Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Povestea fostului Teatru Caragiale din Alba Iulia, clădirea aflată în slujba culturii de aproape 150 de ani

Publicat

YouTube video

Fostul Teatru Caragiale este clădirea din Alba Iulia care se află în slujba culturii de aproape 150 de ani. Povestea începe la sfârșitul anilor 1800, când o grădiniță din parcul orașului a fost reamenajată și a primit rolul de „redută orășenească”, adică un fel de „club” frecventat de „lumea bună” a orașului: oameni de afaceri, magistrați, avocați, funcționari, profesori.

Clădirea a fost complet reamenajată, amplificată și modernizată înaintea Serbărilor Încoronării, din 15 octombrie 1922. Tot atunci, a primit și denumirea de „Teatrul Caragiale”. În același an, la 1 decembrie, a avut loc și deschiderea oficială a stagiunii teatrale.

Reduta a continuat să funcționeze în perioada interbelică. Reprezentațiile teatrale și muzicale aveau loc în sala mare a cazinoului, care avea 400 de locuri. Pe lângă sălile pentru întruniri, exista și un restaurant cu terasă acoperită.

„Teatru Comunal”, „Teatru Municipal”, „Casa Municipală de Cultură” și „Cinematograful 23 August” sunt denumirile pe care le-a purtat în anii comunismului.

După înființarea Universității „1 Decembrie 1918”, la începutul anilor ’90, fostul Teatru Caragiale a devenit „Casa de Cultură a Studenților”.

Dincolo de multiplele denumiri, destinația culturală a fost una neîntreruptă, clădirea fiind, din acest punct de vedere, cea mai „încărcată” istoric dintre toate edificiile din oraș.

sursa: Alba Iulia, consultant Tudor Roșu, editor Nicu Neag

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax