări în acest sens” a spus viceprimarul Marius Filimon.

 

Sursă foto: Radu Ota

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 19.05.2022 at 12:18

    Mai terminaţi cu protejările in situ, că în urma voastră rămâne numai pârloagă )vezi Str. Traian şi în viitor str. N. Titulescu). Dacă ar fi fost după voi cartierul Partoş nu ar fi existat din cauza a tot felul de pietre din timpuri străvechi găsite la tot pasul. Dar nu te poţi pune cu puzderia de doctori arheologi, de parcă acolo este cel mai mare spital.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement